.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Sunday, July 27, 2014

Ramadan 2014


Saya ingin menulis sesuatu tentang pemerhatian dan pengalaman tentang Ramadan kali ini.

Saya rasa satu peristiwa besar yang kita alami Ramadan kali ini ialah peristiwa MH 17 yang ditembak jatuh di Ukraine. Semacam mimpi sebenarnya saya rasakan bila ini berlaku. Tapi itulah ketentuan Allah. Hasilnya banyak yang boleh kita pelajari.

Satu perkara yang benar-benar saya rasakan ialah saya lihat rakyat negara ini sebenarnya mampu untuk bersatu. Satu pemandangan yang saya dah lama saya tidak rasakan. Walau berbeza agama dan politik, seolah-olah peristiwa ini ada rahmatnya untuk Negara ini. Itulah kerja Allah. Allah memang Maha Mengetahui segala-galanya.

Apa pun, takziah saya kepada saudara-saudari kita yang terlibat dengan nahas MH 17 ini dan tidak ketinggalan mangsa nahas MH 370 juga. Moga Allah beri kekuatan dan kesabaran kepada saudara dan sahabat mangsa nahas-nahas ini. Ameen.  

Kejadian di Gaza ketika ini, entah mengapa benar-benar menyentuh perasaan saya. Tidak seperti peristiwa kegawatan di bumi Palestine sebelum ini, kali ini memang membuka mata saya tentang apa yang dihadapi oleh rakyat Palestine ini.

Tergamak seorang manusia itu menghentam manusia lain sebegitu rupa. Mengapa jadi begini?. Itulah bila keadaan hati dipengaruhi oleh bisikan syaitan dan hawa nafsu. Nampak hodoh sungguh manusia sebegini. Sudah tidak mampu lagi difahami dengan logik segala tindak tanduk mereka ini.

Tetapi Allah itu Maha Adil. Segala apa yang dilaksanakan oleh seorang manusia itu walaupun beliau merasakan beliau terlalu berkuasa di atas mukabumi, pasti beliau tidak akan terlepas dari hukum Allah. Buat kebaikan pasti dibalas kebaikan. Buat kejahatan pasti dibalas kejahatan. Apa pun hanya masa sahaja akan menentukan bila perkara itu akan dibalas!

Apapun, saya doa dan saya harap, segala mangsa kejahatan yang berleluasa di bumi Palestine itu diberi kesabaran dan kekuatan menghadapi ujian serta mendapat rahmat dan berkat dari Allah, dunia akhirat. Ameen.

Dari segi peribadi pula, Ramadan kali ini membawa seribu satu pelajaran kepada saya. Memang banyak perkara yang perlu saya perbaiki dalam diri ini sebelum di panggil pulang buat selama-lamanya. Saya amat tersentuh bila Allah beri saya ruang untuk menziarahi emak saudara saya hari Jumaat lepas.

Semasa saya datang melawat beliau di ICU, hospital Ampang Jumaat lepas, pada ketika itu ditakdirkan hanya saya mengadap beliau seorang. Saya lihat beliau dalam keadaan kesakitan. Terkedu saya dibuatnya. Namun sempat saya bisikkan kepada beliau agar Allah ampuni dosa dan tingkatkan darjat beliau. Emak saudara saya ini sempat menggangguk kepalanya. Keesokkan subuh, emak saudara saya ini menghembus nafas terakhir beliau.

Moga Allah ampuni dan rahmati Roh Emak saudara saya ini. Ameen.

Sudahnya, Ramadan kali ini banyak mengajar saya tentang erti betapa singkatnya kehidupan ini. Semestinya kita mesti beri yang terbaik dalam hidup ini sebelum kita dipanggil pulang buat selama-lamanya. Moga Allah beri kita semua kesedaran dan kekuatan untuk amal secara berterusan hakikat ini. Ameen.

Apapun, bagi Aidil Fitri yang bakal tiba, semestinya kita mengharapkan satu sinar harapan untuk mencipta kejayaan. Untuk itu, saya suka disini berkongsi satu video mengenai Aidil Fitri ini. Perhatikan kata-katanya …

video

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf Zahir Batin.

Wednesday, July 23, 2014

Coaching


Beberapa minggu yang lepas, aku telah berpeluang menghadiri satu program Coaching anjuran Coaching Minds International yang telah disampaikan oleh pasangan suami isteri, Colin Cox dan Lena Gray.


Bukan apa, sekian lama, ramai dari kenalan aku telah mengesyorkan agar aku menceburi bidang coaching ini dan kata mereka, sekurang-kurangnya ianya akan membuatkan aku menjadi fasilitator program yang lebih berkesan.

Sudahnya apa pandangan aku selepas hadir program coaching ini? Memang berbaloi betul setiap ringgit yang aku laburkan untuk hadir program ini. Memang terbuka sungguh mata aku selepas didedahkan dengan dunia coaching ini. Banyak idea-idea baru aku temui termasuklah beberapa persoalan yang aku ingin tahu jawapannya sejak sekian lama.

Salah satu persoalan itu ialah mengenai perbezaan antara Mentoring, Training, Consulting, Counseling dan Coaching itu sendiri. Puas aku baca buku sana sini dan termasuk bertanya kepada orang, aku masih tidak ketemukan satu jawapan yang benar-benar memuaskan hati.

Sudahnya aku ketemukan jawapannaya dalam program ini. Aku ingin rekodkan maklumat ini dalam blog ini agar menjadi panduan di masa depan. Bagi menerangkan perbezaan ini dengan mudah, aku suka menggunakan satu analogi. Berikut adalah penerangan perbezaan antara bidang-bidang itu.

Katakan Ahmad ingin memulakan satu perjalanan dari Ipoh ke Johor Bharu.

Sekiranya, Ahmad memerlukan saya untuk menyampaikan kepada beliau ilmu atau kemahiran untuk beliau mampu sampai ke JB, maka itu namanya ‘Training’.  Kerja saya sebagai trainer tamat bila ilmu atau kemahiran itu telah disampaikan. Saya tidak bertanggungjawab apa yang akan dilakukan oleh Ahmad selepas tamat training tersebut.

Sekiranya Ahmad memerlukan saya untuk membimbing beliau disepanjang perjalanan tersebut memandangkan saya telah berpengalaman dalam setiap liku perjalanan tersebut, maka itu namanya Mentoring. Sebagai mentee, Ahmad perlu menuruti segala tunjuk ajar saya disepanjang perjalanan tersebut. Saya sebagai mentor, akan benar-benar kisah mengenai pencapaian Ahmad untuk sampai ke JB.

Sekiranya, Ahmad memerlukan saya memberi khidmat nasihat untuk beliau sampai ke JB memandangkan saya berpengalaman dalam perjalanan itu, maka itu namanya Consulting.  Tanggungjawab saya sebagai consultant akan tamat selepas khidmat nasihat diberikan. Apa yang berlaku selepas itu bukan merupakan tanggungjawab saya lagi.

Sekiranya, Ahmad mengalami tekanan atau sebarang masalah dalam perjalanan itu dan beliau memerlukan saya untuk ‘heal’beliau dari segi psikologi (intelektual, emotional dan spiritual), maka itu namanya Counseling. Saya sebagai counselor akan memastikan Ahmad mampu untuk pulih dan sihat untuk meneruskan perjalanannya. Dalam hal ini, Ahmad mempunyai ilmu dan kemahiran untuk perjalanan ini dan saya sebagai counselor tidak punya ilmu dan kemahiran untuk perjalanan ini.


Kata Colin, coaching bukan merupakan salah satu dari perkara di atas. Jadi apakah coaching?

Sekiranya Ahmad memerlukan saya untuk menjadi teman dalam perjalanan beliau ini dan tugas saya sebagai teman dalam perjalanan ini hanya untuk bertanyakan soalan. Soalan-soalan seperti samada Ahmad sedar beliau masih dalam landasan atau tersasar dari perjalanan itu atau samada Ahmad makin hampir atau tidak dalam perjalanan itu atau samada sumber untuk perjalanan itu cukup atau sebaliknya , maka itu namanya Coaching. Coaching juga sebenarnya merupakan facilitating yang bermaksud ‘to make it easy’.

Dalam perjalanan ini, saya sesekali tidak dibenarkan untuk memberi pandangan kerana Ahmad mempunyai ilmu dan kemahiran untuk perjalanan ini dan saya sebagai coach tidak punya ilmu dan kemahiran untuk perjalanan ini. Kemahiran saya sebagai coach banyak bergantung kepada sejauh mana saya mampu bina hubungan yang baik dengan Ahmad agar beliau selesa untuk menerima dan mempertimbangkan segala soalan-soalan yang akan saya lontarkan kepada beliau.

Puas hati aku selepas berjaya menulis artikel ini. Moga aku tidak keliru bila persoalan ini datang lagi di masa depan.

Thursday, July 17, 2014

Sangka Baik - Satu Tauladan


Semalam, saya terbaca dalam whatsapp group ‘Game Changer TNB Rawang’ bahawa berlaku satu kejadian voltan tinggi di Kuala Kubu Baru. Diberitakan lebih kurang 11 buah rumah telah mengalami gangguan tersebut yang menyebabkan kerosakan alat elektrik di rumah-rumah tersebut.


Saya agak ‘concern’ bagaimana orang TNB Rawang menangani tuan punya rumah yang terlibat. Tak kurang juga saya concern adakah orang TNB Rawang ini menerima sebarang teguran dari pihak atasan dan bagaimana mereka menerimanya.

Persoalan-persoalan ini ingin sangat saya ketahui. Maka sudahnya pagi tadi, saya telah menelefon salah seorang ‘informal leader’ di kawasan Kuala Kubu Baru ni. Saya bertanya kepada beliau apa yang telah terjadi dan apa yang telah mereka lakukan.

Maka dengan bersahaja saja beliau memeberitahu saya bahawa tuan-tuan rumah yang terlibat telah datang dengan penuh kemarahan ke pejabat beliau. Saya amat teruja apabila beliau memberitahu saya bahawa kakitangan TNB di Kuala Kubu Baru dengan penuh ‘humble’ telah melayani kerenah tuan-tuan rumah tersebut. Sudahnya, tuan-tuan rumah itu telah pulang dengan puas hati setelah menerima penerangan dari anggota kerja TNB. Hebat!

Saya bertanya kepada ‘informal leader’ ini apa rahsia mereka sehingga mampu melayani tuan-tuan rumah tersebut. Jika diikutkan tabiat mereka dulu, sudah semestinya lagi panas keadaan dibuatnya. ‘Informal leader’ ini memberitahu saya bahawa beliau dan rakan-rakan beliau telah mengamalkan sangka baik kepada tuan-tuan rumah tersebut. Memang hebat!

Saya bertanya lagi, mengapa mereka bersangka baik? Jawab ‘informal leader’ itu lagi bahawa tidak guna mereka mahu bersangka buruk kerana sangka buruk akan membawa keadaan yang lebih stress. Bila stress semua benda tidak akan jadi.

Sebaliknya, bila bersangka baik, mereka yakin ini semua datang dari Tuhan. Semestinya ada sesuatu yang perlu dijadikan pelajaran atau tauladan  disini. Tambah pula, bila bersangka baik, diri mereka menjadi aman dan sudahnya semua kerja mampu dilaksanakan dengan  baik. Memang terbaik!

Bunyi kata-kata ‘informal leader’ ini nampak simple saja tetapi pengertiannya cukup mendalam.

Berikut saya tanya lagi, adakah mereka menerima teguran dari pihak atasan? ‘Informal leader’ ini memberitahu saya bahawa setakat pagi tadi tiada lagi. Tetapi kata ‘informal leader’ ini lagi, kalau mereka terima sebarang teguran, mereka akan terima dengan hati terbuka kerana pada mereka, mereka lakukan tugas kerana Tuhan sebagai tanda syukur di atas segala nikmat yang telah Beliau kurniakan. Wow!

Saya tidak tahu nak kata apa-apa. Bukan apa, mereka ini bukannya berpangkat besar pun tetapi sikap mereka sungguh mulia. Terharu sungguh saya dibuatnya. Saya yakin sedikit sangat orang luar yang menyedari apa yang mereka lalui tetapi  merekalah sebenarnya ‘the unsung hero’!


Moga Tuhan merahmati dan memberkati hidup ‘informal leader’ ini serta rakan-rakan setugas beliau. Ameen.

Monday, July 14, 2014

Syukur dan Produktiviti


Minggu lepas, pada satu pagi, sedang aku dalam perjalanan untuk menghadiri satu kursus ‘Coaching’, Baha, my former classmate masa di college dulu called. Bukan apa, dah lama tak dengar khabar, itu sebab beliau called aku pagi itu.


Kami berbual bertanya khabar itu dan ini sebelum perbualan pagi itu bertukar kepada soal mengenai dunia pekerjaan. Dan bila sebut dunia pekerjaan, kami berdua bincangkan soal produktiviti dalam kerja. Aku dengar apa keluhan Baha mengenai cabaran yang dihadapi dalam soal membina produktiviti di kalangan orang yang dipimpinnya. Sudahnya beliau bertanya pada aku apa yang aku lakukan untuk menghadapi cabaran sebegini.

Termenung sekejap aku mendengar pertanyaan sahabat aku ini. Namun aku terkenangkan kerja-kerja yang telah aku lakukan di TNB Rawang. Aku beritahu Baha tentang apa yang aku alami di Rawang sana. Aku bagi tahu beliau bagaimana orang TNB Rawang banyak terkesan dengan pendekatan yang aku bawakan kepada mereka. Baha tanya aku apa yang aku lakukan?

Ini yang aku bagitahu pada Baha …

Kalau kita lihat, semua yang datang kerja itu punya tujuan yang murni. Semua ingin mencari nafkah untuk sara diri atau tanggungan masing-masing. Maka dengan sendirinya, masing-masing memang ada niat nak buat kerja yang memberi menafaat.

Namun masalahnya, suasana di tempat kerja serta bimbingan yang tidak seberapa selalunya membuatkan orang lupa hasrat awal mereka itu. Sudahnya masing-masing porak peranda. Sepatutnya perlu wujud satu bentuk kesedaran di kalangan mereka.

Kesedaran tentang apa? Kesedaran bahawa walau apa jua kerenah kerja kita itu, hakikatnya, itulah pintu rezeki yang Tuhan berikan pada kita sehingga ketika ini. Seharusnya tanpa mengesahkan apa juga keadaan di tempat kita bekerja itu, kita mesti bersyukur dengan pemberian Tuhan ini. Mampukah kita bersyukur?

Bila hati kita penuh dengan kesyukuran, maka mudah untuk kita beri yang terbaik. Dan kita beri yang terbaik bukan disebabkan untuk menunjuk-nunjuk pada orang lain tetapi hanyalah untuk menunjukkan tanda syukur kita kepada Tuhan. After all, Tuhan paling suka hambanya menujukkan syukur mereka melalui perbuatan dan bukan hanya syukur di mulut sahaja.

Jadi,apa kata kita niatkan bahawa kita akan beri yang terbaik dalam segala tugas (perbuatan) kita dalam kerja sebagai menandakan syukur kita kepada Beliau yang telah mengurniakan segala macam kebaikan dalam hidup kita. Semestinya lagi sukalah Tuhan pada kita. Susah sangat ke untuk berpandangan sebegini?

Formulanya: Hati Syukur membawa Perbuatan Terbaik = Peningkatan Produktiviti!

Perkara mudah tetapi jarang disedari orang!

Saturday, July 12, 2014

Two Short Stories


Story 1: The Tongue


Once, a chief told one of his servants to bring him the best meat from the market. The servant brought him a tongue.

The next day the chief told the servant to bring him the worst meat from the market. The servant brought a tongue again.

"What?" the chief said. "When I ask for the best meat, you bring a tongue and then you bring the same thing for the worst meat."

The servant said, "Sometimes a man is very unhappy because of his tongue and sometimes his tongue makes him very happy."

"You are right," the chief said. "Let us be masters of our tongue!


Story 2: Sweet Quarrels

One day Nasruddin quarrelled with his wife. He shouted at her till she could not bear it and fled to her neighbour’s house. Nasruddin followed her there.


The neighbors managed to placate the angry husband and served the couple tea and sweetmeats. When they returned to their house some time later, they began quarrelling again.

When Nasruddin began shouting at her, his wife again opened the door to run out.


"This time, go to the baker's house," he advised. "He makes delicious cakes."

 J

Wednesday, July 9, 2014

The Hospitality of The Pigeon


Once upon a time, there lived two pigeons. They were husband and wife. They spend their day looking for food. In the evening they would come and rest on their favorite tree in the forest.


One evening, the wife returned home early. A usual she was waiting for her husband, when suddenly it started raining. She started to worry. “Where are you, my dear? You never get so late,” she whispered to herself.

Just then she saw a bird-catcher coming towards her. In a cage he had a pigeon. It was her husband. “OH no, what shall I do now” I wish I can help my husband,” she said. She desperately tried to distract the bird-catcher by flapping her wings, but all in vain.

Soon, it stopped raining. “Brrr! It is so cold,” said the bird-catcher. His clothes were wet. He decided to sit under the same tree where the two pigeons lived.

The poor wife sat by her husband’s cage. And she started to cry. The husband said. “Do not feel sad, dear. We now have a guest. This man is shivering and hungry. He needs your help.” Hearing this, the wife flew around getting dry twigs. She made a fire for the bird-catcher.

Then she looked at the bird-catcher and said, “You are our guest, since I have no food to offer, I will jump into this fire. In few minutes I will become an edible item for you. You can eat me.”

By now, the bird-catcher was overwhelmed by the hospitality of the humble pigeon couple.

He at once stopped the wife jumping into the fire. He opened the cage and set the husband free. “I have been cruel and selfish. I will never trap any bird in my net again,” said the bird-catcher and went away. The two pigeons were happy to be reunited.

Monday, July 7, 2014

Falsafah Buah-Buahan


1.  Jadilah Buah Jagung, jangan jadi Buah Gajus.


Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan buah gajus menunjukkan bijinya yang cuma ada satu. Maksudnya: Jangan suka menunjuk-nunjuk harta, ilmu dan sebagainya.


2. Jadilah Pokok Pisang.


Pokok pisang kalau berbuah hanya sekali, kemudian mati. Maksudnya: Kesetiaan dalam perkahwinan.


3. Jadilah Buah Durian, jangan Buah Kedondong.


Walaupun di luarnya penuh dengan kulit yang berduri tajam, tetapi dalamnya lembut dan manis. Hmmm, berbeza dengan kedondong, luarnya licin tapi rasanya agak masam dan di dalamnya ada biji yang berduri. Maksudnya: Don’t Judge a Book by The Cover ... jangan menilai orang dari luarnya saja.


4. Jadilah Ubi Kayu.


Walaupun hidup dalam tanah, tetapi isinya putih bersih. Maksudnya: Jagalah hati jangan kau nodai dengan kekotoran.


5. Jadilah Setangkai Petai, bukan Setangkai Rambutan.


Tangkai petai memberi makanan yang sama rata ke biji petainya, semua seimbang, tidak seperti rambutan ... ada yang kecil ada yang besar. Maksudnya: Selalu bersikap adil.


6. Jadilah Kelapa


Semakin tua semakin pekat santannya. Maksudnya: Semakin tua semakin bijaksana dan berguna.


7. Jadilah Manggis.


Berapa banyak kelopak bunga di luar kulit, sebanyak itu  jugalah ulas isi di dalam. Maksudnya: kena jujur, apa yang ditunjukkan di luar sama seperti apa yang diniatkan di dalam hati.

Wednesday, July 2, 2014

Apa yang saya faham tentang 7 Habits? Part 1


Minggu lepas saya berpeluang menghadiri program 7 Habits of Highly Effective People ver 4.0. Terimakasih kepada fasilitator program tersebut iaitu En C.F. Wong. Saya banyak belajar dari beliau. Kudos to him!


Soalnya apa takeaways dari 7 Habits ini? Berikut antara apa yang saya faham …

Untuk menjadi seorang yang efektif, kita perlu menjadi seorang yang mempunyai maturity. Maturity dicapai melalui jalan-jalan yang ada dalam rangkakerja ’Maturity Continuum’ seperti rajah di bawah.


Habit 1 hingga Habit 3 adalah habits yang perlu kita ada bagi mencapai apa yang dinamakan sebagai ’Private Victory’. Apa signicant capai ’Private Victory’ ini? Bilamana kita capai ’Private Victory’ ini bermakna kita menjadi orang yang boleh dipercayai (Trustworthiness).

Satu lagi konsep yang perlu kita fahami ialah dengan tercapainya Private Victory ini ialah kita mampu bawa diri kita dari hanya bergantung kepada orang lain (Dependence) kepada menjadi orang yang berdikari (Independence).

Manakala Habit 4 hinga Habit 6 adalah habits yang perlu kita ada bagi mencapai apa yang dinamakan sebagai ’Public Victory’. Apa signicant capai ’Public Victory’ ini? Bilamana kita capai ’Public Victory’ ini bermakna kita mudah saling mempercayai antara anggota pasukan kita. (Trust).

Satu lagi konsep yang perlu kita fahami ialah dengan tercapainya Public Victory ini ialah kita bukan setakat menjadi orang yang mampu berdikari (Independence) malah kita mampu untuk saling ’leverage’ dengan anggota pasukan kita yang lain bagi mencapai sesuatu hajat bersama itu. (Interdependence)

 

Satu lagi perkara yang perlu kita renungkan ialah tidak mungkin kita boleh melangkah masuk ke Habit 4, 5 dan 6 jika kita pada mulanya tidak capai Private Victory terlebih dahulu. Fikirkan sejenak.

Bila kita melangkah dari Private Victory (Trustworthiness) untuk masuk ke Public Victory (Trust), satu persoalan penting yang perlu kita tangani ialah soal bagaimana untuk membina Trust itu sendiri. Covey telah mengusulkan agar kita membina Emotional Bank Account (EBA)

Sepertinya akaun bank kita, tahap trust kita dengan orang lain mempunyai 'deposit' (perkara yang meningkatkan trust orang pada kita) dan 'withdrawal' (perkara yang mengurangkan trust orang pada kita). Atas sebab itu, bagi sesuatu hubungan dengan orang lain, perhatikan adakah kita banyak melakukan 'deposit' atau 'withdrawal'. Sekali lagi, fikirkan sejenak.  

Apa yang saya faham tentang 7 Habits? Part 2


Berikutnya, mari kita hayati makna setiap Habits ini. Bagi memudahkan penerangan ke tujuh-tujuh Habits ini, saya suka menggunakan satu analogi. Analogi ini ialah katakan kita seorang kapten sebuah kapal.


Pertama sekali, kita perlu sedar bahawa kita sebagai seorang kapten kapal, kita mempunyai kebebasan untuk memilih. Namun bagi setiap pilihan yang kita buat, kita mesti bertangungjawab (be responsible) dan dipertanggungjawab (be accountable). Inilah maksud Habit 1: Be Proactive.


Kedua, selepas kita sedar kita punya kebebasan untuk memilih, kita sebagai seorang kapten kapal semestinya kita jelas ke destinasi manakah kita mahu bawa kapal kita belayar. Inilah maksud Habit 2: Begin With End In Mind.


Ketiga, selepas kita jelas kemana destinasi kita, kita sebagai kapten kapal perlu pula mempunyai perancangan serta jelas keutamaan apa yang perlu dilakukan bagi sampai ke destinasi yang mahu kita tuju. Inilah maksud Habit 3: First Things First.

Renungkan sejenak, bukankah bila kita punya ketiga-tiga perkara ini, kita akan menjadi seorang kapten kapal yang berwibawa? Namun sebagai kapten kapal, kita bukan lagi boleh diiktiraf sebagai seorang kapten kapal yang benar-benar berwibawa jika kita tidak mampu ’leverage’ keupayaan yang ada pada setiap anak-anak kapal kita.

Untuk mampu leverage keupayaan anda sebagai kapten kapal dan anak-anak kapal anda, kita perlu amalkan habit 4 hingga 6 berikut. Namun, pengamalan habits 4 hingga 6 ini akan menjadi benar-benar berkesan bilamana terlebih dahulu anda sebagai kapten kapal serta anak-anak kapal anda telah berjaya mencapai ’private victory’. Fikirkan sejenak. Mari kita sambung cerita habits seterusnya ...


Keempat, anda sebagai kapten kapal dan anak-anak kapal anda perlu mempunyai mentaliti ’win-win’ semasa dalam pelayaran menuju destinasi kapal itu. Masing-masing perlu sedar bahawa dengan hanya saling berganding bahu, segala tugas dan tujuan dalam pelayaran itu akan menguntungkan semua. Inilah maksud Habit 4: Think Win-Win.


Kelima, namun, bagi merealisasi Think Win-Win ini, anda sebagai kapten kapal dan anak-anak kapal mestilah saling mengutamakan memahami apa fikiran, perasaan, pilihan dan tindak-tanduk orang lain sebelum mengutarakan apa fikiran, perasaan, pilihan dan tindak-tanduk diri sendiri. Sudah pasti amalan ini akan membawa harmoni dalam kapal tersebut. Inilah maksud Habit 5: Seek First To Be Understand Then To Be Understood.


Keenam, Bila segala Habits yang dinyatakan sebelum ini diterap dalam diri semua yang berada dalam kapal anda itu, barulah mudah untuk anda sebagai kapten kapal dan anak-anak kapal anda saling ber’synergy’ yang bermaksud ‘the whole is greater than the sum of its parts’.  Pada ketika ini, segala tugas yang rumit dan berat menjadi mudah dan ringan. Inilah maksud Habit 6: Synergy.


Ketujuh, anda sebagai kapten kapal juga perlu sedar bahawa segala ilmu dan kemahiran dalam pelayaran ini sentiasa berubah. Atas sebab itu anda sentiasa mengingatkan diri serta anak-anak kapal anda agar sentiasa mempertingkat dan memperbaharui ilmu dan kemahiran pelayaran masing-masing. Dengan cara ini, barulah kita mampu menangani segala cabaran bila berdepan dengan perubahan. Inilah maksud Habit 7: Sharpen The Saw.

Itulah dia serba ringkas apa yang saya fahami tentang 7 Habits ini. Namun yang lebih penting ialah bagaimana kita mahu amalkan 7 Habits ini dalam kehidupan atau tugas masing-masing? Pada pandangan saya, adalah mudah dan praktikal untuk amalkan 7 Habits ini dengan kita saling ‘tangkap’ orang sekeliling kita yang mengamalkan salah satu Habits ini. Lama-lama saya yakin dengan sendirinya 7 Habits ini akan menjadi habits diri kita.

Jom amal 7 Habits!