.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, July 28, 2009

Program Satu Hari Bersama Duta Technic

.
Satu malam, aku duduk berbual dengan sahabat aku, Anua di lobi Hotel Holiday Inn, Glenmarie, Shah Alam. Tiba-tiba dia bangkitkan salah satu cerita yang telah aku coretkan dalam laman ini bertajuk ‘Kegagalan Organisasi’. Beliau amat tertarik dengan isu yang dibangkitkan dalam artikel tersebut. Kami saling bertukar fikiran mengenai idea kegagalan organisasi. Langsung dia meminta aku menyampaikan satu program satu hari kepada anggota kerja syarikat beliau.
.

Aku sebenarnya sedikit berbelah bagi untuk menyampaikan seminar ini kerana bagi aku, alangkah lebih baik jika beliau laksanakan sahaja idea PPB3K ini dalam syarikat beliau. Tambah pula, pengalaman aku baru-baru ini bersama satu syarikat lain yang meminta aku menyampaikan satu seminar selama satu hari berakhir dangan satu ketidakpuasan dalam hati aku kerana tidak banyak dapat dicapai dalam seminar satu hari.


Namun setelah aku memikirkannya, aku menerima pelawaan Anua. Aku tahu ini satu cabaran baru bagi aku. Pertama, Anua kawan aku. Aku kenal sangat dia. Bukan senang untuk memenuhi kehendak dia. Aku mahu Anua bayar aku bukan sebab aku kawan tapi bayar sebab mahukan servis aku. Kedua, Anua pelanggan aku, jadi atas dasar ’customer always right’, aku turuti kehendakknya agar jika dia puas dengan servis aku, ianya akan membuka lebih banyak peluang bagi aku. Ketiga, ini peluang aku untuk memperbaiki seminar satu hari aku sebelum ini.


Tepat jam 9.30 pagi, pada hari Sabtu lepas (25 Julai 2009), aku mula menyampaikan seminar Kegagalan Organisasi. Pada mulanya aku agak gusar dengan penyampaian aku. Namun setelah aku ketemui ’rythm’ aku, aku tidak menoleh kebelakang lagi.
.

Aku puas. Amat puas sebenarnya kerana program ini benar-benar tamat pada tahap yang begitu mengujakan. Ini jelas kelihatan pada air muka para ’participants’. Lagu ’Gemuruh’ yang dinyanyikan oleh mereka dengan penuh ’gemuruh’ diakhir program masih terngiang-ngiang dalam telinga aku. Wish aku rakamkan saat itu ....
.

Sudahnya, apakah pelajaran yang aku perolehi dari ’excursion’ aku ini. Sedar tak sedar aku telah ketemukan satu formula baru untuk memperkembangkan PPB3K kepada masyarakat. Seperti kata sahabat aku, Kumar semasa kami makan mee ’Chinese Muslim’ selepas program tersebut, ”I think this one day program is a good introduction for PPB3K. It helps the companies to make decision whether to invest in the entire PPB3K program”. Namun pada pendapat aku, bukan itu sahaja boleh dicapai malah aku rasa para participants itu sendiri sebenarnya telah menerima banyak ‘gems’ dari program satu hari ini. Memang berbaloi!!! (Aku rasa mereka akan ingat sampai bila-bila apa itu T.E.D. Hahahaha …)

Diakhir program tersebut, kata Anua pada aku secara ‘one to one’, ’This program not bad at all … not bad at all … orang aku sukakan program ini’. Aku senyum puas.
.

p/s: Ajid & Kumar, Thank you for your support. It means a lot to me.

Friday, July 24, 2009

Kenapa Aku Disini?

.
Aku lihat kehidupan aku di atas mukabumi ini sentiasa sibuk. Tapi apa yang aku sibukkan? Memang betul aku pernah mencapai impian aku. Namun sesudah terhasilnya impian itu, aku mulai dihantui dengan persoalan apa selanjutnya yang perlu aku lakukan? Hari demi hari, minggu demi minggu, tahun demi tahun aku terus hanyut dalam putaran hidup tanpa memahami maksud aku disini.


Aku mulai membuka mata kepada kejadian sekeliling aku. Kenapa ada yang sanggup membunuh diri? Adakah hidup ini terlalu ’stress’ hingga tergamak mencabut diri sendiri? Persoalan-persoalan ini aku rasakan makin lama makin menghimpit diri aku. Bila aku semak dengan beberapa orang sahabat dan kenalan aku, aku dapati persoalan yang aku tanyakan kepada diriku ini bukan satu perkara yang hanya unik untuk aku. Rupa-rupanya majoriti atau mungkin semua manusia dalam hidup ini pernah dilintasi dengan persoalan ini. Hanya ada yang serius untuk mengetahuinya dan ada yang ’malas’ mahu memikirkan persoalan ini kerana ’berat’ sekali hal-hal sebegini.


Namun pada aku, persoalan ini amat penting. Jika aku jelas mengenainya, pasti hidup ini penuh makna. Dan jika semua manusia jelas mengenai persoalan ini, pasti aman dunia ini. Tiada persengketaan, tiada peperangan, tiada perlanggaran hak manusia. Sudah lama aku mencari jawapan ini dan aku syukur banyak-banyak kepada Tuhan kerana memudahkan aku menemui jawabannya. Dalam hidup aku selama ini, aku rasa semacam ada magnet yang mendekatkan aku kepada individu dan sumber yang punya maklumat mengenainya.


Tahu satu hal. Bagaimana pula mahu laksana apa yang sudah diketahui? Bukankah tahu dan buat itu dua perkara yang amat berbeza? Banyak aku saksikan keadaan dimana ramai yang tahu tapi sudahnya tidak dibuat apa yang sudah diketahui. Adakah kerana mereka semata-mata malas atau mereka tidak nampak jalan bagaimana perlu laksanakan apa yang sudah diketahui? Fenomena ini selalu terlepas pandang dari fokus kita. Fikirkan ...



Sekali lagi, dari pemerhatian aku selama ini, cara bagaimana mahu laksanakan apa yang sudah diketahui itu sebenarnya bukan payah. Hanya ramai dikalangan kita telah mengkaburi fikiran kita sendiri. Sudahnya bila fikiran kabur, tindakan kita ikut kabur dan sudahnya hasil pun kabur.


Jadi, bila aku renung semula apa yang telah aku susun dalam PPB3K selama ini, inilah dia perkara asas yang perlu kita fahami dan laksana. Aku tahu kalau mereka diluar sana sudah faham apa sebenarnya yang terhidang dalam PPB3K ini dan ambil tindakan terhadapnya, barulah hidup ini terurus walau apa juga cabaran yang diharungi. Hidup ini akan mula sejahtera-bahagia-kaya. Inilah apa yang diperlukan oleh organisasi atau individu waktu ini ...

Tuesday, July 21, 2009

The Laws of Life

.
The First Law for Wives: If you ask your husband to pick up five items at the store and then you add one more as an afterthought, he will forget two of the first five.

The Law of Salary: The pay raise is just large enough to increase your taxes and just small enough to have no effect on your take-home pay.

The Law of Insurance: Insurance covers everything except what happens.

The First Law of Living: As soon as you start doing what you always wanted to be doing, you'll want to be doing something else.

The Law of Libraries: There are no answers, only cross-references.

The Law of Staleness: Any food that starts out hard will soften when stale. Any food that starts out soft will harden when stale.


The Law of Grocery Bag: The candy bar you planned to eat on the way home from the market is always hidden at the bottom of the grocery bag.

The Law of Employment: When leaving work late, you will go unnoticed. When you leave work early, you will meet the boss in the parking lot.

The Law of Queue: If you change queues, the one you have left will start to move faster than the one you are in now.


The Law of the Telephone: When you dial a wrong number, you never get an engaged tone.

The Law of Mechanical Repair: After your hands become coated with grease, your nose will begin to itch.

The Law of the Workshop: Any tool, when dropped, will roll to the least accessible corner.


The Law of the Alibi: If you tell the boss you were late for work because you had a flat tire, the next morning you will have a flat tire.

The Law of Bath: When the body is immersed in water, the telephone rings.

The Law of Encounters: The probability of meeting someone you know increases when you are with someone you don't want to be seen with.


The Law of the Result: When you try to prove to someone that a machine won't work, it will!

The Law of Biomechanics: The severity of the itch is inversely proportional to the reach.

The Law of Theatre: People with the seats at the furthest from the aisle arrive last.


The Law of PPB3K: You gain wisdom of the ideas in PPB3K through knowing & doing.

Friday, July 17, 2009

Melayu

.
Aku terbaca tentang aku ...
.
Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Terengganu
Dan juga di pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
Di Sungai Buloh, pusat pemulihan, dulu di Pudu
Dan di jalan, lumba haram, rempit tak berlampu
Dan di selekoh duit rasuah mereka sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan candu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu
Apa hobi orang Melayu
Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Atau baca majalah Mastika, Metro pasal cerita hantu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Berpusu-pusu pergi tengok pameran hantu
Sambil makan junk food, kuaci dan muruku
Sibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru
Apa pakaian Siti nak pakai itu pun nak tahu
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak, Melayu masih nombor satu
Asal bergaye sanggup makan nasi dan tokyu
Boleh tak jumpa Melayu di kedai buku?
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada jugak tapi kurang sangat mereka di situ
Kenapa Melayu jadi begitu?
Nak salahkan siapa ibubapa atau guru
Pemimpin negara atau raja dulu-dulu
Ayat lazim di mulut ialah Melayu malas selalu
Nak harap Kerajaan saja membantu
Terutama sekali kontraktor kelas satu
Tak habis-habis gaduh nak jatuh siapa dulu
Pasal jambatan bengkok atau siapa dia penghulu
Dan suka sangat dengan budaya ampu mengampu
Sampai bila kita nak tunggu
Bangsa Melayu jadi bangsa yang maju
Boleh! dengan beberapa syarat tertentu
Pertama dengan banyak menguasai ilmu
Kata Nabi ikutlah Quran dan sunnahku
AlQuran yang diturunkan 1400 tahun dahulu
tapi apa yang kita tahu,
cuma baca bila nak halau hantu!!!!
Benarkah ini keadaan aku...?
Jawapan tangan aku!


Oh ya terlupa nak bagi tahu.
Sebelum aku berlalu,
Sila kutip asas ilmu
PPB3K loves U!!!

Wednesday, July 15, 2009

The Love Story

.
At Primary School:-
As I sat there in English class,
I stared at the girl next to me.
She was my so called 'best friend'.
I stared at her long, silky hair,
and wished she was mine.
But she didn't notice me like that,
and I knew it.


After class,
She walked up to me and asked me for
the notes she had missed the day before.
I handed them to her.
She said 'thanks'.
I want to tell her,
I want her to know.
That I don't want to be just friends,
I love her but
I'm just too shy,
And I don't know why.



At Secondary School:-
The phone rang.
On the other end,it was her.
She was in tears,
mumbling on and on about how
her love had broke her heart.
She asked me to come over
because she didn't want to be alone,
so I did.
As I sat next to her on the sofa,
I stared at her soft eyes,
wishing she was mine.
After 3 hours ...
one Lord Of The Ring movie
and three bags of chips,
she looked at me
and said 'thanks'.
I want to tell her,
I want her to know that
I don't want to be just friends,
I love her but
I'm just too shy,
and I don't know why.



When in College year:-
One fine day she walked to me.
'My boyfriend dumped me' and
she adds,'Can you be my friend?’.
I didn't have a girlfriend,
and before leaving secondary school,
we made a promise that
if neither of us had boy/girlfriends,
we would go together just as 'best friends'.
So we did.
I stared at her as she smiled at me
and stared at me with her crystal eyes.
Then she said ...
'You are such a nice friend, thanks!
'I want to tell her,
I want her to know
that I don't want to be just friends,
I love her but
I'm just too shy,
and I don't know why.



At Graduation:-
A day passed,
then a week,
then a month.
Before I could blink,
it was graduation day.
I watched as her perfect body
floated like an angel
up on stage to get her degree.
I wanted her to be mine but
she didn't notice me like that,
and I knew it.
Before everyone went home,
she came to me in her smock and hat,
and we cried together.
Then she said,
'You're my best friend, Thanks!’
I want to tell her,
I want her to know
that I don't want to be just friends,
I love her but
I'm just too shy,
And I don't know why.



On the Marriage:-
Now I sit in her house.
That girl is getting married now.
And drive off to her new life,
married to another man.
I wanted her to be mine,
but she didn't see me like that
and I knew it.
But before I go away,
she came to me and said 'You came!'.
She said 'thanks'.
I want to tell her,
I want her to know
That I don't want to be just friends,
I love her but
I'm just too shy
and I don't know why.



When Death:-
Years passed ...
I looked down at the coffin
of a girl who used to be my 'best friend'.
Somebody passed her diary to me.
She had written it
when she was in form five.
This is what it read ...



'I stare at him
wishing he was mine,
but he doesn't notice me like that,
and I know it.
I want to tell him,
I want him to know that
I don't want to be just friends,
I love him but
I'm just too shy,
and I don't know why.
I wish he would tell me he loved me!'

'I wish I did too...' I thought to my self, and I cried.


To Ponder: Do you treat you goals in life as how the guy in this story treats the girl? – Attend ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ to avoid these circumstances.

Sunday, July 12, 2009

Secret of Success

.
A young man asked Socrates the Secret of Success. Socrates told the young man to meet him near the river the next morning. They met.



Socrates asked the young man to walk with him towards the river. When the water got up to their neck, Socrates took the young man by surprise and ducked him into the water. The man struggled to get out but Socrates was strong and kept him there until he started turning blue.



The young man struggled hard and finally managed to get out and the first thing he did was to gasp and take deep breath. Socrates asked 'What you wanted the most when you were there?' The man replied 'Air'.



Socrates said, 'That's the most Secret to Success. When you want success as badly as you wanted air, you will get it. There is no other secret'.


Ponder: PPB3K shows you the way on how to want success as badly as you wanted air.

Wednesday, July 8, 2009

Sangka-Sangka

.
Manusia hari ini suka bersangka-sangka. Ada sangkaan baik. Ada sangkaan buruk.


Orang beribadah disangka riak
Orang yang relax disangka malas
Orang yang pakai baju baru disangka menunjuk
Orang yang pakai baju buruk disangka hina
Orang makan banyak disangka pelahap
Orang makan sikit disangka diet
Orang baik disangka buruk
Orang buruk disangka baik
Orang senyum disangka mengejek
Orang masam disangka merajuk
Orang berbincang disangka mengumpat
Orang diam disangka menyendiri
Orang menawan disangka pakai susuk


Mana tahu yang diam itu kerana mengingati Tuhannya
Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
Mana tahu yang sedih itu kerana mengenangkan dosa
Mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya
Mana tahu yang ceria itu kerana cergas fikirannya


Jauhi sikap suka bersangka buruk kerana ia bakal memusnahkan masyarakat seperti musnah nya kayu dimakan api. Satu benda yang kita lihat, macam-macam kesimpulan yang boleh kita buat. Semuanya bergantung bagaimana kita melihatnya. Pilihan di tangan anda!


Renungan : PPB3K mengutamakan sangka baik.