.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Sunday, March 29, 2009

En Ismail, Pemandu Teksi

.
Minggu lepas, nak jadi cerita, aku telah menelefon ‘taxi center’ kat Shah Alam … minta dihantar satu teksi ke rumah aku kerana aku mahu ke Condo aku di Bukit Rahman Putra. (Condo ini pun ada ceritanya yang tersendiri. Jika ada peluang, nanti aku kongsi ceritanya di entry yang lain). Tak lama kemudian teksi itu sampai ...
.

Seperti biasa, aku suka berbual dengan pemandu teksi kerana aku rasa banyak cerita-cerita mereka yang menarik. Tak terkecuali dengan pemandu teksi yang aku naiki ini.

Aku tidak terus mengenalkan diri kepada beliau. Tapi kami bermula dengan berbual soal harga rumah yang cukup tinggi kerana dalam perjalanan ke Bukit Rahman Putra itu, kami lihat banyak rumah-rumah sedang dibina. Lama kelamaan perbualan kami makin rancak bilamana dia mula menceritakan latar belakang beliau.
.

Nama beliau En. Ismail. Duduknya di Kg Subang tetapi asalnya dari Acheh. Bila aku tahu dia berasal dari seberang, ini benar-benar menarik perhatian aku. Banyak perkara yang aku mahu tahu mengenai mereka ini. Beliau telah berada di Malaysia ini hampir 20 tahun. Satu jangkamasa yang agak lama.

Pertama kali menjejak kaki di Malaysia, beliau telah bekerja sebagai buruh kasar. Nasib beliau baik sebab selepas itu beliau telah bekerja sebagai pembantu kepada seorang peniaga yang juga berasal dari Acheh. Tak lama kemudian beliau telah mula mengorak langkah berniaga sendiri dengan membuka gerai jual rokok. Berkat sabar dan keinginan mahu menjadi seorang peniaga berjaya, beliau telah berjaya mengumpul modal untuk membuka perniagaan kedai runcit. Beliau telah berusaha tanpa mengenal erti letih dan payah. Pada puncak perniagaan, beliau berjaya membuka sebanyak lima kedai runcit dan sebuah restoran. Kata beliau, pada ketika itu beliau berupaya memakai kereta-kereta mewah. Tambah beliau lagi, bukan tujuan dia mahu menunjuk-nunjuk tapi setakat mahu merasa. Hebat cerita perantau ini ...
.

Sangka aku, perniagaan dia sudah hanyut memandangkan dia hanya membawa teksi. Mungkin dia seakan boleh membaca fikiran aku, bila dia menyatakan bahawa dia membawa teksi ini setakat hobi sahaja dan kini beliau hanya mempunyai 3 kedai runcit sahaja. Aku tersengih macam kerang busuk. Baru aku sedar, teksi yang dipandunya memang agak istimewa. Walau hanya merupakan Proton Iswara tapi memang ada unsur-unsur kemewahan yang tidak ada pada teksi biasa.

Aku tanya beliau apa yang membuat beliau berjaya? Kata beliau, orang Acheh ni kuat bermuafakat. Kuat tolong menolong antara satu sama lain terutama dalam soal berniaga. Orang Acheh ni juga kata beliau, cukup taat kepada perintah Tuhan. Kata beliau, orang Acheh di KL ini selalu menghadiahkan jamuan makan di surau-surau tanpa pengetahuan orang ramai tanda syukur mereka kepada nikmat Tuhan. Beliau juga tidak lupa mengatakan, orang Acheh banyak terhutang budi dengan Rakyat dan Kerajaan Malaysia. Itu aku tak pelik. Memang kita orang Malaysia ini pemurah! Moga kita, Rakyat Malaysia semuanya mendapat kehidupan yang Sejahtera- Bahagia-Kaya.
.

Dalam diam, aku lihat ciri-ciri 3K itu ada dalam En Ismail ini. Dia punya matlamat yang kuat (soal Kesedaran Diri). Dia punya kerjasama yang cukup kuat dengan sekutu-sekutu perniagaan beliau (soal Kerja Berpasukan). Dan aku nampak beliau punya daya pimpin yang cukup hebat. Sangkaan aku memang betul bila beliau menyatakan bahawa beliau merupakan pemimpin untuk orang-orang Acheh di tempat tinggal beliau (soal Kepimpinan). Sudahnya memang sah beliau berjaya kerana beliau mengamalkan 3K (Kerja Berpasukan-Kerja Berpasukan-Kepimpinan) walaupun beliau sendiri tidak tahu apa makna 3K!
.

Bila destinasi kian hampir, aku tidak dapat menahan diri untuk bertanya kepada beliau soalan cepumas aku. Aku tanya beliau, kalau di Malaysia orang Indonesia boleh berjaya mengapa perkara yang sama tidak boleh mereka lakukan di negara mereka sendiri?

En Ismail senyum lalu menyatakan di Malaysia ini, kuasa membeli cukup kuat. Kata beliau itulah perkara paling penting jika mahu wujudkan iklim yang sihat untuk berniaga. Bila dah ada kuasa membeli, sudahnya senang untuk kumpul modal. Perkara sebegini, kata beliau sukar dicapai di Indonesia memadangkan kuasa membeli yang lemah. Mmmmmm .. hebat En Ismail ini. Itulah yang dinamakan bijaksana (wisdom). Orang ada MBA pun kalah!
.

Semangat betul aku rasa lepas aku berbual dengan beliau. Kalau dia yang merantau boleh berjaya, sure aku lagi boleh. Sure ada banyak pasaran untuk barang yang aku nak jual ni (apa lagi kalau bukan PPB3K – Program Produktiviti Bersepadu 3K). Orang Malaysia kan punya kuasa membeli yang cukup kuat ...... Yes ... Aku Boleh! ... Malaysia Boleh!

(Sebelum aku beredar, En Ismail bertanya samada aku tahu dimana boleh dicari orang yang mampu membimbing anak beliau dalam merencana hidup. Macam orang ngantuk disorong bantal, aku lantas menyerahkan ’name card’ aku).
.
Sambil tersenyum lebar aku katakan pada beliau, ”Hantar anak En Ismail itu hadiri kursus Anda Dilahirkan Berjaya pada Jun ini.” Dia tersenyum lega lalu kami berjabat tangan erat).

Thursday, March 26, 2009

A pillow and a blanket

.
A long time ago, a young, wealthy girl was getting ready for bed. She was saying her prayers when she heard a muffled crying coming through her window. A little frightened, she went over to the window and leaned out. Another girl, who seemed to be about her age and homeless, was standing in the alley by the rich girl’s house. Her heart went out to the homeless girl, for it was the dead of winter, and the girl had no blanket, only old newspapers someone had thrown out.

The rich girl was suddenly struck with a brilliant idea. She called to the other girl and said, "You there, come to my front door, please."

The homeless girl was so startled she could only manage to nod.

As quick as her legs could take her, the young girl ran down the hall to her mother’s closet, and picked out an old quilt and a beat up pillow. She had to walk slower down to the front door as to not trip over the quilt which was hanging down, but she made it eventually. Dropping both the articles, she opened the door. Standing there was the homeless girl, looking quite scared. The rich girl smiled warmly and handed both articles to the other girl. Her smile grew wider as she watched the true amazement and happiness alight upon the other girl's face. She went to bed incredibly satisfied.
.

In mid-morning the next day a knock came to the door. The rich girl flew to the door hoping that it was the other little girl there. She opened the large door and looked outside. It was the other little girl. Her face looked happy, and she smiled. "I suppose you want these back."

The rich little girl opened her mouth to say that she could keep them when another idea popped into her head. "No, I want them back."

The homeless girl's face fell. This was obviously not the answer she had hoped for. She reluctantly laid down the beat up things, and turned to leave when the rich girl yelled, "Wait! Stay right there." She turned in time to see the rich girl running up the stairs and down a long corridor. Deciding whatever the rich little girl was doing wasn't worth waiting for she started to turn around and walk away. As her foot hit the first step, she felt someone tap her on the shoulder, turning she saw the rich little girl, thrusting a new blanket and pillow at her. "Have these." she said quietly.
.

These were her own personal belonging made of silk and down feathers.

As the two grew older they didn't see each other much, but they were never far from each other's minds. One day, the Rich girl, who was now a Rich woman, got a telephone call from someone. A lawyer, saying that she was requested to see him. When she arrived at the office, he told her what had happened. Forty years ago, when she was nine years old, she had helped a little girl in need. That grew into a middle-class woman with a husband and two children. She had recently died and left something for her in her will. The lawyer said, "It's the most peculiar thing. She left you a pillow and a blanket."
.

Moral of the story

Little ‘gift’ die hard. Treat ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ as a little gift to you or your people. It will be in the mind for a long time.

Saturday, March 21, 2009

Baca (Read)

.
Aku tidak tidak tahu dari mana aku dapat kemaruk untuk membaca. Bagi aku membaca adalah satu kemestian dan aku tidak selesa jika aku tidak membaca. Bukan mahu mendabik dada tapi itulah aku … aku memang minat membaca. Sebenarnya aku bukannya pandai. Aku bukan jenis yang brilliant. Hanya aku minat membaca. Itulah kekadang, bila aku lihat kawan-kawan aku yang lebih brilliant dari aku yang jarang-jarang membaca, terdetik di hati aku …. “Kalaulah mereka ni rajin membaca, sudah tentu mereka akan jauh lebih brilliant dari aku.”
.

Itulah yang cuba aku kupaskan kali ini. Aku mahu share dengan kalian semua mengapa aku suka membaca.

Bagi aku, bila membaca, itulah masanya aku memperolehi masa peribadi (private time) aku. Seolah-olah ketika aku membaca, aku dalam dunia aku sendiri. Aku rasa tenggelam berbicara dengan si penulis buku. Walaupun ketika itu aku sedang membaca di khalayak ramai! Aku rasa bahagia sungguh ketika-ketika begini ...
.

Aku selalu merasakan aku perlu mendapat sesuatu ilmu yang aku minati itu secara mendalam. Tapi masalahnya aku tidak punya masa untuk mendalami ilmu yang diminati itu secara formal (melalui universiti atau setara dengannya) disebabkan kesuntukan waktu. Fikir punya fikir, aku ketemukan satu resepi. Bagaimana?

Aku memang minat ilmu pembangunan manusia. Apa yang telah aku buat, aku telah cuba mendapatkan kurikulum mengenai ilmu ini di universiti-universiti. Dengan bantuan sahabat-sahabat aku yang menjadi pensyarah di sana, aku berupaya mendapatkan apa yang perlu aku tahu untuk melengkapi ilmu dalam bidang ini. Sudahnya aku kenalpasti buku-buku yang perlu aku baca untuk mendekati kurikulum ini.
.

Maka bermulalah pembelajaran secara bersendirian aku. Satu perjalanan sepanjang hayat mencari ilmu yang aku minati ini. Seolah-olah aku mengikuti satu program di universiti la pulak. Tapi aku rasa pembelajaran sebegini lagi fun sebab aku tidak perlu terburu-buru, dan aku ‘belajar sebab aku nak belajar’ bukan semata-mata mahu lulus ujian. Sounds familiar?

Sehingga kini, aku sentiasa dekati pengetahuan terkini dalam bidang ini melalui maklumat yang aku terima dari network aku dan buku-buku yang aku rasa timbul tepat pada masanya di depan aku bilamana aku mahu tahu mengenai sesuatu ilmu itu. Perlaksanaan Hukum Getaran dan Tarikan (The Law of Vibration and Attraction)
.

Namun, satu sebab yang buat aku minat sangat membaca ini ialah kerana aku telah diperkenalkan oleh mentor aku, Col Izaidin, mengenai konsep ‘Stick Person’. ‘Stick Person’ ini memudahkan aku memahami apa yang aku baca dengan sejelas-jelasnya. Bagi kalian yang pernah mengikuti salah satu modul Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K) sudah tentu faham maksud aku ini kan?
.

Sebenarnya aku sudah 15 tahun begini. Ialah semenjak aku berusia 30 tahun. Aku punya slogan peribadi yang berbunyi, ‘A Book A Month’. Aku rasa sebab ‘cara pandang’ aku begini terhadap membaca telah membawa banyak perbezaan dalam hidup aku. Jika tidak, antara lain, aku rasa, tidak mungkin PPB3K boleh wujud.

Syukur pada Tuhan!

Harapnya, sesiapa yang membaca artikel ini akan mendapat satu ‘cara pandang’ baru terhadap apa ertinya membaca.
.

Ciao.

Nota: Konsep ‘Stick Person’ dan Hukum Getaran dan Tarikan merupakan antara idea-idea yang dijelaskan dalam program Anda Dilahirkan Berjaya (ADB).

Friday, March 20, 2009

ADB di CIAST

.
Semalam, syukur pada Tuhan, program Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) untuk sekumpulan anggota kerja Pusat Latihan Pengajar Dan Kemahiran Lanjutan (CIAST), Shah Alam, dibawah Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia telah selamat dilaksanakan.
.

Jutaan terima kasih saya kepada Pengarah CIAST, Tuan Haji Ghazlan dan Timbalan beliau, En Azmi Ahmad kerana telah memberi ruang pada saya untuk berkongsi idea-idea yang ada dalam ADB ini dengan mereka. Saya dapat merasakan kedua-dua mereka begitu komited dan profesional dalam tugas mereka dan thanks to them, mereka sebenarnya telah mengubah paradigm saya terhadap orang yang bekerja dengan Kerajaan. Bravo!

Mereka yang hadir selama 3 hari dalam ADB ini merupakan para pegawai dan pensyarah di CIAST. Pada permulaan seminar, keadaannya agak formal dan ’beku’. Rasanya keadaan begini tidak asing jika di dalam majlis Kerajaan. Timbul rasa gusar di hati saya samada keadaan ini akan berterusan.

Namun, sangkaan saya silap kerana bila seminar ini makin jauh perjalanannya, jelas mereka begitu bersungguh-sungguh, komited dan banyak yang meluahkan rasa syukur kerana dapat hadir dalam program ini. Kata mereka ...


ADB berkenaan asas kehidupan yang selama ini tidak disedari untuk diberi perhatian.”

”Dapat memberi satu ’nafas baru’ atau ’tenaga baru’ dalam menjalankan tugas harian.”

”Banyak kaedah dalam ADB boleh terus dipraktikkan.”

”Pihak institusi lain perlu melaksanakan program ini.”

”Saya jelas bagaimana mahu tingkatkan produktiviti saya’”

”Pendekatan yang digunakan amat berkait rapat dengan keadaan sebenar dalam kerjaya dan kehidupan seharian.”

”Pendekatan yang baik dan boleh membentuk masyarakat yang harmoni serta patuh kepada ketentuan Tuhan.”


Saya rasa agak terharu bila ada beberapa individu dalam program ini menyatakan mereka telah bertemu dengan jawaban kepada soalan yang selama ini terbuku di dalam hati mereka. Syukur pada Tuhan!
.

Secara peribadi, saya sendiri banyak belajar daripada mereka selama 3 hari saya memfasilitatorkan program ini. Saya dapat melihat dari satu sudut yang baru apa ertinya masa, paradigma, komitmen dan ’incomplete stories’ yang wujud dalam diri kita. Jika ada para peserta ADB di CIAST yang membaca catatan ini, dari hati yang tulus ikhlas, saya ucapkan jutaan terima kasih.

Tak lupa juga, saya ingin ucapkan berbanyak terima kasih kepada co-pilot program ADB ini iaitu saudara Kumar. Walau kehadiran beliau nampaknya semacam menimbulkan persoalan kepada para peserta, tapi saya yakin, mereka yang hadir suka dengan kehadiran beliau yang menceriakan suasana terutama dengan ’gelek-gelek’ beliau.
.

Kumar, you my ’Inner Circle’!.

Harapnya, saya akan mendapat lagi peluang seumpama ini daripada CIAST. Rasa penuh makna kepada diri ini jika diberi peluang lagi. Kepada sahabat-sahabat yang hadir program ADB ini, mohon panjangkan cerita ADB ini kepada sahabat-sahabat yang lain agar mereka pun boleh mendapat menafaat dari program ADB ini yang akan datang.

Akhir kata, moga kita semua Sejahtera-Bahagia-Kaya!!!

Saturday, March 14, 2009

Story About LOVE

.
I once had a friend who grew to be very close to me.

Once when we were sitting at the edge of a swimming pool, he filled the palm of his hand with some water and held it before me, and said this: "You see this water carefully contained on my hand? It symbolizes LOVE."
.

This was how I saw it: As long as you keep your hand caringly open and allow it to remain there, it will always be there. However, if you attempt to close your fingers round it and try to posses it, it will spill through the first cracks it finds.

This is the greatest mistake that people do when they meet LOVE ... they try to posses it, they demand, they expect... And just like the water spilling out of your hand, LOVE will retrieve from you .

For LOVE is meant to be free, you cannot change its nature. If there are people you LOVE, allow them to be free beings.

Give and don't expect.

Advise, but don't order.
.
Ask, but never demand.

It might sound simple, but it is a lesson that may take a lifetime to truly practice. It is the secret to true LOVE. To truly practice it, you must sincerely feel no expectations from those who you LOVE, and yet an unconditional caring.
.

Passing thought... Life is not measured by the number of breaths we take; but by the moments that take our breath away.....

Life is Beautiful!!!
.

To Learn How To LOVE Life - attend 'Anda Dilahirkan Berjaya'.
.
Your Life Will Never Be The Same!
.

Thursday, March 12, 2009

Knowledge???

.
Engineers and scientists can never earn as much as business executives and sales people.

This theorem can now be supported by a mathematical equation based on the following two postulates:

As every engineer knows:
Power = Work / Time


Then, Since:
Knowledge = Power


And:
Time = Money,


It follows that
Knowledge = Work / Money.


Solving for Money, we get:
Money = Work / Knowledge.


Thus:
As Knowledge approaches zero, Money approaches infinity, regardless of the amount of work done.


Conclusion:
The less you know, the more you make.


Lesson Learned:
Knowledge applied at the right situation brings huge rewards. In other words, If you come across word productivity, think 3K

Saturday, March 7, 2009

A letter from a Dear Friend - 'The Uneducated One'

.
Last night, I stumbled upon this article written by a friend somewhere in 2007. Here, I want to share his thoughts and feelings. He is just not a friend but a dear friend. Please read ...

Last night, I met one of my Personal Coaching participants and also a dear friend, Mior Azli Mior Md. Isa, together with Ramesh, the graphic designer. I had written about Ramesh in my earlier blogs dated 8th, 9th & 10th of February 2007.

Mior is an engineer. A Civil Engineer. However, his true passion is to be a full time trainer, an agent of change as he puts it; to be able to help people to improve the quality of their life through his training programs. Through his set-up SSSA Basic, he has already started conducting trainings during the weekends.

Mior is truly a remarkable man; humble, down-to-earth and truthful. He is someone who speaks the truth and quickly apologizes over mistakes. Now, these are the traits of someone who is seriously in search of the TRUTH. Mior has gone through various experiences in life, met great motivators, speakers and has vast experience with regards to motivating people. However, it is not the knowledge that makes him outstanding, it is the passion he has for what he does. He genuinely cares for people.

Here, I would like to share that Mior is an excellent trainer. The reason he has taken up the Personal Coaching with me is not to learn to become a trainer. He already is! One of the main reasons he has taken up this course is to be able to do what he is doing in a more efficient manner, guide him in marketing his product and services, and ultimately to get involved full time in what he is doing now.

We met on February 8 for a Personal Coaching session; he just returned from performing his Haj at the holy city of Mecca in Saudi Arabia after nearly fourty three days there. He related some of the beautiful experiences he had while he was there. I felt happy for him.

As we continued with the personal coaching, I mentioned to Mior that it was about time he introduced his products and services to the world. He asked me what I meant by that. I explained that he has six wonderful training modules and was experienced enough to conduct training programs, since he was already doing it; all that was left was to promote it. I said to him, “There is no point in having a great product or service if no one knows of it!”. Also quoting my master’s words, “If you are endowed with a great talent and opportunity by God for the sole purpose of improving the lives of others, it would be a sin then if you do not use it to do what you are supposed to do!”

Mior nodded in agreement. I spoke to him about Ramesh and his work. Mior was impressed and wanted to meet him. Immediately, I set up an appointment for him to meet Ramesh and me last night.

.
.
.
Ramesh and Mior discussing.

As Mior and I explained to Ramesh what we had in mind, Ramesh noted down the details. Later, we had dinner and left for home. As I dropped off Ramesh at the Bukit Jalil LRT station (trainstation), he said that he was truly impressed by Mior’s enthusiasm with regards to his training programs, especially when he showed him the module and power point presentations.
.
I smiled and requested Ramesh to do a good job for my friend. He said he would.
.
My friend Mior, if you are reading this, you are always in my good thoughts. My best wishes to you.
.
End of story.

Dear 'The Uneducated One', thank you for your kind words. May God bless You & Go.
.
Dear World, presenting 3K!!!

Friday, March 6, 2009

ADB di Efficient Corporate Resources

.
Pada dua hujung minggu awal tahun 2009 ini, teman telah melaksanakan program Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) dengan anggota kerja syarikat Efficient Corporate Resources (ECR) seramai 45 orang. Tempatnya di Kelab Golf Monterez, Shah Alam.


Teman lihat mereka ini semua macam tense jer. Teman rasa teman paham mengapa jadi begitu. Program ini dibuat hujung minggu. Mungkin mereka punya banyak aktiviti di hujung minggu tersebut namun mereka telah ’dipaksa’ untuk hadir program ini. Sounds very familiar ... Namun teman percaya, perlu ada pengorbanan bila cari ilmu kerana baru bermakna ilmu yang diperolehi.


Rata-rata mereka ini berumur pertengahan 20an dan pertengahan 30an. Hajat boss mereka ialah mereka punya ’cara pandang’ yang positif terhadap kerja masing-masing.

Teman rasa untuk tangani kehendak ini, apa yang terkandung dalam ADB memang sudah lebih dari mencukupi. Janji teman pada diri teman hanyalah teman ’wanna have fun’ dengan mereka. Kerana bila ada ’fun’, baru ada peningkatan produktiviti. Sudahnya keuntungan pun akan meningkat.

Bila program mula berjalan, teman mula sedari bahawa mereka memang punya potensi yang tinggi walaupun agak pendiam. Mungkin itu sudah menjadi budaya kita orang Asia. Teman sangat tertarik dengan tumpuan mereka tehadap ADB. Semua mereka semacam berfikir mengenai idea-idea yang ada dalam ADB ini. Tambah pula, bila dengar lagu-lagu dalam ADB ini, mereka semacam beremosi dengan idea yang ada. Teman sangka mereka akan segan untuk terlibat dalam aktiviti ADB tetapi mereka telah membuktikan sangkaan teman silap. Mereka termenung seketika bila makna ayat-ayat suci AlQuran dan kata-kata dari wise person diucapkan.
.

Betul sangkaan teman, bila ADB yang telah direkabentuk agar menyentuh setiap bahagian-bahagian utama binaan seorang manusia iaitu; Kerohanian, Perasaan, Intelek dan Fizikal, pendekatan menyeluruh (holistic approach) terhadap peserta itu boleh dicapai. Pendekatan sebegini pasti akan memberi impak yang tinggi kepada para peserta. Bayangkan jika sebarang usaha begini dilakukan didalam sebarang organisasi, pasti anggota kerja mereka produktif dan sudahnya organisasi itu sendiri ikut jadi produktif.


Di akhir program, teman nampak mereka betul-betul teruja dan dalam perbualan peribadi selepas itu, ramai menyatakan mereka sudah nampak jalan mengapa dan bagaimana mahu berubah. Itu sudah cukup bagus. Kudos kepada mereka!


Harapan teman, mereka terus melaksanakan susulan terhadap ilmu yang diperolehi kerana ...

Tak Tahu + Tak Buat = Tiada Apa-Apa
Tak Tahu + Buat = Sesat
Tahu + Tak Buat = Pening Kepala
Tahu + Buat = Bijaksana

Wednesday, March 4, 2009

Bila Aku Di Tanya Soalan ...

.
Sebelum ini aku selalu sangka bahawa orang lain tahu apa servis yang aku boleh sumbangkan. Aku beranggapan orang tahu aku dalam bisnes untuk meningkatkan produktiviti kerja. Hinggalah satu hari aku ditanya soalan oleh seorang ‘client’ aku ...



‘Mior, I know you are into this productivity stuff. But productivity is such a big word. Mind telling me in specific terms, what value you can bring when we talk about productivity?’

Terkedu la jugak aku bila ditanya begitu. Puas jugak aku memikirkannya. Apa jawapan yang aku perlu bagi tahu kepadanya. Dalam sedar tak sedar, aku rasa aku sendiri pun ingin tahu apa jawapannya.


Bila aku renung dan analisa soalan ini, perlahan aku mulai bertemu dengan ‘root cause’ kepada apa yang ingin aku persembahkan kepada ‘client’ aku. Jawapannya memang sudah sedia ada di depan aku. Hanya aku terlepas pandang mengenainya. Aku tersenyum sendirian lalu ketawa kelegaan. Aku alpa sebentar dengan perkara-perkara besar hingga aku terlupa soal asas ini. (soalan yang ditanya oleh ’client’ aku). Tuan Puan nak tahu apa jawapannya? Of course you want to know right!

Aku dalam bisnes bagaimana mahu menjadikan kerja kita semua sebagai satu yang menyeronokkan. Itulah ’root cause’ nya. Bila kerja sudah seronok, produktiviti kita semua akan meningkat. Bila produktiviti meningkat, keuntungan pasti meningkat!.


Bagaimana pula aku mahu bantu kita semua agar seronok di tempat kerja? Pendekatan aku ialah dengan memastikan semua kita samada di peringkat tinggi mahu pun di peringkat terendah (tanpa sebarang pengecualian) memahami dan jelas bagaimana mengambil tindakan terhadap 3 persoalan pokok ini;

Adakah aku tahu apa yang aku mahu capai di tempat kerja?
(Soal Kesedaran Diri) - 'K' Pertama

Adakah aku tahu bagaimana mahu bekerja dalam satu pasukan?
(Soal Kesedaran Kerja Berpasukan) - 'K' Kedua

Adakah aku tahu bagaimana mahu memimpin satu pasukan?
(Soal Kesedaran Kepimpinan) - 'K' Ketiga

3 persoalan pokok di atas sebenarnya membentuk apa yang dinamakan sebagai Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K). Dalam kata lain, PPB3K membantu anggota kerja sesuatu organisasi menjawab 3 persoalan pokok di atas. Bila 3 persoalan pokok ini difahami dan jelas bagaimana ianya perlu diambil tindakan, anggota kerja semua akan menjadi seronok!

Fikirkan ...


Mulai sekarang, bila aku ditanya soalan di atas, akan aku jawab; I’m in the business on how to make your work fun’. Period !!!