.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Saturday, January 20, 2018

Rainbow Connection





I love this song because it's whimsical and, even more importantly, deceptively profound. Under the simplistic banjo strumming and presentation from a beloved childhood character, the singer uses a series of rhetorical questions to make some really insightful statements about why humans are optimistic dreamers who cling to hope.

Why are there so many songs about rainbows
And what's on the other side

These lines are self-explanatory and introduce the topic: rainbows inspire whimsy in people.

Rainbows are visions
But only illusions
And rainbows have nothing to hide

Despite their whimsy, in a coldly rational way, rainbows aren't even actually there; they're an optical illusion.

So we've been told
And some choose to believe it
I know they're wrong, wait and see
Some day we'll find it
The rainbow connection
The lovers, the dreamers, and me

Yet, beyond that purely logical assessment, he knows they still have a certain magic that is real somehow to people like him: dreamers and lovers.

Who said that every wish
Would be heard and answered
When wished on the morning star
Somebody thought of that
And someone believed it
And look what it's done so far

So, to expand the rainbow motif, he's saying that if the belief that we can make wishes is so pervasive, there must be some truth to it. And that belief has made people do great things.

What's so amazing
That keeps us stargazing
And what do we think we might see

Even though we know that stars, rainbows, and other natural phenomenon are inanimate, what is it that makes us look at them with wonder and amazement? What do we hope to see?

Someday we'll find it
The rainbow connection
The lovers, the dreamers, and me

One day we'll find out.

All of us under its spell, we know that it's probably magic
Have you been half asleep?
And have you heard voices?
I've heard them calling my name
Is this the sweet sound that calls the young sailors?
The voice might be one and the same.
I've heard it too many times to ignore it.
It's something that I'm supposed to be.

I think this is pretty self-explanatory as well. I've experienced that dream-like state as I'm waking up. That sensation you get when you're between the dream-world and real world is the same sensation that motivates people, like sailors, to explore. That voice is what pushes people to try new things and go out of their comfort zones, and that's why he doesn't ignore it.

Someday we'll find it, the rainbow connection,
the lovers, the dreamers and me.

Monday, January 1, 2018

Laungan IPO


Kepada Unit Bisnes yang sedang melalui pelbagai disruption dan perlu melakukan transformasi dengan kadar segera tetapi memerlukan satu pendekatan transformasi secara mudah dan praktikal, apa kata consider kata-kata dalam video di bawah ...




Apa kata antara mereka yang pernah menerima intervensi ini? Renungi pula kata-kata dalam video berikut ...


Muhasaabah Tahun 2017


Aku cuba muhassabah tentang kerja yang aku lakukan di sepanjang tahun lepas.

Satu soalan yang cuba aku cari jawapannya ialah adakah apa yang aku lakukan itu memberi nilai yang diperlukan oleh organisasi tempat aku mencari makan ini daripada aku?

Aku lihat kerja aku ini cuba bantu sesuatu unit bisnes itu (customer aku) mencapai apa yg dihajati berdasarkan sumber yg mereka ada. Telah sekian lama aku mengumpul dan mengolah satu pelan tindak yg mesti 'mesra' dgn halatuju kemana organisasi ini mahu pergi. Itulah yg aku nampak dalam IPO (Intervensi Pembangunan Organisasi). Dlm kata lain, IPO inilah nama perkhidmatan/produk aku.




Aku lihat nilai yang ditawarkan oleh IPO kpd customer aku (unit bisnes) ialah untuk memudahkan customer aku melalui perubahan yg sedang melanda bg mencapai matlamat yg dihajati pd kadar kos, masa dan kualiti yg ditetapkan.

Sudahnya adakah aku mampu beri nilai yg dimahukan oleh organisasi tempat aku cari makan ini daripada aku?

Aku yakin ya! Buktinya? Aku nampak dari maklumbalas yg diterima, rata2 customer aku puashati dgn konsultansi yg diterima menerusi IPO ini. Hanyanya jika mahu IPO ini beri kesan yg disasarkan, kedua2 belah pihak mesti sama2 'bertepuk tangan'. Unit bisnes (customer aku) dan aku sendiri mesti komited utk buat susulan terhadap perancangan yg telah digariskan. Tak mampu aku laksananya bersendirian kerana semestinya itu berada di luar kuasa aku.

Of course IPO ini sentiasa akan ditambahbaik bg mencapai maksud nilai yg ingin ditawarkan. Semestinya aku tidak boleh syok sendiri.

Cabaran sememangnya banyak. Aku berpandangan cabaran itu sebagai peluang tambahbaik IPO ini sendiri. Aku rasa selagi aku berpegang kpd pandangan ini, aku akan ok dan InsyaAllah aku tak mudah give up.

Apapun InsyaAllah aku memang komited utk beri yang terbaik disepanjang pengembaraan aku bersama IPO ini. Itulah niat yg akan aku pelihara.

Moga Allah bimbing aku, team member aku dan customer aku di ruang2 masa yang masih ada. Aamiin!

Tahun Baru, Diri Baru


Sempena Tahun baru 2018 hari ini, aku mengucapkan syukur kerana masih diberi ruang masa untuk aku berjalan di atas mukabumi ini. Moga ruang dan peluang ini dapat aku menafaatkan sebaik mungkin agar aku satu masa nanti bila aku pulang kepadaNya, aku pulang dengan keredhaanNya.

Susah untuk aku menggambarkan apa yang aku rasakan tetapi mungkin kata-kata dalam lagu ini paling hampir dalam menyuarakan isi hati aku ini. Perhatikan kata-kata itu dalam lagu ini ...



Thursday, December 21, 2017

Mancave Aku


Jika ada sesuatu yang sangat menggembirakan aku pada tahun 2017 ini ialah sudahnya aku dapat juga menwujudkan sebuah mancave khas untuk aku menempatkan buku-buku aku yang selama hari ini berselerak di merata tempat.

Sudah lama aku menginginkan mancave ini. Jika aku masih ingat. semenjak aku dalam umur 30an lagi telah aku memasang angan-angannya. Over the years, angan-angan ini ada ketikanya kuat dan kadangkala surut keadaannya. Tetpai yang pasti, angan-angan ini sentiasa berada dalam pemikiran aku. Itu sebab aku sangat happy bila aku dapat wujudkan mancave ini.

Bila diperhatikan apa yang aku lalui ini, apa yang aku pelajari? 

Itulah sifatnya kita dengan matlamat. Matlamat itu walau bagaimana sukar dilihat sebelum kita mendapatkannya tetapi kita jika terus tidak berhenti-henti memasang niat dan berusaha ke arahnya, Insyaallah, Allah akan tunaikan.

Akhir kata, pengalaman mendapatkan mancave ini memberi aku satu konfiden untuk aku di masa depan terutamanya bagi mencapai hajat-hajat aku yang berikutnya. Jika dulu boleh, tak kan masadepan tak boleh?
























Hajat dalam Tugas Tahun 2018


Tahun 2017 bakal berlabuh. Berbagai perkara dan pengalaman telah dialami. Apa conclusion yang aku boleh buat? Masa itu kian suntuk. Perlu sentiasa perbaharui niat sepanjang masa untuk beri yang terbaik bagi perkara yang dihadapi itu dan aku lakukan itu semua kerana Tuhan sebagai tanda syukur aku akan nikmat yang telah, sedang dan akan aku terima dariNya. Nampak mudah tetapi perkara ini sangat deep.

Aku juga belajar bahawa bagi apa yang aku laksanakan itu perlu ada unsur-unsur spesifiknya dan bila spesifik, mudah untuk aku pantau dan mesti aku pantau. Jika aku gagal laksanakan ini perkara, usah marah atau kesal jika ianya tidak terlaksana seperti yang dihajati. Apapun, setiap ini perlu sentiasa diiringi dengan doa. Tidak bergerak satu zarah tanpa izinNya.

Satu lagi perkara yang memberi kesan kepada aku ialah apa yang terkandung dalam konsep-konsep utama PPB3K itu. Semacam aku melihat konsep-konsep ini dari satu cara pandang baru dan sudahnya aku punya perasaan yang sangat berbeza ke atas konsep-konsep ini berbanding sebelum ini. Persoalan tentang PPB3K ini ialah ...

Mampu aku menguasai diri aku?
Mampu aku bekerjasama dengan orang lain?
Mampu aku memimpin orang lain?

Akhir sekali, apa yang benar-benar merencatkan aku dalam tahun 2017 ini ialah satu persoalan samada aku punya keberanian untuk laksana apa yang aku hadapi. Tak guna punya plan yang hebat-hebat tetapi tidak punya keberanian. 

Sudahya inilah satu persoalan yang aku lontarkan kepada diri aku tentang perancangan yang aku buat untuk tahun 2018 ... 




ADA BERANI?

Terrarium


Suddenly aku tertarik betul dengan terrarium ini. Terasa semacam aku tenggelam dalam dunia yang sangat aman dan mendamaikan. Satu lagi yang aku suka sangat pasal terrarium ini ialah sangat mudah untuk maintainnya. 

Video berikut menceritakan serba sedikit bagaimana untuk membina terrarium. Jelas pada aku, bagi membina sesesuatu terrarium itu pun merupakan satu pengalaman yang mendamaikan. 


Moga-moga anda juga akan mendapat faedah daripada terrarium ini.

Quotes Dec 2017










Sunday, December 3, 2017

A.I.


Ramai yang bercakap tentang gangguan A.I. atau Artificial Intelligent kepada mnusia. Tahukah kita apa benda A.I. itu. Moga penerangan ringkas dalam video di bawah ini membuka mata kita kepada apa dia itu A.I. itu dan memberi dorongan untuk menyediakan diri dengan sewajarnya bagi menangani kesan A.I. kepada kehidupan.


Putus Asa


Pertama kali aku renungi video di bawah ini, aku rasa cutenya dia sebab tak reti nak putus asa. Lama-lama aku renungi video ini, nampak jelas kepada aku bahawa kenapa perlu putus asa jika kita lakukan sebarang perkara itu kerana Tuhan sebab tiada yang sia-sia apa yang Tuhan beri kepada kita baik perkara itu positif mahupun negatif di mata kita. Moga kita dapat sesuatu dari cerita makhluk dalam video ini ...


Maksud Hidup


Aku tertarik dengan kata-kata dalam video ini. Maksudnya bagus tetapi adakah beliau kenal Tuhan dan adakah beliau buat perkara baik itu kerana Tuhan? Aku tidak tahu. Apapun, rugi sangat jika beliau tidak kenal Tuhan dan tidak lakukan perkara baik kerana Tuhan. Kenapa. Kalau tengok dari segi logik sekali pun, dunia ini sementara. Ada mula dan akhirnya. Semestinya ada kuasa yang memguasai ini semua. Moga kita semua mendapat rahmat dan berkatNya. Aamiin.


Coding is Important


Sejak dua menjak ini, aku perhatikan sana sini orang bercakap tentang coding. Kata mereka, kalau tak reti nak berbicara dengan computer, susah nak survive di masa depan. Tambah pula banyak kerja akan di disrupt oleh A.I. Silap hari bulan tak ada kerja. Nampak gaya, perlu sangat aku lengkapi diri aku dengan skill coding ini. Video di bawah adalah antara sumber aku sebelum ini yang mendedahkan aku kepada hal pentingnya coding ini ...


Seribu Alasan


Apa alasan kita dalam hidup ini? Positif atau negatifkah alasan kita itu? Satu renungan ... 


Be Positive Be Happy


Untuk kekal positif dalam hidup ini menuntut satu cara mindset yang sentiasa positif. Ramai yang mengentahui hakikat ini. Soalnya bagaimana untuk punya mindset yang kekal positif? Cara terbaik ialah dengan mempunyai kepercayaan (beliefs) bahawa kita ini bertuhan. Pada Tuhan sahaja kita menghambakan diri dan kepada Dia sahaja kita meminta pertolongan ...


Thursday, November 30, 2017

Build like a Child


On a warm summer at a beautiful beach a little boy on his knees scoops and packs the sand with plastic shovels into a bucket. He upends the bucket on the surface and lifts it. And, to the delight of the little architect, a castle tower is created. He works all afternoon spooning out the moat, packing the walls, building sentries with bottle tops and bridges with Popsicle sticks. With his hours of hard work on the beach a sandcastle will be built.

In a Big city with  busy streets and rumbling traffic, a man works in an office.  He shuffles papers into stacks, delegates assignments, cradles the phone on his shoulder and punches the keyboard with his fingers. He juggles with numbers, contracts get signed and much to the delight of the man, a profit is made. All his life he will work. Formulating the plans and forecasting the future. His annuities will be sentries and Capital gains will be bridges. An empire will be built.

The two builders of  the two castles have very much in common. They both shape granules into grandeurs. They both make something beautiful out of nothing. They both are very diligent and determined to build their world. And for both, the tide will rise and the end will come. Yet that is where the similarities cease. For the little boy sees the end of his castle while the man ignores it. As the dusk approaches and the waves near, the child jumps to his feet and begins to clap as the waves wash away his masterpiece. There is no sorrow. No fear. No regret. He is not surprised, he knew this would happen. He smiles, picks up his tools and takes his father’s hand, and goes home.

The man in his sophisticated office is not very wise like the child. As the wave of years collapses on his empire, he is terrified. He hovers over the sandy monument to protect it. He tries to block the waves with the walls he made. He snarls at the incoming tide. “It’s my castle,” he defies. The ocean need not respond. Both know to whom the sand belongs.


Go ahead and build your dreams, but build with a child’s heart. When the sun sets and the tides take – applaud. Salute the process of life and go home with a smile.

The Reflections


Once a dog ran into a museum filled with mirrors. The museum was very unique, the walls, the ceiling, the doors and even the floors were made of mirrors. Seeing his reflections, the dog froze in surprise in the middle of the hall. He could see a whole pack of dogs surrounding him from all sides, from above and below.

The dog bared his teeth and barked all the reflections responded to it in the same way. Frightened, the dog barked frantically, the dog’s reflections imitated the  dog and increased it many times. The dog barked even harder, but the echo was magnified. The dog, tossed from one side to another while his reflections also tossed around snapping their teeth.

Next morning, the museum security guards found the miserable, lifeless dog, surrounded by thousands of reflections of the lifeless dog. There was nobody to harm the dog. The dog died by fighting with his own reflections.


Moral: The world doesn’t bring good or evil on its own. Everything that is happening around us is the reflection of our own thoughts, feelings, wishes and actions. The World is a big mirror. So let’s strike a good pose!