.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, February 10, 2009

Organisasi Aku Cemerlang? - Part 6 of 7

.
(teman bermaksud saya dalam loghat Perak)
(miker disebut ’mee-ker’; bermaksud awak dalam loghat Perak)

Seperti yang dijanjikan, pada siri ‘Organisasi Aku Cemerlang?’ kali ini, teman mahu membawa tumpuan miker semua kepada carakerja/proses dalam satu pasukan. (Nota : pasukan disini terdiri daripada 5 – 15 orang anggota kerja). Apa yang teman biasa tengok sebelum ini, carakerja dalam satu pasukan itu banyak bergantung kepada latarbelakang pemimpin pasukan itu sendiri.
.

Jika pemimpin itu seorang yang lebih berat kepada merancang, maka kita akan lihat pasukan itu banyak menghabiskan masa merancang dalam carakerja mereka. Jika pemimpin itu lebih berat membuat keputusan secara reaktif (macam ‘cowboy’ bak kata seorang sahabat teman) berdasarkan kepada keadaan semasa itu, maka kita akan lihat pasukan akan respon secara mendadak bila bertemu dengan sebarang perubahan keadaan semasa. Worst of all, jika pemimpin itu seorang yang payah untuk membuat keputusan, maka kita akan nampak pasukan tersebut semacam ‘going in circle’ sahaja perjalanannya.

Adakah kita terpaksa menyerah nasib pasukan itu berdasarkan kepada situasi sebegini? Untuk itu, teman tertarik dengan satu amalan orang Jepun. Teman rasa, nak kata orang Jepun ini lebih pandai dari kita tak betul jugak. Tapi mereka punya disiplin dan carakerja dalam satu pasukan yang cukup hebat. Teman dengar amalan ini sebenarnya sudah sememang wujud dalam budaya mereka yang berasal dari budaya samurai. Betul tak betul tu, teman tak tahulah. Hinggakan ada satu kata-kata yang menyatakan; Orang Jepun tak kemana jika berseorangan tetapi jika mereka bertemu dan bekerja dengan kawannya, dunia ini mereka boleh tawan!


Jadi apa dia amalan dalam pasukan yang diamalkan oleh orang Jepun ini? Orang sekarang memanggilnya Plan-Do-Check-Action (PDCA - Ada seorang sahabat teman memanggilnya ’Please-Don’t-Change-Again'. Ini gurau jer). Bunyinyer senangkan tapi memang cukup efektif. Teman tengok di Jepun dari peringkat tertinggi hingga peringkat terendah dalam hairaki organisasi Jepun mengamalkannya.

Sebelum memulakan sebarang tugas untuk mencapai matlamat yang telah dikenalpasti, orang Jepun ni biasanya akan membuat perancangan (PLAN) yang amat teliti. Mereka buat perancangan dan keputusan bukan semata-mata ikut rasa aje, tetapi keputusan dan perancangan mereka banyak bersandar kepada fakta. Itu sebab, orang Jepun akan spend banyak masa kutip data dan translate data tersebut kepada bentuk fakta yang relevan. Bagi mereka, it is ok spend banyak masa merancang agar kurang kesilapan berlaku semasa melaksana (DO) tugas itu nanti. Itu sebab ramai yang telah biasa bekerja dengan orang Jepun mendapati bila mereka merancang, masa yang diambil begitu lama. Tetapi bila mereka melaksana apa yang dirancang, nampak macam ’smooth sailing’ aje.


So far, mungkin ada antara miker bertanya; ”Kita kan biasa buat macam tu?” Memang betul. Tetapi orang Jepun tak berhenti setakat itu sahaja. Seterusnya, selepas laksana (DO) apa yang dirancang (PLAN), mereka akan mengkaji (CHECK) samada wujud jurang antara rancang dan laksana. Jika ada, mereka akan mencari punca dan penyelesaiannya. Lepas tu mereka akan ambil tindakan (ACTION) berdasarkan kepada penyelesaian yang telah dikenalpasti.

Sekali lagi, mungkin ada antara miker bertanya; ”Itu pun kan biasa kita lakukan?” Memang betul la apa yang miker katakan tu. Tapi dari renungan teman, orang kita ni setakat tahu ajer tapi jarang sangat buat. Manakala orang Jepun tu pulak, benda-benda begini mereka sentiasa buat. Dah jadi budaya mereka. Kita setakat tahu but mereka buat! Jauh beza tu beb. Bak kata mat salleh; Knowing and Doing are poles apart.


Cerita lanjut pasal PDCA ini dan langkah-langkah terperinci bagaimana nak laksana PDCA ini ada teman ceritakan dalam Kami Berjaya Part 2 (KB2). Teman more than happy to share this experience dengan miker semua.

Mungkin di ketika ini, ada antara miker semua yang dah biasa dengan PDCA ini tapi selalu saja gagal dalam penggunaannya bertanya; ”PDCA ini bunyi memang senang ler, tapi kita ni ada ker disiplin nak buat PDCA macam orang Jepun tu? Untuk jawab soalan miker tu, teman syorkan miker perlu hadiri Program Kami Berjaya Part 1 (KB1). KB1 ini menekankan psikologi dalam kerja berpasukan agar kita punya ‘disiplin’ dalam kerja berpasukan.

Dalam kata lain, KB1 dan KB2 ini ibarat kembar siam ler.


Ke Arah Peningkatan Produktiviti!

No comments:

Post a Comment