.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Wednesday, December 28, 2011

80th Floor

There were 2 brothers who lived on the 80th floor of a building. On coming home from office one day, they realized to their dismay that the lifts were not working and that they had to climb the stairs home. After struggling to the 20th level, panting and tired, they decided to abandon their bags and come back for them the next day.
.
They left their bags on the 20th floor and climbed on.

When they reached the 40th Floor level, they had gone sufficiently mad and irritated. The younger brother started to grumble and both of them began to quarrel. They continued to climb the flights of steps, quarreling all the way to the 60th floor.

They then realized that they had only 20 floors more to climb and decided to stop quarreling and continue climbing in peace. They silently climbed on and reached their home at long last. Each stood calmly before the door and waited for the other to open the door.

And then they realized that the key were in the bags which they had left on the 20th floor.
.
This story is the reflection of our life and times. All of us climb the tall building called life. Some till the entire 80th floor and some less. Many of us climb under the expectations of our companion.

Time to time these is our friends and parents till 20th floor then our spouse or our dear ones till the next level of the building. We seldom get to do the things that we really like and love and under pressure and stress that by the age of 20, we get tired and decide to dump the load. Being free of the stress and pressure, we work enthusiastically and dream about ambitious wishes.

By the time we reach 40 years old, we start to loose our vision and dreams. We begin to feel unsatisfied and start to complain and criticize. We live life as a misery as we are never satisfied.

Reaching 60, we realize that we have little left for complaining anymore and we begin to walk the final episode in peace and calmness. We think there is nothing else to disappoint us, only to realize that we could not rest in peace because we have unfulfilled dream. A dream we abandoned 40 years ago. So what’s your dream?
.
Know your dreams and follow them so that you do not live with regrets. Help others and thank God.

Accept yourself. Believe in yourself. Like yourself.

Happy 2012.

Tuesday, December 20, 2011

Khabar untuk seluruh Manusia ...

Tujuan ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB) ialah untuk berkongsi idea bagaimana untuk belajar menyayangi diri sendiri. Di waktu ini kelihatan ramai manusia ‘lupa’ untuk menyayangi diri sendiri hingga ada yang sanggup menganiayai diri sendiri dengan melakukan perkara-perkara yang di larang Tuhan. Bilamana seseorang itu mampu menyayangi diri sendiri, sudah pasti beliau akan memberi faedah positif kepada diri sendiri khasnya dan masyarakat amnya dalam setiap cabang kehidupan.
.
Terdapat 8 cabang kehidupan bagi seseorang manusia itu seperti berikut;

Kerohanian
Intelek
Emosi
Fizikal
Kerjaya/Pelajaran
Kewangan
Keluarga
Komuniti

Bilamana seseorang itu berjaya mencapai keseimbangan dalam semua cabang hidup ini, barulah beliau dikatakan sebagai seorang yang benar-benar berjaya. Bagi belajar menyayangi diri sendiri, seseorang itu perlu mengetahui dan mengambil tindakan terhadap 4 soalan pokok kehidupan iaitu;

Siapakah saya?
Dimanakah saya sekarang dalam hidup ini?
Kemanakah arah tujuan hidup saya ini?
Bagaimanakah untuk saya mencapainya?

Kempat-empat soalan ini sebenarnya membentuk bahagian-bahagian utama dalam ADB itu sendiri. Keunikan utama ADB terletak kepada penggunaan satu rajah yang diberi nama ‘Stick Person’ bagi menerangi sebarang konsep dalam ADB ini. Dengan bantuan rajah ‘Stick Person’ ini nanti, pasti para peserta ADB akan dapat melihat sesuatu perkara itu dari sudut yang berbeza dan ini sudahnya akan mempengaruhi cara tindak yang lebih positif bagi mencapai hasil yang dikehendaki.
.
Melalui ADB, para peserta akan memulakan satu pengembaraan yang paling menyeronokkan didalam hidup mereka! Diyakini, selepas tamat mengikuti ADB ini nanti, mereka akan berupaya melihat kehidupan dengan lebih bermakna dan berupaya menetapkan matlamat hidup dalam setiap cabang kehidupan mereka. Ini pasti membantu mereka menjadi warga negara yang Sejahtera-Bahagia-Kaya. (Dunia dan Akhirat).

Friday, December 16, 2011

Tumpuan Fikiran

Wap Air bertukar menjadi Ais
Buah Fikiran bertukar menjadi Realiti

Dua kenyataan di atas amat dekat dengan aku sejak seminggu yang lepas. Sentiasa saja bermainan dalam fikiran aku. Apa kaitannya dua kenyataan ini? Apa signifikan dua kenyataan ini dalam hidup kita? Inilah yang ingin aku ceritakan disini agar penerangan ini kelak dapat dijadikan pedoman kita bersama.
.

Semenjak sekolah lagi, kita biasa dengar kenyataan dalam ilmu sains bahawa semua benda adalah tenaga. Tenaga tidak dapat dihapuskan. Namun suatu benda itu mampu bertukar bentuk. (Law of Vibration) Dulu masa sekolah, kenyataan ini aku hafal semata-mata untuk lulus exam. Namun, aku tidak faham maksud kenyataan ini. Lebih-lebih lagi kaitannya dengan kehidupan.

Apa pun, dalam usia aku menjangkau 50 tahun ini, kenyataan ini amat memberi makna kepada aku. Terutama kaitannya dengan kehidupan. Aku selalu mengungkap Law of Vibration ini dalam kelas Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) tetapi tidak aku fahami seperti apa yang aku fahami sekarang. Apa yang aku faham?

Wap air (dalam bentuk gas) bertukar menjadi Ais (dalam bentuk pepejal) apabila tenaga ditarik keluar dari wap air dan sebaliknya berlaku apabila tenaga dimasuk dalam ais. Tiada apa yang hilang.

Buah Fikiran juga merupakan tenaga. Jika Buah Fikiran ini kita bekalkan tenaga, pasti ianya akan berubah bentuk menjadi realiti atau hasil dalam hidup kita ini. Tenaga yang dimaksudkan disini ialah fokus kita, semangat kita, kesabaran kita dan sebagainya. Jika kita tidak bekalkan cukup tenaga, pasti ianya tidak mampu menjadi realiti kita. Fikirkan …
.
Ada dua perkara pokok disini. Satunya ialah apa buah fikiran yang kita layani. Keduanya adakah kita bekalkan cukup tenaga untuk buah fikiran itu menjadi realiti. Sebagai contoh, katakan kita layani satu buah fikiran yang berbunyi, ‘Aku Tidak Boleh’. Bilamana kita beri tenaga kepada buah fikiran ini secara berterusan dalam bentuk semangat lemah atau kesedihan (sememangnya dua perkara ini juga merupakan satu bentuk tenaga!), lama kelamaan ini akan bertukar menjadi realiti kita. Begitu juga, katakan kita layani satu buah fikiran berbunyi; ‘Aku Boleh!’ dan kita bekalkan tenaga secara berterusan dalam bentuk keyakinan atau semamgat tinggi, lama kelamaan ianya akan bertukar menjadi realiti kita.

Buah fikiran dan tenaga ini boleh dalam bentuk negatif ataupun positif. Apa pun kita yang memilihnya! Sememangnya Pilihan Di Tangan Saya! Jika kita masih mahu menunding jari bahawa apa yang terjadi dalam realiti kita disebabkan angkara orang lain, sebenarnya itu juga merupakan pilihan kita!

Itu sebab mengapa orang selalu berkata kita perlu sentiasa berfikiran positif dan dalam agama Islam sendiri amat menitik beratkan agar penganutnya sentiasa bersangka baik. Mengapa? Kerana berfikiran negatif atau bersangka buruk itu merupakan virus kehidupan. Virus-virus ini jika kita beri tenaga secara berterusan pasti akan menjahanamkan diri malah realiti kita. Kita mesti take charge of our thoughts! We can’t delegate this job to others!

Jika kita lihat sekeliling ramai yang tidak menyedari hakikat ini. Sudahnya mereka alpa dalam apa jenis buah fikiran yang mereka layani dan mereka terus dibuai-buai dengan segala macam penipuan dunia. Seram aku dibuatnya tambah lagi mengenangkan bahawa masa kita di atas mukabumi ini bukannya makin panjang!
.
Aku mesti take charge of my thoughts! Apa maknanya? Sedari & Kuasai apa buah fikiran yang mahu aku layani dan sedari aku mesti beri tenaga kepada buah fikiran yang mahu aku jadikan sebagai realiti hidup aku. Jika anda masih tidak jelas hal yang sangat penting ini, hadiri Anda Dilahirkan Berjaya. Nanti dalam program itu akan saya jelaskan lebih lanjut.
Apa pun … akan aku ingat …

Wap Air bertukar menjadi Ais
Buah Fikiran bertukar menjadi Realiti

Tuesday, December 13, 2011

Great Advice From A Dog

.
If a dog was the teacher you would learn stuff like …

When loved ones come home, always run to greet them.
.
Never pass up the opportunity to go for a joyride.

Allow the experience of fresh air and the wind in your face to be pure ecstasy.

When it's in your best interest, practice obedience.

Let others know when they've invaded your territory.

Take naps
.
Stretch before rising.

Run, romp, and play daily.

Thrive on attention and let people touch you.

Avoid biting when a simple growl will do.

On warm days, stop to lie on your back in the grass.
.
On hot days, drink lots of water and lie under a shady tree.

When you're happy, dance around and wag your entire body.

No matter how often you're scolded, don't buy into the guilt thing and pout .... Run right back and make friends.

Delight in the simple joy of a long walk.

Eat with gusto and enthusiasm. Stop when you have had enough.
.
Never pretend to be something you're not.

If what you want lies buried, dig until you find it.

When someone is having a bad day, be silent, sit close by and nuzzle them gently.

Sunday, December 11, 2011

Hidup Bermakna di Selese Hills.

Semalam aku berpeluang untuk memfasilitator satu program yang aku beri nama ‘Hidup Bermakna’ untuk staf RHB Islamic Bank bertempat di Selesa Hill Homes. Program retreat ini telah dianjurkan oleh MAA Takaful dan aku merupakan penceramah jemputan untuk program ini.
.

Aku bertolak ke Selesa Hill Homes selepas solat subuh dan aku really enjoy dengan suasana dalam perjalanan itu. Dari rumah, aku ambil jalan melalui Duke Highway dan terus masuk ke Karak Highway. Aku betul-betul rasa peaceful especially dapat menyaksikan keindahan alam semasa melalui Karak Highway. Dah lama rasanya aku tak merasakan kedamaian melihat kindahan alam tambahan dalam keadaan subuh menjadi siang. What a feeling!

Fikiran aku melayang kepada tujuan aku ke Selesa Hill Homes ini. Ini adalah pertama kali aku dapat peluang untuk berkongsi sebahagian daripada idea utama dalam PPB3K ini untuk institusi kewangan atau lebih tepat dalam institusi insuran. Sememangnya sudah lama aku berhajat untuk mencari peluang melaksanakan seminar bersama institusi insuran ini. Baru sekarang aku berpeluang. Thank you to Allah! Ironiknya, idea-idea dalam PPB3K ini mulanya aku temui dalam institusi insuran semasa aku mengikuti program-program Col Izaidin satu masa dulu.

Apa pun, aku berjanji aku mahu beri yang terbaik. Ada rasa timbul cuak juga dalam fikiran aku. Namun aku ingat pesanan John Kehoe dalam buku yang sedang aku baca sekarang yang bertajuk ’Mind Power Into The 21st Century’. Beliau menyatakan fikiran kita hanya boleh melayani satu fikiran pada satu-satu masa. Apa fikiran yang selalu kita layani itu sudahnya akan menjadi tindakan dan seterusnya realiti kita.

Aku perlu hindarkan layani fikiran-fikiran negatif. Untuk itu, aku ulang lagi dan lagi kenyataaan ’Relax-Organise-Fun’ dalam fikiran aku. Kalau ada sebarang fikiran negatif yang menghinggapi, cepat-cepat aku bayangkan itu tak lain sebagai tabiat aku yang lama atau ibarat satu keretapi yang berlalu depan aku. Bukan apa, aku nak try apa yang disarankan oleh John. Aku nak tengok samada ada tak kesannya bila aku berbuat begini.
.

Walau nampaknya apa aku lakukan ini macam main-main tetapi tidak dapat aku nafikan ianya ada kesan terhadap perasaan aku. Aku sampai di Selesa Hill Homes dalam keadaan yang high spirit. Walau semasa aku sampai disana, tiada siapa datang membantu aku untuk set-up perkakas seminar aku, aku masih dalam keadaan high spirit. Benak hati aku berkata, itu baru sikit saja aku amalkan untuk mempengaruhi fikiran aku. Bayangkan jika aku betul-betul serius amalkan ini setiap hari.

Aku bercadang untuk memberi perhatian serius terhadap pengalaman aku ini. Aku mahu amal ini secara serius dan berterusan. Definitely, this will be my main focus in the near future. Aku mahu have a control of my mind and not to let circumstances to take control of my thinking. Aku rasa begitu teruja sekali.

‘Hidup Bermalamat’ dapat aku sampaikan dengan baik. Aku beri yang terbaik? Yes! Aku lihat sebahagian besar para hadirin semacam dalam deep thinking. Aku tak tahu apa yang difikirkan mereka tapi aku dapat rasakan apa yang aku kongsikan itu make sense dan ada kaitan dengan apa yang mereka hadapi dalam hidup mereka. Aku terasa teruja bila salah seorang leader mereka datang kepada aku selepas aku deliver talk pagi itu lalu berkata, ”Thank you so much. I really enjoy your talk. It’s really an eye opener!” Aku senyum sambil acknowledge kata-kata beliau.
.

Aku mesti mengucapkan terima kasih kepada En Fauzi dan En Fahmi dari MAA Takaful kerana sudi menjemput aku ke sessi ini. Kalau ikutkan logik, tak ada sebab aku boleh kenal mereka. Doesn't make sense at all! Tetapi aku yakin bila aku ‘vibrate’ cukup kuat, pasti sumber-sumber yang boleh membawa aku hampiri matlamat aku itu akan ‘attract’ kepada aku. Perlaksanaan ‘The Law of Vibration and Attraction’Hukum Tuhan!

Friday, December 9, 2011

Mendengar vs Dapat Ilmu


'Examine what is said, not him who speaks.’

Aku terbaca quote di atas semasa dalam salah satu rendezvous aku dalam internet ini. Mula-mula aku lihat quote ini macam biasa saja. Tapi akibat daripada beberapa kejadian baru-baru ini, quote ini benar-benar membawa makna yang mendalam pada aku.
.
Pengalaman pertama berlaku apabila satu pagi, aku duduk minum teh tarik dengan seorang sahabat aku ini. Kami sebok compare notes mengenai apa yang sedang kami baca serta program-program yang kami ikuti. Semasa dia berkongsi mengenai satu program yang pernah di hadirinya, aku katakan pada dia bahawa aku berminat untuk hadiri program tersebut. Aku lihat sahabat aku ini hanya tersengih sambil berkata bahawa program itu tidak akan membawa banyak pengetahuan baru pada aku.

Aku terdiam seketika lalu sambil secara spontan aku katakan pada dia bahawa aku tidak kisah apa pun program itu atau siapa yang menyampainya kerana apa yang penting bagi aku ialah untuk belajar walaupun aku hanya belajar satu perkara. Itu pertama kali aku terfikir maksud quote di atas. Aku termenung memikirkan hubungan pengalaman aku ini dengan quote ini.

Pengalaman kedua mengenai quote ini ialah bila mana satu hari itu aku bertemu dengan salah seorang bakal pelanggan aku ini. Beliau meminta aku memperkenalkan apa yang boleh aku tawarkan kepada organisasi beliau. Aku tak tahu samada dia memang dah sedia mahir dengan apa yang aku sampaikan atau just simply not ready to listen. Tapi yang jelas, selepas penerangan aku itu, beliau kelihatan get all wrong apa yang aku tawarkan.

Memandangkan dia sebagai pelanggan, aku hanya anggukkan saja apa yang diluahkannya. Tapi dalam perjalanan pulang selepas pertemuan itu, seorang sahabat yang menemani aku ke sessi penerangan itu membuat kenyataan secara bersahaja, ”Sayang yer ... jika guy tadi tu just give himself peluang just untuk listen apa yang you sampaikan ... surely dia dapat something kan?” Aku hanya senyum tanpa memberi sebarang komen

Dua pengalaman di atas sebenarnya memberi pengajaran yang cukup berharga pada aku. Apa yang aku pelajari? Actually aku hanya perlu sudi mendengar dan beri peluang pada diri aku untuk mendengar apa yang dikatakan oleh orang yang berkata depan aku itu. Sebenarnya aku akan lebih banyak belajar jika aku terus mendengar dari banyak bercakap. Ini bukan soal membiarkan ego aku tercabar. No such thing!

Bila aku sudi mendengar, aku seolah-olah menyedut segala ilmu yang dikatakan oleh orang yang bercakap itu. Memang banyak untungnya. Aku telah mula amal perkara ini dan dapat aku rasakan kesannya. Boleh aku katakan, banyak jawapan-jawapan aku perolehi dengan hanya mendengar daripada percakapan-percakapan orang disekeliling aku. Aku doubt mereka sendiri faham apa yang mereka cakapkan sebabkan mereka sebok bercakap dan bukan mendengar!

Mmm … ‘Examine what is said, not him who speaks.’

Wednesday, December 7, 2011

Pengalaman di Equatorial Bangi


Hujung minggu lepas, aku berpeluang untuk memfasilitatorkan program ‘Penglibatan Dalam Kerja’ (PDK) untuk sekumpulan anggota kerja dari EWT bertempat di Hotel Equatorial, Bangi. PDK ini memang benar-benar satu marathon bagi aku kerana ianya bermula pada pagi Jumaat lepas hingga tengahari Ahad lepas termasuk dua sessi malam.
.
Bagi aku bukan senang nak buat kerja macam ini. Bagi sesiapa yang biasa dengan kerja fasilitator ini, mereka semestinya faham. Tapi mujurlah aku di assist oleh buddy aku, Ajid. He is surely most helpful. Terima kasih banyak-banyak Jid. Pada masa yang sama, aku sedar, as time past by, aku really need to develop fasilitator-fasilitator lain untuk bawa program-program dalam PPB3K ini. Jid, hope you ready asap.

Para peserta PDK ini aku lihat cukup tekun menerima apa yang aku kongsikan pada mereka. Mungkin idea-idea dalam PDK ini agak unik bagi mereka. Mungkin mereka tidak pernah menyaksikan idea-idea dari sudut pandang yang aku kongsikan ini. Sememangnya idea-idea ini selalu didengari tetapi bila digunakan idea ‘Stick Person’ untuk menerangkan idea-idea ini, ianya jadi lain. Aku rasakan mereka mulai melihat hidup mereka bermakna dan tidak seharusnya disia-siakan.

Ini berlaku kerana terjadinya unsur-unsur ‘experiential learning’ dalam PDK ini. Sebagai contoh, masih aku ingat lagi bilamana pada hari kedua PDK ini, aku mengatakan kepada mereka bahawa pada malam tersebut akan diadakan satu persembahan kepada pihak pengurusan mengenai satu topik ‘Bagaimana Meningkatkan Penglibatan Dalam Kerja’ dengan menggunakan kaedah ‘mind map’. Semasa makan tengahari, aku terdengar bisikan-bisikan yang mengatakan masing-masing takut dan segan untuk laksanakan persembahan tersebut. Aku terkedu sebentar. Aku sedari, inilah dia bukti kenyataan ‘Tahu dan Buat adalah dua perkara yang sangat berbeza’. Apa harus aku lakukan?
.
Itulah, selepas makan tengahari, aku pergi melawati setiap meja kumpulan. Aku katakan kepada mereka, bahawa hari sebelum itu, telah kita pelajari apa itu konsep ‘Stick Person’ dan masing-masing yakin konsep ini amat membantu diri masing-masing terutamanya dalam menangani cabaran yang mendatang. Aku melihat mereka angguk kepala tanda setuju.

Kemudian aku susuli dengan beberapa soalan. Mengapa kita jadi takut atau segan buat persembahan selepas paham konsep ‘Stick Person’ ini? Sepatutnya kita jadi lebih berani? Apa kata kita cabar diri kita bahawa kita boleh buat persembahan? After all kita tahu (berdasarkan kepada konsep ’Stick Person’ ini) bahawa kita mampu buat itu semua jika kita mahu dan tidak wujud soal mampu atau tidak mampu.

Aku lihat mata mereka terbuka luas dan dapat aku rasakan mereka mendapat satu pengalaman baru daripada sessi ini. Maka tak peliklah bila malam itu, rata-rata mereka dapat mempersembahkan persembahan mereka dengan begitu baik. Aku harap pengalaman ini akan menjadi titik tolak untuk mereka membina hidup masing-masing yang lebih Sejahtera-Bahagia-Kaya!
.
Bagi aku, pelajaran yang paling utama aku terima ialah aku mulai sedar bahawa setiap buah fikiran kita itu merupakan ’energy’ dan ’energy’ ini sentiasa mahu diterjemahkan di dalam dunia fizikal ini. Ianya diterjemahkan dalam bentuk tindakan lalu menghasilkan hasil dalam hidup kita ini. Dalam lain perkataan, be careful dengan fikiran yang kita layani sebab ianya pasti menjadi bentuk tindakan dan seterusnya menjadi hasil yang kita terima dalam hidup ini.

Jika kita benar-benar memahami soal ini, pasti hidup kita jadi lain. Jadi lebih bermakna. Dan juga, kita akan cuba elak dari melayani benda-benda negatif kerana sememangnya benda-benda negatif ini virus bagi diri kita! Apa pun, Pilihan Di Tangan Anda!

Monday, December 5, 2011

Dreams Do Come True

.
I feel so inspired watching this video.

So breathtakingly beautiful and kudos to Susan.....her dreams have come true … how touched she must have felt in being able to sing right along side her idol Elaine Paige … this is wonderful. I am so happy for Susan! She chased her dreams and realized them. It must be such a wonderful feeling!


video



A valuable lesson in life. Dreams do come true. Do not ever let anyone ever tell you different!!!

Sunday, December 4, 2011

Just A Box Of Crayons ...



While walking in a toy store
The day before today
I overheard a Box of Crayons
With many things to say

I don’t like Red” said Yellow
And Green said, “ Nor do I!”
And no one here likes Orange
But no one knows quite why

“We are a Box of Crayons
That really doesn’t get along.”
Said Blue to all the others
“Something here is wrong!”

Well, I bought that Box of Crayons
And took it home with me
And laid out all the crayons
So the crayons could all see

They watched me as I colored
With Red and Blue and Green
And Black and White and Orange
And every color in between

They watched as Green became the grass
And Blue became the sky
The Yellow sun was shining bright
On White clouds drifting by

Colors changing as they touched
Becoming something new
They watched me as I colored
They watched till I was through

And when I’d finally finished
I began to walk away
And as I did the Box of Crayons
Had something more to say

“I do like Red” said the Yellow
And Green said, “So do I!”
And Blue you are terrific!
So high up in the sky.”

“We are a Box of Crayons
Each of us unique
But when we get together
The picture is complete”

Tuesday, November 29, 2011

Aku, 48 tahun!


Hari ini aku genap 48 tahun. Macam tak percaya umur aku dah 48 tahun. Rasa cepat sungguh masa berlalu. Sometimes I wonder, rasanya baru semalam aku aku berumur 22 tahun. Masa tu, aku baru grad dari Univ. Masa itu, masih aku ingat … aku merasakan untuk sampai umur menghampiri 50 tahun ini akan mengambil masa yang cukup lama. Sedar-sedar dah sampai aku ke umur ini.
.

Apa yang aku capai? Soalan ini sememangnya soalan cepumas. Memang rasa gayat jugak. Aku dah bersediakah untuk balik mengadap Dia? Lagi aku gayat. Baru beberapa malam lepas, tetiba datang satu suara dalam tidur aku yang bertanyakan pada aku samada aku masih hidup atau sudah mati? Berderau darah aku. Aku terus terjaga dari tidur. Semua jenis peluh timbul. Peluh jantan ... peluh betina. Perggghhhhhhhhhh ...

Tapi bila dikenangkan apa yang telah aku lalui, macam-macam perkara yang baik telah aku kecapi. Tak kan aku nak tutup mata mengenai hal-hal yang baik ini. Aku mesti dan sememangnya aku sangat bersyukur dengan pemberianNya.


Apa pun, akan aku gunakan masa-masa yang masih ada di tangan aku ini untuk capai matlamat-matlamat aku. Tak guna nak ingat benda-benda yang menyerabutkan fikiran. After all, macam kata seorang kawan aku tu, selagi kita bernyawa, selagi itu kita muda. Kita hanya tua bila dah masuk kubur. Aku senyum sendirian. Betul jugak kata kawan aku ini. Buat apa nak serabut-serabut. Live to the fullest! As long aku follow Perintah Tuhan dan ikut cara Rasul, aku will be ok.

Satu wish aku. Aku harap negara Malaysia ini akan terus kekal makmur. Aku harap penduduknya terus proaktif dan produktif. Tu sebab aku suka satu lagu yang bertajuk ‘Gemuruh Suara’ ini. Sempena aku 48 tahun ini, aku harap aku dan seluruh penduduk negara ini renung dan amal kata-kata dalam lagu ini. Mari kira renungi kata-kata lirik ini dalam video di bawah ini.


video


Moga Allah redhai aku, famili aku, sahabat-sahabat aku dan seluruh manusia di muka bumi ini. Ameen ...

Monday, November 28, 2011

A Life Worth Saving

.
This is a short but powerful story about living each day to the fullest. Hope you enjoy this inspirational story and find words of wisdom in it. Be sure to live each day and count your blessings for each day

A man risked his life by swimming through the treacherous riptide to save a youngster being swept out to sea.

After the child recovered from the harrowing experience, he said to the man, "Thank you for saving my life.

The man looked into the little boy's eyes and said, "That's okay, kid. Just make sure your life was worth saving."

End of Story
.
Your living is determined not so much by what life brings to you as by the attitude you bring to life; not so much by what happens to you as by the way your mind looks at what happens. - Kahlil Gibran

Rejoice while you are alive; enjoy the day; live life to the fullest; make the most of what you have. It is later than you think. - Horace

We make a living by what we get, but we make a life by what we give. - Winston Churchill

Those who danced were thought to be quite insane by those who could not hear the music. - Angela Monet

There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle. - Albert Einstein

Sunday, November 27, 2011

Be Good to Yourself




Trust yourself. You know what you want and need.

Put yourself first. You can't be anything for anybody else unless you take care of yourself.

Let your feelings be known. They are important.Express your opinions. It's good to hear yourself talk.

Value your thinking. You do it well. Take the time and space you need. Even if other people are wanting something from you.

When you need something, don't talk yourself out of it. Even if you can't have it, it's ok to need.When you are scared, let someone know. Isolating yourself when you're scared makes it worse.

When you feel like running away, let yourself feel the scare. Think about what you fear will happen and decide what you need to do. When you're angry, let yourself feel the anger.

Decide what you want to do. Just feel it, express it, or take some action. When you're sad, think about what would be comforting.

When you're hurt, tell the person who hurt you. Keeping it inside makes it grow. When you have work to do and you don't want to do it, decide what really needs to be done and what can wait.


When you want something from someone else, ask. You'll be okay if they say no. Asking is being true to yourself. When you need help, ask. Trust people to say no if they don't want to give.

When people turn you down, it usually has to do with them, and not with you. Ask someone else for what you need. When you feel alone, know there are people who want to be with you. Fantasize what it would be like to be with each of them. Decide if you want to make that happen.

When you feel anxious, let yourself know that in your head. You've moved into the future to something scaryand your body has gotten up the energy for it. Come back to the present. When you want to say something loving to someone, go ahead. Expressing your feeling is not a commitment

When someone yells at you, physically support yourself by relaxing into your chair or putting your feet firmly on the floor. Remember to breathe. Think about the message they are trying to get across to you.

When you're harassing yourself, stop. You do it when you need something. Figure out what you need and get it. When everything seems wrong, you are overwhelmed and need some comforting. Ask for it. Afterwards, you can think about what you need to do.

Wednesday, November 23, 2011

Way of Life


Some of the lessons learnt from the Holy Qur'an that applies to our general living! Great reminders for all.


1. Respect and honor all human beings irrespective of their religion, color, race, sex, language, status, property, birth, profession/job and so on [17/70]

2. Talk straight, to the point, without any ambiguity or deception [33/70]

3. Choose best words to speak and say them in the best possible way [17/53, 2/83]

4. Do not shout. Speak politely keeping your voice low [31/19]

5. Do not lie. Shun words that are deceitful and ostentatious [22/30]

6. Do not confound truth with falsehood [2/42]

7. Say with your mouth what is in your heart [3/167]

8. Speak in a civilized manner in a language that is recognized by the society and is commonly used [4/5]

9. When you voice an opinion, be just, even if it is against a relative [6/152]

10. Do not be a bragging boaster [31/18]

11. Do not talk, listen or do anything vain [23/3, 28/55]

12. Do not participate in any paltry. If you pass near a futile play, then pass by with dignity [25/72]

13. Do not verge upon any immodesty or lewdness whether surreptitious or overt [6/151]

14. If, unintentionally, any misconduct occurs by you, then correct yourself expeditiously [3/134]

15. Do not be contemptuous or arrogant with people [31/18]

16. Do not walk haughtily or with conceit [17/37, 31/18]

17. Be moderate in thy pace [31/19]

18. Walk with humility and sedateness [25/63]

19. Keep your gazes lowered devoid of any lecherous leers and salacious stares [24/30-31, 40/19]

20. If you do not have complete knowledge about anything, better keep your mouth shut. You might think that speaking about something without full knowledge is a trivial matter. But it might have grave consequences [24/15-16]

21. When you hear something malicious about someone, keep a favorable view about him/her until you attain full knowledge about the matter. Consider others innocent until they are proven guilty with solid and truthful evidence [24/12-13]

22. Ascertain the truth of any news, lest you smite someone in ignorance and afterwards repent of what you did [49/6]

23. Do not follow blindly any information of which you have no direct knowledge. (Using your faculties of perception and conception) you must verify it for yourself. In the Court of your Lord, you will be held accountable for your hearing, sight, and the faculty of reasoning [17/36]

24. Never think that you have reached the final stage of knowledge and nobody knows more than yourself. Remember! Above everyone endowed with knowledge is another endowed with more knowledge. Even the Prophet [ p.b.u.h] was asked to keep praying, "O My sustainer! Advance me in knowledge." [20:114]

25. The believers are but a single Brotherhood. Live like members of one family, brothers and sisters unto one another [49/10]

26. Do not make mockery of others or ridicule others [49/11]

27. Do not defame others [49/11]

28. Do not insult others by nicknames [49/11]

29. Avoid suspicion and guesswork. Suspicion and guesswork might deplete your communal energy [49/12]

30. Spy not upon one another [49/12]

31. Do not backbite one another [49/12]

32. When you meet each other, offer good wishes and blessings for safety. One who conveys to you a message of safety and security and also when a courteous greeting is offered to you, meet it with a greeting still more courteous or (at least) of equal courtesy [4/86]

33. When you enter your own home or the home of somebody else, compliment the inmates[24/61]

34. Do not enter houses other than your own until you have sought permission; and then greet the inmates and wish them a life of blessing, purity and pleasure [24/27]

35. Treat kindly Your Family, The orphans " And those who have been left alone in the society [4/36]

36. Take care of the needy, the disabled, those whose hard earned income is insufficient to meet their needs, And those whose businesses have stalled, And those who have lost their jobs [4/36]
37. Treat kindly Your related neighbors, and unrelated neighbors, Companions by your side in public gatherings, or public transportation [4/36]

38. Be generous to the needy wayfarer, the homeless son of the street, and the one who reaches you in a destitute condition [4/36]

39. Be nice to people who work under your care [4/36]

40. Do not follow up what you have given to others to afflict them with reminders of your generosity [2/262]

41. Do not expect a return for your good behavior, not even thanks [76/9]

42. Cooperate with one another in good deeds and do not cooperate with others in evil and bad matters [5/2]

43. Do no try to impress people on account of self-proclaimed virtues [53/32]

44. You should enjoin right conduct on others but mend your own ways first. Actions speak louder than words. You must first practice good deeds yourself, then preach [2/44]

45. Correct yourself and your families first [before trying to correct others] [66/6]

46. Pardon gracefully if anyone among you who commits a bad deed out of ignorance, and then repents and amends [6/54, 3/134]

47. Divert and sublimate your anger and potentially virulent emotions to creative energy, and become a source of tranquility and comfort to people [3/134]

48. Call people to the Way of your Lord with wisdom and beautiful exhortation. Reason with them most decently [16/125]

49. Leave to themselves those who do not give any importance to the Divine code and have adopted and consider it as mere play and amusement [6/70]

50. Sit not in the company of those who ridicule Divine Law unless they engage in some other conversation [4/140]

51. Do not be jealous of those who are blessed [4/54]

52. In your collective life, make rooms for others [58/11]

53. When invited to dine, Go at the appointed time. Do not arrive too early to wait for the preparation of meal or linger after eating to engage in bootless babble. Such things may cause inconvenience to the host [33/53]

54. Eat and drink [what is lawful] in moderation [7/31]

55. Do not squander your wealth senselessly [17/26]

56. Fulfill your promises and commitments [17/34]

57. Keep yourself clean, pure [9/108, 4/43, 5/6]

58. Dress-up in agreeable attire and adorn yourself with exquisite character from inside out[7/26]

59. Seek your provision only by fair endeavour [29/17, 2/188]

60. Do not devour the wealth and property of others unjustly, nor bribe the officials or the judges to deprive others of their possessions [2/188]

Saturday, November 19, 2011

L@W

Beberapa hari yang lepas, Aku telah diminta untuk memberi satu ‘talk’ selama ½ hari untuk satu Bahagian dalam TNB. Bahagian ini akan mengadakan sessi teambuilding mereka. Dan aku merupakan speaker yang terakhir untuk sessi ini. Dalam kata lain, aku harus menggulung dan merumus sessi ini. Bukan satu kerja yang senang dan memang aku tidak pernah melaksanakan ini semua. Namun atas dasar ‘there will always be the 1st time’ punya konsep aku buat saja.
.
Terus terang aku katakan, sampai ke saat-saat akhir aku masih tidak finalize approach aku bagi sessi ini. Ada saja yang tak kena. Aku berpendapat, untuk finalize ini semua, aku mesti dapatkan some feedback apa yang telah berlaku dalam sessi ini. Itulah sebabnya pada malam kedua mereka disini, sengaja aku dok perhati apa yang mereka buat dan bagaimana ‘feel’ sessi ini. Mujur aku duduk dalam sessi malam itu. Sudahnya aku nampak apa bentuk approach perlu aku buat. Penting sangat aku rasakan ini semua agar apa yang akan aku sampaikan itu betul-betul di ‘tailor made’ untuk mereka. No wonder orang bayar mahal untuk kerja-kerja sebegini. Bukan senang! Perlu betul-betul menjiwai ini semua jika mahukan hasil yang benar-benar ummp.
.
Aku dapati mereka ini merupakan satu kumpulan yang punya pengalaman yang cukup tinggi dalam kerja masing-masing. Tetapi biasalah, bila kita telah punya pengalaman tinggi, mudah kita jadi alpa. Kita tidak mudah menerima benda baru atau perubahan. Sudahnya kita akan fokus kepada perkara remeh temeh seperti tak boleh tengok orang lebih dan politiking Bahaya sangat jika kita begini. Rugi sangat jika kita begini.

Approach aku untuk menangani isu-isu ini sebenarnya mudah sahaja. Pertama sekali aku mesti sedarkan mereka siapa dan apa sebenarnya kemampuan mereka. Itu aku buat melalui konsep stick person. Aku mahu mereka jelas bahawa melalui stick person itu, mudah mereka mengenalpasti masalah mereka dan mencari penyelesaian terhadap masalah mereka itu.

Seterusnya, aku mahu mereka kenal apa erti kepimpinan. Aku mahu mereka paham bahawa kepimpinan bermakna keupayaan untuk mempengaruhi dan bukan yang bersangkutan dengan pangkat. Mereka mesti tahu bahawa mereka bertanggungjawab sepenuhnya untuk mempengaruhi diri mereka dan orang-orang yang mereka pimpin terhadap kepentingan mencapai matlamat peribadi di tempat kerja yang sejajar dengan kehendak organisasi mereka. Kenapa? Itulah cara terbaik untuk menggunakan diri masing-masing! Jika tidak, itulah sebabnya mudah sangat diri mereka terjerumus kepada soal-soal remeh temeh yang disebutkan di atas.
.
Selain dari itu, aku mesti paku pemikiran mereka bahawa tak guna kita nak buruk sangka sesama mereka. After all, kita semua datang kerja nak cari makan. Nak beri nafkah kepada our love ones and diri sendiri. Murni sungguh niat itu. Tak kan nak cemari niat-niat ini dengan perbuatan-perbuatan negatif di tempat kerja? Aku mahu mereka nampak bahawa pilihan untuk bekerja sama agar semua untung itu merupakan pilihan yang lebih bermakna. Sudahnya aku rasa ’games lego’ itu aku harap dapat membawa kepada tercapai maksud ini.
.
Aku namakan program ini ’Leadership @ Work’ atau ringkasnya L@W. Catchy nama ni. So malam sebelum presentation tu aku finalise L@W ini. Hati aku rasa selesa dan kalau ikut dari pengalaman lepas, ini tanda everything will be ok. Dan lepas aku present L@W ini pada esok harinya, dapat aku rasakan memang approach aku ini menjadi. Lega. Ini dibuktikan dengan kata-kata penutup dari Vice President mereka bahawa beliau puas hati bahawa sessi ini mencapai maksud beliau. Lega lagi sekali!

Sudahnya tak pasal-pasal aku telah dapat wujudkan satu lagi program ½ hari yang dapat aku offer kepada public yang namanya simply L@W!. Syukur ... Cubalah attend L@W ini. You all will never regret ...!

Thursday, November 17, 2011

Make a Difference

Dear Blog, I love this story so much. Must share with you.



There is a story many years ago of an elementary teacher. Her name was Mrs. Thompson. And as she stood in front of her 5th grade class on the very first day of school, she told the children a lie. She looked at her students and said that she loved them all the same. But that was impossible, because there in the front row, slumped in his seat, was a little boy named Teddy Stoddard. Mrs. Thompson had watched Teddy the year before and noticed that he didn't play well with the other children, that his clothes were messy and that he constantly needed a bath. And Teddy could be unpleasant. It got to the point where Mrs. Thompson would actually take delight in marking his papers with a broad red pen, making bold X's and then putting a big "F" at the top of his papers.

At the school where Mrs. Thompson taught, she was required to review each child's past records and she put Teddy's off until last. However, when she reviewed his file, she was in for a surprise. Teddy's first grade teacher wrote, "Teddy is a bright child with a ready laugh. He does his work neatly and has good manners he is a joy to be around."

His second grade teacher wrote, "Teddy is an excellent student, well-liked by his classmates, but he is troubled because his mother has a terminal illness and life at home must be a struggle." His third grade teacher wrote, "His mother's death has been hard on him. He tries to do his best but his father doesn't show much interest and his home life will soon affect him if some steps aren't taken." Teddy's fourth grade teacher wrote, "Teddy is withdrawn and doesn't show much interest in school. He doesn't have many friends and sometimes sleeps in class."

By now, Mrs. Thompson realized the problem and she was ashamed of herself. She felt even worse when her students brought her presents for Teacher’s Day wrapped in beautiful ribbons and bright paper, except for Teddy's. His present was clumsily wrapped in the heavy, brown paper that he got from a grocery bag. Mrs. Thompson took pains to open it in the middle of the other presents. Some of the children started to laugh when she found a rhinestone bracelet with some of the stones missing and a bottle that was one quarter full of perfume.

But she stifled the children's' laughter when she exclaimed how pretty the bracelet was, putting it on, and dabbing some of the perfume on her wrist.

Teddy Stoddard stayed after school that day just long enough to say, "Mrs. Thompson, today you smelled just like my Mom, used to." After the children, left she cried for at least an hour,. On that very day, she quit teaching reading, writing, and arithmetic. Instead, she began to teach children.

Mrs. Thompson paid particular attention to Teddy. As she worked with him, his mind seemed to come alive. The more she encouraged him, the faster he responded. By the end of the year, Teddy had become one of the smartest children in the class. A year later, she found a note under her door, from Teddy, telling her that she was still the best teacher he ever had in his whole life. Six years went by before she got another note from Teddy. He then wrote that he had finished high school, second in his class, and she was still the best teacher he ever had in his whole life.

Four years after that, she got another letter, saying that while things had been tough at times, he'd stayed in school, had stuck with it, and would soon graduate from college with the highest of honours. He assured Mrs. Thompson that she was still the best and favorite teacher he ever had in his whole life.

Then four more years passed and yet another letter came. This time he explained that after he got his bachelor's degree, he decided to go a little further. The letter explained that she was still the best and favorite teacher he ever had. But now his name was little longer. The letter was signed, Theodore F. Stoddard, M.D.

The story doesn't end there. You see, there was yet another letter that spring. Teddy said he'd met this girl and was going to be married. He explained that his father had died a couple of years and he was wondering if Mrs. Thompson might agree to sit the place at the wedding that was usually reserved for the mother of the groom. Of course, Mrs. Thompson did. And guess what? She wore that bracelet, the one with several rhinestones missing. And she made sure she was wearing the perfume that Teddy gave her during that fateful Teacher’s Day.

They hugged each other and Dr. Stoddard whispered in Mrs. Thompson's ear, "Thank you, Mrs. Thompson, for believing in me. Thank you so much for make me feel important and showing me that I could make a difference." Mrs. Thompson, with tears in her eyes, whispered back. She said, "Teddy, you have it all wrong. You were the one who taught me that I could make a difference. I didn't know how to teach until I met you."

The purpose of life is not to be happy - but to matter, to be productive, to be useful and to have it make some difference that you have lived at all. The true meaning of life is to plant trees, under whose shade you do not expect to sit. You can never tell what type of impact you may have on another's life by your actions, or lack of actions. Please consider this fact in your venture through life and just try to make a difference in someone else's life today.

SMALL NOTE TO ALL

Teachers are those who use themselves as bridges over which they invite their students to cross, then having facilitated their crossing, joyfully collapse, encouraging them to create bridges of their own.

Sunday, November 13, 2011

Apa yang aku pelajari di Mesir.


Malam semalam, aku pulang dari Alexandria, Mesir. Aku rasa masa berjalan begitu pantas. Sedar-sedar aku telah berada balik di rumah aku. Memang perjalanan ini merupakan satu pengalaman berharga sebab macam-macam benda yang aku jumpa. Yang baik maupun sebaliknya. Apa yang aku pelajari dari perjalanan ini? Teringin aku nak catatkan disini untuk dijadikan tauladan aku di masa depan.

Pertama sekali, aku memang tidak menjangka aku akan ke sana. Kalau ikutkan segala kekangan dan logik, memang aku tidak berupaya ke sana. Tapi inilah dia kuasa Tuhan. Kalau Tuhan dah tentukan aku akan kesana walau apapun kekangan yang ada, aku tetap juga akan sampai ke sana. Aku rasa terlalu humble dengan anugerah Tuhan ini. Syukur banyak-banyak pada Dia.
.
Kedua, aku lihat walau manusia itu datang dari berbagai latarbelakang, tetapi ’concern’ mereka tetap sama. Tak kisah siapa kita, kita amat prihatin tentang apa yang akan terjadi kepada our love ones, samada kita punya masa depan dan wujud keinginan untuk sangka baik antara kita. Aku terjumpa seorang Mesir ini dalam tram. Bila dia tahu aku dari Malaysia dan seagama dengan beliau, bukan main seronoknya dia. Sungguh-sungguh dia ajak aku makan di rumahnya. Namun aku terpaksa menolaknya. Nampak unsur hampa pada air mukanya. Hebat nilai persaudaraan yang berlandaskan sangka baik ini! Maha Hebat Tuhan!

Ketiga, manusia ini amat takut jika mereka tidak mempunyai sumber ekonomi yang kukuh. Mereka sanggup buat apa sahaja demi untuk mengelak dari menerima bahana ekonomi ini. Aku lihat di Mesir ini, pertandingan untuk membina sumber ekonomi terlalu intense. Mungkin itu disebabkan kerana kekurangan peluang. Sudahnya itulah bila tiba pasal duit, aku lihat perangai mereka macam orang kemaruk. Pantang lepa. Sure kena pancung!.
.
Bila aku kenangkan peluang yang ada di Malaysia, aku jadi malu sebenarnya. Kita di Malaysia peluangnya melimpah ruah. Tetapi kita jadi very choosy sebab manja kot...? Lihat saja bagaimana rakyat negara luar berduyun-duyun datang ke Malaysia ... Aku berazam sungguh-sungguh untuk usahakan agar PPB3K dapat duduk pada tahap yang aku inginkan dan sumber ekonomi aku.

Keempat, aku rasa helpless bila lihat macam anak aku yang seorang ini perlu survive kat Alexandria ini. Kenapa aku jadi begitu? Sebab aku sangat sayangkan anak-anak aku. Pada pikir aku, I’m totally responsible to make sure they are OK. Jadi bila jadi keadaan macam ini, itu yang timbul rasa helpless tu. Tapi lama-lama timbul kesedaran ini. Kesedaran yang menyatakan bahawa yang mengawasi gerak geri kita ini, yang beri kita rezeki dan yang menentukan baik buruk kita ini ialah Tuhan. Terasa aku ingin terus sujud kepada Dia …
.
Kelima, aku rasa amat bersyukur aku di lahirkan di Malaysia. Kita di Malaysia, prasarana sosial kita cukup bagus. Aku bertanya kepada diri aku mengapa kita di Malaysia mampu membina ini semua dan tidak seperti di negara Mesir ini? Aku ingin sekali tahu jawapannya. Pikir punya pikir, aku realized root cause kepada perkara ini ialah jenis kepimpinan yang ada bagi sesebuah negara itu. Bukan aku mahu bercakap pasal politik tetapi aku hanya mahu bercakap mengenai outcomes sesuatu kepimpinan itu. Aku mahu melihat keadaan ini secara objektif. Tidak ada silap mata mengenainya kalau aku katakan bahawa bila outcomes kepimpinan itu bagus itu bermakna kepimpinan negara itu bagus. Ianya harus juga benar jika keadaan sebaliknya berlaku.
.
Sudahnya aku nampak jelas, apa yang ada dalam PPB3K itu amat penting bagi membina outcomes yang lebih positif. Alangkah bagusnya kalau kepimpinan negara ini punya peluang untuk melihat apa yang ada dalam PPB3K ini. Sure kerja mereka jadi lebih ringan!

Teman


Teman merupakan keperluan yang cukup penting di waktu ini terutama untuk jalani hidup yang makmur. Namun bila disebut perkataan teman, ramai yang mengeluh kerana ramai merasakan teman hanya wujud ketika keadaan senang tidak ketika susah. Kenapa jadi begitu? Lagu dibawah amat relevan kita renungi.

Adakah kita punya teman seperti yang digambarkan oleh kata-kata dalam lagu ini? Adakah kita kita sedar kita perlu berusaha untuk mempunyai teman seperti yang digambarkan dalam lagu ini? Adakah kita berusaha ke arah itu?

video

Friday, November 4, 2011

Mengapa PPB3K diwujudkan?

.
Ramai di antara kita ini hidupnya terlalu sebok. Sebok kerja. Sebok dengan famili dan macam-macam jenis sebok lagi. Seolah-olah masa 24 jam itu tidak cukup! Tapi bila ditanya apa yang kita capai dalam kesebokan kita. Kita garu kepala. Muka kita nampak serabut. Sudahnya jawapan kita ... alah tak payah pikir lah hal tu ... saya sebok ... tak ada masa nak pikirlah!

Tapi kita semua tahu, dalam diam-diam kita selalu dihantui soalan-soalan sebegitu. Apa sebenarnya aku nak capai? Apa sebenarnya tujuan hidup aku ni? Cukupkah sekadar makan, kerja, makan, kerja? Kalau aku tahu apa yang aku nak, bolehkah aku capai? Mampukah aku? Kalau dibiarkan begini, sedar-sedar aku dah tua? Lagi pening. Tu la kekadang kalau soalan-soalan begini kita layan sebelum tidur, memang tak tidur lah jawabnya. Stress kita!

Mengenangkan hal di atas, itulah sebabnya modul ’Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB) diwujudkan. Melalui ADB ini nanti banyak persoalan di atas dapat kita jawab dan sudahnya mudah untuk kita ambil tindakan. Dalam modul ini diterangkan siapa sebenarnya manusia itu (kitalah!) dan bagaimana nak bina hidup yang bermakna walaupun dalam keadaan huru hara kita ini.
.
Selepas mengikuti ADB, kita akan mulai sedari bahawa punca utama untuk bahagia dalam dunia ini ialah kita perlu pelihara hati kita. Kalau hati bersih, diri kita akan bersih. Bukan itu saja, sekeliling kita pun turut bersih. Senang cakap tapi bagaimana? Itulah sebab kita perlu dengar apa kata Uztaz Hairuddin dalam modul ’My Heart’ (MH). Uztaz akan terangkan satu cara yang cukup mudah dan berkesan bagaimana nak bersih hati. Cara Uztaz Hairudin memang lain dari yang lain. Cukup berkesan!
.
Bila kita dah kenali diri dan tahu betapa berharga diri kita, kekadang datang pertanyaan dalam diri kita ini mengapa orang lain macam senang saja bina idea untuk jana pendapatan atau bina kehidupan yang lebih baik. Mereka ini seolah macam penuh dengan kreativiti dan inovasi. Puas kita nyanyi lagu kreativiti atau laung slogan kreativiti sana sini tetapi kita macam tu jugak. Sebenarnya kita perlu kenal asas-asas kreativiti dan ceritanya ada dalam modul ’Kreativiti untuk Berjaya’ (KUB). Dalam KUB, kita akan lihat kreativiti itu sebenarnya boleh dipelajari dan sudahnya semua mampu jadi kreatif.
.
Dalam banyak perkara jika kita nak capai apa yang kita mahukan, kita perlu bekerjasama dengan orang lain. Masalahnya, senang laungkan pentingnya kita bekerjasama tetapi bagaimana? Itulah masalah utama kita. Kekadang tu, disebabkan salah seorang dari kita tak suka batang hidung kawannya, langsung tak boleh bekerjasama. Mungkin saya ‘exaggerate’ soal ini tetapi saya yakin semua kita setuju ini memang masalah kita. Sebab itu kita perlu tahu macam mana nak bina suasana kerjasama yang baik. Sebab itu modul ’Kami Berjaya Part 1’ (KB1) diwujudkan. KB1 akan bimbing kita bagaimana nak bina semangat kerjasama yang utuh. Sudahnya banyak kerja boleh dicapai pada sumber yang paling optima.
.
Cerita kerjasama ini tidak lengkap jika kita tidak tahu bagaimana melaksana proses kerja berpasukan yang mampu membawa kita capai matlamat kita pada kadar paling optima. Kalau setakat kita ini harmoni sesama kawan-kawan dalam satu pasukan memang tak cukup. Sebab itu ’Kami Berjaya Part 2’ (KB2) diwujudkan. KB2 akan bimbing bagaimana mencapai matlamat pasukan kita berdasarkan satu proses yang cukup mudah, praktikal dan berkesan.
.
Ada ketika-ketika tertentu kita diminta memimpin satu-satu kumpulan. Tambah jika orang lain lihat kita ini berwibawa. (Berwibawa wujud bila kita mula tunjukkan hasil dari modul-modul di atas). Tetapi biasalah nak memimpin bukannya senang. Tapi yang bagusnya, memimpin ini boleh kita pelajari. Bukan terus lahir dalam diri kita sebagaimana kata sesetengah pihak. Memimpin banyak dikaitkan dengan sejauh mana kita mampu ’mempengaruhi’ orang lain buat apa yang kita mahu mereka lakukan. Jika tidak, memang dera hidup kita. Sebab itu modul ’Pimpinan Berjaya part 1’ (PB1) diwujudkan. PB1 akan fokus untuk bina keupayaan ’mempengaruhi’.
.

Dalam memimpin, kita perlu punya gambaran besar apa yang penting dalam satu-satu kumpulan itu. Jika tidak, itu yang kita dengar kata orang, ”Dia itu serabutlah, asyik tumpu kepada perkara remeh-temeh”. Untuk itu ’Pimpinan Berjaya part 2’ (PB2) diwujudkan. Melalui PB2, kita akan dibimbing menggunakan beberapa alat-alat pengurusan untuk memimpin dengan berkesan.
.
Bila semua kita punya ilmu-ilmu asas di atas, apa jadi dengan kita? Saya yakin sekurang-kurangnya kita dapat elak keadaan seperti yang digambarkan dalam perenggan 1 dan 2 artikel ini. Cuba bayangkan jika semua kita dalam satu kumpulan (organisasi, masyarakat, pusat pendidikan dan sebagainya) mempunyai ilmu-ilmu asas ini? Aman kumpulan kita! Hebat kumpulan kita!

Gabungan setiap modul-modul di atas membentuk satu siri program yang dipanggil Program Produktiviti Bersepadu 3K (Kesedaran Diri - Kesedaran Kerja Berpasukan - Kesedaran Kepimpinan) atau nama ringkasnya PPB3K. Semua ilmu dalam PPB3K ini mudah tapi masalah dengan kita ialah perkara mudah inilah yang kita tidak tahu atau terlepas pandang. Tidak kisah siapa kita. Kaya atau tidak. Berpangkat atau tidak. Ramai di antara kita perlukan ilmu-ilmu ini. Tambah pula setiap modul ini akan menggunakan satu konsep diri yang dipanggil konsep ’Stick Person’ pasti menjanjikan satu kefahaman yang mudah tapi jarang diketahui orang.


Elakkan kita dari terus membuang masa. Ambil tindakan untuk jalani program ini. Hubungi saya untuk keterangan lanjut. Saya tunggu anda.

Sejahtera-Bahagia-Kaya

Ikhlas dari,

Mior Azli Mior Md Isa
Fasilitator Utama
Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K)
Laman: www.miorazli.com
Email: sssabasic@yahoo.com
H/P: 019 224 5079


Uztaz Hairuddin Othman
Fasilitator ’My Heart’
Email: aidin1976@gmail.com
H/P: 019 270 8240

Tuesday, November 1, 2011

Time Stood Still

Masa yang dibiarkan berlalu begitu sahaja amat merugikan. Kerana memang hakikat masa, masa yang tinggal di tangan kita semakin susut bagi setiap saat yang berlalu. Apa kata kita ambil pelajaran dari video di bawah ini. Moga hidup kita, masa kita sentiasa diberkati Tuhan.



video

Saturday, October 29, 2011

My Life

But a long journey is just like few steps
when you walk with someone
who loves and cares for you.

We always look and care for the person
whom we love the most.
But we fail to look back at those
who love us the most.

Death's not the greatest loss in life ...
The greatest loss is when
relationships die inside us while
we are still alive...

Life is not about the people
who act true on your face...
It’s about the people who
remain true behind your back...

Time decides whom you meet in life
Your heart decides whom you want in life...
but your behaviour decides
who will stay in your life...

You can win life by all means..
Yes ... If you simply avoid two things...
1. Comparing - with others
2. Expecting - from others

Life will be more beautiful!!

Wednesday, October 26, 2011

An Obituary in the London Times ...

Today we mourn the passing of a beloved old friend, Common Sense, who has been with us for many years.


No one knows for sure how old he was, since his birth records were long ago lost in bureaucratic red tape

He will be remembered as having cultivated such valuable lessons such as
- Knowing when to come in out of the rain
- Why the early bird gets the worm
- Life isn't always fair
- Maybe it was my fault.

Common Sense lived by simple, sound financial policies (don't spend more than you can earn) and reliable strategies (adults, not children, are in charge). His health began to deteriorate rapidly when well-intentioned but overbearing regulations were set in place. Reports of teens suspended from school for using mouthwash after lunch and a teacher fired for reprimanding an unruly student, only worsened his condition.

Common Sense lost ground when parents attacked teachers for doing the job that they themselves had failed to do in disciplining their unruly children. It declined even further when schools were required to get parental consent to administer sun lotion or an aspirin to a student but could not inform parents when a student became pregnant and wanted to have an abortion.

Common Sense lost the will to live as the criminals received better treatment than their victims. Common Sense took a beating when you couldn't defend yourself from a burglar in your own home and the burglar could sue you for assault. Common Sense finally gave up the will to live, after a woman failed to realize that a steaming cup of coffee was hot. She spilled a little in her lap, and was promptly awarded a huge settlement.

Common Sense was preceded in death, by his parents, Truth and Trust, by his wife, Discretion, by his daughter, Responsibility, and by his son, Reason. He is survived by his 4 stepbrothers: I Know My Rights, I Want It Now, Someone Else Is To Blame, I'm A Victim.

Not many attended his funeral because so few realized he was gone.