.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Thursday, January 29, 2009

Organisasi Aku Cemerlang? - Part 3 of 7

.
(teman bermaksud saya dalam loghat Perak)
(miker disebut ’mee-ker’; bermaksud awak dalam loghat Perak)

Sebelum ini, kita telah membincangkan mengenai kepentingan kepimpinan (Organisasi Aku Cemerlang? – Part 1-7 dan 2-7). Soalan seterusnya yang logik kita layani ialah apakah perkara utama yang perlu ditangani oleh pemimpin itu dalam usaha untuk jadikan organisasinya cemerlang? Apa lagi yang lebih penting kalau bukan manusia itu sendiri. (mereka yang dipimpin oleh pemimpin itu.)



Banyak teman dengar dari situasi yang berlaku disekeliling teman bahawa sumber manusia merupakan sumber paling penting bagi sesuatu organisasi. Banyak guru-guru pengurusan menyuarakan siapalah organisasi jika bukan kerana manusia-manusia yang ada di dalamnya. Teman rasa semua mengakui benar kenyataan-kenyataan ini bukan? Namun yang sedihnya, apa yang teman nampak hanyalah usaha-usaha yang ala kadar dalam membangun sumber manusia. (Terutamanya di Malaysia ni lah).

Kalau kita buat perancangan tentang berapa tenaga kerja yang diperlukan, kita buat ala kadar. Kalau kita buat perancangan latihan dan kemahiran, kita buat ala kadar. Bila orang tegur kita, kita mula melenting. Kita mula mewar-warkan betapa kita telah membelanja sejumlah besar hasil organisasi untuk tujuan pembangunan sumber manusia. Memang lah di atas kertas kita nampak jumlah itu semua, tapi mengapa output atau hasil daripada usaha yang kita kata kita buat itu tidak setimpal dengan jumlah wang ringgit yang kita belanjakan. Dimana silapnya?


Sudahnya timbullah apa yang teman dengar (teman rasa miker pun biasa dengar) ..., sebelum anggota kerja kita masuk ke dalam tempat kerja, mereka akan letakkan akal fikiran mereka di luar tempat kerja masing-masing sebelum masuk ke dalam tempat kerja masing-masing. Bila balik baru mereka pungut akal fikiran mereka. Ditempat kerja mereka jadi macam robot! Maka tak heran lah bila kita duduk-duduk kat kantin kita akan dengar keluhan sebegini ...


”Teman rasa macam tak ada arah ler”

”I feel like dragging myself”

“Rasa ada something missing

“Apa yang aku buat semua tak di appreciate oleh boss aku”

”I feel so tired


Ada satu cerita ini pasal seorang anggota kerja ini yang dilabel sebagai hopeless oleh pemimpin organisasi tempat anggota kerja ini bekerja. Yang peliknya anggota kerja ini apabila berada di luar tempat kerjanya, pencapaiannya hebat! (Diluar pejabat dia merupakan seorang chef yang selalu jadi rebutan orang.) Kenapa anggota kerja yang sama ini tidak boleh jadi hebat ditempat kerjanya. Bukan kah cerita ini cerita pelik binti ajaib?


So sekarang apa patut para pemimpin lakukan? Ini soal perkara paling asas. Teman berkeyakinan penuh jika empat soalan asas berikut diterap dalam fikiran anggota kerja secara sistematik dan berterusan, para anggota kerja ini akan jadi hebat. Anggota kerja hebat – organisasi hebat!

Empat soalan itu ialah ...

Siapa Teman? (Soal Kenal Diri, Kenal Tuhan, Kenal Misi Hidup)
Dimana Teman? (Soal Kekuatan, Kelemahan, Ancaman dan Peluang Diri aku)
Kemana Teman? (Soal Matlamat Peribadi yang selari dengan Matlamat Organisasi)
Bagaimana Teman? (Soal Strategi Capai Matlamat)

Jika empat soalan ini tidak benar-benar diterap kepada anggota kerja dalam latihan yang disediakan, maka itulah yang kita lihat anggota kerja semacam tidak mahu terlibat atau tidak mahu ambil bahagian dalam usaha-usaha organisasi. Bila kita bantu anggota kerja menjawab empat soalan ini, inilah yang dikatakan oleh Covey melalui ‘8th Habit’nya bahawa kita bantu menemukan ‘voice’ anggota kerja kita. Jika kita tak terapkan empat soalan ini, seolah-olah kita hanya terus menyerahkan kepada takdir agar anggota kerja jadi bagus.

Tuan- Tuan dan Puan-Puan, kita perlu layan manusia sebagai manusia dan bukan mesin!



Kalau tak tahu bagaimana nak jawab empat soalan ini, suruh mereka ikuti modul ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB). Semua empat soalan ini akan dijelaskan sejelas mungkin. Banyak yang dah lalui ADB dan semua mengatakan pada teman bahawa mereka rasa semacam baru dilahirkan semula!

Ini cerita benar.


Ke Arah Peningkatan Produktiviti!

Monday, January 26, 2009

Organisasi Aku Cemerlang? - Part 2 of 7

.
(teman bermaksud saya dalam loghat Perak)
(miker disebut ’mee-ker’; bermaksud awak dalam loghat Perak)

Sebelum ini, (Organisasi Aku Cemerlang? - Part 1 of 7) teman bercakap pasal kriteria seorang pemimpin yang mantap. Dalam artikel ini pula, teman ingin membawa tumpuan pemikiran kepada bagaimana ‘cara pimpin’ (pembangunan organisasi) yang telah dan sedang dilaksanakan oleh sebahagian besar pemimpin unit bisnes dan teman ingin bawa satu syor bagaimana pendekatan yang perlu dilakukan oleh pemimpin ini.



Ini sebenarnya satu topik yang amat menarik. Teman sebagai seorang yang terlibat secara langsung dalam usaha membangunkan organisasi atau unit bisnes untuk satu badan korporat yang terulung di negara ini telah lama memerhati ’cara pimpin’ ini.

Dari pemerhatian ini, teman lihat rata-rata peminpin hanya ’re-act’ dan tidak ’pro-act’ kepada suasana sekeliling unit bisnes itu. Disamping itu, ’cara pimpin’ ini banyak dipengaruhi oleh latarbelakang pemimpin itu sendiri dan bukan berdasarkan kepada satu pelan tindak yang strategik. Maksudnya, jika pemimpin itu seorang yang amat teknikal, maka kita akan lihat usaha teknikal sahaja yang diberatkan. Dan jika pemimpin tadi diganti oleh pemimpin lain yang lebih kepada usaha sumber manusia, maka kita akan lihat unit bisnes itu akan memberatkan usaha sumber manusia.

Fenomena ini membayangkan ramai pemimpin yang ada tidak mempunyai gambaran menyeluruh mengenai apa yang perlu dititik beratkan. Bila ini berlaku, pasti pemimpin itu tidak menjadi seorang pemimpin yang seimbang tindakannya. (unbalanced leader).



Ramai pemimpin sekarang mulai menggunakan inisiatif kualiti (PSI, 5S, Cross Functional Team dan sebagainya) yang banyak dipelopori oleh syarikat-syarikat Jepun. Persoalannya, adakah kita menggunakan inisiatif kualiti semata-mata menuruti mereka tanpa mengetahui mengapa kita perlu menggunakannya? Teman agak hairan ramai pemimpin unit bisnes yang menggunakan inisiatif kualiti ini semata-mata untuk meraih anugerah dan bukan sebagai alat mencapai matlamat perniagaan masing-masing. Perkara pelik tapi benar!

(Ada seorang sahabat teman ni tegur teman, ’Mior, buat apa miker nak buat inisiatif kualiti ini, teman lihat syarikat milik orang Cina tak buat pun benda-benda ini tapi mereka untung besar dan makin berkembang perniagaan mereka. Kau buang masa Mior!

Jawab teman pada beliau senang jer. Teman kata. ’Memang lah mereka tak kejar anugerah apa yang orang Jepun ni buat, tapi kalau miker tengok amalan syarikat Cina ni, semuanya sama seperti apa yang terkandung dalam inisiatif kualiti ni. Betul tak?’

Sahabat teman tu tersengih jer ..... )



Seperkara lagi, apa yang diperhatikan ialah ramai pemimpin yang hanya menitik beratkan tindakan mereka hanya dari perspektif kewangan. Bukanlah teman mengatakan perspektif kewangan itu tidak penting tetapi ada perspektif-perspektif lain juga yang perlu diambil berat sama seperti perspektif kewangan ini tadi bagi menjamin kewujudan unit bisnes dalam jangka panjang.

Zaman berubah. Penekanan semata-mata terhadap perspektif kewangan sudah tidak mencukupi. Itu hakikatnya. Perspektif lain yang perlu di beri penekanan dalam suasana perniagaan ialah Pelanggan, Proses Dalaman dan Pembelajaran & Pembangunan. Bila disebut mengenai perspektif ini, mungkin ada di antara kita terus menyatakan bahawa memang perspektif ini ada di titik beratkan. Namun persoalannya, benarkah kita sebagai pemimpin benar-benar ’walk our talk’? Jangan kita hanya pandai berkata tetapi perbuatan kita jauh menyimpang dari apa yang kita katakan. Kita sebagai pemimpin perlu jelas soal ini kerana cara fikir ini sesungguhnya akan memberi kesan yang amat besar tentang hasil yang akan kita perolehi.


Itu adalah antara pemerhatian utama yang telah dapat teman nyatakan. Sebenarnya banyak lagi. Tapi cukuplah setakat itu dahulu. Persoalan seterusnya ialah bagaimana mahu meningkatkan kualiti ’cara pimpin’ ini.

Teman fikir, pemimpin perlu didedahkan dengan asas memimpin unit bisnes yang merangkumi perancangan pelan strategik, perlaksanaan pelan strategik dan pemantauan pelan strategik. Dari pemerhatian teman, ilmu ini mungkin juga sudah diketahui oleh pemimpin kerana ramai pemimpin yang sedia ada sudah punya ilmu asas mengenainya melalui pengajian mereka. (MBA, MIM dan sebagainya). Namun jika mereka sudah punya ilmu ini, mengapa unit bisnes mereka masih terumbang-ambing. Dimanakah kekurangan yang perlu diambil tindakan?

Atas dasar keperluan ini, teman menyakini, kita perlu kepada satu pelan tindakan yang asas dan menyeluruh yang boleh kita didik dalam bilik latihan dan sudahnya boleh kita pindahkan kepada suasana kerja untuk diusahakan. Pelan tindakan ini mesti melibatkan semua anggota kerja dalam sesuatu unit bisnes tanpa pengecualian. Satu sistem yang menghubungkan ilmu dalam bilik latihan kepada suasana kerja mesti diwujudkan. (Kegagalan melaksanakan ini adalah punca utama mengapa ramai pemimpin menganggap latihan sebagai membuang masa dan tidak memberi kesan kepada prestasi unit bisnes!).


Teman ingin mengesyorkan miker sebagai pemimpin untuk mendedahkan anggota kerja miker kepada program ”Pimpinan Berjaya Part 2” (PB2) yang merupakan salah satu modul dalam program 3K. Modul ini akan membicarakan secara terperinci penyelesaian kepada persoalan di atas. Miker semua akan didedahkan dengan peralatan memimpin yang terkini tetapi relevan untuk memimpin unit bisnes dalam suasana perniagaan masakini. Hasilnya nanti, sekurang-kurangnya pemimpin boleh memimpin unit bisnesnya dalam turutan berikut;

Misi dan Visi – yang menghala kepada Kepuasan Pelanggan
Melihat suasana masakini Unit Bisnes - SWOT
Merancang Strategi - cara pandang Malcolm Baldridge
Merancang Perlaksanaan Strategi - menggunakan Strategy Map & Balanced Scorecard
Mengagih Kerja – Key Performance Indicator
Menyedia Keupayaan – Competencies dan Traning Need Analysis (TNA) dan Training Need Identification (TNI)
’Review’ Strategi – Konsep Retreat
Melaksana Pembelajaran Berterusan - Penandaarasan (Benchmarking)

Mungkin ada sesetengah dari miker akan berasa ’hilang selera’ bila melihat senarai di atas, tetapi percayalah apa yang dikongsi dalam PB2 akan diperjelas dengan paling mudah dan praktikal hinggakan ramai kalangan bukan eksekutif yang pernah menghadirinya sebelum ini pun boleh memahami dan mengamalkannya. Disitulah letaknya keunikan PB2.



Sebenarnya, inilah resepi asas yang perlu kita fahami dan ambil tindakan sebelum kita bercakap mengenai hal-hal ’cara pimpin’ yang lebih tinggi. Tak guna kita bercakap mengenai formula matematik yang tinggi-tinggi jika kita masih tidak dapat menjawab betul soalan 1 + 1. Jika miker semua masih belum jumpa resepi untuk memimpin unit bisnes kalian, rasanya tak rugi kalian mencuba Pimpinan Berjaya Part 2. Ianya mudah, ’street-wise’ dan ’no-nonsense’!


Ke Arah Peningkatan Produktiviti!

Thursday, January 22, 2009

Organisasi Aku Cemerlang? - Part 1 of 7

.
(teman bermaksud saya dalam loghat Perak)
(miker disebut ’mee-ker’; bermaksud awak dalam loghat Perak)

Bila teman berjalan dalam organisasi tempat teman memberi khidmat, entah kenapa lately ni ramai la pulak yang bercakap pasal pemimpin;

‘Kita tidak ada leaders yang berkaliber’
‘I think we need to develop leaders, or else our organization spell doom!’
‘Kenapa leaders kita macam tak ada arah jer?’
‘Ada beza ker antara leaders dan managers?’
‘We need to conduct leadership competencies!’



Teman rasa, pada masa yang sama, miker juga sebok gossip pasal pemimpin di organisasi miker kan?

Kalau di luar organisasi ini lagi la banyak, baik dalam Malaysia maupun di peringkat dunia. Miker sendiri boleh tengok bagaimana dunia mengharapkan pemimpin yang benar-benar mantap. Contoh di Amerika, penduduk di sana ada yang mengangkat Barack Obama seolah-olah seorang ‘messiah’. Punyalah kemaruk dunia sekarang ini kepada pemimpin yang mantap …!



Seperkara lagi, bila teman tinjau kedai-kedai buku, baru teman sedar, bila sebut pasal buku yang ditulis pasal kepimpinan (leadership) punya lah banyak. Macam-macam jenis topik leadership telah ditulis tapi ada ker idea tersebut hanya cukup bagus ditulis dalam buku dan tidak mampu dipraktikkan dalam hidup?

Kenapa jadi begini? Adakah pemimpin yang ada sekarang tidak mampu membawa perubahan kepada kehidupan yang lebih baik atau pemimpin yang kita mahukan ini sekadar rhetoric? Persoalan ini sebenarnya mudah dijawab, mungkin miker sendiri boleh menjawabnya.

Kekurangan yang paling ketara sekarang ialah kita tak ada satu sistem yang asas untuk membina pemimpin yang kita mahu wujudkan. Perlu jelas yer … pemimpin buka lahir begitu sahaja tetapi pemimpin itu perlu dibina! Sebelum bercakap pasal ‘bina pemimpin’, teman mahu sentuh satu perkara.

Apakah satu value yang perlu ada pada para pemimpin untuk memastikan agar dia tetap relevan kepada mereka yang dipimpin? Kaji punya kaji, teman lihat ada satu value ini yang kalau ada pada pemimpin, dia akan jadi pemimpin hebat. Value tu namanya integriti.



Bila ada integriti, akan timbul kredibiliti. Bila ada kredibiliti timbul pula trust. Bila orang yang dipimpin telah mula trust pemimpin mereka, pergggghhhhhhhhhhh hidup aman beb!

Cakap pasal integiti memang la sedap. But nak bina integriti bukan senang yer. Teman lihat Kerajaan siap bina satu Institut Integriti lagi, tapi setakat ini, apakah tahap integriti dikalangan kita? Miker sendiri boleh jawab ... !!!

Pada teman, nak bina integriti ini, pemimpin itu perlu rapat dengan Tuhan. Bila pemimpin selalu ingat bahawa hidup atas dunia ini sementara dan pemimpin itu sedar satu masa dia pasti pergi tinggalkan dunia ini buat selama-lamanya, rasanya baru dia sedar kot. Masalah dengan kita ni ialah benda-benda gini kita jarang dengar dalam kelas kepimpinan yang kita hadir. Semacam ada pemisahan la pulak. Mana tak haru dunia sekarang ni!



Bila teman bercakap pasal integriti ini, teman suka relate apa Allahyarham Uztaz Dollah kata.(guru agama teman masa teman kecik-kecik dulu – moga Tuhan angkat dia jadi orang yang berjaya dunia dan akhirat). Kata dia, “Kita ni kalau kita sedar ada makhluk sebelah kanan dan sebelah kiri yang tidak tidur, tidak rehat, tidak makan dan tidak lupa untuk mencatat amal baik dan buruk kita sepanjang kita hidup atas dunia ni, baru kita berpikir dua kali nak buat benda-benda yang bukan-bukan tu!’.

Bukan lah teman kata teman ni baik sangat but bila kekadang tu bila teman tersasul dan teringat kata Uztaz teman ni, tak ler makin dalam teman jatuh dalam lubang kehancuran. Patutnya pemimpin gantung kata-kata Uztaz teman ni depan meja mereka. Bila berkali-kali ulang baca kata-kata begini, lambat laun meresap jugak masuk dalam akal fikiran. Tak percaya, miker cuba ler!

So apa tindakan kita seterusnya? Kita semua perlu faham balik apa itu asas kepimpinan yang mantap. Kita perlu revisit the ‘ABC of leadership’. Ini hal paling pokok. Kalau kita dah mantap soal pokok ini, kalau kita nak go for more advance matter on leadership baru make sense.



Atas sebab itu teman bawakan Pimpinan Berjaya Part 1 (PB1). Semua cerita dalam program PB1 ini adalah hal asas kepimpinan. Mungkin nanti, bila lihat kandungan PB1, miker nampak macam dah tahu semuanya, tapi percayalah, teman dah susun setiap perkara yang dibicarakan itu dari sudut yang berbeza. Sudahnya miker semua akan nampak maksud kepimpinan dari perspektif yang berbeza. Ini pasti akan menjemput cara tindak yang berbeza!

Nak tahu lebih lanjut, call ler teman and let teman share PB1 dengan miker (with a cost, of course! mana ada benda free beb). Teman gerenti miker tak rugi!!!


Ke Arah Peningkatan Produktiviti!

Sunday, January 18, 2009

Perception

.

One day a father of a very wealthy family took his son on a trip to the country with the firm purpose of showing his son how poor people live.

They spent a couple of days and nights on the farm of what would be considered a very poor family. On their return from the trip, the father asked his son, "How was the trip?" "It was great, Dad".

"Did you see how poor people live?" the father asked.

Oh yes", said the son. "So, tell me, what did you learn from the trip?" asked the father.


The son answered, "I saw that we have one dog and they had four. We have a pool that reaches to the middle of the garden and they have a creek that has no end. We have imported lanterns in our garden and they have the stars at night.

Our patio reaches to the front yard and they have the whole horizon. We have a small piece of land to live on and they have fields that go beyond our sight. We have servants to serve us, but they serve others.

We buy our food, but they grow theirs. We have walls around our property to protect us, they have friends to protect them."

The boy's father was speechless. Then his son added, "Thanks, Dad for showing me how poor we are."


Isn't perspective a wonderful thing? Makes you wonder what would happen if we all gave thanks for everything we have, instead of worrying about what we don't have.

Lesson Learned:
(1) Appreciate every single thing you have.
(2) 3K presents different perception on how to see life.

Thursday, January 15, 2009

People leave Bosses, not Companies

.
Must share this article with you. Got it from a mentor.

In a poll carried out by Gallup Organization, involving over a million employees and 80,000 managers, it was revealed that “what most employees want, more than anything else is a good boss”. This was the most influential factor affecting both employee retention and performance. Curt Coffman, former lead researcher at Gallup says that “If you have a turnover problem look first to your managers,” he asserts. “People leave managers, not companies.”



This was reiterated by Marcus Buckingham (author of ‘First Things First’ together with Curt Coffman) when he said "So much money has been spent at the challenge of keeping good people - in the form of better pay, better perks and better training - when, in the end, turnover is mostly a superior-subordinate relationship issue." Therefore if you have a turnover problem in your company, look first to your managers.


I would think that of all the factors that create stress at the workplace, the bad boss is probably the worst, because this factor impacts the employee directly on a daily basis. Employees who are well managed can forgive many of their company’s shortcomings but when they are badly managed, the result will usually be unhappiness, reduced efficiency and eventually high staff turnover. Different superiors can stress out employees in different ways, from being a control freak to being too pushy, to being too critical etc.


All superiors must therefore take a cold, hard look at themselves and answer these questions as objectively as possible:

Do I demonstrate care and concern to my staff?

Are my staff clear about my work expectations and objectives?

Do I create a work environment where my staff are able to produce their best?

When was the last time I recognized or appreciated any of my staff?

Am I objective enough to receive honest feedback about my performance and behavior as a manager from my staff?


An objective answer to all these questions would most certainly provide you with valuable feedback as to how you are managing your subordinates. Importantly, take decisive action and ‘CHANGE’ so as to become a better superior. You will become a happier person when your staff are happy with you!!! Importantly, happy people are more productive, efficient and loyal!!

Suggestion : Wanna gain trust from your people? Invest in 3K

Monday, January 12, 2009

Bisnes Kek

Saya ada seorang sahabat ni. Dia ni memang pandai masak. Terutama buat kek. Satu hari, kawan dia datang ke rumahnya. Dijamunya kawan dia dengan kek yang baru dimasaknya. Bila dimakan oleh kawannya kek sahabat saya ni, melambunglah dipuji oleh kawannya tentang betapa sedapnya kek dia. Bukan main kembang lagi sahabat saya ni kena puji.


Nak jadi cerita, perbualan sahabat saya dengan kawan dia tak habis kat situ. Kawan dia mintak sahabat saya ni bekalkan kek kepada dia. So mulai hari itu, sahabat saya ni pun bekalkan kek kepada kawan dia. Pendekkan cerita, bisnes kecil-kecilan pembekalan kek kepada kawan dia makin maju. Mula-mula, setiap hari hanya 5 biji kek sahaja. Lepas dua bulan, sahabat saya ini membekalkan tak kurang 20 biji kek sehari kepada kawannya.


Biasalah, bila dah sampai peringkat ini, mula la terpikir oleh sahabat saya ni nak kembangkan perniagaannya. Berbekalkan semangat dan bukti bahawa kek dia memang laris, mulalah dia mempertimbangkan membuka 'the cake cafe' di salah sebuah kedai teres di depan rumahnya. Guess what? Apa jadi pada bisnesnya? Cukup 3 bulan dia gulung tikar!


Kenapa boleh jadi begini? Jawapannya senang saja ...

Sahabat saya ni memang pandai buat kek. Kek dia memang sedap. Saya sendiri akui kek dia memang sedap. Tapi sahabat saya lupa. Bila dia pandai buat kek, tak semestinya dia terus pandai buat bisnes. Mentadbir bisnes merupakan kemahiran yang amat berbeza daripada kemahiran buat kek!



Saya rasa, cerita di atas amat biasa kita dengar. Cerita sebegini amat lumrah bila kita lihat bisnes-bisnes yang ada di Malaysia ini. Hanya kerana kita ingat kita punya perkhidmatan atau produk yang sangat dikehendaki oleh masyarakat, terus kita terjun ke dalam dunia bisnes tanpa perancangan yang teliti. Kalau gagal bisnes kek, mungkin kesannya tak la teruk sangat. Bagaimana jika kita terlibat dalam bisnes yang agak besar seperti Small Medium Industries (SMI), tak ke parah kita jadinya.

Atas sebab itu, disinilah program produktiviti 3K boleh membantu. Bantu merancang dan melaksana bisnes anda. Nak tahu lebih lanjut, hubungi saya.



(Sahabat saya ni dah belajar dari kesilapannya. Dia tak putus asa. Dia sambung semula bisnes keknya. Sekarang bisnes keknya dah makin maju)

Thursday, January 8, 2009

S.T.A.R.

When I was young, every time my father and I see Sekolah Menengah Tunku Abdul Rahman (STAR) he always said that he would wish to have his son enter this school. As fated, due to some inexcusable circumstances I never make it to be a STAR student...

Fast forward to year 2007, the chance to witness the greatness of STAR came knocking at my door. Then, Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) was just first introduced to the public. A good friend of mine — who is a STAROBA (STAR Old Boys Association) — proposed the idea that I should share ADB with the graduating batch at STAR. I was excited and quickly accepted the offer. And so, I was set to share ADB at STAR.
.
During my seminar there, it is undeniable that these students are brilliant academically. However like most majority of young people out there, they do not have a goal in life. Most of them do not know what they want to do after college (more like what to take in college) and so I taught them about four basic questions about life and helped them realize their true calling.
.
On the other hand, I got my fair share of understanding the true meaning of brotherhood. You see; other than knowing that STAR is an elite school, it is also legendary for its spirit of brotherhood among its students. The spirit of brotherhood is like an alien to me because sadly to admit, I never really experienced this kind of bond. Here are some pictures I’d like to share with you:
.
Year 2007
.


Year 2008
.

Finally I’d like to thank Mancha and STAROBA80 for giving me a chance to ‘enter’ STAR even though not as its student. At least one of my long lost wishes did come true. I hope that I have many many more memories with STAR in years to come.

Till then, Cheers!