.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Friday, October 31, 2014

Negara Tikus


Kisahnya bermula di sebuah negara yang diberi nama negara Tikus. Kenapa diberi nama negara Tikus? Sebab semua penduduk negara tersebut adalah tikus. Bermacam-macam jenis tikus ada. Tikus mondok, tikus putih, tikus hitam, tikus kecik, tikus besar dan macam-macam lagi la. Ok, negara ini pada mulanya begitu aman di mana tikus-tikus dengan amannya berkeliaran dan bersosial di antara satu sama lain. Mereka hidup dengan tenang dan damai.


Namun, suatu hari, secara tiba-tiba negara Tikus ini telah diserang oleh seekor kucing gergasi. Sejak menemui negara Tikus, kucing gergasi ini sering saja menyerang negara tersebut apabila lapar. Asal lapar je, serang. Asal lapar je, serang. Asal serang je, lapar. Kucing gergasi tersebut menjadikan tikus-tikus di situ sebagai santapannya. Maka bertempiaranlah tikus-tikus setiap kali diserang oleh kucing tersebut. Kucing gergasi tersebut dengan rakusnya memakan tikus-tikus di situ. Anak tikus, bapa tikus, mak tikus, hatta tok wan tikus yang tua pun dimakannya. Kesian.

Disebabkan begitu risau dan takut dengan serangan kucing gergasi tersebut, perdana menteri negara Tikus memanggil semua tikus-tikus berkumpul untuk mebincang masalah tersebut. Mereka berkumpul di Dataran Tikus. “Semua tikus sekalian, saya memohon pandangan dan idea daripada anda semua untuk kita bersama-sama mempertahankan negara kita daripada ancaman kucing gergasi ini,” ucap perdana menteri tikus. Tetapi, perhimpunan tersebut menjadi sepi kerana masing-masing buntu memikirkan cara yang terbaik mengatasi masalah ini.

Tiba-tiba, seekor tikus tua bertaraf professor perlahan-perlahan berjalan di celah-celah ribuan tikus yang berhimpun untuk mendapatkan mikrofon yang disediakan di hadapan. Apabila diberikan mikrofon, professor tikus sambil memegang tongkat terus berkata, “Saya ada idea bagaimana untuk kita mengatasi masalah serangan kucing gergasi ini. Apa yang berlaku ialah kita tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyelamatkan diri apabila diserang oleh kucing tersebut. Kita tidak mempunyai sistem amaran yang memberitahu kita akan kedatangan kucing tersebut. Sebab itu ramai yang menjadi mangsa, tak sempat melarikan diri atau bersembunyi.”

Selepas batuk seketika, professor kucing ini menyambung, “Jadi, saya cadangkan kita memasang sistem amaran untuk membantu kita lebih bersedia untuk menyelamatkan diri. Kita sepatutnya memasang loceng di leher kucing tersebut. Dengan adanya loceng itu, kita pasti dapat mendengar kehadiran kucing tersebut lebih awal, jadi sempatlah untuk kita bersembunyi dan menyelamatkan diri.” Idea ini disambut baik oleh semua yang hadir di perhimpunan tersebut termasuklah perdana menteri tikus.

Setelah semua bersetuju dengan idea tersebut, perdana menteri tikus membuka ruang kepada sesiapa yang ingin menjadi ahli perisik dan ejen bagi melaksanankan misi memasang loceng tersebut. Sekali lagi pelawaan perdana menteri tikus itu disambut sepi. Masing-masing kelihatan tidak mahu menawakan diri melaksanakan misi tersebut. Di sebalik sorakan gempita di awal tadi, kini Dataran Tikus senyap sepi. Semuanya mula menikus. Maka, dicadangkan untuk ditangguhkan dahulu perhimpunan tersebut dan kembali semula membincanglkan hal ini kemudiannya.

Setalah berhari-hari, masih lagi belum ada yang ingin bertindak melaksanakan misi tersebut. Hari-hari berikutnya juga masih tidak terlaksana idea tersebut. Dan disebabkan itu, misi tersebut terus tertangguh. Akibatnya, tikus-tikus tersebut terus menjadi mangsa bahaman kucing gergasi tersebut kerana loceng yang dicadangkan itu tidak dipasang. Ini kerana masing-masing tidak mahu dan tidak berani mengambil tindakan melaksanakan idea tersebut. Negara tikus terus dilanda ketakutan dan kekacauan. Akhirnya, habis semua tikus di situ menjadi mangsa kucing tersebut termasuklah professor tikus yang memberi idea tersebut. Kesian.


Pengajarannya ialah kata-kata tanpa tindakan adalah merugikan. Sebenarnya, kita terlalu banyak berkata-kata dalam hidup tetapi kurang bertindak. Kita selalu “plan” hidup kita dengan penuh semangat dan hebat, tetapi apabila bertindak, HAMPEH. Takut, risau, malas, bertangguh, antara penyakit yang menghalang kita mengambil kuasa bertindak dalam hidup kita. Ingat, kelajuan tindakan membuatkan hidup kita lebih hebat. Lebih cepat kita bertindak, lebih cepat kejayaan datang kepada kita. Jadi jika anda sering tertanya-tanya siapa yang mula dan bila nak mula, jawapannya mudah, “It’s YOU! It’s NOW!” 

Saturday, October 25, 2014

Hijrah – Satu Pengalaman Peribadi


Tahun Hijrah kali ini bertepatan dengan genap setahun aku berhijrah dari Bahagian Penghantaran ke TNB Leadership Development Center (LDC). Jika diingatkan kembali kisah satu tahun yang lalu, aku sebenarnya agak kekok keluar dari Bahagian Penghantaran walaupun aku sendiri yang memohon untuk ditukar ke LDC ini.


Bukan apa sepanjang career aku bersama TNB yang hampir 25 tahun itu, inilah pertama kali aku keluar dari satu Bahagian dalam TNB. Namun di atas semangat Hijrah, (dengan izin Tuhan, pasti ada kemajuan dalam hidup bila Hijrah dilaksanakan) aku gagahkan juga.

Masih aku ingat, untuk beberapa bulan pertama di LDC, aku rasa agak kekok dan aku lihat apa yang dihajati di tempat baru ini tidak seperti apa yang aku harapkan. Namun, aku katakan pada diri aku bahawa aku ke tempat baru ini atas niat untuk belajar sebanyak mungkin mengenai ilmu kepimpinan dan ilmu tentang manusia bagi memperkayakan apa yang telah aku bina sebelum ini. Itu saja yang menjadi teman aku.

Tidak beberapa lama kemudian, seperti satu mimpi, pengurusan tertinggi TNB meminta aku melaksanakan satu program intervention bagi ‘memulihkan’ keadaan di satu Unit Bisnes dalam TNB itu. Sekali peluang datang, pasti akan aku pulun cukup-cukup. Aku tidak teragak-agak telah gunakan beberapa idea utama dalam PPB3K itu untuk program intervention ini.

Ketika itu terasa juga peritnya sebab banyak sumber yang aku perlukan tidak wujud. Dari mengharapkan kepada pihak lain untuk membantu, aku fikir adalah lebih aku gunakan saja sumber-sumber yang ada dalam tangan aku. Kenapa? Sebab aku rasakan hasil yang mahu diwujudkan dari program intervention ini sangat penting bagi membuktikan segala apa yang ingin aku ketengahkan itu relevan.

Dipendekkan cerita yang panjang, aku puas hati dengan hasil yang telah wujud. Memang nampak hasil yang diinginkan. Dan aku juga nampak dengan jelas mengenai faktor-faktor yang akan menggagalkan program intervention ini. Satu pelajaran dan pengalaman yang amat-amat tinggi.

Yang lebih penting, pengurusan tertinggi mulai menerima apa yang aku cuba ketengahkan. Mereka mulai memberi aku lebih banyak ruang untuk aku bergerak. Sumber-sumber bagi menjayakan program intervention ini mulai sampai. Yang paling aku hargai ialah peluang untuk aku menghadiri program-program lain yang memang cukup tinggi nilainya.


Program intervention sulung LDC ini memang mendapat rating yang cukup tinggi di kalangan anggota kerja TNB. Malah aku lihat program ini layak berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan program-program lain anjuran LDC yang mana semuanya di datangkan dari luar negeri. Program intervention yang diberi nama Better.Brighter ini sememangnya boleh menjadi signature program LDC.

Adakah aku berpuas hati? Memang aku puas hati dan aku banyak-banyak syukur di atas itu semua. Tetapi itu tidak bermaksud aku akan goyang kaki. Malah aku lihat, aku harus menggandakan usaha untuk membawa Better.Brighter kepada semua anggota kerja TNB.

Sengaja aku ceritakan pengalaman peribadi ini bagi memudahkan kita memahami apakah yang patut kita lakukan untuk Hijrah. Hijrah bukan semata-mata dengan mengucapkan dibibir sahaja. Tetapi berdasarkan cerita di atas, Hijrah mesti melibatkan Hijrah dari segi pemikiran, perasaan, pilihan dan tindakan  bagi mendapatkan hasil yang diingini. (Ingat cerita Stick Person)


Moga Tahun Hjrah kali ini akan membawa banyak keberkatan dan kerahmatan dalam hidup masing-masing. Ameen.

Tuesday, October 21, 2014

T.H.I.N.K. B.I.G.



T – ‘Talent’ (Bakat) dan ‘Time’ (Masa) iaitu hadiah dari Sang Maha Pencipta.



H – ‘Hope’ (Harapan) untuk hal-hal yang baik dan jujur.



I – ‘Insight’ (Wawasan) yang diperoleh dari orang lain atau bacaan yang bermutu.



N – ‘Nice To All People’ iaitu berbuat baiklah pada semua orang.



K – ‘Knowledge’ (Ilmu Pengetahuan) iaitu kunci kehidupan.


 

B – ‘Book’ (Buku), bacalah buku sebanyak-banyaknya.



I – ‘In-Dept’ (Mendalam), belajar dan pertingkatkan kompetensi.



G – ‘God’ (Tuhan) iaitu sesekali jangan lupa pada Sang Maha Kuasa.

Saturday, October 18, 2014

The Obstacle In Our Path


In ancient times, a king had a boulder placed on a roadway. Then he hid himself and watched to see if anyone would remove the huge rock. Some of the king's wealthiest merchants and courtiers came by and simply walked around it.


Many loudly blamed the king for not keeping the roads clear, but none did anything about getting the big stone out of the way.

Then a peasant came along carrying a load of vegetables. On approaching the boulder, the peasant laid down his burden and tried to move the stone to the side of the road. After much pushing and straining, he finally succeeded.


As the peasant picked up his load of vegetables, he noticed a purse lying in the road where the boulder had been. The purse contained many gold coins and a note from the king indicating that the gold was for the person who removed the boulder from the roadway.

The peasant learned what many others never understand.


Every obstacle presents an opportunity to improve one's condition.

Friday, October 17, 2014

The Brick


About ten years ago, a young and very successful executive named Josh was traveling down a Chicago neighborhood street. He was going a bit too fast in his sleek, black, 12 cylinder Jaguar XKE, which was only two months old.


He was watching for kids darting out from between parked cars and slowed down when he thought he saw something. As his car passed, no child darted out, but a brick sailed out and - WHUMP! - it smashed Into the Jag's shiny black side door! SCREECH..!!!! Brakes slammed! Gears ground into reverse, and tires madly spun the Jaguar back to the spot from where the brick had been thrown.

Josh jumped out of the car, grabbed the kid and pushed him up against a parked car. He shouted at the kid, "What was that all about and who are you? Just what the heck are you doing?!" Building up a head of steam, he went on. "That's my new Jag, that brick you threw is going to cost you a lot of money. Why did you throw it?"

"Please, mister, please. . . I'm sorry! I didn't know what else to do!" Pleaded the youngster. "I threw the brick because no one else would stop!" Tears were dripping down the boy's chin as he pointed around the parked car. "It's my brother, mister," he said. "He rolled off the curb and fell out of his wheelchair and I can't lift him up." Sobbing, the boy asked the executive, "Would you please help me get him back into his wheelchair? He's hurt and he's too heavy for me."

Moved beyond words, the young executive tried desperately to swallow the rapidly swelling lump in his throat. Straining, he lifted the young man back into the wheelchair and took out his handkerchief and wiped the scrapes and cuts, checking to see that everything was going to be OK. He then watched the younger brother push him down the sidewalk toward their home.

It was a long walk back to the sleek, black, shining, 12 cylinder Jaguar XKE -a long and slow walk. Josh never did fix the side door of his Jaguar. He kept the dent to remind him not to go through life so fast that someone has to throw a brick at him to get his attention.


Some bricks are softer than others. Feel for the bricks of life coming at to you. For all the negative things we have to say to ourselves, God has positive answers.

Friday, October 10, 2014

Friendship and Love



Love starts with a smile, grows with a kiss, and ends with a tear.

Don't cry over anyone who won't cry over you.

Good friends are hard to find, harder to leave, and impossible to forget.

You can only go as far as you push.

Actions speak louder than words.

The hardest thing to do is watch the one you love, love somebody else.

Don't let the past hold you back; you're missing the good stuff.

Life's short. If you don't look around once in a while, you might miss it.

A best friend is like a four leaf clover: hard to find and lucky to have.

If you think that the world means nothing, think again. You might mean the world to someone else.

When it hurts to look back, and you're scared to look ahead, you can look beside you and your best friend will be there

True friendship never ends.


Friends are forever.

Good friends are like stars....You don't always see them, but you know they are always there.

Don't frown. You never know who is falling in love with your smile.

What do you do when the only person who can make you stop crying is the person who made you cry?

NOBODY IS PERFECT UNTIL YOU FALL IN LOVE WITH THEM. (Isn't that the truth?)

Everything is okay in the end. If it's not okay, then it's not the end.

Most people walk in and out of your life. But only True friends leave footprints in your heart.

When we look back on our younger years, we will remember the people who went to school with us, the people who made us laugh, the people who hung out with us when nobody else would, and the people who made our lives much better simply by being a part of it.

There may be somebody who is thinking about you RIGHT NOW and wishing that you were around. That's the wonderful thing about friendship, you always feel loved and cared about.


The most important thing to remember is... Always appreciate the friends that you have.

A fight may come and go very easily, but a friendship could last forever.

For every second spent in anger, a minute of happiness is wasted.  

Tuesday, October 7, 2014

You are Valuable!


A well-known speaker started off his seminar by holding up a RM20 bill. In the room of 200, he asked, "Who would like this RM20 bill?"


Hands started going up.

He said, "I am going to give this RM20 to one of you but first, let me do this." He proceeded to crumple the dollar bill up.

He then asked, "Who still wants it?"

Still the hands were up in the air.

"Well," he replied, "What if I do this?" And he dropped it on the ground and started to grind it into the floor with his shoe.

He picked it up, now all crumpled and dirty. "Now who still wants it?" Still the hands went into the air.

"My friends, you have all learned a very valuable lesson. No matter what I did to the money, you still wanted it because it did not decrease in value. It was still worth RM20. 


Many times in our lives, we are dropped, crumpled, and ground into the dirt by the decisions we make and the circumstances that come our way.

We feel as though we are worthless. But no matter what has happened or what will happen, you will never lose your value. You are special - Don't ever forget it!

Friday, October 3, 2014

The Window


Two men, both seriously ill, occupied the same hospital room. One man was allowed to sit up in his bed for an hour a day to drain the fluids from his lungs. His bed was next to the room's only window. The other man had to spend all his time flat on his back.


The men talked for hours on end. They spoke of their wives and   families, their homes, their jobs, their involvement in the military service, where they had been on vacation. And every afternoon when the man in the bed next to the window could sit up, he would pass the time by describing to his roommate all the things he could see outside the window.

The man in the other bed would live for those one-hour periods where his world would be broadened and enlivened by all the activity and color of the outside world. The window overlooked a park with a lovely lake, the man had said. Ducks and swans played on the water while children sailed their model boats. Lovers walked arm in arm amid flowers of every color of the rainbow. Growed trees graced the landscape, and a fine view of the city skyline could be seen in the distance. As the man by the window described all this in exquisite detail, the man on the other side of the room would close his eyes and imagine the picturesque scene.

One warm afternoon the man by the window described a parade passing by.  Although the other man could not hear the band, he could see it in his mind's eye as the gentleman by the window portrayed it with descriptive words. Unexpectedly, an alien thought entered his head: Why should behave all the pleasure of seeing everything while I never get to see anything? It didn't seem fair. As the thought fermented, the man felt ashamed at first. But as the days passed and he missed seeing more sights, his envy eroded into resentment and soon turned him sour. He   began to brood and found himself unable to sleep. He should be by that window - and that thought now controlled his life.

Late one night, as he lay staring at the ceiling, the man by the window began to cough. He was choking on the fluid in his lungs. The other man   watched in the dimly lit room as the struggling man by the window groped for the button to call for help. Listening from across the room, he never moved, never pushed his own button which would have brought the nurse running. In less than five minutes, the coughing and choking stopped, along with the sound of breathing. Now, there was only silence--deathly silence.

The following morning, the day nurse arrived to bring water for their baths. When she found the lifeless body of the man by the window, she was saddened and called the hospital attendant to take it away--no words, no fuss. As soon as it seemed appropriate, the man asked if he could be moved next to the window. The nurse was happy to make the switch and after making sure he was comfortable, she left him alone.

Slowly, painfully, he propped himself up on one elbow to take his   first look. Finally, he would have the joy of seeing it all himself. He strained to slowly turn to look out the window beside the bed. It faced a blank wall.


The pursuit of happiness is a matter of choice ... it is a positive attitude we consciously choose to express. It is not a gift that gets delivered to our doorstep each morning, nor does it come through the window. And I am certain that our circumstances are just a small part of what makes us joyful. If we wait for them to get just right, we will never find lasting joy.

Thursday, October 2, 2014

Siapakah Qarin?


Terpanggil untuk berkongsi cerita di bawah ini bila teringat penerangan mengenai Stick Person ...


Tentu ramai daripada kita telah tahu tentang adanya Qarin ini tetapi mungkin juga ada lagi yang masih belum tahu tentang Qarin. begitulah kehendak Allah SWT bahawa setiap manusia yang dilahirkan sehinggalah matinya anak Adam, kita mempunyai satu jin kafir yang menjadi peneman ke mana sahaja kita pergi samada siang mahupun malam.

Qarin ini akan mengajak kita  melakukan kejahatan dan menahan daripada melakukan ketaatan kepada Allah SWT.  Oleh sebab ia terlalu rapat dengan manusia maka ianya  digelar Qarin atau Jin pendamping manusia.

Oleh yang demikian, maka Allah mengutuskan pula malaikat yang akan mengajak manusia ke arah  kebaikan dan mencegah daripada melakukan kejahatan. Maka manusialah pula yang membuat pilihan sama ada mentaati arahan malaikat ataupun jin Qarin.

Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia.  Boleh dikatakan ianya sebagai “kembar” setiap manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada Qarinnya sendiri. Rasulullah SAW sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, Qarin Rasulullah adalah muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.

Pada umumnya Qarin yang kafir ini kerjanya mendorong manusia membuat kejahatan. Sebagai contoh dalam situasi kita hari ini, Qarin  akan sering membisikkan was-was, melalaikan solat, berasa berat hendak membaca al-Quran, terasa manisnya tatkala melakukan  maksiat dan sebagainya. Malah ia akan bekerja sekuat tenaga untuk menghalang kita daripada membuat ibadah dan kebaikan.

Maka dengan itu, untuk mengimbangi usaha Qarin ini lalu Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana  yang lebih kuat.

Ibn Muflih al-Muqaddasi pula menceritakan: “Suatu ketika Qarin yang mendampingi orang yang beriman, bertemankan Qarin yang mendampingi orang kafir. Qarin yang mengikuti orang beriman itu kurus, sedangkan yang mengikuti orang kafir itu gemuk.

Maka ditanya mengapa engkau kurus? Jawab Qarin tadi  “Bagaimana aku tidak kurus, apabila tuanku masuk ke rumah dia berzikir, tatkala makan dia ingat Allah, apabila minum pun begitu.” Sebaliknya Qarin yang mengikuti orang kafir itu pula berkata: “Aku sentiasa makan bersama dengannya dan begitu juga minum.”

Kita telah diberi akal oleh Allah untuk berfikir mana yang baik dan buruk, Usah ikutkan sangat Qarin buruk, ikutlah malaikat mulia yang telah Allah dampingkan kepada kita semua.  Wallahu'alam 

Wednesday, October 1, 2014

Jadikan Saya Sebuah Telefon Pintar


Seorang guru wanita sedang menyemak satu persatu karangan anak muridnya. Sewaktu melihat satu karangan yang ditulis oleh seorang pelajarnya, dia menjadi sangat emosi dan setelah melihat nama di muka hadapan buku itu, dia menangis teresak-esak. Lalu ditanya oleh suaminya,


'Kenapa menangis ni?'

'Lihatlah karangan budak ni ...'

Suaminya pun membaca dengan penuh khusyuk.

Tajuk Karangan: Jadikan Saya Sebuah Telefon Pintar

"Oh Tuhan, malam ini saya ingin meminta kepada-Mu sesuatu yang sangat istimewa. Jadikan saya sebuah telefon pintar. Saya ingin mengambil kedudukan telefon pintar.

Menikmati kehidupan sebagaimana telefon pintar ayah dan ibu. Saya akan memiliki 'tempat' tersendiri dalam hati keluarga sehingga mampu menjadikan keluarga sentiasa melihat saya. Saya akan diberi perhatian serius ketika dilihat. Saya ingin menerima penjagaan yang sama seperti telefon pintar.

Ayah akan memegang saya setiap kali ayah pulang dari tempat kerja walaupun keletihan. Ibu pula bersama-sama saya saat sedih dan kecewa, bukan mengabaikan seperti sekarang. Seterusnya, saya mahu abang dan kakak berusaha memperuntukkan masa untuk bersama-sama dengan saya.

Saya mahu merasakan bahawa keluarga sanggup mengetepikan kepentingan lain untuk meluangkan waktu bersama-sama saya. Akhirnya, jadikan saya mampu membuat semua individu yang saya sayangi itu merasa gembira dan saya menghiburkan mereka. Tuhan, saya tidak meminta lebih dari itu. Saya hanya mahu hidup seperti telefon pintar pada setiap masa."

Selesai suaminya membaca karangan tersebut, suaminya berkata, 'Kasihannya, anak ini miskin kasih sayang. Ibu bapanya terlalu teruk!'

Mendengar itu, tangisan si isteri semakin kuat.

'Abang, itu karangan anak kita!'

Jika diperhatikan sekarang ini, suami dan isteri masing-masing sebok belek dan fokus handphone masing-masing, layan email, facebook, whatsapp dan wechat. Kadang2-kadang anak-anak tengok saja dari jauh sambil main mainannya.



Sama-samalah kita berikan perhatian kepada insan-insan disekeliling yang perlukan perhatian dan kasih saying kita.