.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Thursday, April 30, 2009

Apa itu PPB3K?

.
PPB3K adalah sebuah latihan Kesedaran Diri, Kerja Berpasukan dan Kepimpinan (3K) yang mengintegrasikan kecerdasan intelektual, emosional dan spiritual (Pengurusan menyeluruh seorang manusia) yang pertama di Malaysia.
..
Selalunya kita terdedah dengan model-model pembinaan manusia yang semata-mata bertunjangkan dari pemikiran Barat dan kini lahir sebuah Model Pembinaan Manusia yang diadun berdasarkan ilmu pengurusan moden, sains dan psikologi dari Timur.
.

.
Latihan yang menggunakan teknologi multi media dan sistem bunyi yang bermutu ini telah melatih ramai manusia berbagai latarbelakang di negara ini sejak tahun 2005.

Kesan latihan ini ke atas pembentukan manusia dikatakan sangat signifikan untuk tujuan transformasi, penyatuan dan mengeluarkan nilai-nilai intrinsik seperti kerjasama, kejujuran, keprihatinan, disiplin dan sebagainya dalam kalangan semua peringkat manusia.
.


SSSA Basic adalah sebuah landasan yang mengendalikan latihan PPB3K. Landasan ini mula beroperasi sepenuhnya dengan aktif menawarkan latihan PPB3K secara umum maupun dalaman.
. .
Sepanjang kewujudannya di negara ini ramai yang ingin tahu perkara berkaitan dengan PPB3K dan latihan yang dijalankan. Dirangkumkan ‘Frequently Asked Question’ (FAQ) untuk tatapan semua.

.
Apakah yang mahu dicapai melalui PPB3K?

Tujuan akhirnya ialah agar semua manusia sejahtera-bahagia-kaya di dunia ini dan dunia sebelah sana. Untuk memudahkan mencapai tujuan ini pula, dirancangkan agar manusia itu seronok dalam setiap cabang hidupnya. Bila seronok, manusia itu secara amnya akan lebih produktif dan sudah pasti memudah tercapai hidup yang sejahtera-bahagia-kaya.

.
Adakah PPB3K sesuai untuk semua lapisan rakyat Malaysia yang terdiri daripada berbilang bangsa, agama dan budaya?

Sudah tentu. Fasilitor utama memastikan agar memperingatkan para peserta latihannya yang berbilang bangsa, agama dan budaya itu agar lihat apa yang diterima dalam kelasnya ini berdasarkan kepada kefahaman agama atau budaya masing-masing kerana ada antara hujah-hujah yang digunakan berdasarkan kepada Al Quran dan Al Hadith memandangkan fasilitator utama PPB3K merupakan seorang muslim. Negara ini negara demokrasi yang menyatakan Islam sebagai agama rasmi dan mengamalkan toleransi beragama. Sudahnya, tidak ada apa yang perlu diragukan.
.
.
Adakah PPB3K berkesan?

Soal berkesan ini adalah soal yang dirasakan lebih cenderung ditujukan kepada mereka yang menghadiri latihan PPB3K. Jika mereka benar-benar serius dengan pengamalan idea-idea yang ada dalam PPB3K, besar kemungkinannya PPB3K akan berkesan untuk mereka. Namun, melalui PPB3K, ada beberapa inisiatif yang memungkinkan keberkesanan latihannya.

Pertama, PPB3K menawarkan susulan selepas setiap latihan dilaksanakan. Latihan tanpa susulan amat payah mencapai keberkesanan latihan.

Kedua, PPB3K menjelaskan bagaimana diri seorang manusia beroperasi berdasarkan suatu rajah/gambaran yang dipanggil sebagai ’stick person’. Asasnya, bila kita punya gambaran yang jelas mengenai sesuatu benda itu, baru mudah kita memahami operasi benda tersebut dan seterusnya berupaya menggunakan benda tersebut dengan paling optima.

Ketiga, latihan yang melibatkan intelektual, perasaan, suara hati dan fizikal seseorang peserta itu menjanjikan satu pendekatan baru yang menjanjikan ’retention’ yang lebih lama mengenai sesuatu ilmu yang dipelajari.

Keempat, modul-modul dalam PPB3K telah direkabentuk sedemikan rupa agar apa yang diterima dalam kelas boleh diamalkan terus bila pulang ke tempat kerja.

.
Mengapa untuk menamatkan keseluruhan latihan PPB3K mengambil masa yang terlalu lama? (6 modul + setiap susulan = 1 ½ tahun). Tidakkah ianya boleh dipendekkan?

Mengubah manusia bukan satu kerja yang senang dan sudah tentu memerlukan masa. Tambah lagi jika ianya melibatkan sekumpulan manusia. Jika ianya mudah, semacam telan panadol boleh hilang pening kepala, sudah tentu orang yang berjaya melaksanakan hal sedemikan telah menjadi manusia terkaya di dunia ini!
.

Namun melalui PPB3K, telah disusun satu pelan tindak yang cukup praktikal, mudah dan masuk akal bagi mencapai hasrat transformasi manusia itu. Dalam masa 1½ tahun itu dirasakan amat bersesuaian bagi mencipta ’experiential learning’ terutamanya masa-masa antara setiap modul agar wujud masa untuk ’reflection’ bagi apa yang diterima dalam setiap modul.

Saturday, April 25, 2009

5S

.
Baru-baru ini, ruang kerja aku sebok mahu dapatkan pensijilan 5S. Amalan 5S ini telah dipelopori oleh orang Jepun. Di Malaysia ini, pensijilan ini dikelolakan oleh Malaysia Productivity Center (MPC). Tapi sebelum itu, apa bendanya 5S ini?
.

5S bermaksud Seiri (Sisih), Seiton (Susun), Seiketsu (Sapu), Seiso (Seragam) dan Shitsuke (Sentiasa Amal). Ini bermakna agar kita selesa dan produktif dalam sesuatu ruang yang kita duduki itu, kita perlu amal 5S.

Mula-mula, Seiri (Sisih) segala macam benda yang tidak perlu ada di dalam sesuatu ruang itu. Ianya dituruti dengan Seiton (Susun) apa juga perkara yang masih ada dalam ruang tersebut. Selepas itu sahaja kita Seiketsu (Sapu) ruang tersebut agar bersih. Untuk memastikan agar ruang tersebut mudah untuk dipelihara suasananya, lakukan Seiso (Seragam) seperti membuat penandaan (label) dan proses yang perlu diikuti dalam menggunakan ruang tersebut. Akhir sekali pastikan Shitsuke (Sentiasa Amal) amalan-amalan yang baik terutamanya 3S yang pertama bagi memastikan ruang tersebut sentiasa selesa dan produktif. Mudahkan? Tapi bak kata mat salleh, ’Knowing and Doing are poles apart’.

Hasil daripada usaha 5S ini, aku rasa tempat kerja aku dah ‘transform’. Kalau dulu, aku rasa tempat kerja aku ni atas sikit sahaja compare dengan tempat kucing beranak, tapi kini, lihatlah hasilnya …
.
.
.
.
.
.
.
..
Puas hati aku. Bukanlah aku buat 5S ini tujuannya nak kejar pensijilan 5S tapi lebih kepada agar ruang kerja aku ini diterima sebagai mencapai tahap yang diakui ramai sebagai memang selesa untuk bekerja. Itu sahaja. Aku rasa bila suasana ruang kerja aku macam ini, produktiviti aku meningkat. Itu sahaja.

Semasa aku laksanakan 5S ini dahulu, ada beberapa pengajaran yang aku terima yang aku kira elok aku nyatakan disini;

1) Adakah aku menyusun sampah? Orang Malaysia ini, memang terkenal banyak harta. Susah sangat kita nak depart dengan barang-barang yang kita ada walaupun sebenarnya kita tidak memerlukannya. Bukankah ruang itu merupakan satu kos? Fikirkan …

2) Mula-mula dulu aku sangka, bila buat 5S ini akan melibatkan kos yang banyak. Tapi aku silap. Kosnya amat minima. Lagi banyak recycle item yang digunakan, lagi bagus. Hasilnya memang memuaskan hati.

3) Sebab aku sendiri yang susah payah (sampai sakit badan aku) buat 5S, sudahnya aku pikir dua kali untuk menyelerakkan ruang kerja aku ini. Malah yang bagusnya, aku mula amal 5S 10 minit setiap hari terutamanya sebelum aku balik kerja.

4) Semangat gotong royong dan kerjasama antara kami pun nampak makin baik. Tak payah habis duit pergi buat teambuilding di luar sana. I think the easiest, practical and effective team building ever I have attended is this 5S implementation!
.
5) Selepas amal 5S ini, sedar tak sedar baru aku sedar bahawa dengan melaksanakan 5S, sudahnya mudah untuk aku mentadbir pengurusan kualiti yang ada seperti, Process Standardization & Improvement (ISO), Anugerah Kualiti Industri Perdana Menteri (AKIPM) dan lain-lain. Dalam kata lain 5S merupakan asas kepada perlaksanaan pengurusan kualiti.

Bayangkan jika kita amal 5S pada semua ruang yang kita duduki seperti rumah kita, tempat ibadat kita, ruang komuniti kita dan sebagainya. Aku rasa apa kata mantan PM kita Pak Lah dahulu bahawa kita ni ‘World Class Infrastructure, Third World Mentality’ akan bertukar menjadi ‘'World Class Infrastructure, World Class Mentality’. Ceritanya mudah dan amat praktikal.
.

Akhir kata, sebagai satu renungan, apa kata kita lakukan 5S terhadap ruang fikiran kita? Bagaimana? Nak tahu bagaimana, ikuti program PPB3K. Semua soal asas untuk Seiri (Sisih) - Seiton (Susun) - Seiketsu (Sapu) - Seiso (Seragam) - Shitsuke (Sentiasa Amal) fikiran kita agar kita mencapai hidup yang Sejahtera-Bahagia-Kaya didunia ini dan didunia sebelah sana ada dinyatakan di dalamnya!!!

Thursday, April 23, 2009

How to Enjoy Work

.
If you have to work, you might as well enjoy it! Here are nine ways to enjoy your work.
.

1. Decide to enjoy it! Make up your mind to feel good at work. You will be surprised how much better you will like your work if you just make a deliberate decision to enjoy it.

2. Maintain good and friendly relationships with your employer and with your co-workers. Getting along with and liking the people you work with will make any job more enjoyable.

3. Remember that your work provides much (if not all) of your necessities and luxuries. Just think, unless you inherited a bundle, you owe all you have to work. In that light, the old job looks pretty good, doesn't it?

4. Keep in mind the service you are providing people through your work. The job you do helps other people. Now that is a good feeling!

5. Challenge yourself at work. Set and pursue attainable goals. Always try to do a better job. Stretch yourself and your abilities! Grow! That attitude can make even a dull job exciting!

6. Concentrate on the good things about your job. Write out a list of things you like about your job. Read the list every night before you go to sleep.

7. Do more than you are paid to do. If you do just enough to barely squeak by, you will be bored, but if you really get after it, you will feel good about yourself. Besides that, your boss will soon notice and before too long you will be rewarded.

8. Adopt the "this is my company" attitude. You may not actually own the company, but wherever you work, it is your company! And when you begin to feel like it is your company, you will discover a new sense of pride and fulfillment.
.

9. If you still do not convinced that these eight ways will work for you, enroll in PPB3K programs!

Sunday, April 19, 2009

A Rebellious Little Bird

.
There was once a little bird who decided to rebel against tradition, and when it came time to fly south for the winter, he decided to stay behind. All the other birds flew south for the warmer weather, leaving the rebellious one alone.
.
Of course, it wasn't long before the little bird discovered he had made a terrible mistake. Winter set in and it became very cold. So, he decided that he had better take off and fly south like his friends.
.
He started flying, but didn't get very far before the cold north wind began to freeze his wings, and he went plummeting down, down, down ... He fell straight down from the sky, through an open hole in the rooftop of a nearby barn, and directly into a fresh pile of cow dung.
.
Well, the warmth thawed out his wings, and soon he was feeling fine again. But, as his little head popped out from the smelly dung, along came a cat that plucked him up and ate him.


Moral of the story:

Whenever you end up in a bad situation it may not necessarily be a bad thing and everyone that comes to pull you out of your bad situation may not necessarily be a good thing.
.

.


This story strongly relates to basis of leadership. To know more about psychology of leadership, attend Pimpinan Berjaya Part 1! (One of the modules in PPB3K)

Friday, April 17, 2009

Misi Aku

.
Misi aku sebelum aku tinggalkan dunia ini ialah aku akan berusaha dengan terbaik untuk …

- Membangunkan sejumlah manusia yang memberi menafaat kepada dunia ini

- Menyediakan sejumlah harta yang memberi menafaat kepada dunia ini

- Membangunkan ilmu yang memberi menafaat kepada dunia ini
.

Misi ini selanjar dengan sabda Rasulullah SAW, 'Bila seorang anak Adam wafat, maka amalnya terputus kecuali tiga hal iaitu:

1) Shadaqah jariah

2) Ilmu yang bermanfaat

3) Anak shalih yang mendoakannya.

(HR. Muslim, Abu Dawud , At-Tirmidzi , Nasa'i dan Ahmad)

Misi aku ini sebenarnya telah sedia terkandung dalam PPB3K. Baru ada gaya, mutu dan keunggulan!
.

What do you think?

Monday, April 13, 2009

4'E'

Beberapa malam lepas, aku telah mendengar satu ucapan yang telah disampaikan oleh salah seorang pengurusan tertinggi sebuah 'Government Link Company' (GLC). Menarik sekali ucapan beliau. Aku juga terkesan dengan jawaban beliau terhadap soalan yang aku hadapkan kepada beliau semasa sessi Q&A.
.

Tanya aku, “Datuk, what really matter to you in leadership?” Aku rasa agak lucu bilamana dia merenung aku agak lama selepas aku tanyakan soalan tersebut. Sangka aku, mungkin soalan aku itu jarang ditanya orang.

Kemudian, dengan nada berhati-hati beliau nyatakan bahawa yang penting perlu ada pada seorang pemimpin ialah 4’E’.

‘E’ pertama ialah ‘Energy’. ‘Energy’ bermaksud seorang pemimpin perlu ada banyak ‘energy’ (tenaga) untuk memimpin. Jika tiada tenaga, mana mungkin seseorang pemimpin itu mampu melaksana apa yang perlu dilaksana. Agenda pemimpin itu sememangnya besarkan?

‘E’ kedua ialah ‘Energize’. ‘Energize’ bermaksud seorang pemimpin mesti mampu ‘energize’ (membakar semangat) orang yang dipimpinnya. Pernah anda lihat pemimpin hebat dalam mana-mana zaman yang gagal melaksana ’E’ ke dua ini?

’E’ ketiga ialah ’Edge’. ’Edge’ bermaksud seorang pemimpin itu perlu ada ’edge’ (kelebihan) terhadap sesuatu ilmu atau kemahiran bagi perkara yang dipimpin. Jika tidak masakan beliau akan dihormati oleh orang bawahan beliau?

’E’ keempat ialah ’Execution’. ’Execution’ bermaksud seorang pemimpin itu perlu mempunyai keupayaan untuk ’execute’ (melaksana) sehingga menghasilkan hasil yang diingini. Dewasa ini, ramai pemimpin yang boleh merancang tetapi amat kurang pemimpin yang mempunyai keupayaan melaksana apa yang dirancang. Lagipun, orang menilai seseorang pemimpin itu berdasarkan kepada keupayaan pemimpin tersebut melaksana apa yang dirancang. Benar?

Jika aku teliti kata-kata Datuk ini, 4’E’ ini memang diperlukan oleh seorang pemimpin. Malah, aku rasa, semua dari kita yang ingin berjaya dalam kehidupan ini perlu ada 4’E’ ini.
.

Senang untuk berkata kita perlu capai 4’E’ ini. Tetapi agak susah untuk menyatakan bagaimana (the how) untuk mencapainya. Aku rasa, PPB3K adalah bagaimana (the how) untuk capai 4’E’ ini. Tegasnya ...

Pengamalan PPB3K membawa kepada 4’E’. Ceritanya mudah dan masuk akal!!!

Thursday, April 9, 2009

Sharpening Communication Skills

.
Too many times we try to address communication skills. Somehow, we tend to indulge in what the intellectuals proposed. We forget the basic. We forget the common sense.
.

Why not ponder and take action on these basic 9 Secrets to Sharpen Your Communication Skills.

1. Stop Talking and Start Listening
2. Always Think Before You Speak
3. Ask Questions Regularly
4. Anticipate Distractions
5. Be Mindful of Your Volume and Tone
6. Handle Disagreements in Professional and Diplomatic Ways
7. Be Open to New Ideas and New Line of Thinking
8. Only Take Notes whenever Necessary
9. Always Watch Out for Your Body Language

Think about basic and common sense, consider PPB3K !!!
.
God Bless You.

Sunday, April 5, 2009

Affirmation for Today

.
One of the illusions of life is that the present hour is not the critical, decisive hour. Write it on your heart that every day is the best day of the year.

Today is an important day. That problem you solve, that decision you make, that time you enjoy can shape your whole life. The way you and I approach today, and each day, is crucial. Our lives are built by a series of days like today.
.

Affirm these statements;

Today I will live through the next 24 hours and not try to tackle all of life's problems at once.

Today I will improve myself, body, mind and spirit.

Today I will refuse to spend time worrying about what might happen.

Today I will not imagine what I would do if things were different. They are not different. I will do my best with what material I have.

Today I will find the grace to let go of resentments of others and self-condemnation over past mistakes.

Today I will not try to change, or improve, anybody but me.

Today I will act toward others as though this will be my last day on earth.

Today I will be unafraid. I will enjoy what is beautiful, and I will believe that as I give to the world, the world will give to me.

Whether these are the best of times or the worst of times, these are the only times we've got. Live each day fully and you will look back on a life that made a different.
.
.
Note : Today and for the rest of my life, I commit to make PPB3K a success!!!

Thursday, April 2, 2009

Things only a mom can teach

.
My Mother taught me about ANTICIPATION:
"Just wait until your father gets home."

My Mother taught me about RECEIVING:
"You are going to get it when we get home!"

My Mother taught me to MEET A CHALLENGE:
"What were you thinking? Answer me when I talk to you... Don't talk back to me!"
.

My Mother taught me MEDICAL SCIENCE:
"If you don't stop crossing your eyes, they are going to freeze that way."

My Mother taught me to THINK AHEAD:
"If you don't pass your spelling test, you'll never get a good job."

My Mother taught me HUMOR:
"When that lawn mower cuts off your toes, don't come running to me."
.

My Mother taught me how to BECOME AN ADULT:
"If you don't eat your vegetables, you'll never grow up."

My Mother taught me about GENETICS:
"You're just like your father."

My Mother taught me about WISDOM OF AGE:
"When you get to be my age, you will understand."
.

My Mother taught me about JUSTICE:
"One day you'll have kids, and I hope they turn out just like you. Then you'll see what it's like."

My mother taught me about STAMINA:
"You'll sit there until all that vegetables are finished."

My mother taught me about WEATHER:
"It looks as if a tornado swept through your room."
.

My mother taught me about BEHAVIOUR MODIFICATION:
"Stop acting like your father!"

My mother taught me about ENVY:
"There are millions of less fortunate children in this world who don't have wonderful parents like you do!"
.

Hi Moms, teach your kids how TO LOVE THEMSELVES! If you don’t know how, enroll them in “Anda Dilahirkan Berjaya”!