.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, June 28, 2011

Bola Sepak dan Kehidupan.

.
Minggu lepas, aku telah memfasilitatorkan program Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) untuk sekumpulan kadet juruteknik untuk ILSAS, Tenaga Nasional Berhad. Pada mulanya, semasa aku terima surat tawaran latihan ini, aku ingatkan mereka yang hadir ini terdiri dari mereka yang berumur awal 20an. Tapi alangkah terperanjatnya aku bila aku masuk ke dalam kelas pagi itu, rata-rata dari umur mereka dalam lingkungan umur 50an.
.
Bagi aku, what a pleasant surprise, aku memang suka memfasilitator old timers (otai). Tambah pula, bila memfasilitator ADB, dari pengalaman menunjukkan otai-otai lebih ‘appreciate’ ilmu dalam ADB ini mungkin kerana mereka telah mengalami berbagai pengalaman dalam hidup ini. Mereka boleh mengkaitkan pengalaman mereka dengan kandungan ADB ini. Sessi ADB kali ini tidak terkecuali. Seronok aku bila para peserta ini telah sudi berkongsi pengalaman dan pelajaran masing-masing semasa sessi ADB ini berlangsung. Banyak yang aku pelajari dari mereka.

Salah satu pelajaran yang terkesan pada aku ialah apa yang dikongsi oleh En Redzuan, salah seorang peserta ADB ini. Aku lihat cara pandang beliau terhadap kehidupan agak kreatif. Aku mulai sedar mengenai keunikan beliau bila beliau memberitahu aku dia tidak mempunyai handphone dan komputer peribadi. Jelas beliau, dia tidak memerlukan peralatan tersebut sebab tidak mahu terburu-buru dalam hidup ini. Aku tanya beliau bagaimana jika dia harus mendapat maklumat?. Jawabnya, beliau akan pergi ke mana-mana cyber café yang berdekatan. Bila aku renungkan, betul jugak kata beliau itu. Fikirkan …
.
Beliau melihat, untuk berjaya dalam hidup ini, kita perlu amal apa yang dilakukan oleh pemain bolasepak yang handal seperti Messi. Mana-mana pemain bolasepak yang handal menguasai empat perkara iaitu Kawalan, Hantaran, Ruang dan Peluang.

Pemain bolasepak handal sentiasa bijak 'mengawal' bola. Begitu juga dalam hidup ini, kita mesti pandai ‘mengawal’ perkara-perkara asas dalam hidup ini agar kita tidak tergelincir dari asakan kehidupan.

Pemain bolasepak yang handal selalunya bijak ‘menghantar’ bola kepada rakan-rakan sepasukannya agar mewujudkan ‘ruang’ bagi mencipta ‘peluang’ dalam sesuatu permainan itu. Begitu jugalah kita dalam hidup ini. Kita seharusnya bijak ‘menghantar’ segala sumber, kekuatan dan kelebihan yang ada di tangan kita bagi mewujudkan ‘ruang’ untuk mencipta ‘peluang’ dalam hidup ini.
.
Renungkan sebentar. Jika kita terus menerus amal konsep ‘Kawalan, Hantaran, Ruang dan Peluang’ dalam hidup ini, kejayaan yang kita inginkan cerah jadi milik kita. Mereka yang mengalami kegagalan dalam hidup ini selalunya gagal ‘mengawal’ sumber apa yang dimiliki mereka dan mereka juga gagal melaksanakan ‘Hantaran-Ruang-Peluang’ terhadap segala sumber yang mereka ada. Sumber-sumber ini yang dimaksudkan ini ialah seperti dalam bentuk wang ringgit, ilmu, produk, servis, hubungan dan lain-lain lagi.
.
Diakhir sessi ADB ini, aku katakan pada mereka bahawa ADB ini ibarat lampu suluh. Lampu suluh tidak akan dapat membantu jika kita tidak mahu mnggunakannya bila kita berjalan dalam gelap. Begitu juga ADB ini. Ianya tidak akan dapat membantu kita jika kita tidak mahu menggunakan ADB sebagai pedoman dalam hidup ini. Aku lihat ramai di kalangan mereka cukup terharu dengan apa yang telah mereka ketahui. Terharu aku bila mereka secara beramai-ramai telah menghantar peralalatan seminar aku ke kereta aku. Moga Tuhan beri ‘Sejahtera-Bahagia-Kaya’ kepada mereka semua. Amin …

Friday, June 24, 2011

God’s Grace Part 2

“So to receive God’s grace, we first have to receive our own grace — and that grace is egoless ness. Everyone needs to have the attitude of a beginner. Try always to have that attitude. It will prevent the hood of the ego from rising. You may think, “If I always remain a beginner, doesn’t that mean that I’ll never make any progress?” iv>


This is not so at all, because having the attitude of a beginner simply means that we retain the innocence and total receptivity of a beginner, which is the only way we can truly, and as quickly as possible, develop our knowledge.

.


You may wonder how you will be able to function in society and do your work if you’re always innocent and childlike. But to be innocent and childlike doesn’t mean to be a weakling — far from it! You have to be strong and assertive if the situations so demand. But still, you should always, as far as possible, be as open and receptive as a child.


Our bodies have grown, but our minds are not expansive. To make the mind expand and embrace the whole universe, we have to become like children. Only a child can grow. Today the mind is full of egoism. All our effort should be directed towards destroying the ego.

.

Say that two cars are coming from opposite directions along a narrow road. If both the drivers refuse to stop and give way, neither of them will be able to move forward. If, however, just one of them is prepared to back up and move aside, both can proceed.

The one who is forgiven, as well as the one who forgives, are able to advance. This is why it is said that to forgive is to advance. Forgiveness uplifts both the giver and the receiver. We should understand the practical side of everything and act accordingly. The ego can never be anything but an obstacle to real progress.

.

God is only compassionate towards us. He constantly bestows his grace upon us, even more than we deserve by our actions. God is not a judge who rewards us for our good deeds or punishes us for our bad actions. God is the fountainhead of compassion.

He forgives us for our mistakes and showers His compassion on us. But God can save us only if there is some positive effort on our part. If that effort is lacking, we cannot receive His grace. So it isn’t God’s fault — it is our fault.

.

We are not isolated islands, but are all connected, like links of the same chain. We are part of the chain of life. Our every action, whether deliberate or not, affects everyone. It isn’t right to think that we will become good only when everyone else has changed.

Most people have this attitude. We should be willing to change even if others refuse to do so. Thinking that we will change for the better only after those around us have changed, is like hoping to enter the sea after all the waves have subsided.

.
So instead of waiting for others to improve, we should make an effort to improve ourselves. When we do this, we will behold a change in others as well. When we cultivate only goodness within us, we will see only the essential goodness everywhere. So we have to be alert in our every thoughts, feelings, decisions and actions.

Wednesday, June 22, 2011

God’s Grace – Part 1

A woman was once given a beautiful lantern as first prize in an art competition. The lantern was made of glass with beautiful decorations. She hung it in her drawing room. While enjoying its beauty, she observed that some of the paint on the wall had begun to crumble. She decided to paint the whole wall.

When she had finished painting, she looked at the room and noticed that a window curtain was dirty. She immediately washed it. Then she noticed that the carpet was worn out and the threads were coming loose. So she removed the carpet and replaced it with a new one. Finally, the room looked fresh and new.

.

It all began with her hanging the lantern in the room, and led to the room becoming clean and beautiful. Similarly, if you begin to do one good thing in life, many good things will follow in its wake — it will be like a rebirth. God is the repository of all good qualities. If you imbibe just one good quality, you will get closer to God, and soon all other good qualities will follow. This is the only way in which this transformation is possible.

Mediocre students are often given grace marks to help them pass their examinations. Though everyone is eligible, only those who have secured a minimum level can receive them. It calls for effort on the part of the students. Those who don’t bother to study won’t receive that sort of help.

.


Similarly, God is constantly showering His grace on us. But if we are to benefit from it, there has to be some effort on our part as well. If our minds don’t have the receptivity needed, then even if God pours His grace upon us, it won’t do us any good. What is the use of complaining about the lack of sunlight, when we ourselves have shut all the doors and windows of our room? The light of the sun is everywhere; we need only open the doors and we will experience it.

Similarly, God is constantly bestowing His grace upon us, but we have to open the doors of our hearts to receive that grace. This means that before we can receive God’s grace, we first need to receive the grace of our own minds. God is infinitely compassionate; it is our own mind that lacks compassion towards us. This is why we do not experience God’s grace.

.

If a person extends his hand towards us with a gift, and we adopt an egoistic pose, he will think, “That person has such a big ego; I don’t think I’ll give this to him after all. I’d rather give it to someone else.” And with that the giver withdraws his hand.

The person who didn’t get the gift simply wasn’t receiving the grace of his own self. His egoism cost him that gift. And so it is that the grace, which we already should have received, continues to elude us because our mind is not willing to be humble enough to receive it.

.

On certain occasions, our intellect tells us to do something. But our feeling doesn’t agree. The intellect says, “Be humble,” while the feeling says, “No! If I’m humble, it won’t work. I’m not going to be humble towards these people,” The result is that we lose much of what we could have gained; something positive that could have happened, doesn’t take place.

Friday, June 17, 2011

Pelihara Hati (Unconscious Mind)

.
Hari Rabu lepas, aku diberi peluang untuk kongsi fikir dengan pelajar-pelajar baru yang mendapat tajaan biasiswa TNB yang dikelolakan oleh Yayasan Tenaga Nasional (YTN). Dalam perjalanan ke Hotel Residence di UNITEN itu, aku rasa sikit blur. Mungkin awal pagi kot. Yang aku dengar, ada kira-kira 60 orang pelajar baru yang akan mengikuti ‘talk’ aku pagi itu.

Hati aku bertanya, apa cara yang paling baik untuk aku deliver talk pagi ini kerana mereka ini semua memang pelajar cemerlang. Fikir punya fikir, aku katakan pada diri aku agar buat program ini secara santai. Tak payah nak pressure-pressure.

Pagi itu juga, aku terima ‘surprise’ kerana dua sahabat baik aku, Uztaz Hairuddin dan Bro Din Deraman hadir untuk ‘observe’ aku. Aku sebenarnya tidak sangka mereka akan datang walaupun aku ada menjemput mereka sebelum ini. Bersama Uztaz Hairuddin, aku selalu merujuk pada beliau mengenai ilmu-ilmu asas agama. Aku suka penerangan beliau kerana penerangannya cukup mudah dan berpandukan gambar ‘stick person’. Bersama Bro Din Deraman, my former classmate masa di universiti dulu yang kini merupakan seorang perunding dalam bidang keusahawanan, aku harap dapat bekerjasama dengan beliau dalam masa-masa akan datang. Happy aku mereka datang.
.
Semasa breakfast, aku duduk semeja dengan mereka berdua serta Bro Azman, Pengarah YTN dan Bro Ajid, Pengurus Kanan YTN. Our discussion pagi tu cukup istimewa. We talked about basic of life. Dalam diam, dapat aku rasakan sessi hari ini akan jadi luar biasa. Aku tak tahu mengapa tapi itulah yang aku rasakan.

Selepas itu, sessi bermula. Aku just bagi tahu diri aku, just be yourself and enjoy every moment of the session. Dan memang itu yang aku lakukan. Aku nampak para pelajar itu enjoy dan bila tiba nyayi lagu ‘Jalur Gemilang’, aku dapat rasakan the power yang disalurkan dalam nyanyian mereka itu. Meremang bulu roma aku. Moga mereka dapat sesuatu dari apa yang aku kongsikan.

Sebaik sahaja tamat ‘talk’ itu, aku ajak Uztaz dan Bro Din Deraman makan tengahari. Masih aku ingat, aku tanyakan pada Uztaz apa penambahbaikan yang perlu aku lakukan terhadap ’talk’ aku itu. Mulanya kami berbual secara am sahaja. Kami berbual pasal pentingnya gambaran ’stick person’ itu diketahui orang dalam usaha untuk ubah diri. Tetapi lama kelamaan Uztaz mula menyentuh agar aku tekankan lebih bagaimana mensucikan hati (unconscious mind). Mulanya aku rasakan aku sudah nyatakan secara am bagaimana mahu mensucikan hati tersebut. (Dengan turut perintah Tuhan dan cara pesuruhNya). Tetapi penerangan Uztaz yang berikut benar-benar buka mata aku. Inilah sebabnya mengapa hari ini memang luar biasa.
.
Kata Uztaz, hati yang bertindak sebagai ’raja’ kepada diri amat penting sangat dijaga kebersihannyanya. Bila hati rosak, punah seluruh diri. Ada dua perkara yang amat penting dilakukan agar hati sentiasa bersih dan tenang.

Pertama, pastikan bila mahu ambil keputusan, hati perlu tekankan bahawa keputusan itu dibuat kerana Tuhan dan bukan kerana lain. Sebagai contoh, kebiasaannya bila kita berniaga, kita buat keputusan berniaga kerana mahu untung. Jika kerana untung sahaja, bila kita tidak dapat untung, kita jadi huru hara. Tetapi jika kita berniaga kerana Tuhan, kalau kita tidak dapat untung, kita tidak huru hara kerana kita yakin Tuhan yang tentukan untuk kita. After all, semuanya milikNya. Kita reda. Sudahnya hati kita bersih dan tenang.

Kedua, ramai orang keluh kesah kerana memikirkan ada banyak perkara perlu dilaksanakan dalam satu-satu masa itu. Bila ini berlaku, sudahnya tiada satu tugas pun terlaksana. Keluh kesah kita makin bertambah! Sepatutnya, kita harus tanya apa yang perlu kita lakukan pada satu-satu ketika itu dan terus lakukan. Tak payah nak pikir semua perkara yang harus kita lakukan ketika itu tapi kita tahu kita tidak ada upaya untuk selesaikan. Buat tension jer. After all, bukankah Tuhan tidak akan memberati kita dari apa yang mampu kita tanggung?
.
Bila dua perkara ini jadi amalan harian, perlahan-lahan hati yang kotor dan serabut itu akan mula bersih dan tenang. Bila hati bersih dan tenang, baru hati ini mampu memerintah dan memimpin diri untuk mencapai Sejahtera-Bahagia-Kaya dalam hidup ini! Fikirkan ...

Mari kita kempen dan usaha baiki hati kita ...


Tuesday, June 14, 2011

FAQ PPB3K

.


Apa itu PPB3K?

PPB3K ialah satu program pembangunan diri dan organisasi di dalam Bahasa Malaysia yang menekankan soal Kesedaran Diri – Kesedaran Kerja Berpasukan – Kesedaran Kepimpinan secara bersepadu.


Kenapa perlu kepada PPB3K?

PPB3K diperlukan untuk tujuan berikut;

Individu : Peningkatan Produktiviti Peribadi
Organisasi : Asas Transformasi Organisasi


Bagaimana PPB3K dilaksanakan?

Bagi mencapai tujuan di atas, modul-modul berikut dilaksanakan secara bersepadu serta melaksana susulan terhadap modul-modul yang telah dilaksanakan tersebut secara sistematik dan berterusan. Modul-modul tersebut ialah;

Kesedaran Diri - Anda Dilahirkan Berjaya & Kreativiti Untuk Berjaya.
Kesedaran Kerja Berpasukan - Kami Berjaya 1 & Kami Berjaya 2.
Kesedaran Kepimpinan - Pimpinan Berjaya 1 & Pimpinan Berjaya 2.

Penyampaian setiap modul-modul ini akan menggunakan kaedah syarahan, perbincangan kumpulan, permainan kumpulan, video dan muzik.
.




Apakah keunikan PPB3K?

Setiap penerangan idea modul-modul dalam PPB3K akan berteraskan satu konsep yang dinamakan ‘Stick Person’. ‘Stick Person’ merupakan gambaran keseluruhan seorang manusia. Melalui gambaran ini nanti, dapat dijelaskan dengan mudah bagaimana diri seorang manusia itu beroperasi. Bila kita tahu bagaimana kita beroperasi dalam menghadapi sebarang cabaran di luar diri kita, maka lebih mudah kita membetulkan tindak tanduk kita dan seterusnya berupaya mempengaruhi hasil yang dikehendaki.


Bolehkah setiap modul-modul PPB3K ini boleh dilaksanakan secara berasingan?

Boleh. Modul-modul ini telah disusun agar ianya boleh dilaksanakan secara berasingan ataupun secara bersepadu. Namun untuk mencapai faedah yang optima, ditekankan agar setiap modul ini dilaksanakan secara bersepadu.


Dimana PPB3K dilaksanakan?

PPB3K dilaksanakan secara dalaman untuk satu organisasi.


PPB3K untuk siapa?

PPB3K sesuai untuk semua golongan seperti berikut;

Perkhidmatan Kerajaan
Perkhidmatan Swasta
Bidang Penjualan
Bidang Insuran
Bidang Jualan Langsung & MLM
Industri Kecil dan Sederhana
Bidang Keusawanan
Pelajar


Adakah PPB3K senang untuk dipraktikkan?

Senang! PPB3K telah disusun dengan mengambil kira agar ianya mudah dan praktikal untuk diamalkan bila pulang dari sebarang modul PPB3K ini. Tambahan pula modul-modul ini dibawa dalam Bahasa Malaysia serta menggunakan contoh-contoh tempatan agar memudahkan setiap orang memahaminya dengan mudah.


Bagaimana PPB3K akan menguntungkan diri dan organisasi saya?

Ketika ini ramai yang terlupa mengenai soal asas lalu menyebabkan ramai yang membuang tenaga, masa dan wang. Bagi mengatasi cabaran ini, modul-modul PPB3K menekankan soal-soal asas kesedaran diri, kerja berpasukan`dan kepimpinan yang mesti dilaksanakan secara bersepadu jika seseorang individu atau sesuatu organisasi itu mahu berjaya.





Bolehkah saya menjadi agen/jana pendapatan melalui PPB3K?

Melalui skim jana pendapatan PPB3K, anda berupaya menjana pendapatan tambahan yang mudah dan berbaloi. Sila hubungi saya di talian 019-2245-079 atau email saya di sssabasic@yahoo.com

Saturday, June 11, 2011

Family

.
I ran into a stranger as he passed by,"Oh excuse me please" was my reply. He said, "Please excuse me too; I wasn't watching for you."
. .
We were very polite, this stranger and I. We went on our way and we said goodbye. But at home a different story is told, how we treat our loved ones, young and old. Later that day, cooking the evening meal, my son stood beside me very still. When I turned, I nearly knocked him down. "Move out of the way," I said with a frown. He walked away, his little heart broken. I didn't realize how harshly I'd spoken.
. .
While I lay awake in bed, God's still small voice came to me and said, "While dealing with a stranger, common courtesy you use, but the family you love, you seem to abuse. Go and look on the kitchen floor, you'll find some flowers there by the door. Those are the flowers he brought for you. He picked them himself: pink, yellow and blue. He stood very quietly not to spoil the surprise, you never saw the tears that filled his little eyes." By this time, I felt very small, and now my tears began to fall.
. .
I quietly went and knelt by his bed; "Wake up, little one, wake up," I said. "Are these the flowers you picked for me?" He smiled, "I found 'em, out by the tree. I picked 'em because they're pretty like you. I knew you'd like 'em, especially the blue."I said, "Son, I'm very sorry for the way I acted today; I shouldn't have yelled at you that way." He said, "Oh, Mom, that's okay. I love you anyway." I said, "Son, I love you too, and I do like the flowers, especially the blue."
. .
Are you aware that if we died tomorrow, the company that we are working for could easily replace us in a matter of days. But the family we left behind will feel the loss for the rest of their lives. And come to think of it, we pour ourselves more into work than into our own family, an unwise investment indeed, don't you think?

So what is behind the story?
Attend ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ to have an idea on how to achieve balanced life.
.
Do you know what the word FAMILY means?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

Wednesday, June 8, 2011

Kompetitif (Competitive)

.
Sedang aku memfasilitator salah satu modul PPB3K untuk sebuah universiti swasta baru-baru ini, terlintas di fikiran aku makna kompetitif bila menyaksikan gelagat peserta-peserta seminar ini.

Dari apa yang aku saksikan, semua pelajar-pelajar ini pandai-pandai belaka tetapi mengapa keputusan peperiksaan mereka berbeza-beza? Dapat aku rumuskan bahawa pelajar yang bagus keputusan peperiksaan mereka begitu kompetitif sifat mereka dalam seminar ini. Sudahnya apa makna kompetitif?

.

Kamus Dewan mendefinasikan kompetitif sebagai bersifat persaingan, cenderung atau suka bersaing. (Kompetitif = Daya Saing). Mereka yang bersifat kompetitif ingin sentiasa menang. Betulkah? Kompetitif yang aku nampak dikeliling aku ialah keadaan dimana seseorang individu itu mahu menang disebabkan ada hajat atau matlamat yang mahu di capai. Kalau mahu setakat menang dalam satu persaingan bagi memenuhi rasa ego itu rasanya tidak mendatangkan faedah. Keadaan ini tidak begitu memberangsangkan kerana wujud nada negatif.

Sifat kompetitif ini boleh kita lihat dalam semua cabang kehidupan. Seperti dalam perniagaan, pemasaran servis/produk, perhubungan antara manusia dan sebagainya. Begitu juga jika kita lihat bangsa-bangsa di dunia ini. Ada yang kuat kompetitifnya dan ada yang kurang kompetitifnya. Bangsa-bangsa yang mengamalkan budaya kompetitif ini selalu dilihat sebagai bangsa maju di dunia ini.

Sifat kompetitif ini kadangkala dilihat negatif oleh orang sebagai satu sifat yang cuba mengaut segalanya untuk dirinya, ingin mendominasi orang lain, tidak kenal erti puas dan selalu menimbulkan ancaman pada orang lain. Apa pun itu bergantung kepada cara pandang kita. Apa yang aku nampak jika aku punya sifat kompetitif ini, aku akan menjadi orang yang cepat kenal peluang, punya matlamat hidup dan tidak buang masa.
.
Rumusan aku dari pemerhatian di atas ialah untuk bersifat kompetitif, kita harus punya matlamat yang mahu di capai. Lagi kuat kemahuan terhadap matlamat, lagi kompetitif kita jadinya. Perhatikan orang tengah bercinta dengan kekasih hati. Bukankah mereka amat ‘kompetitif’ sifat mereka selagi keinginan di hati tidak tercapai?

Pembinaan sifat kompetitif dalam diri masing-masing perlu diturut serta dengan belajar menjadi seorang yang asertif (assertive). Apa itu asertif? Berdasarkan kepada kamus McMillian English Dictionary, asertif didefinsikan sebagai ‘Behaving in a confident way in which you are quick to express your opinions and feelings’. Asertif ini boleh diajar. (Sebenarnya sekarang ini aku sedang menyiapkan modul ‘Assertiveness’. Aku tahu modul ini banyak gunanya). Bila sifat asertif berpadu dengan sifat kompetitif, kita boleh ‘survive’ malah boleh jadi hebat walau dimanapun kita tercampak di atas mukabumi ini.

Sedar tidak sedar, sebarang organisasi yang mahu membina daya kompetitif di kalangan anggota kerjanya serta kompetitif dalam industri yang diceburi oleh organisasi tersebut, ianya boleh dicapai bilamana organisasi tersebut melabur dalam PPB3K. Satu usaha yang sistematik dan bersepadu bagi membina daya kompetitif. Nak tahu lebih lanjut mengenai PPB3K sila hubungi aku.
.
Akhir kata, aku perlu menjadi kompetitif. Kompetitif dalam bidang yang aku ceburi ini. Kaedah pemasaran servis aku mesti kompetitif. Harga servis aku perlu kompetitif. Dalam kata lain serba serbi perlu kompetitif. Aku sedar walau aku pandai atau punya servis yang hebat sekali pun tetapi jika aku tidak kompetitif, usah harap aku akan ‘survive’ dalam bidang aku ini. Teori ini juga benar untuk tuan puan juga!

Sunday, June 5, 2011

Cerita Si Hitam dan Si Putih

.
Tersebutlah kisah di zaman dulu. Di sebuah kampung, ada dua orang sahabat rapat. Nama dua sahabat ini ialah Hitam dan Putih. Teramatlah baik mereka ini hinggakan orang ramai mengatakan mereka ini adik beradik.
.
Nak jadi cerita, satu hari berlakulah sengketa besar antara mereka. Besar sungguh sengketa mereka hingga mulai dari hari itu mereka tidak lagi bertegur sapa. Bukan itu sahaja, disebabkan teramat marahnya Hitam terhadap Putih, habis semua cerita buruk Putih yang sebelum ini disimpan oleh Hitam diceritakan kepada orang lain. Biasalah manusia, nak menyedapkan cerita-cerita ini, Hitam mula menokok tambah sana sini rahsia Putih.

Putih amatlah sedih dan marah bila mendengar cerita-cerita yang dihebahkan oleh Hitam itu. Disebabkan itu, Putih jatuh sakit. Makin lama makin teruk penyakit Putih hinggakan orang-orang kampung merasakan hidup Putih sudah tidak lama lagi. Maka orang-orang kampung bersungguh-sungguh memujuk Hitam agar berdamai dan memohon maaf dengan Putih. Mula-mula disebabkan ego, Hitam berkeras tidak mahu memohon maaf. Tapi orang-orang kampung itu tidak berputus asa. Maka teruslah mereka memujuk Hitam hingga lembut hati Hitam.
.
Maka pergilah Hitam menziarahi Putih. Hitam memohon maaf dari Putih. Namun Putih hanya berdiam diri sambil memandang sayu terhadap Hitam. Setelah berkali-kali Hitam cuba memohon maaf, Putih menyatakan beliau boleh memaafkan Hitam dengan syarat Hitam membelikan untuk beliau seguni kekabu. (bahan yang digunakan untuk mengisi bantal). Bergegaslah Hitam pergi mencari seguni kekabu. Puaslah Hitam mencari kekabu tersebut di pasar. Nasib menyebelahi Hitam bila Hitam berjaya membeli kekabu tersebut dari seorang wanita tua.

Hitam lalu bergegas semula ke rumah Putih dan menyerahkan kekabu tersebut kepada Putih. Sekali lagi Hitam meminta Putih memaafkan beliau. Kali ini, sebelum beliau memaafkan Hitam, beliau meminta Hitam menaiki satu tempat yang paling tinggi di kampung mereka itu dan kemudian menebarkan segala kekabu dalam guni itu agar kekabu itu berterbangan dan memenuhi segenap pelusuk kawasan di situ.
.
Hitam tak banyak soal. Dia lantas memikul guni kekabu itu dan mencari tempat paling tinggi di kampung mereka itu. Cari punya cari, sudahnya Hitam ternampak sebuah bukit dan tiadalah tempat yang lebih tinggi dari puncak bukit tersebut. Dengan susah payah, Hitam mendaki bukit tersebut sambil memikul guni kekabu itu. Sampai di puncak, Hitam termenung sejenak memerhatikan keindahan alam. Setelah puas, Hitam mula menebarkan segala kekabu dalam guni tersebut hingga tiada langsung kekabu dalam guni itu. Hitam memerhatikan kekabu itu terbang ditiup angin hinggakan ada kekabu yang terbang itu hilang dari pandangan beliau. Dilipat guni yang kosong itu dan hasrat Hitam mahu membuktikan apa yang dipinta Putih telah ditunaikan beliau.

Dengan hati yang girang, Hitam berjalan menuju ke rumah Putih. Sangkanya kali ini, Putih pasti akan memaafkan beliau. Sampai sahaja di rumah Putih, ditunjuk guni yang kosong itu kepada Putih. Hitam dengan penuh harapan memohon maaf kepada Putih. Putih memandang tepat smbil berkata dengan perlahan-lahan. ”Hitam, jika kamu benar-benar aku memaafkan kamu, aku ada permintaan terakhir. Aku pasti memaafkan kamu jika kamu laksanakan permintaan aku ini. Aku mahu kamu kutip segala kekabu yang telah kamu tebarkan dari puncak bukit itu tadi!” Terduduk Hitam mendengar permintaan Putih itu. Tamat
.
Apa pelajaran dari cerita ini?

Fitnah itu amat menyakitkan. Belum tentu sakitya boleh sembuh walaupun banyak tenaga, masa dan wang digunakan untuk menyembuh penyakit terkena fitnah ini.

Friday, June 3, 2011

A State of Mind

I have come a long way
to a distant place far far away
from where I used to live
and from what I used to do;

Life is a rosy dream,
happiness and joy aplenty,
everything that I wanted and
everything is as I had hoped for;

Everything is as I had hoped for,
everything is as I had longed for,
everything is except for the turmoil
that plagues me inside every day;

I sleep, I smile, I laugh, I play, I eat and I live
in a constant state of fear,
a fear that I did not ask for,
and one that I did not longed for;

Killing me from inside,
silently screaming for it to stop,
I am devoured by my own inner self,
day in and day out;

Haunting and taunting me,
time and time again,
they run helter and skelter
in the deep recess of my mind;

It’s just a state of mind,
I tell myself
hoping to erase these thoughts
of fear that hinges on the edge of my happiness;

Trapped inside my own mind,
eclipsed by my fear,
tears weep without a choice
hoping to vanquish this struggle within.

Wednesday, June 1, 2011

Negara Malaysia – Satu Pandangan.

Bila aku perhatikan keadaan Negara ini, gayat aku lihat. Kenapa tiba-tiba ramai sangat yang tidak puas hati? Masing-masing mahu tunjuk belang. Ini rasional atau turut emosi? Ada yang mengatakan ini perubahan yang sedang melanda dunia. Apa yang ada sekarang semuanya dipandang serong. Serba tak kena. Betul ker? Just because tempat lain demo sana demo sini, maka kita pun nak turut serta. Kenapa jadi begini? Confuse aku. Mujurlah baru-baru ini aku diberi peluang untuk hadir satu sessi penerangan keadaan negara ini. Ini cerita yang aku mahu kongsi ...
.
Cuba kita tanya pada diri kita apa yng kita mahu dari sebuah Kerajaan untuk negara macam Malaysia ini kalau bukan 6 faktor berikut;

Perpaduan
Negara Maju
Komunikasi Dua Hala
Komitmen Kerajaan Kepada Rakyat
Semua Pihak Tunaikan Janji
Imej Yang Bersih

Dari 6 faktor di atas, perkara perpaduan merupakan perkara pokok untuk mencapai 5 faktor lain dan seharusnya ini merupakan tumpuan dan usaha utama kita. Soal perpaduan perlu bermula dengan Penerimaan (Penerimaan bermakna hargai dan hormati sesama kita) dan bukan setakat toleransi kerana toleransi bermakna kita hanya berdiam diri mengenai perkara yang tidak dipersetujui. Fikirkan ...

Dalam membina perpaduan, adakah adil jika kita amalkan kesamarataan atau kita perlu kepada keadilan sosial? (Keadilan sosial bermakna letakkan keadilan kena pada tempatnya) Sebagai contoh jika berlari 400 meter, adakah adil jika semua pelari bermula pada garisan yang sama? Begitu juga dengan pemberian bantuan kepada setiap kumpulan di Malaysia ini, adakah adil menyamaratakan pemberian bantuan ini? Ada kumpulan yang sudah jauh ke hadapan dan ada jauh yang jauh ketinggalan. Semestinya keadilan sosial dituntut disini. Fikirkan …
.
Keselamatan dan perpaduan tidak dapat dipisahkan. Terutama dalam Negara Malaysia ini. Masih kita ingat peristiwa 13 Mei 1969? Masih kita ingat punca peristiwa 13 Mei 1969 ini kalau bukan bila satu kumpulan itu ‘cuba flex their muscle’ di jalan-jalan? Siapa untung? Tiada siapa untung! Fikirkan ...

Banyak orang suka jadi hero di kalangan kumpulan masing-masing tetapi ketika berada di kalangan berbagai kumpulan, mereka senyap seribu bahasa atau tiba-tiba menjadi penyokong perpaduan. Bukanlah kita cuba menidakkan setiap kumpulan dari bercakap mengenai kepentingan kumpulan masing-masing tetapi elaklah menjadi batu api. Gunakan saluran yang disediakan untuk menyuarakan hasrat masing-masing. Fikirkan …

Banyak orang bercakap pasal apa yang mereka tidak ada tetapi tidak mahu bercakap pasal apa yang mereka ada. Ini semua memang resam manusia yang amat mementingkan diri dan gagal atau buat-buat tak nampak gambaran besar. Akibat perbuatan-perbuatan inilah sudahnya memercikkan api pergaduhan antara kumpulan. Aku teringin sangat lihat satu kumpulan buat demo di jalan-jalan sambil menyuarakan betapa mereka amat bersyukur dengan apa yang ada di dalam tangan mereka. Fikirkan …
.



Tapi jika kita perhatikan apa yang berlaku ketika ini, the minority yang selalu cepat melenting dan bukan yang majority. Yang minority ini yang selalu nakal. Soalnya, pihak minority harus sedar. Negara ini bukan seperti Negara lain yang sedang hebat bergolak ketika ini. Tak pernah saya nampak lagi warga Negara ini yang kebuluran. Masalah yang aku dengar adalah sebaliknya seperti perlukah nasi lemak disajikan di sekolah-sekolah. Rasanya makan kita cukup. Pakai kita cukup. Peluang buat duit cukup. Jika tidak, masakan berduyun-duyun berbagai bangsa dari luar datang ke sini? Fikirkan …

Apa yang dibuat oleh Kerajaan ketika ini selalu dipandang tidak betul. Of course saya setuju Kerajaan yang ada sekarang bukan sempurna dan ini dipersetujui oleh beberapa pemimpin Kerajaan sendiri yang aku temui baru-baru ini. Tetapi kalau kita mahu buka mata hati kita luas-luas, banyak yang telah dilakukan oleh Kerajaan ini. Of course everybody ada perception terhadap Kerajaan ini. Masalah dengan kita ini, jika kita punya perception tak baik pada Kerajaan ini, susah untuk kita ubah perception kita ini. Ini memang perangai manusia dan kerja managing perception ini memang susah. Tapi aku tabik dengan Kerajaan ini kerana masih terus lakukan kerja walau dipandang serong. Aku bukan menyokong Kerajaan ini buta-buta tetapi aku amat mementingkan performance dan hasil yang diperolehi. Fikirkan ...

Soalnya, kita ini bersyukurkah? Adakah kita tak lupa sentiasa bersyukur? Orang yang tak bersyukur ini susah nak puas hati. Bila sentiasa tidak puas hati, sudahnya mudah orang ini asyik pandang buruk orang lain dan lebih bahaya orang sebegini tidak nampak silap diri sendiri. Sudahnya, apa makna syukur? Maknanya, gunakan nikmat apa yang Tuhan beri kepada kita untuk lakukan kerja-kerja yang bermenafaat. Anatara perkara asas yang perlu kita lakukan ialah seperti berikut;

1) Kita perlu tumpu dan amal nilai-nilai yang baik. Sebagai contoh, tumpu dan amal perkara-perkara yang ada dalam Rukun Negara.

2) ’Half truth is dangerous!’ Elak dari senang melatah terhadap maklumat yang belum disahkan betul.

3) ‘Let’s rational prevails not contempt!’ Mampukah diri kita amal kenyataan ini?

4) Asah diri agar makin baik dalam cabang-cabang hidup kita seperti Kerohanian, Emosi, Intektual (Ilmu), Fizikal (Tubuh), Kerjaya, Kewangan Peribadi, Keluarga dan Masyarakat.

5) Amal Synergy. Synergy bermaksud semua kita sangat penting dan berusaha secara bekerjasama untuk capai matlamat kita.

6) Bangunkan anak-anak atau siapa dalam tanggungan kita agar jadi warga yang hebat.

7) Bina perpaduan antara kita.
.
Akhir kata, satu renungan. Perjelaskan niat kita kerana niat kita amat penting. Kenapa? Niat akan pengaruhi emosi. Emosi akan pengaruhi keputusan. Keputusan akan pengaruhi tindakan. Tindakan akan pengaruhi hasil. Moga Tuhan berkati kita dan negara ini.