.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Friday, August 5, 2016

Trust












I must trust in my life,
But, where can I place my trust,
Trust is important,
Trust affects me,
For I live on it,
If trust falls in the wrong place,
I will get hurt,
That will take long time to heal,
If I place my trust out there,
Where I think it is safe,
Remember, it is an unsafe thought,
Anything, anyone out there,
Is bound to change,
And changes will happen,
Not everything good stays good,
Not everything bad stays bad,
But whatever happens,
You will still be you,
You are stuck with yourself,
You are stuck in the moment ‘now’,
But if you,
Place the trust within you,
You know,
You cannot cheat yourself,
You know in your heart,
You must fulfill your promise,
Not any promise,
But the promise you made,
By you and for you,
Place the seed of trust within you,
As it is the safest place,
Let it sprout,
When you can trust yourself,
You take complete charge,
What is more but to enjoy,
And be in joy.

Story of an Old Man













An old man sat on the streets,
Poor and wore tattered clothes,
Barely could speak a world,
Begging for money,
One rich man rode by,
He stopped and pitied,
And gave the old man,
An old violin,
To keep him company,
And he could make some money,
The rich man rode away,
But the old man couldn’t play,
He looked at the violin,
And it reminded him of himself,
Old, battered and useless,
He thought it would be great,
To bring music to his life,
He cried and prayed,
To the God,
To make him play,
Then he heard a divine command,
From within him,
To pick up the violin and play,
He picked up with confidence,
Amazingly enough,
His Hands knew what to do,
Mellifluous music filled the air,
He became happy,
He felt the ultimate joy,
He played without any delay,
Every single day,
Money showered,
He became rich,
But he was not concerned,
He loved his life,
As it was filled with music,
And he played the violin,
Till the end of his life.

Your Connections












You are connected,
Connected to the this world,
Connected to money,
Connected to wealth,
Connected to property,
Connected to health,
Connected to mind,
Connected to dreams,
Connected to illusion,
However, forget not,
You are also,
Connected to this heart
Connected to this breath,
Connected to this life,
Connected to the love,
Connected to the joy,
Some connections you live for,
Some connections you yearn for,
Some connections you strive for,
Some connection can never be reached
One day,
You will be disconnected,
Realise,
The connections,
That is keeping you alive,
Without it, you cease to exist,
Disconnect,
With those elements,
That is stopping you,
From living this life,
As you truly wish to be.

Art of Accomplishing















Some things are said,
Made to sound important,
Those things we hear,
And we think  they’re important:
We do things ,
That we think must be done,
Some things are not said,
That may seem unimportant,
But once recognized,
It is the most important,
We cannot hear the actual message,
Because the fake voice,
Is louder than voice of truth,
When silence is chosen,
Voice of truth becomes clear,
Realise what is compelled unto you,
And what is requested out of love,
When you understand,
The purpose of your action,
Action will be spontaneous
And goal will be reached.

A Shining Clarity














There is a fire burning inside you,
Giving out soft, beautiful glow,
As you breathe in and out,
The light continues to shine,
As you take another step,
The light continues to grow,
Sometimes you are in the dark,
And you cannot see,
You struggle to take another step,
Nevertheless, the fire continues to burn,
All you have to do is to find the light within you.
That is what makes the light easy to find,
Find the burning fire,
And embrace it without fear,
Together with the fire,
Together with the light,
Continue to shine throughout your life,
As the light of clarity shines upon you,
You look amazingly beautiful,
Seek the light of clarity,
Let it show the way,
Now you can see,
And take steps rapidly,
Your path of life becomes visible,
You can now,
Enjoy your journey.

The Will of The Heart

















There is a light,
Burning so brilliant,
Within me,
It is so gentle,
Soft and glowing,
Yet so powerful,
That is can remove any darkness,
It can light,
A burning desire,
In my heart,
A fire,
That can never be extinguished,
By any element,
Of doubt and fear,
Anything that comes near,
Is burnt together,
Only the flame,
Is kept alive,
A flame with many names,
It is called,
Flame of love,
Sometimes,
Flame of courage,
Burns,
With such intensity,
That I am becoming,
Brighter and more brilliant,
As the sun rises higher,
I am getting stronger,
As the rain falls,
The flames dances,
But it never stops,
Glowing and growing,
Such is the power,
Of the will of the heart.

The Forgotten Point



A point that from everything it began,
A point that keeps us alive,
A point that keeps the universe moving,
A point that life will end,
A point that new life will begin,
A point that you are alive,
A point that you are gifted,
A point that you felt real love,
A point that is invisible but carries the most meaning,
A point of this breath,
A point that is never appreciated,
A point that is beaming with joy,
A point that life felt great,
A point that exists to bring joy to the heart,
Such is the story of a point,
A forgotten point.

The Sacred Love















That love,
Is an essence of all love,
And is indeed the foundation of life,
Joy, peace, simplicity,
Are just names,
To express the profound feeling,
We yearn to feel,
To experience it,
It is a gift,
An unexplainable miracle,
Bestowed to us,
All in all,
It is simply great
It is the purest,
It is simple,
Yet the most sacred,
The most divine,
Feeling of love.

Thursday, July 7, 2016

Perbezaan TAHU dan SEDAR



Bila seseorang TAHU ttg satu perkara, tak semestinya beliau akan amal. Sebaliknya bila seseorang SEDAR ttg satu perkara, pasti beliau akan amal. Macam langit dgn bumi!

Sebagai contoh, ramai orang TAHU 'Building Trust and Relationship' (BTAR) itu penting utk capai hasil yg diingini, tetapi sudahnya hal ini hanya merupakan sekadar teori dlm hidup mereka.

Sebaliknya jika mereka SEDAR peri pentingnya BTAR ini dlm menghasilkan hasil yg diingini, pasti mereka punya kekuatan utk amal BTAR ini.

Sudahnya, mengapa ada yg sekadar TAHU dan ada yg benar2 SEDAR walau mereka terima info yg sama?

Ini semua bergantung kpd cara pandang masing2 ttg info yg diterima. Manakala cara pandang itu pula kuat dipengaruhi oleh latar belakang masing2. (Even yg baca artikel ini pun punya cara pandang yg berbeza!)

Itulah, saya lihat dlm prog BB ini ramai yg TAHU bahawa BB ini baik utk hidup mereka namun soalnya berapa ramai yg SEDAR prog BB ini baik utk hidup mereka?

Tak payah pening2 kepala. Jika hasil mereka baik selps pulang dr prog BB, itu tanda mereka SEDAR. Jika hasilnya sama atau makin teruk, sah itu tanda mereka sekadar TAHU BB itu baik.
Mudahkan?

Jadi apa yg perlu kita lakukan jika kita berhasrat utk berhijrah dari sekadar TAHU kepada benar2 SEDAR? Jawapannya ialah rajin2lah semak cara pandang diri kita sendiri ttg perkara itu hingga timbul cara pandang baru yg membuatkan kita mulai SEDAR ttg perkara itu!

Mungkin ada yg ingin bertanya mengapa kita perlu PRIHATIN (CARE) dgn hal2 ini? Senang saja. Jawapannya ialah sebab hidup kita atas dunia ini sementara dan kian lama kian singkat bukan makin panjang!

Saya SEDAR cara pandang orang ttg BB itu pelbagai dan semuanya dipengaruhi oleh latar belakang masing2. Saya juga SEDAR saya tak mampu utk ubah cara pandang mereka sebab itu semua PILIHAN diri masing2. Ini semua di luar kawalan saya.

As for me,saya SEDAR saya perlu tumpu kpd apa yg ada dlm kawalan saya iaitu saya akan terus beri yg terbaik bila bawa prog BB ini utk org2 di luar sana kerana Dia sebgai tanda syukur saya pd Dia! Kenapa? Sebab saya SEDAR prog BB ini sgt baik utk hidup saya sendiri.

Saya SEDAR jika inilah rupa pegangan saya, dgn izin Tuhan hati saya tak mungkin akan serabut!

I rest my case :)

WHY & HOW Revisited


Sebelum ini, ada dinyatakan di dalam Program Better.Brighter itu bahawa …


“Ramai orang tidak berubah bukan kerana mereka tidak mahu berubah, tetapi mereka tidak nampak keperluan mengapa (WHY) perlu berubah dan tidak tahu bagaimana (HOW) berubah.”

Entah kenapa, lately ini, kata-kata di atas sangat dekat dengan saya terutamanya semasa saya sedang mencari jawapan tentang mengapa ada yang berubah dan ada yang tidak berubah walaupun mereka menerima maklumat yang sama.

Kenapa begitu?

Setiap orang itu punya cara pandang berbeza bila bersemuka dengan satu idea yang sama. Bila berbeza cara pandang, ianya akan memberi WHY yang berbeza dalam menggunapakai idea itu untuk berubah. Yang jelas, ada WHY yang kuat dan ada WHY yang lemah.

Saya mula mengkaji isu ini dengan melihat contoh-contoh orang yang mampu berubah. Satu perkara yang tidak dapat saya sangkal ialah mereka-mereka yang berubah ini punya WHY untuk berubah yang sangat kuat berbanding mereka yang tidak berubah.

Bukan itu sahaja, saya lihat mereka yang mampu berubah ini selalunya punya WHY untuk berubah yang sangat peribadi sifatnya. Kenapa saya kata begitu? Sebab WHY mereka berubah tidak mungkin boleh dijadikan WHY orang lain untuk berubah.

Tegasnya, untuk berubah, WHY itu mesti punya sifat yang sangat peribadi dan kuat kesannya kepada diri sendiri hingga tidak senang duduk kita dibuatnya sehingga tercapai hajat tersebut.

Tidak keterlaluan saya kata katakan, dalam melaksana perubahan, terlebih dahulu, kita perlu kenalpasti WHY yang sangat peribadi dan kuat kesannya kepada diri sendiri sebelum mengenalpasti HOW untuk laksana perubahan agar kita tidak buang masa!

Bukan itu sahaja, WHY sebegini diperlukan agar kita punya 'stamina' untuk berdepan dengan sebarang cabaran yang ditemui dalam usaha untuk mencapai hajat yang dikehendaki.

Apa pun …

Why yang Kuat + How yang Mantap = Perubahan Terhebat!

Satu persoalan. Sehingga kini bila kita ingin melakukan satu perubahan, adakah kita hanya memberi penekanan kepada soal HOW sahaja tanpa menitik-beratkan soal WHY? Atau kita langsung tidak menitik-beratkan kedua-dua soal WHY dan HOW ini???

Ringkasnya, bila bercakap soal WHY dan HOW ini, kita boleh ringkaskan cerita ini seperti rajah terlampir.

Jelas dari rajah ini, seorang pemimpin punya WHY dan HOW yang sangat tinggi. Bagaimana untuk garap WHY dan HOW yang tinggi ini di dalam diri? Untuk itu, saya teringat kaedah yang dikongsi oleh Ian dan Anthony dalam program F.E.D. tempohari.

Akhir kata, adakah WHY anda cukup kuat hingga mampu laksana apa sahaja HOW anda? Moga kita mampu berubah. Aamiin!

Packaging Expertise & Center of Excellence


Semasa Program BB berlangsung terutamanya di sessi Packaging Expertise (PE) dan Center of Excellence (COE), dilihat participants rata2 menyetujui apa yg disyorkan itu bakal memudahkan tugas masing2 serta mampu menyumbang ke arah pencapaian matlamat bersama TNB.


Namun, saya concern adakah mereka mampu amal (terutamanya PE dan COE) dalam kerja mereka?

Jika tidak mampu, saya wonder apakah masalah/cabaran utk amalkan ini semua?

Saya wonder pernahkah mereka mulakan langkah pertama dgn bincang sama2 dlm pasukan sendiri bgmn nak gunapakai PE dan COE ini dlm kerja mereka?

Bukankah mereka telah sedar cara PE dan COE ini bakal buat kerja mereka seronok dan jauh dari stress yg negatif?

Adakah pemimpin2 di kalangan mereka sedar inilah pendekatan (seperti yg mereka katakan dlm BB) bakal memudahkan mereka memimpin secara berkesan?

Adakah WHY dan HOW mereka bg laksana PE dan COE mereka cukup kuat dan mantap?

Adakah mereka tidak rasa rugi jika ini semua tidak diamalkan dlm mencapai matlamat yg ditetapkan?

Bukan apa, masa di tangan mereka itu bukankah sementara dan makin lama makin pendek. Masih ingatkah mereka ttg hakikat ini?

Tetapi yg paling dikhuatiri, mungkinkah mereka tidak serius utk amal ini semua kerana ilmu ini mereka dpt secara percuma lalu mengambil mudah cerita dlm BB ini dan sudahnya tidak wujud 'Pengharapan dan Keinginan Membara' (PKM) dlm diri mereka utk guna idea BB ini dlm kerja mereka?

Saya harap saya silap!


Better Brighter Together!

Tuesday, July 5, 2016

Pandang Kerja sebagai Bisnes.



Bolehkah kita lihat kerja kita bersama TNB sebagai satu bisnes? Jika boleh, bagaimanakah cara paling mudah untuk kita melaksanakannya?

Secara individu, mudah kita melihat kerja kita sebagai satu bisnes bilamana kita mampu bina produk atau perkhidmatan yang boleh kita tawarkan kepada pelanggan kita. Produk atau perkhidmatan ini merupakan apa saja ilmu, kemahiran ataupun pengalaman di dalam skop kerja kita yang boleh kita ‘bungkus’ (package) lalu ditawarkan kepada pelanggan. Lagi tinggi nilai produk atau perkhidmatan ini di mata pelanggan, lagi mahal harga produk atau perkhidmatan kita itu.

Sebagai contoh, jika kerja kita terlibat dalam mengurus projek talian atas, soalnya mampukah kita ‘membungkus’ segala ilmu, kemahiran dan pengalaman dalam mengurus projek itu menjadi satu perkhidmatan pengurusan perlaksanaan projek talian atas? Semestinya perkhidmatan sebegini boleh kita tawarkan satu dunia! (Dalam bahasa program Better.Brighter, usaha ini dinamakan ‘Packaging Expertise’)

Manakala bagi membina mentaliti bisnes dalam satu kumpulan (unit, jabatan atau anak syarikat), apa kata kita urus kumpulan kita bukan sebagai satu ‘functional job’ tetapi urus kumpulan kita sebagai satu entiti unit bisnes. Secara simboliknya, jika kita datang dari unit Pengurusan Projek Talian Atas, apa kata selepas ini, unit kita dikenali sebagai ‘Pengurusan Projek Talian Atas Sdn Bhd’?

Semestinya satu entiti ‘Sdn Bhd’ akan mencari jalan untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya agar mendapat untung berganda dengan melaksana perkhidmatan mereka secara paling produktif dan kos efektif. Bila ini terlaksana, bukankah entiti ‘Sdn Bhd’ bakal membuka lagi ruang dan peluang untuk mengembangkan bisnesnya baik di dalam mahupun di luar Negara? (Dalam bahasa program Better.Brighter, usaha ini dinamakan ‘Center of Excellence’)

Bisnes perlu dipandang mudah. Jika bisnes dipandang susah, pasti awal-awal lagi bisnes kita punya masalah. Soalnya, bagaimana untuk membantu memandang bisnes itu mudah? Untuk membantu hal ini, kita perlukan satu pendekatan atau alat. Untuk itu, disyorkan kita gunakan satu pendekatan atau alat yang diberi nama ‘Business Model Canvas’. Dengan alat ini, mudah kita melihat bisnes dan yang pentingnya tidak ada perkara penting dalam bisnes itu kita terlepas pandang.

Diyakini, dngan bermindset sebegini, mudah untuk kita seronok dalam tugas dan terasa apa yang kita lalui dalam tugas itu ibarat kita dalam satu pengembaraan. Bukankah ini yang sangat kita mahukan dalam tugas kita?

Diyakini juga, pendekatan di atas memudahkan kita punya mindset bisnes, baik secara individu mahupun secara berkumpulan. Bukankah ini semua penting agar mampu kita sebagai anggota kerja TNB membantu mencapai DDRC?


Better.Brighter Together!

Promise Yourself



To be so strong that nothing
can disturb your peace of mind.
To talk health, happiness, and prosperity
to every person you meet.

To make all your friends feel
that there is something in them
To look at the sunny side of everything
and make your optimism come true.

To think only the best, to work only for the best,
and to expect only the best.
To be just as enthusiastic about the success of others
as you are about your own.

To forget the mistakes of the past
and press on to the greater achievements of the future.
To wear a cheerful countenance at all times
and give every living creature you meet a smile.

To give so much time to the improvement of yourself
that you have no time to criticize others.
To be too large for worry, too noble for anger, too strong for fear,
and too happy to permit the presence of trouble.

To think well of yourself and to proclaim this fact to the world,
not in loud words but great deeds.
To live in faith that the whole world is on your side
so long as you are true to the best that is in you.”