.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, June 1, 2010

Skype dengan Safia

.
Beberapa hari yang lepas, aku skype dengan anak aku, Safia yang sedang belajar di Dunedin, New Zealand. Dah lama aku tak skype dengan dia. Seronok dapat berbual dengan dia. Thanks to technology! Aku dengan Safia bila berbual, macam kawan-kawan jer.

Petang itu, kami berbual pasal exam dia yang dah dekat, pasal cuaca di Dunedin yang dah makin amat sejuk sebab dah nak masuk winter, pasal adik-adik dia dan pasal sandwich lamb yang dimasaknya sendiri. Aku telan air liur tengok dia makan sandwich lamb tu. Lain kali kalau aku ke sana, akan aku pastikan aku dapat makan sandwich lamb tu. :)

Tapi ada satu perkara yang cukup meninggalkan kesan pada aku bila berbual dengan Safia petang itu. Dia menceritakan kisah pengalaman dia dengan beberapa orang kawannya yang cukup hebat walaupun masih muda. Bak kata Safia, kawan-kawan dia tidak bersifat ’conformist’ tetapi begitu independent dalam tindak tanduk mereka dalam mengejar matlamat masing-masing.

Sudahnya bertolak dari cerita Safia itu, aku share dengan Safia mengenai satu perkara yang aku pegang semenjak beberapa tahun lepas iaitu untuk membina ’security’ kewangan dalam hidup ini, bukan dengan selama-lamanya bekerja untuk orang lain tetapi ’security’ kewangan yang sebenarnya terletak samada kita berupaya membina products/services yang dikehendaki oleh orang lain. Kemudiannya ialah samada kita berupaya membina jaringan secara formal maupun informal dalam memasarkan products/services tersebut. Ianya perlu dituruti dengan membina hubungan yang baik dengan Tuhan. Dalam kata lain ...

Product/services + Jaringan Pemasaran + Hubungan dengan Tuhan = Security Kewangan!!!

Aku cukup gembira kerana Safia ada menyatakan bahawa dia sudah jelas apa yang mahu dikejar dalam hidup ini. Dan dia sedia berusaha mencapainya sepenuh hati. Puas hati aku. Sememangnya dari dulu, salah satu hajat aku untuk anak-anak aku ialah untuk assist mereka dalam mengenalpasti apa yang mereka mahu jadikan sebagai kerjaya mereka. Bukan apa, agar kerjaya mereka kelak tidak dirasakan sebagai kerja tetapi sebagai hobi!

Aku tanya Safia samada Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) yang pernah aku share dengan dia itu membantu? Jawab Safia, ”Very! I’m living it man. I wud probably be begging u guys to take me back or wudnt even be in nz in the first place”. Lega aku.

Aku katakan juga pada Safia bahawa satu masa, aku mahu dia take over PPB3K dari aku. Aku katakan aku mahu my own blood to take care PPB3K. Safia kata not to worry but sebelum itu kata Safia, “I need to grow my own stuff and become the embodiment of PPB3K so that you know, look I’m using the product and see how I turn out!” Aku senyum. Sekurang-kurangnya aku tahu PPB3K akan ada penyambungnya lama selepas aku tiada lagi di dunia ini.

Aku tamatkan skype aku dengan Safia petang itu dengan mengulangi kata-kata Robin Sharma yang berbunyi … “Don’t run away from your fear. Instead, run towards your fear!” Safia kata, “Awesome!”

Note to Safia;

If you happen to read this article, please understand and practice the followings (Read using ‘Stick Person’ concept);

When you are inspired by some great purpose, some extraordinary project, all of your thoughts break their bonds: your mind transcends limitations, your consciousness expands in every directions and you find yourself in a new, great and wonderful world. Dormant forces, faculties and talents become alive and you discover yourself to be a greater person than you ever dreamed yourself to be.

2 comments:

  1. I LIKE THIS BLOG ENTRY! haha, got it Abah.

    ReplyDelete
  2. Good. All the best to your coming exam. Make sure you enjoy the winter. :) Abah

    ReplyDelete