.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Saturday, February 26, 2011

Unconditional Love

.
A story is told about a soldier who was finally coming home after having fought in a war. He called his parents from a city. "Mom and Dad, I'm coming home, but I've a favor to ask. I have a friend I'd like to bring home with me."

"Sure," they replied, "we'd love to meet him."

"There's something you should know." the son continued, "He was hurt pretty badly in the fighting. He stepped on a land mind and lost an arm and a leg. He has nowhere else to go, and I want him to come live with us."

"I'm sorry to hear that, son. Maybe we can help him find somewhere to live."

"No, Mom and Dad, I want him to live with us."

"Son," said the father, "you don't know what you're asking. Someone with such a handicap would be a terrible burden on us. We have our own lives to live, and we can't let something like this interfere with our lives. I think you should just come home and forget about this guy. He'll find a way to live on his own."

At that point, the son hung up the phone. The parents heard nothing more from him. A few days later, however, they received a call from the city police. Their son had died after falling from a building, they were told. The police believed it was suicide. The grief-stricken parents flew to the city and were taken to the city morgue to identify the body of their son. They recognized him, but to their horror they also discovered something they didn't know, their son had only one arm and one leg.

The parents in this story are like many of us. We find it easy to love those who are good-looking or fun to have around, but we don't like people who inconvenience us or make us feel uncomfortable. We would rather stay away from people who aren't as healthy, beautiful, or smart as we are. Thankfully, there's someone who won't treat us that way. Someone who loves us with an unconditional love that welcomes us into the forever family, regardless of how messed up we are.
.

PPB3K said, “To move forward in life is to love your goal unconditionally”

Wednesday, February 23, 2011

Gung Ho Revisited

.
Satu malam, aku telah diminta untuk menyampaikan satu ceramah mengenai konsep ‘Gung Ho’ kepada satu kumpulan anggota kerja Pengurusan Sumber Manusia dan Pentadbiran, Bahagian Penghantaran, TNB. Idea Gung Ho ini berasal dari satu buku tulisan Ken Blanchard dan Sheldon Bowles. Ianya mengesahkan bagaimana mencipta kejayaan dalam dunia yang penuh dengan perubahan!
.

Konsep Gung Ho ini sebenarnya tidak asing bagi kumpulan anggota kerja ini. Hanyanya kemungkinan cara pandang mereka terhadap Gung Ho ini sedikit berbeza antara satu sama lain. Jadi malam itu, aku bercadang mahu satukan cara pandang mereka terhadap Gung Ho dan membawa cara pandang itu dari satu sudut pandangan yang lebih holistik.
.
Aku bermula dengan menerangkan bahawa tujuan utama satu organisasi itu diwujudkan adalah untuk memenuhi kehendak dan menyukakan pelanggan mereka. Bagi memenuhi tujuan ini, aku menerangkan idea Rangkakerja Malcolm Baldrige yang digunakan untuk melaksanakan segala perkara yang ada dalam organisasi itu bagi mencapai kehendak dan menyukakan pelanggan organisasi tersebut.
.
Seterusnya, perlaksanaan Rangkakerja Malcolm Baldrige ini akan menjadi lebih mudah sekiranya amalan berikut diterapkan di kalangan anggota kerja organisasi tersebut;

Perlu amal Visi-Misi-Nilai Bersama

Perlu jelas & buat tugas masing-masing (KPI)

Perlu bina competencies untuk buat KPI

Perlu ada ‘coaching’

Perlu sentiasa beri galakan dan sokongan
.
Sudahnya aku menyatakan bahawa ke lima-lima amalan di atas sebenarnya adalah amalan Gung Ho yang diwakili oleh tabiat tiga binatang iaitu Tupai, Memerang dan Angsa yang digunakan sebagai analogi dalam cerita buku Gung Ho itu. Amalan ketiga-tiga binatang tersebut ialah seperti berikut;
.
Tabiat Arnab

Saya faham bahawa melalui tugas saya, saya berupaya menyumbang ke arah menjadikan Dunia Satu Tempat Yang Lebih Baik walau bagaimana kecil pun tugas saya. (MISI)

Saya dan kawan-kawan saya berupaya menyumbang ke arah satu matlamat yang sama. (VISI)
Saya dan kawan-kawan saya mesti mematuhi Nilai-Nilai yang dipersetujui bersama
dalam melaksana sebarang Perancangan, Keputusan dan Tindakan. (NILAI BERSAMA)
.

Tabiat Memerang

Tanggungjawab yang diberi kepada saya adalah jelas. (KPI)

Tugas yang diberi kepada saya mampu saya laksanakan namun ianya mencabar.
(KPI)

Pendapat, perasaan, keperluan dan impian saya dihormati, dihargai, dan diambilkira. (‘Competencies’ & ‘Coaching’)
.
Tabiat Angsa

Beri tahniah/galakan untuk setiap kemajuan (progress) matlamat. Bukan ketika matlamat tercapai sahaja.

Ucapan tahniah mesti mengandungi TRUE

T= Timely – Tepat pada masa & keadaan
R= Responsive – Mewujudkan tindakbalas
U= Unconditional – Tanpa syarat
E= Enthusiastic – Bersemangat

E = mc² (Enthusiasm = mission*cash*congratulations)
.
Malam itu aku tamatkan persembahan aku dengan membuat rumusan bahawa konsep Gung Ho digunakan untuk mencipta kejayaan dalam dunia yang penuh dengan perubahan. (seperti dinyatakan di awal artikel ini) Perlaksanaan Rangkakerja Malcolm Baldrige menuntut perubahan. Sudahnya, sekiranya mereka semua saling mengingati dan amal tabiat-tabiat 3 binatang ini secara sistematik dan berterusan, sudah pasti perlaksanaan Rangkakerja Malcolm Baldrige akan tercapai yang sudahnya membawa tercapai kehendak pelanggan dan menyukakan pelanggan mereka.

Aku harap penerangan sebegini memberi kesan mendalam kepada diri mereka.

Saturday, February 19, 2011

Communication @ Work

.
Programmer to Team Leader: "We can't do this proposed project. **CAN NOT**. It will involve a major design change and no one in our team knows the design of this legacy system. And above that, nobody in our company knows the language in which this application has been written. So even if somebody wants to work on it, they can't. If you ask my personal opinion, the company should never take these type of projects."
.
Team Leader to Project Manager: "This project will involve a design change. Currently, we don't have any staff that has experience in this type of work. Also, the language is unfamiliar to us, so we will have to arrange for some training if we take this project. In my personal opinion, we are not ready to take on a projectof this nature."
.

Project Manager to 1st Level Manager: "This project involves a design change in the system and we don't have much experience in that area. Also, not many people in our company are appropriately trained for it. In my personal opinion, we might be able to do the project but we would need more time than usual to complete it."
.

1st Level Manager to Senior Level Manager: "This project involves design re-engineering. We have some people who have worked in this area and others who know the implementation language. So they can train other people. In my personal opinion we should take this project, but with caution."
.

Senior Level Manager to CEO: "This project will demonstrate to the industry our capabilities in remodeling the design of a complete legacy system. We have all the necessary skills and people to execute this project successfully. Some people have already given in house training in this area to other staff members. In my personal opinion, we should not let this project slip by us under any circumstances."
.
CEO to Client: "This is the type of project in which our company specializes. We have executed many projects of the same nature for many large clients. Trust me when I say that we are the most competent firm in the industry for doing this kind of work. It is my personal opinion that we can execute this project successfully and well within the given time frame.

To Ponder: Implement PPB3K in your organization to reduce miscommunication!

Tuesday, February 15, 2011

Why + How = Movement

.
Satu malam aku keluar minum dengan anak aku, Safia. Dalam beberapa hari, dia akan pulang semula ke Dunedin. Aku ingin kongsi beberapa idea dengan dia. Tetapi aku tak tahu apa yang nak aku kongsikan. Tetapi aku dapat rasakan, bila tiba masanya, timbullah idea tersebut. Memang betul sangkaan aku. Bila aku mula bersembang dengan beliau, idea itu datang. Aku nak tuliskan idea-idea tersebut disini. Buat rujukan untuk aku di masa depan.
.

Untuk bina kemajuan dalam hidup ini kita perlu fokus dan ambil tindakan terhadap persamaan berikut;

Why + How = Movement.

Apa maknanya? Bagi sebarang usaha dalam setiap cabang kehidupan ini, kita perlu benar-benar jelas ’Why’ kita mahu lakukan usaha tersebut dan ’How’ kita akan laksana usaha tersebut. Jika salah satu dari ’Why’ dan ’How’ ini kabur, pasti tiada ’Movement’ dalam usaha tersebut. Sudahnya kita hanya ’going in circle’ sahaja dalam usaha tersebut. Sebaliknya bila kedua-dua soal ’Why’ dan ’How’ ini jelas, pasti akan wujud ’Movement’ ke arah apa yang kita hajati itu. Fikirkan ...

Bagi orang yang benar-benar kenal Tuhannya, beliau jelas bahawa Tuhan amat sayang dengan dirinya. Setiap peristiwa yang berlaku dalam hidupnya baik yang positif maupun negatif sentiasa merupakan nikmat bagi dirinya. Kenapa? Kerana beliau yakin Tuhan itu Maha Melihat dan Maha Sayang. Maha Melihat apa yang berlaku di masa depan. Maha Sayang pada dirinya. Berdasarkan kepada dua sifat Tuhan ini, adakah logik Tuhan mahu mendera atau menyusahkan dirinya? Fikirkan ...

Satu ketika seorang sahabat bertanya kepada diri aku, apa yang aku faham dengan maksud satu ayat Al-Quran ...

“Sesungguhnya, Tuhan tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri” (Surah Ar-ra’d : Ayat 11)

Berdasarkan kepada ayat di atas, beliau juga bertanya pada aku adakah bermakna kita boleh buat apa sahaja tanpa ketentuan dari Tuhan atau kita tidak payah buat apa-apa setelah semua ketentuan itu datang dari Tuhan? Pening jugak aku.

Jelas sahabat aku itu, salah satu maksud tersirat dari ayat di atas ialah manusia bebas buat apa sahaja asalkan ianya menuruti Hukum Tuhan dengan cara di tunjuk oleh PesuruhNya. Jika kita langgar, terimalah padahnya. Jika kita turuti, kita akan bahagia dalam hidup ini. Tuhan mahu kita turuti Hukum-Hukum Beliau sebab Beliau yang menjadikan kita dan alam ini dan sudah semestinya Beliau tahu cara terbaik untuk bahagia dalam hidup ini.

Apa yang dibenarkan oleh Tuhan jauh lebih luas berbanding daripada apa yang dilarang. Tetapi disebabkan manusia lebih terpengaruh dengan bisikan ’you know who’ serta runtunan nafsu menyebabkan kita senang terjerumus melakukan perkara yang dilarang Tuhan. Fikirkan ...

Message utama Tuhan kepada kita ialah kita perlu tekankan dan amalkan kasih sayang dalam hidup ini. Cuba kita benar-benar perhatikan segala apa yang disuruh dan dilarang Beliau. Bukankah itu semuanya berlandaskan kepada kasih sayang? Hinggakan sebelum kita memulakan setiap usaha, digalakkan kita memulakan dengan berniat dalam hati dengan lafaz ’Dengan nama Tuhanku yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang’!

Bayangkan, jika semua kita melihat sekeliling kita berpandukan cermin kasih sayang, maka mudah untuk kita ’give’ dan tidak hanya menunggu untuk ’receive’ sahaja. Bila wujud kasih sayang, mudah kita untuk capai ’passion’ dan tidaklah setakat ’conform’ dalam melaksana segala usaha kita. Aman dunia ini!

Tetapi disebabkan kita tidak punya ilmu dan suka berprasangka buruk, sudahnya kita merasakan sungguh payah untuk kita berpegang pada Hukum Tuhan dan cara PesuruhNya. Dalam hidup ini, jika kita jelas kenapa aku mesti taat pada Tuhan (Why) dan bagaimana aku mesti amal perintah Tuhan (How), baru wujud kemajuan (Movement) dalam hidup ini. Sudahnya, selepas hebatnya kasih-sayang dan berbagai kebaikan diberikan kepada kita, tidakkah timbul rasa sayang dan syukur kepada Tuhan kita? Fikirkan ...

Dalam diam-diam aku terfikir bahawa sebenarnya aku sudah jelas soal ’Why’ dan ’How’ untuk melaksana PPB3K. Aku membuat ketetapan bahawa akan aku usahakan sedaya mungkin untuk sebarkan idea-idea PPB3K tanda kasih/syukur pada Tuhan dan tanda sayang pada PesuruhNya. Moga kedatangan Maulidur Rasul tahun ini membawa satu titik perubahan yang lebih baik dalam hidup kita.
.

Aku tanya pada Safia, adakah beliau pegang pada Hukum Tuhan kerana mahu ’conform’ dengan kehendak orang sekeliling atau sebab sayang/syukur pada Tuhan? (Soal ’Why’). Dan adakah beliau jelas bagaimana mahu laksana Hukum Tuhan tersebut? (Soal ’How’) Aku lihat wajah Safia nampak berseri-seri. Aku harap dia mendapat message yang aku mahu sampaikan. Moga dia, adik-adik dia, aku, famili aku, sahabat aku dan seluruh manusia mencapai Sejahtera-Bahagia-Kaya dalam hidup ini. Amin.

Saturday, February 12, 2011

Nikmat ‘Doing Nothing’

.
Semasa cuti Tahun Baru Cina baru-baru ini, aku memang bercadang tidak mahu ke mana-mana. Hajatnya mahu duduk saja di rumah. Aku bercadang mahu berjumpa dengan networking seminar-seminar aku. Tetapi bila aku call mereka, tiada seorang pun dari mereka available. Aku garu kepala. Apa perlu aku buat? Secara sepontan, kami sekeluarga buat keputusan untuk habiskan masa di hideout kami di Sg. Buluh. Jadi, malam Khamis itu, kami sekeluarga bertolak ke sana.
.

Sudah lama betul aku tidak ke sini. Entah apa macam punya sebok sejak dua tahun kebelakangan ini menyebabkan jarang sangat aku ke sini. Memang seboknya di luar jangkaan. Kekadang aku rasa macam di luar kawalan aku. Aku jadi suffocated. Sebut pasal stress, memang aku stress.
.
Aku berniat mahu ambil mudah bila aku disini. Aku tak mahu serabut-serabut. Kali ini, aku hanya bawa sebuah buku. Aku bercadang mahu habiskan banyak masa dengan baca buku ini. Lagi pun dah lama buku ini di tangan aku. Aku benar-benar mahu rehat. Jadi, memang aku rehat.
.
.
Selama 3 hari aku disini, terasa ‘time stood still’. Nikmatnya. Tak payah nak rush sana sini. Kejar deadline sana sini. Aku habiskan masa baca buku ini di samping menghirup kopi kegemaran aku. Selain dari itu, aku hanya bergurau senda dengan famili aku. Mmmm… dah besar anak-anak aku. Jika dulu aku ke sini, anak-anak aku selalu sebok nak mandi swimming pool. But now, dah lain minat mereka. Sekarang ini, seorang demi seorang anak aku meninggalkan rumah untuk membawa haluan hidup masing-masing. Dulu aku ingatkan masa-masa ini lambat lagi akan berlaku. Cepat sungguh masa berlalu.
.

Salah satu kegemaran aku bila aku kesini ialah aku suka pergi breakfast dengan wife ke kedai minum yang banyak disini. Biasanya kami pergi awal pagi. Lebihkurang dalam jam 7 pagi. Bukan apa. Aku sukakan suasana pagi disini. Sungguh tenteram dan nyaman. Keadaannya yang tenang dan tidak terburu-buru memang buat aku cukup rehat. Namun aku sedar, keadaan ini tidak berlaku pada hari-hari biasa. Ianya hanya wujud pada cuti am ataupun di hujung minggu. Tak kisahlah. Janji aku dapat rehat.
. .
.
Bila waktu malam, aku suka bawa family aku makan-makan di salah satu daripada dua café yang ada disini. Nama dua café ini ialah La Café dan Laman Kasih. Suasana di dua café ini memang lain dari yang lain. Kekadang aku tak sangka bahawa aku sebenarnya hanya berada di Sg Buluh. Suasana malam di sini cukup santai dan mendamaikan. Jika anda mahu habiskan masa untuk berbual-bual atau have a good discussion, aku syorkan anda ke sini. I bet you will never regret.
.
Satu perkara yang aku sangat suka mengenai hideout kami ini ialah suasananya yang cukup sunyi. Cukup sunyi hinggakan bunyi jam berdetik pun boleh didengari. Tambah pula, hideout ini mengadap ke padang golf. Pemandangannya cukup mendamaikan. Aku mudah tertidur bila disini. Selera makan pun bertambah. Bak kata wife aku, tak boleh duduk lama-lama di sini. Cepat sangat berat badan naik.
.
Aku rasa cukup nikmat berada disini. Tetapi adakah aku nikmat ‘doing nothing’? Mungkin soalan ini tidak berapa tepat. Sebenarnya banyak perkara yang aku lakukan disini untuk menikmati hidup. Perkara-perkara yang simple tetapi cukup memberi kesan kepada kerehatan diri. Ianya benar-benar rejuvenate diri aku. Aku rasakan semangat aku makin kuat untuk meneruskan usaha aku terutamanya yang melibatkan PPB3K. Oh ya. Buku yang aku bawa untuk dibaca telah aku khatam dan banyak perkara-perkara baru yang aku temui.
.
Terima kasih Tuhan, di atas nikmat ini.

Friday, February 11, 2011

Story on Balanced Life

.
An elderly man in Mumbai calls his son in New York and says, 'I hate to ruin your day son, but I have to tell you that your mother and I are getting a divorce; 35 years of marriage... and that much misery is enough!
.

''Dad, what are you talking about?' the son screams. 'We can't stand the sight of each other any longer,' the old man says. 'We're sick of each other, and I'm sick of talking about this, so you call your sister in Hong Kong and tell her!'
.

Frantic, the son calls his sister, who explodes on the phone. 'Heck they're getting divorced,' she shouts, 'I'll take care of this.' She calls Mumbai immediately, and screams at the old man, 'You are not getting a divorce. Don't do a single thing until I get there. I'm calling my brother back, and we'll both be there tomorrow. Until then, don't do a thing, DO YOU UNDERSTAND?' and she hangs up.

The old man hangs up his phone and turns to his wife. 'Okay', he says, 'It's all set. They're both coming for our anniversary and paying their own airfare!'


MORAL OF THE STORY:

Nobody is busy in this world all 365 days. The sky is not going to fall down if you take few days LEAVE and meet your dear ones. OFFICE WORK and MONEY MAKING IS NOT EVERYTHING IN LIFE.

Thanks Doc. ADB guides us how to achieve balance in life. Ditto.

Thursday, February 10, 2011

The Fuel – Passion!

.
Light a match in a dark room and watch as the light instantly overcomes the darkness. Observe the power and grace of that single, solitary flame dancing with life. Now light several candles or kindle a fire and experience the added warmth and comfort extending from that first, vulnerable flame through others. This is the heart and soul of leadership - the essence of inspiring others. It is about courageously casting off fear, doubt and limiting beliefs and giving people a sense of hope, optimism and accomplishment. It is about bringing light into a world of uncertainty and inspiring others to do the same. This is what we call passion, the fire within.
.


Passion is a heartfelt energy that flows through us, not from us. It fills our hearts when we allow it to and it inspires others when we share it. It is like sunlight flowing through a doorway that we have just opened. It was always there. It just needed to be accepted and embraced. Under the right conditions, this "flow" appears effortless, easy and graceful. It is doing what it is meant to do. It is reminding us that we are meant to be purposeful. We are meant to be positive. We are meant to be passionate. We feel this when we listen to and accept our calling in life.
.
Passion is the emotional fuel that drives your vision.
Passion is the genesis of genius.
Innovation occurs when someone is obsessively passionate about a particular subject.
.
We feel it as inspiration when we open the door of resistance and let it in. Inspiration springs forth when we allow ourselves to be "in-spirit," aligned with our true essence. Stop and think about it: When you feel truly passionate and inspired about someone or something, what frame of mind are you in? What are you willing to do? What kind of effort are you willing to put forth? How fearful are you? Chances are, you feel motivated to do whatever it takes, without fear or doubt, to turn your vision into reality. You grow in confidence. You believe you can do it. You are committed from the heart and soul.



How do you know you found passion? Find something you love to do so much, you can’t wait for the sun to rise to do it all. Are you doing something you love so much that you can’t wait till for the sun to rise to do it all? If not, keep looking: don’t settle.

PPB3K is my passion!

Sunday, February 6, 2011

3 Short Stories

.
Story 1: Difference Between Complete & Finished:

People say there is no difference between COMPLETE & FINISHED, but there is:

When you marry the right one, you are COMPLETE

And when you marry the wrong one, you are FINISHED

And when the right one catches you with the wrong one, you are ...

COMPLETELY FINISHED!!


Story 2: Spielberg and a Chinese.

A Chinese walks into a bar in America late one night and he saw Steven Spielberg.

As he was a great fan of his movies, he rushes over to him, and asks for his autograph.

Instead, Spielberg gives him a slap and says, "You Chinese people bombed our Pearl Habour, get outta here."

The astonished Chinese man replied, "It was not the Chinese who bombed your PearlHarbour, it was the Japanese".

"Chinese, Japanese, Taiwanese, you're all the same," replied Spielberg.

In return, the Chinese gives Spielberg a slap and says, "You sank the Titanic, my forefathers were on that ship."

Shocked, Spielberg replies, "It was the iceberg that sank the ship, not me."

The Chinese replies, "Iceberg, Spielberg, Carlsberg, you're all the same."


Story 3: Punctuation

An English professor wrote the words : "A woman without her man is nothing" on the chalkboard and asked his students to punctuate it correctly.
.
All of the males in the class wrote : "A woman, without her man, is nothing."
.
All the females in the class wrote : "A woman: without her, man is nothing."

So to conclude, punctuation is powerful!
.
PPB3K is the ‘punctuation’ of life!

Saturday, February 5, 2011

Kita tahu apa kita perlukan?

.
Saya tertarik dengan soalan di atas selepas membaca satu buku mengenai innovasi baru-baru ini. Sedar tidak sedar jika saya tanyakan soalan ini kepada anda, dalam banyak perkara anda akan kabur dengan jawapannya bukan?
.
.
Jika anda sebagai pengguna, bukankah dalam banyak situasi bilamana anda terjumpa satu produk/servis di pasaran, baru anda sedar pada ketika itu bahawa anda amat memerlukannya? Namun sebelum anda terjumpa perkara tersebut, tidak terlintas langsung anda memerlukan produk/servis tersebut. Sebagai contoh anda lihat apabila anda pertama kali dipertemukan dengan produk seperti telefon bimbit, komputer & video games atau perkhidmatan seperti khidmat e-banking, pos laju & catering. Bukankah dalam situasi tersebut, bila kita bertemu dengan produk/servis sebegini, terus kita memerlukannya? Bukankah ini membuktikan tajuk artikel ini?

Itulah apa yang dikatakan oleh buku yang saya baca ini. Bagi produk/servis yang bersifat transformasi, jarang sekali pereka produk/servis itu merujuk kepada pelanggan beliau. Beliau lebih bertanya kepada diri mereka sendiri tentang apa yang diperlukan kerana pada pandangan beliau, beliau sendiri lah sebenarnya pegguna yang paling peka apa yang diperlukan oleh masyarakat ramai. Namun bagi produk/servis yang punya pengaruh sedikit sahaja kesan kepada masyarakat, selalunya adalah hasil dari penambahbaikan daripada produk/servis yang telah sedia ada. Fikirkan …

Seseorang pereka yang berjaya mencipta satu produk/servis yang bersifat transformasi kebiasaannya menumpukan perhatian beliau kepada pengalaman yang bakal dilalui oleh pengguna produk/servis beliau. Mereka bukan seorang BOZO. (Seseorang yang cuba mengetengahkan satu idea yang bukan berada dalam kepentingan pelanggan). Dalam soal ini, tanda aras samada produk/servis yang dibangunkan itu akan mendapat sambutan ramai adalah dengan bertanya secara ikhlas pada diri beliau sendiri samada beliau berpuas hati atau sebaliknya kerana beliau sendiri merupakan pengguna yang paling kritikal mengenai penggunaan produk/servis yang beliau bangunkan.
.
Sudahnya, apakah makna idea di atas kepada diri saya sendiri?

Telah bertahun saya bangunkan PPB3K. Sebenarnya apa yang dinyatakan di atas telah lama saya amalkan. Hanyanya saya tidak sedar saya mengamalnya sehinggalah saya terbaca idea ini. Dalam keseorangan, saya selalu mengatakan PPB3K ini memang amat diperlukan oleh masyarakat ramai. Kenapa saya berkata begitu? Kerana sebelum PPB3K wujud, saya selalu tidak puashati dengan soal latihan asas yang saya terima bagi membantu saya menjadi hebat di tempat kerja. Saya memang amat kritikal dalam soal ini. Terasa ada sesuatu yang hilang.

Bukankah dari kenyataan di atas, saya merupakan seorang pelanggan yang mahukan satu corak latihan yang menjawab kehendak saya di atas? Bertolak dari situ, saya telah mula mengatur langkah untuk mewujudkan satu sistem latihan seperti yang diimpikan. Dalam setiap perjalanan dalam membangunkan PPB3K, saya selalu bertanya pada diri sendiri samada saya puas hati jika saya terima latihan sebegini? Jika jawapannya tidak, pasti saya akan perbetulkan. Inilah yang saya lakukan hingga wujud PPB3K seperti mana yang saya lihat sekarang.
.
.
Saya pasti, jika saya sudah puas hati, orang diluar sana pun akan puas hati. Saya bukan syok sendiri kerana sejak dari mula, bukan senang nak puas hati pelanggan bernama ‘saya’ ini. Kenyataan saya ini terbukti bila saya mula berkongsi idea PPB3K ini dengan masyarakat ramai. Rata-rata setuju PPB3K amat diperlukan. Hanyanya sebelum ini mereka tidak pernah tahu wujudnya PPB3K. Bak kata pepatah Melayu – Tak kenal maka tak cinta. Bukankah ini membuktikan idea yang tertulis di atas?

Atas sebab itu, akan saya pergiatkan kempen PPB3K ini dengan menekankan soal kesedaran bahawa semua kita perlukan PPB3K jika kita mahu ubah hasil yang kita terima dalam hidup ini. Tugas saya untuk 'educate' masyarakat mengenai keperluan ini. Bak kata slogan organisasi idola saya, saya hanya perlu – ‘Think Different’.

Wednesday, February 2, 2011

Live Life!

.
Don't just have career or academic goals. Set goals to give you a balanced, successful life. I use the word balanced before successful. Balanced life means ensuring your health, relationships, mental peace are all in good order.

There is no point of getting a promotion on the day of your breakup. There is no fun in driving a car if your back hurts. Shopping is not enjoyable if your mind is full of tensions.
.

"Life is one of those races in nursery school where you have to run with a marble in a spoon kept in your mouth. If the marble falls, there is no point coming first. Same is with life where health and relationships are the marble. Your striving is only worth it if there is harmony in your life. Else, you may achieve the success, but this spark, this feeling of being excited and alive, will start to die.

One thing about nurturing the spark - don't take life seriously. Life is not meant to be taken seriously, as we are really temporary here. We are like a pre-paid card with limited validity. If we are lucky, we may last another 50 years. And 50 years is just 2,500 weekends. Do we really need to get so worked up?
.

It's ok, bunk a few classes, scoring low in couple of papers, goof up a few interviews, take leave from work, fall in love, little fights with your spouse. We are people, not programmed devices."

"Don't be serious, just try to be sincere. Attend ADB!"