.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, December 29, 2009

ADB Untuk Pelajar UNITEN Tajaan YTN

.
Aku sebenarnya teringin sangat untuk mengetengahkan modul ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB) kepada pelajar-pelajar di universiti dan kolej tempatan. Aku yakin, ADB dapat memberi impak yang cukup besar kepada pelajar-pelajar terutamanya dalam membantu merangka hidup mereka. Dari kajian yang aku lakukan sebelum ini, memang apa yang telah sedia ada dalam ADB ini amat diperlukan mereka. Namun, peluang saja yang belum terbuka.
.

Itulah bila Yayasan Tenaga Nasional (YTN) meminta aku berkongsi idea ADB ini dengan sekumpulan pelajar UNITEN yang ditaja oleh mereka, aku cepat-cepat menerimanya. Masa yang diberi kepada aku hanya 2 hari 1 malam sahaja. Walaupun masa ini agak singkat berbanding dengan masa yang aku perlukan (3 hari), namun aku akan cuba beri yang terbaik.
.

Nak jadi cerita, sehari sebelum ADB dilangsungkan, aku demam. Suara aku hilang dan aku rasa badan aku menggeletar. Malam sebelum program ini aku ’hardly’ tidur. Namun, semasa perjalanan menuju ke ILSAS (tempat berlangsungnya ADB), aku terus katakan pada diri aku yang aku mahu ’have fun’.
.

Aku ulang sekali lagi kenyataan ini kepada Azman (Pengarah YTN), kawan baik aku itu bahawa aku mahu ’have fun’. Bila Azman menyatakan dalam ucapan pembukaannya bahawa dia yakin ADB ’is the program’ untuk bantu para pelajar tersebut, aku hanya tersenyum sahaja. Dalam diam-diam, aku terus ingatkan diri aku bahawa aku disini ialah untuk ’have fun’!
.

Bila saja aku memulakan program ADB, aku tak toleh kebelakang lagi. Aku rasa sungguh seronok. Sakit aku perlahan-lahan berkurangan. Many thanks to God! Betullah kata Ajid (Pengurus Kanan YTN), kawan baik aku yang seorang lagi tu ... Li is so passionate of his PPB3K. Nothing can beat him when he is delivering the program! Memang aku passionate dengan PPB3K!
.

Sudahnya, apa kata pelajar-pelajar UNITEN tersebut mengenai ADB? Berikut ialah antara ‘feedback’ yang aku terima …
.

ADB membantu mengenal bagaimana manusia berfungsi dan bertindak!
.

Penyampaian oleh En Mior jelas, menarik dan mudah difahami.
.

Informasi dalam ADB sangat menarik dan perlu didedahkan dan dikongsi kepada semua.
.

Saya berasa sangat bertuah kerana dapat menghadirkan diri ke program ADB ini. Saya berharap En Mior dapat meneruskan lagi program ini untuk membantu lagi pelajar-pelajar yang tidak berkesempatan untuk kali ini.
.

ADB is straight to the point!
.

I learn to know ‘who am I’.
.

Great and awesome program!
.

Saya dapat tahu cara baru untuk meningkatkan kualiti hidup kea rah yang lebih baik.
.

Program ADB perlu didedahkan kepada semua orang sebenarnya kerana ramai yang tak tahu lagi pasal program ini.
.

ADB amat bagus!
.

Bila dah kenal diri, semua boleh buat!
.

Ucapan tahniah kerana telah berjaya membantu saya membuat pilihan apa yang saya mahu serta matlamat yang lebih jelas.
.

Program ADB perlu diketahui oleh orang lain kerana ia berbeza.
.

Idea-idea yang sangat menarik. Perlu diketahui oleh semua untuk mencapai matlamat dengan lebih efektif.
.

Minda saya lebih terbuka luas setelah memahami kaedah ’stick person’!
.

Perlu melibatkan semua pelajar tajaan YTN dan pelajar-pelajar lain.
.

Ringkas dan disertakan dengan contoh-contoh yang menarik!
.

ADB menyedarkan keupayaan sebenar diri saya.
.

ADB membimbing saya membina matlamat saya dengan langkah-langkah yang bersistematik!
.

Penerangan ADB sistematik dan praktikal untuk kehidupan.
.

Setiap topik yang dibincangkan dikaitkan dengan perkara yang boleh diterima oleh remaja.
.

Sepatutnya ADB dijadikan sebagai salah satu subjek dalam pengajian kami di UNITEN!
.


Aku puas? Puas sangat walau di akhir program ADB ini aku terasa mahu tumbang kerana demam. Sudahnya hajat aku untuk ’having fun’ semasa melaksana program ADB ini tercapai. Syukur sangat kepada Tuhan. Jauh disudut hati, aku sudah bersedia untuk pasarkan ADB kepada pelajar-pelajar di universiti dan kolej tempatan. Aku sudah bertemu dengan formulanya.
.

Terima kasih kepada YTN dan pelajar-pelajar UNITEN tersebut. Aku harap YTN akan terus sudi memberi aku peluang untuk berkongsi idea ADB ini dengan pelajar tajaan mereka.
.

Kepada pihak kolej dan universiti yang terbaca mengenai artikel ini, saya harap tuan puan sudi mencuba ADB untuk pelajar-pelajar tuan puan. Harganya kita boleh runding. Saya ’more than happy to serve’ tuan puan semua!!!
.


Kepada para pelajar UNITEN yang menghadiri ADB tempohari, saya amat berharap anda semua sudah bermula dengan susulan ADB seperti yang saya terangkan dalam seminar tempohari. Hubungi saya jika wujud sebarang persoalan.
.


Mari kita sama-sama jadikan semua pelajar dalam kelas ’YTN-ADB-2009’ ini sebagai kumpulan yang mampu mencapai kecemerlangan.
.

Be Passionate!!!

Friday, December 25, 2009

Kuasa 'Minta'

.
Sejak beberapa hari ini, semenjak aku sebok kemaskini satu topik dalam ‘Kreativiti Untuk Berjaya’ mengenai apa itu kuasa bertanya, terjadi beberapa insiden yang menyentuh mengenai isu ‘minta’. Aku tak tahu mengapa ini berlaku tapi aku rasa ini ada hubungan dengan perlaksanaan Hukum Getaran dan Tarikan (Law of Vibration & Attraction).
.


Semenjak 2-3 minggu kebelakangan ini, aku sering bertemu dengan persoalan-persoalan berikut;

Adakah aku perlu ’minta’ apa yang aku mahu?

Adakah aku perlu segan untuk ’minta’?

Adakah aku perlu terus ’minta’ bagi perkara yang belum aku dapat?

Adakah aku mesti ’minta’ harga yang aku rasa berbaloi daripada pelanggan aku?

Adakah aku harus terus ’minta’ dari mereka yang berhutang dengan aku?

Adakah perlu aku punya persepsi baru tentang apa itu ’minta’?

Adakah aku perlu strategi baru dalam ’minta’?

Apa kuasa ’minta’?
.
Bila sebut pasal ’minta’ ini, sedar tak sedar aku lihat siapa yang sedar untuk ’minta’ selalunya akan lebih berjaya. Sebagai contoh, dulu semasa aku menjadi seorang pengurus projek, aku lihat ramai di kalangan kontraktor berjaya yang tak habis-habis ’minta’ itu dan ini. Naik rimas aku. Pernah terlintas dalam benak aku, ”Eh, mereka ini tak kenal erti malu ker .... asyik mintak saja”. Tapi bila aku lihat semula, inilah salah satu faktor yang membezakan yang berjaya dan gagal. Fikirkan ...

.
Secara peribadi, aku lihat diri aku dan mungkin ramai di kalangan kita yang susah sangat nak ’minta’. Walhal ramai yang menunggu untuk diminta.

Seorang ketua sentiasa menunggu anak buahnya ’minta’ bantuan beliau.

Seorang sahabat sentiasa menunggu sahabatnya yang lain ’minta’ bantuan beliau.

Seorang guru sentiasa menunggu muridnya ’minta’ bantuan ajar beliau.

Seorang isteri/suami sentiasa menunggu pasangannya ’minta’ bantuan beliau.

Seorang ibu/bapa sentiasa menunggu anak-anaknya ’minta’ bantuan beliau.

Jentera Kerajaan sentiasa tunggu kita ’minta’ bantuan mereka.

Tuhan Maha Pemurah suka hambaNya ’minta’ dariNya.

Kenapa kita susah sangat ’minta’? Dalam banyak hal, kita susah untuk ’minta’ kerana kita selalu menghubungkaitkan ’minta’ dengan maruah kita. Bila sebut pasal ’minta’, kita rasa ’muka tebal’ sahaja yang ’minta’. Persepsi ini perlu diubah. Selain berusaha sekuat mungkin untuk capai matlamat, kita perlu guna kuasa ’minta’ ini untuk memudahkan mencapai matlamat kita itu. Kita ’minta’ bukan sebab nak jatuhkan maruah kita tetapi kita sedar ianya dilakukan untuk bawa kita hampir matlamat kita. Fikirkan ...

.
Jika kita tidak ’minta’, pasti kita tidak akan mendapatkannya. Jangan terus mengandai jawapan kepada apa yang anda ’minta’ sebagai ‘TIDAK’. Andaian adalah musuh kejayaan. Minta yang mustahil! Lagi mustahil sesuatu perkara yang anda ‘minta’ itu, lagi kurang orang yang meminta mengenainya. Jadi peluang anda untuk dapat apa yang anda ’minta’ itu sebenarnya makin besar!

.
Akhir kata, jika anda rasa PPB3K ini bagus untuk anda, apa kata anda ’minta’ dari ketua anda agar anjurkan setiap modul PPB3K dalam organisasi di mana anda bertugas. Ini salah satu cara untuk uji kebolehan anda untuk ’minta’!!!

Tuesday, December 22, 2009

Video Logo SSSA Basic

.
Saya telah mencantumkan kesemua misi, visi dan nilai yang mahu saya bawa dalam prasana SSSA Basic ini kedalam satu bentuk logo. Penerangan logo ini ialah seperti video dibawah;

video

Klip video logo ini sentiasa saya mainkan sekurang-kurang setiap pagi, tengahari dan petang pada tiap-tiap hari. Ini semua membantu saya agar 'jatuh cinta' dengan matlamat saya. Siapa yang telah menyertai program Anda Dilahirkan Berjaya pasti faham mengapa saya mainkan video klip ini setiap hari.

Apa kata anda lakukan perkara yang sama kepada diri atau kumpulan anda? Satu idea kreatif, mudah dan punya kesan yang tinggi kepada kehidupan anda!

(Saya perlu ucapkan berbanyak terima kasih kepada Yang Sabrina (anak nombor 3 saya) kerana telah membawa saya mencetus idea-idea kreatif ini).

Friday, December 18, 2009

My Dreams, My Plans and My Future.

.
Since she was in Form 4, I have spent time with Safia (my daughter) to really identify what she really wants to do with her life. I have used the concept in Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) to guide her. What is the result? The following is her write up. Read on...
.

The most profound moment in my life was when I discovered my true calling in life. I was nine. I was never particularly interested or good at maths and science. In class, I am happiest when I’m learning English. Growing up thinking that being a doctor or an engineer was the ideal occupation, I have always shown more of a rebellious side to how I see things. I have never thought of being either of the two. I think I’m unique that way. I prefer to do what I love rather than do what society demands me to do.

The start of my relationship with English was when I discovered my love for writing essays and drama. It amazes me on how one could put a couple of words together in a sentence to literally translate what one’s mind and heart thinks and feels. As a child, I particularly excel in that area. And when I turned nine, I knew I’m going to become a linguist, English as my main medium.

As I grew older, my English skills developed immensely and so does my passion. I started to show interest in writing short stories and drama scripts. As a teenager, I was active in anything related to English especially performing English skits at school events. I have helped and contributed my skills as actor and script writer for my school’s English drama competition. In my senior year of high school, I was elected as the president of the English Society.
.


Other than school events, I’ve always looked for other ways to improve my English skills. I joined MPH writing competitions every year just to get a shot at publishing. I’ve also attended seminars on how I can improve myself. Currently, I even have one novel under my belt. If possible, I would like to get published. My greatest dream is to become an author.
.
However, my ideal career is to become an English professor at a local university. I find great pleasure in helping my friends on their English homework. That was when I decided that I would like to share my passion for English with other people. While writing is one of the ways to share, I see teaching as the main medium.

Despite my lack of interest in the fields of math and science, I remained as a Science stream student during my last years of high school. However, in Form 5; I made a risky decision to drop Biology in order to take the Literature in English paper. In my school, it was unheard of. I was the only student who sat for the paper. I had no excess to any of the study materials. However, my need to prove to myself that English is truly my talent; I worked hard in teaching myself how to excel in the paper.
.
.
At the end, the results were brilliant. I scored A1 for both English and Literature in English papers. More good news rolled in when I got accepted into University of Otago in New Zealand to major in English. It was dreams come true.

The duration of study is four years and my plan is to get accepted into their Honours Program. This is a great chance for me to compete at an international level. It will serve as a great experience as a linguist to live and study in an environment where English is used everywhere.

The future for me is infinite. It holds many possibilities for me but of course it will most likely to revolve around English. My plan is to become a travelling teacher and travel the world to teach English before coming back to Malaysia to work as a lecturer. I want to gather as many valuable experiences as I can so that I can share and incorporate them when I teach to Malaysian students. My ultimate goal is to bring a new change in how we teach English in Malaysia.
.

Safia, Abah so proud of you. May Allah bless you.

Wednesday, December 16, 2009

An Interesting Perspective Into Decision Making.

.
This is "food for thought" for everyone. (Dr Ravi, many thanks for this article).

In real life situation, whereby we need to make a quick decision, whether in our work place environment or in any other environment or situation, if faced with a situation like below or similar in nature, how would you decide?
.
A group of children were playing near two railway tracks, one still in use while the other disused. Only one child played on the disused track, the rest on the operational track. The train is coming, and you are just beside the track interchange. You can make the train change its course to the disused track (by adjusting the track interchange) and save most of the kids. However, that would also mean the lone child playing by the disused track would be sacrificed. Or would you rather let the train go its way?
.
Let's take a pause to think what kind of decision we could make … Most people might choose to divert the course of the train, and sacrifice only one child. You might think the same way, I guess. Exactly, to save most of the children at the expense of only one child was rational decision most people would make, morally and emotionally.
.But, have you ever thought that the child choosing to play on the disused track had in fact made the right decision to play at a safe place? Nevertheless, he had to be sacrificed because of his ignorant friends who chose to play where the danger was.

This kind of dilemma happens around us every day. In the office, community, in politics and especially in a democratic society, the minority is often sacrificed for the interest of the majority, no matter how foolish or ignorant the majority are, and how farsighted and knowledgeable the minority are. The child who chose not to play with the rest on the operational track was sidelined. And in the case he was sacrificed, no one would shed a tear for him.
.
The great critic Leo Velski Julian who told the story said he would not try to change the course of the train because he believed that the kids playing on the operational track should have known very well that track was still in use, and that they should have run away if they heard the train's sirens.

If the train was diverted, that lone child would definitely die because he never thought the train could come over to that track! Moreover, that track was not in use probably because it was not safe. If the train was diverted to the track, we could put the lives of all passengers on board at stake!
.

And in your attempt to save a few kids by sacrificing one child, you might end up sacrificing hundreds of people to save these few kids. While we are all aware that life is full of tough decisions that need to be made, we may not realize that hasty decisions may not always be the right one.

'Remember that what's right isn't always popular and what's popular isn't always right.' Everybody makes mistakes; that's why they put erasers on pencils!!
.
Point to Ponder: To be able to make a better decision, study the basic of leadership in Pimpinan Berjaya Part 1 and Pimpinan Berjaya Part 2.

Saturday, December 12, 2009

Siapa itu Manusia? - Part 2 of 2

.
Unsur 2: Rohani

Berlainan dengan unsur jasmani, unsur rohani memberi erti bahagian yang halus iaitu yang tersembunyi, yang batin atau dalam perkataan lainnya tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Unsur rohani ini merupakan suatu hakikat yang sebenarnya merupakan sebahagian dari kejadian manusia. Kewujudan rohani ini ada dinyatakan sebagaimana Firman Tuhan dalam Al Quran,
.
Yang membuat segala sesuatu yang Dia ciptakan sebaik-baiknya dan Yang memulai penciptaan manusia dari tanah. Kemudian Dia menjadikan keturunannya dari saripati air yang hina( air mani). Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalam tubuh manusia roh ciptaanNya (rohani manusia) dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati, tetapi kamu sedikit sekali bersyukur. - (Surah As Sajdah, ayat 7,8,9)

Sudah terbina dalam rohani setiap manusia nilai-nilai murni yang perlu digunakan dengan sebaiknya dalam menjalani hidup di mukabumi ini. Juga dengan wujudnya unsur rohani ini, maka mampulah seseorang manusia itu mengenali siapa Tuhannya.


Unsur 3: Akal Fikiran

Tuhan telah menganugerahkan kepada manusia akal fikiran sebagai alat untuk membezakan perkara yang baik bagi dirinya atau sebaliknya. Lihatlah peringkat pemberian akal fikiran kepada seseorang manusia itu. Tuhan telah memberikan akal fikiran tersebut secara beransur-ansur dari kanak-kanak sehingga dia boleh membezakan sesuatu yang mendatangkan bahaya kepada dirinya.
.
Dalam banyak perkara, pilihan memang terletak di tangan manusia itu sendiri kerana anugerah fikiran ini. Manusia tidak boleh menyalahkan orang lain terhadap sesuatu yang berlaku pada dirinya kerana semuanya ini dalam banyak perkara merupakan pilihan yang telah dibuat pada awalnya.


Unsur 4: Emosi/perasaan

Manusia juga telah dianugerah dengan emosi/perasaan agar hidup ini dapat dinikmati dengan sepenuhnya. Bayangkah kehidupan tanpa perasaan/emosi. Apakah yang akan terjadi kepada kehidupan ini?
.
Tanpa emosi, jadilah manusia umpama robot yang tiada berperasaan suka maupun duka. Emosi menyebabkan manusia mempunyai ‘passion’ terhadap sesuatu yang dilaksanakan. Tanpa ‘passion’ mana mungkin manusia mencapai tahap gemilang.


Kesimpulan

Perhatikanlah bagaimana Tuhan telah menjadikan manusia itu hanya berpunca daripada setitik air benih yang berlendir kotor. Kesemua kejadian anggota tubuh manusia itu berseimbang dengan bentuk tubuh itu. Kesemua organ-organ asli yang dijadikan Tuhan adalah terlalu penting dan sekiranya salah satu daripadanya hilang, nescaya kehidupan manusia akan jadi pincang dan tidak sempurna. Jika dilihat dari aspek zahir dan batinnya, maka didapati ianya diciptakan dengan penuh teliti dengan hikmah dan keajaiban.

Dengan ini, maka terbuktilah kekuasaanNya dan sahlah Tuhan itu adalah Maha Pencipta.
.
Soalnya sekarang, setelah Tuhan memberi manusia itu dengan segala macam kehebatan, apakah sebenarnya fungsi kita agar hidup kita sejahtera, bahagia dan kaya di dunia ini dan dunia di sebelah sana? Jawapannya mudah ... keempat-empat unsur diri manusia ini perlu turuti sahaja segala perintah Tuhan seperti cara yang ditunjuk oleh PesuruhNya dalam hari-hari kita menjalani kehidupan ini.
.
(Saya harap artikel ini dapat memberi infomasi tambahan bagi mereka yang telah mengetahui konsep ’Stick Person’ seperti mana yang diterangkan dalam setiap modul PPB3K).