.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Friday, May 28, 2010

Konvensyen Pasukan Innovative & Creative Circle

.
Pada 25 hingga 26 Mei lepas, telah selamat disempurnakan sessi persembahan projek-projek ‘Innovative & Creative Circle’ (ICC) untuk Bahagian Penghantaran, Tenaga Nasional Berhad. Aku telah menjadi salah seorang jemputan untuk memerhati persembahan-persembahan projek ini.
.

Sebanyak 30 kumpuan ICC dari semua unit bisnes dalam Bahagian Penghantaran yang ada di Semenanjung ini telah mengambil bahagian. Kesemua kumpulan ini telah menggunakan kitaran PDCA (Plan Do Check Action) sebagai rangka kerja melaksana projek masing-masing.
.

Semasa sessi ini berlangsung, aku amat gembira kerana banyak muka muka lama aku temui. Seolah-olah menjadi sessi bertanya khabar la pulak. :) Tapi yang jelas dari muka-muka yang mengambil bahagian, jelas wujud wajah-wajah ‘tense’ kerana perlu lakukan persembahan di khalayak ramai terutamanya ini semua melibatkan ‘public speaking’. Teringat aku baca somewhere bahawa ‘public speaking’ merupakan ketakutan yang paling tinggi di kalangan manusia dalam dunia ini. Betul tak betul aku kurang pasti. Aku ulang apa yang aku baca terdahulu.
.

Tapi aku perlu tabik mereka ini. Ada dua sebab. Sebab pertama ialah kerana mereka berani buat persembahan. Kalau nak ikutkan, mereka ini bukan eksekutif-eksekutif. Mereka hanya merupakan pekerja-pekerja biasa saja. Sebab kedua ialah mereka ini memang kreatif. Terhibur aku melihat kekreatifan mereka. Dalam diam-diam aku senyum sendirian. Apa aku saksikan ini membenarkan teori aku dalam modul ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ dan ‘Kreativiti Untuk Berjaya’. Manusia itu sememangnya hebat dan semua manusia itu kreatif!
.

Namun, ada suatu kekhuatiran yang menyelubungi aku. Apa dia? Aku khuatir apa yang akan terjadi kepada projek-projek ini selepas persembahan ini? Adakah projek ini akan hanya disimpan sahaja dalam almari? Mungkin pelik bunyinya, tapi sememangnya dari dulu lagi belum ada usaha untuk menggunapakai projek-projek ini dalam kerja harian mereka. Itulah malangnya bila mereka memandang ICC ini sebagai maksud untuk menghadiri persembahan sahaja. Aku terbayang apa yang aku ceritakan dalam Kami Berjaya Part 1 dan Kami Berjaya Part 2. If only these people ada peluang attend modul-modul ini kan bagus?
.

Untuk menggunapakai projek-projek ini bukannya susah. Namun perkara pokok yang perlu ada ialah para pemimpin perlu bertindak sebagai pemimpin dan bukan setakat melihat kepimpinan itu hanya sebagai kerusi yang diduduki! Pemimpin perlu pandai mengunapakai segala sumber yang ada disekeliling mereka untuk memimpin dan projek-projek ICC ini sememangnya merupakan salah satu sumber yang besar ertinya.
.

Pemimpin perlu dididik dan bukan dengan mengharapkan kepada silap mata agar mereka yang dilantik boleh terus memimpin. Terbayang dalam fikiran aku, alangkah bagusnya jika pemimpin-pemimpin ini mengikuti modul Pimpinan Berjaya Part 1 dan Pimpinan Berjaya Part 2.
.

Mungkin ada yang tersenyum bila membaca artikel ini. Mior dah taksub dengan PPB3Knya hinggakan apa yang dilihatnya semua berkait dengan PPB3K. Tapi benarkah begitu? Fikir-fikirlah sendiri. Pilihan di tangan anda!!!

Monday, May 24, 2010

Cerita Sabtu Lepas

.
Sudah lama aku tidak berkunjung ke Antara Dahan, nama diberi bagi dusun aku yang terletak kira-kira sejam perjalanan dari rumah aku. Ialah disebabkan kesibukan yang tidak padam-padam menyebabkan masa aku begitu terhad untuk kesana. Maka pagi Sabtu lepas, aku berniat untuk kesana. Aku sms Samsul, penjaga dusun itu bahawa aku akan kesana. Bukan apa, aku mahu beliau membuka teratak kecil bernama ’Keepsake’ yang ada di dusun itu sebelum aku sampai ke sana.
.

Selalunya aku ke sana dengan isteri aku, tetapi pagi itu isteri aku sebok dengan hal-ehwal domestik. Namun aku perlu juga pergi sebab gaji Samsul bagi bulan ini perlu aku bayar. Fikir aku, kalau bukan hari itu, bila lagi aku perlu membayarnya? Aku hubungi Ajid. Aku nak ajak dia pergi. Bukan apa, Ajid dah lama aku tak jumpa. Masing-masing sebok la katakan. Sekurang-kurangnya aku boleh bual dengan Ajid untuk ’touch base’. Ajid kata dia ok. Jadi kami berdua la yang pergi.
.

Sepanjang perjalanan, aku agak relaks. Aku really enjoy dengan trip ini. Sememangnya begitu, setiap kali aku ke dusun ini, memang rasa relaks and enjoy. Syukur kepada Tuhan atas nikmat ini. Aku dan Ajid seperti biasa tak habis-habis ‘bantering each other’. Hilang stress aku.
.

Apabila aku dan Ajid keluar bersama, ianya tak akan complete jika kita tak pergi makan. Kami berhenti di pekan Rawang. Cadangnya nak pekena McDonald. Ajid teringin nak pekena kopi McDonald. Tapi bila sampai sana, kami lihat area McDonald tu tiada elektrik. Cepat-cepat kami beredar. Macam Ajid kata, ada phobia bila tengok tempat tiada elektrik. Orang TNB la katakan. Sudahnya kami end-up di KFC. Ajid kata rasa pelik makan KFC pagi-pagi buta. Apa pun kami order dan makan macam orang lepas geram. Sudahnya kami berdua rasa mual. Ajid kata mana tak rasa mual sebab kita ini perut Melayu. Aku hanya senyum kambing sambil rasa nak muntah.
.

Bila sampai ke dusun, aku rasa cukup happy. Ada peluang untuk aku ’roaming’ dan tak macam aku di rumah. Pergerakan cukup terbatas. Di dusun ini, aku rasa macam aku ada satu ’little kingdom’. Rasa segar menyelinapi diri aku. Tambah pula pagi ini, keadaan cuaca redup dan agak dingin. What a feeling ...
.

Aku berbual sambil berjalan sekitar dusun ini dengan Samsul. Aku puas hati dengan kerja Samsul menjaga dusun ini. Sempat aku berangan agar satu hari aku mampu melaksana PPB3K di dusun ini. Mesti fun! Aku agak kesal sebab aku tak boleh spend masa lebih lama disini sebab jam 12 tengahari itu aku terpaksa jumpa Bro Maarof untuk satu pertemuan dengan seorang potential client PPB3K. Maka dengan berat hati aku ajak Ajid balik.
.

Bro Maarof ini seorang ahli psikologi yang begitu ghairah bila melihat apa yang ada dalam PPB3K ini. Kekadang pelik aku lihat perangai dia. Bila aku tanya dia apa yang menyebabkan dia begitu excited dengan PPB3K? Jawab beliau pendek sahaja ... I’m a psychologist. I know apa yang seorang manusia itu perlukan dan apa yang diperlukan itu dah ada dalam PPB3K. Or else buat apa I buang masa dengan you? Kembang sekejap aku dengar jawapannya. :)
.

Alhamdulillah, pertemuan dengan potential client PPB3K itu cukup memberangsangkan. Bila keluar dari pejabat potential client pada petang itu aku dan Bro Maarof cukup puas. Aku dan Bro Maarof senyum dari telinga ke telinga. Tq Bro Maarof! Kami ’salam semut’ sebelum beredar. Aku amat berharap usaha ini akan membuahkan sesuatu yang ’win-win’ kepada semua pihak.

Malam itu aku tidur lena. :)

Thursday, May 20, 2010

Be Someone!

.
Be someone who listens, and you will be heard.

Be someone who cares, and you will be loved.

Be someone who gives, and you will be blessed.
.

Be someone who comforts, and you will know peace.

Be someone who genuinely seeks to understand, and you will be wise.

Be someone kind, someone considerate, and you will be admired.
.
Be someone who values truth and you will be respected.

Be someone who takes action, and you will move life forward.

Be someone who lifts others higher, and your life will be rich.
.
Be someone filled with gratitude, and there will be no end to the things for which you'll be thankful.

Be someone who lives with joy, with purpose, as your own light brightly shines.

Be someone, in every moment, the special someone you are truly meant to be.
.
To be someone, attend Anda Dilahirkan Berjaya!

Tuesday, May 18, 2010

How We Lived

.
Another year has passed.
And we're all a little older.
.
I rack my brain for happy thoughts,
To put down on my pad,
.
But lots of things, That come to mind
Just make me kind of sad.
.
There was a time not long ago
When life was quite a blast.
.
Now I fully understand
About 'Living in the Past'
.

We used to go to friends homes,
Football games and lunches.

Now we go to therapy, to hospitals,
And all kind of alternative medicine.
We used to have funs,
From parties that were gay.

Now we suffer body aches
And sleep the night away.
.

We used to go out dining,
And couldn't get our fill.
.
Now we ask for doggie bags,
Come home and take a pill.
.
We used to travel often
To places near and far.
.
Now we get backaches
From riding in the car.
.

We used to go out shopping
For new clothing at the Mall
.
But, now we never bother...
All the sizes are too small.
.
That, my friend is how life is,
And now my tale is told.
.

You pass this way only once so enjoy it while you can!

Friday, May 14, 2010

ADB sebagai Capacity Building

.
Hari Isnin, Selasa dan Rabu lepas, aku ‘conduct’ Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) untuk satu kumpulan jurutera dan eksekutif TNB. Ini kumpulan kedua dari sejumlah para jurutera dan eksekutif yang perlu aku kongsi cerita ADB sebelum masuk bulan puasa tahun ini.
.

Seperti mana aku ‘conduct’ ADB yang lepas, memang bila tamat saja ADB, aku terasa cukup penat. Mental dan fizikal aku terasa ‘blur’. ADB ambil masa 3 hari dan sehari selepas tamat ADB memang cukup tired. Tuhan sahaja yang tahu. Memang aku curahkan banyak tenaga bila ‘conduct’ ADB. Even semasa aku coretkan artikel ini, kepala aku masih melayang. Rasa macam kain buruk!
.

Tapi walaupun penat, aku terasa puas. Teramat puas bila tengok muka-muka para peserta seminar ADB ini. Aku lihat mereka semacam baru tersedar mengenai kehidupan ini. Hebat penangan ADB! Bila aku baca ‘feedback’ mereka mengenai ADB ini, aku senyum sendirian. Senyum sebab dapat kongsi satu idea yang benar-benar beri menafaat kepada mereka. Aku tahu, mereka rasa berbaloi sungguh dapat hadir ADB. Bukan aku perasan tapi aku ada bukti. Apa buktinya? Feedback yang mereka beri. Kalau tak percaya, aku boleh beri you all baca.
.

Pada Fath dan Muaz yang attend ADB kali ini sebagai jemputan aku, terima kasih banyak-banyak kerana sanggup jadi co-pilot aku kali ini. You guys memang contoh baik untuk orang muda waktu ini. Keep it up ya. Aku tahu you all excited dengan ADB. Aku buat-buat tak nampak apa jadi kat you all masa menyanyi dalam gelap lagu ‘It’s my life’ tu. Aku senyum sendirian kerana you all tak boleh duduk diam sampai naik atas kerusi! Teruja sangat ye. Hehehehe.
.

Seperti biasa dalam program ADB yang sebelum ini, aku asak para participants agar mereka set their goal in life terutama dalam kerja mereka. Aku harap mereka serius set goal mereka. Aku harap mereka betul-betul tersedar kepentingan goal tu. Tak tahu aku nak kata apa lagi kalau mereka still tak nampak kepentingan goal dan tak set goal mereka. Aku rasa aku dah buat apa yang patut. The ball is in their court now…
.

Aku termenung seketika. ADB dan adik-adiknya yang lain dalam PPB3K ini boleh beri banyak menafaat kepada manusia di Malaysia ini. Tapi bak kata sahabat aku di Karangkraf, Bro Azam, memang PPB3K bemenafaat. Tapi kalau tidak diketengahkan secara sistematik dan berterusan, rugi sangat. Aku rugi, mereka rugi. Itu aku sedar sangat. Harap sebelum aku say bye-bye pada dunia ini, aku mampu sebarkan PPB3K kepada mereka. Harap aku dapat ketemu satu prasarana untuk market PPB3K seluas-luasnya. Hidup PPB3K!

Questions You Can Never Answer

.
Why doesn't Tarzan have a beard?

Why do we press harder on a remote control when we know the batteries are flat?

Why do banks charge a fee on 'insufficient funds' when they know there is not enough?

What is the speed of darkness?

Why is it that people say they 'slept like a baby' when babies wake up every two hours?

If the temperature is zero outside today and it's going to be twice as cold tomorrow, how cold will it be?
.

Do married people live longer than single ones or does it only seem longer?

How is it that we put man on the moon before we figured out it would be a good idea to put wheels on luggage?

Why do people pay to go up tall buildings and then put money in binoculars to look at things on the ground?

Who was the first person to look at a cow and say, 'I think I'll squeeze these pink dangly things here, and drink whatever comes out?'

Who was the first person to say, 'See that chicken there... I'm gonna eat the next thing that comes outta its bum.'
.


Why do toasters always have a setting so high that could burn the toast to a horrible crisp, which no decent human being would eat?

Why is there a light in the fridge and not in the freezer?

Why do people point to their wrist when asking for the time, but don't point to their bum when they ask where the bathroom is?

Why does your Obstetrician, Gynaecologist leave the room when you get undressed if they are going to look up there anyway?

Why does Goofy stand erect while Pluto remains on all fours?
.


They're both dogs! If quizzes are quizzical, what are tests?

If corn oil is made from corn, and vegetable oil is made from vegetables, then what is baby oil made from?

If electricity comes from electrons, does morality come from morons?

Why do the Alphabet Song and Twinkle Twinkle Little Star have the same tune?

Does pushing the elevator button more than once make it arrive?
.

Asking Question is the root cause of being creative. Attend 'Kreativiti Untuk Berjaya' to know more about how to ask question!

Monday, May 10, 2010

Patience

.
A man observed a woman in the grocery store with a three year old girl in her basket. As they passed the cookie section, the child asked for cookies and her mother told her "no."

The little girl immediately began to whine and fuss, and the mother said quietly, "Now Ellen, we just have half of the aisles left to go through; don't be upset. It won't be long."
.
He passed the Mother again in the candy aisle. Of course, the little girl began to shout for candy. When she was told she couldn't have any, she began to cry. The mother said, "There, there, Ellen, don't cry. Only two more aisles to go, and then we'll be checking out."
.
The man again happened to be behind the pair at the check-out, where the little girl immediately began to clamor for gum and burst into a terrible tantrum upon discovering there would be no gum purchased today. The mother patiently said, "Ellen, we'll be through this check out stand in five minutes, and then you can go home and have a nice nap."
.
The man followed them out to the parking lot and stopped the woman to compliment her. "I couldn't help noticing how patient you were with little Ellen..."

The mother broke in, "My little girl's name is Tammy... I'm Ellen."
.
Don’t simply trust what you see and hear. Develop your critical mind. To know more about critical mind attend ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ and ‘Kreativiti Untuk Berjaya’. The two modules to address the 1st ‘K’ in ‘Program Produktiviti Bersepadu 3K’.

Friday, May 7, 2010

The Art of Giving

.
"Rivers do not drink their own water, nor do tree eat their own fruit, nor do rain clouds eat the grains reared by them. The wealth of the noble is used solely for the benefit of others!

Even after accepting that giving is good and that one must learn to give, several questions need to be answered.
.


Question 1: 'When should one give?'

One does not know really whether one will be there tomorrow to give! The time to give therefore is NOW.

.
Question 2: 'How much to give?'

The answer to this question how much to give is "Give as much as you can!


Question 3: 'What to give?'

It is not only money that can be given. It could be a flower or even a smile. It is not how much one gives but how one gives that really matters.

When you give a smile to a stranger that may be the only good thing received by him in days and weeks! "You can give anything but you must give with your heart!


Question 4: 'Whom to give?'

Many times we avoid giving by finding fault with the person who is seeking.

However, being judgmental and rejecting a person on the presumption that he may not be the most deserving is not justified.

"Give without being judgmental!"


Question 5: 'How to give?’

Coming to the manner of giving, one has to ensure that the receiver does not feel humiliated, nor the giver feels proud by giving. 'Let not your left hand know what your right hand gives?
Charity without publicity and fanfare is the highest form of charity.

'Give quietly!

While giving let not the recipient feel small or humiliated. After all what we give never really belonged to us. We come to this world with nothing and will go with nothing. The thing gifted was only with us for a temporary period.

Why then take pride in giving away something which really did not belong to us? Give with grace and with a feeling of gratitude.


Question 6: 'What should one feel after giving?'

The message to us is clear. Give and never regret giving!


Question 7: 'How much should we provide for our heirs?'

The answer is given by Warren Buffett: "Leave your kids enough to do anything, but not enough to do nothing!" I would conclude by saying: let us learn the Art of Giving by a saying …

"When the wealth in the house increases, when water fills a boat, throw them out with both hands!” This is the wise thing to do because you give more you get more!



Question 8: 'Where to learn more about this principle?'

Attend ‘Anda Dilahirkan Berjaya’!

Tuesday, May 4, 2010

A Silent Love

.
From the very beginning, the girl's family objected strongly on her dating this guy. Saying that it has got to do with family background and that the girl will have to suffer for the rest of her life if she were to be with him.

Due to family's pressure, the couple quarrel very often. Though the girl love the guy deeply, but she always ask him: "How deep is your love for me?"

As the guy is not good with his words, this often causes the girl to be very upset. With that and the family's pressure, the girl often vents her anger on him. As for him, he only endure it in silence.
.
After a couple of years, the guy finally graduated and decided to further his studies in overseas. Before leaving, he proposed to the girl: "I'm not very good with words. But all I know is that I love you. If you allow me, I will take care of you for the rest of my life. As for your family, I'll try my best to talk them round. Will you marry me?"

The girl agreed, and with the guy's determination, the family finally gave in and agreed to let them get married. So before he leaves, they got engaged. The girl went out to the working society, whereas the guy was overseas, continuing his studies. They sent their love through emails and phone calls. Though it's hard, but both never thought of giving up.
.
One day, while the girl was on her way to work, she was knocked down by a car that lost control. When she woke up, she saw her parents beside her bed. She realized that she was badly injured. Seeing her mum crying, she wanted to comfort her. But she realized that all that could come out of her mouth was just a sigh. She has lost her voice......

The doctor says that the impact on her brain has caused her to lose her voice. Listening to her parents' comfort, but with nothing coming out from her, she broke down.

During the stay in hospital, besides silence cry .... it's still just silence cry that companied her. Upon reaching home, everything seems to be the same. Except for the ringing tone of the phone. Which pierced into her heart every time it rang. She does not wish to let the guy know. and not wanting to be a burden to him, she wrote a letter to him saying that she does not wish to wait any longer.
.
With that, she sent the ring back to him. In return, the guy sent millions and millions of reply, and countless of phonecalls … All the girl could do, besides crying, is still crying....

The parents decided to move away, hoping that she could eventually forget everything and be happy.

With a new environment, the girl learns sign language and started a new life. Telling herself everyday that she must forget the guy. One day, her friend came and told her that he's back. She asked her friend not to let him know what happened to her. Since then, there wasn't anymore news of him.
.
A year has passed and her friend came with an envelope, containing an invitation card for the guy's wedding. The girl was shattered. When she open the letter, she saw her name in it instead.

When she was about to ask her friend what's going on, she saw the guy standing in front of her. He used sign language telling her "I've spent a year's time to learn sign language. Just to let you know that I've not forgotten our promise. Let me have the chance to be your voice. I Love You. With that, he slipped the ring back into her finger. The girl finally smiled.
.
To Ponder

Indeed, a beautiful love story. I wonder whether we can do the same with our goal. Just like the guy in this story, persistently in love with our goal till we achieve the goal. Attend ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ to gain an insight about falling in love with your goal. Choice is yours!