.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Saturday, September 24, 2011

Speeding

.
Adam, a rich guy, loved fast cars and he did have a few in his possession.


He loved to speed and could not be bothered about breaking speed limits.

Many a times he was caught by the cops and speed radars, fined, but still he never bothered until.

One day as he was driving at a very high speed as usual, he saw a cop following him. The cop overtook him finally and asked him to stop and checked his license.

He then took out his pad and started Writing, and then handed over the sheet of paper to Adam.
.

How much was this one going to cost?!!!

Wait a minute. What was this???? Some kind of joke? Certainly not a ticket.

Adam began to read:

"Dear Adam, Once upon a time I had a lovely daughter. She was six when killed by a car.

You guessed it - a speeding driver's car.

A fine and three months in jail, and the man was free. Free to hug his three daughters.

I only had one, and I'm going to have to wait until Heaven, before I can ever hug her again.

A thousand times I've tried to forgive that man. A thousand times I thought I had.

Maybe I did, but I need to do it again. Even now. Pray for me ...

And be careful, Adam, my son is all I have left."

Adam turned around in time to see the cop's car pull away and head down the road.

He watched until it disappeared.

A full 15 minutes later, he too, pulled away and drove slowly home, praying for forgiveness and hugging a surprised wife and kids when he arrived.

Life is precious. Handle it with care.

Wednesday, September 21, 2011

The Window Through Which We Look

.

A young couple moved into a new neighbourhood. The next morning while they were eating breakfast, the young woman saw her neighbour hanging the wash outside.

'That laundry is not very clean,' she said. 'She doesn't know how to wash correctly. Perhaps she needs better laundry soap.'

Her husband looked on, but remained silent.

Every time her neighbour would hang her wash to dry, the young woman would make the same comments.

About one month later, the woman was surprised to see a nice clean wash on the line and said to her husband:

'Look, she has learned how to wash correctly. I wonder who taught her this.'

The husband said, 'I got up early this morning and cleaned our windows.'

And so it is with life ... What we see when watching others depends on the window through which we look ...

God bless us!

Sunday, September 18, 2011

I Love You!

Saya tertarik dengan lagu nyanyian KRU ini. Pertama kali saya dengar lagu ini semasa dalam kereta dalam perjalanan pulang ke KL dari Ipoh Sabtu lepas. Saya sukakan rythmnya tetapi bila saya hayati liriknya, terus saya katakan this is really powerful statement.

Bukan apa, pada ketika saya sedang berusaha untuk memperkembangkan idea-idea dalam PPB3K ini, saya banyak terjumpa cerita-cerita mengenai hati dan peranan hati dalam membina hidup yang sejahtera-bahagia-kaya ... dunia dan akhirat. Salah satu yang benar-benar buat saya tersentak ialah kenyataan yang menyatakan ramai yang segan, takut atau tidak tidak kisah untuk menyuarakan suara hati masing-masing.

Ini termasuk dalam menyuarakan rasa cinta kita kepada orang yang really matter in our life seperti our life partner, parents, siblings dan yang lain-lain. Dunia akan menjadi suatu tempat lebih memyeronokkan jika kita semua berani menyuarakan ini semua.

Itu sebab saya lihat lagu dan senikata lagu ini cukup powerful untuk kita beri perhatian serta ambil tindakan atasnya. Lepas hayati video ini, apa kata just call somebody yang really matter to us and just say: I Love You!


video

Friday, September 16, 2011

Hasil (Result) Part 2

Bagaimana kita merancang mencapai Hasil?



Langkah 1
Senaraikan segala hasil yang harapkan berdasarkan pada cabang hidup anda. Berdasarkan kepada Anda Dilahirkan Berjaya, setiap manusia itu mempunyai 8 cabang hidup iaitu Kerohanian, Emosi, Intelek, Fizikal (Kesihatan), Kerjaya/Pendidikan, Kewaangan Peribadi, Keluarga dan Masyarakat. Katakan kita tumpukan senarai ini kepada cabang hidup kerjaya kita.

Langkah 2
Berdasarkan kepada senarai hasil itu tadi, kenalpasti satu hasil yang paling penting untuk dicapai bagi menyumbang kepada kejayaan anda (Cabang Hidup Kerjaya).

Langkah 3
Berdasarkan kepada senarai hasil itu juga, kenalpasti dua hasil berikut yang paling penting untuk dicapai bagi menyumbang kepada kejayaan anda (Cabang Hidup Kerjaya).
Dua hasil ini dikenali sebagai hasil yang akan membantu atau menyokong pencapaian hasil paling penting anda.

Nota: Tiga hasil yang paling penting ini membentuk ’Big Three’ hasil anda dalam cabang hidup Kerjaya anda.

Langkah 4
Berikut senaraikan segala aktiviti yang perlu anda laksanakan bagi membawa anda mendekati pencapaian hasil paling penting anda.

Langkah 5
Berdasarkan kepada senarai aktiviti itu tadi, kenalpasti satu aktiviti yang paling penting untuk dicapai bagi menyumbang kepada pencapaian hasil paling penting anda. (Cabang Hidup Kerjaya).

Langkah 6
Berdasarkan kepada senarai aktiviti itu tadi, kenalpasti dua aktiviti berikutnya yang penting untuk dilaksanakan bagi mencapai hasil paling penting anda itu ((Cabang Hidup Kerjaya).

Nota: Tiga aktiviti yang paling penting ini membentuk ’Big Three’ aktiviti anda dalam cabang hidup Kerjaya anda.

Langkah 7
Buat tekad dan terus ambil tindakan untuk laksana aktiviti yang paling penting anda laksanakan. Elakkan dari bertangguh. Bak kata Nike, ’Just Do It!’

Langkah 8
Fokus dan Disiplinkan diri anda hingga terlaksana aktiviti ini dengan cemerlang.

Langkah 9
Ulang langkah 4 hingga 8 bagi dua hasil berikut yang paling penting (langkah 3).

Renungan: Langkah-langkah yang tertera di atas sebenarnya adalah langkah-langkah asas untuk membuat keutamaan (prioritization) bagi segala tindak tanduk kita dalam usaha mencapai matlamat kita. Buatlah!

Wednesday, September 14, 2011

Hasil (Result) Part 1

.
Hasil sesuatu usaha itu adalah segalanya. Jika setelah berusaha tiada berhasil maka tiada makna usaha itu. Mungkin kita akan berfalsafah mengapa kita tidak mencapai hasil setelah berusaha, tetapi nun jauh di hati, kita akan tertanya-tanya mengapa hasil itu tidak dapat kita capai. Hasil adalah segala tumpuan suatu usaha. Baik di permulaan, pertengahan ataupun di pengakhiran suatu usaha.
.
Bila bercakap mengenai hasil, cuba kita pertimbangkan tiga soalan berikut;

Apakah Hasil yang diharapkan dari diri kita?

Daripada segala Hasil yang diharapkan dari diri kita, apakah Hasil yang paling penting?

Jika kita hanya boleh mencapai satu Hasil dengan penuh cemerlang, apakah Hasil yang perlu kita capai?

Adakah mampu kita menjawab tiga soalan di atas? Jika kita jelas dengan jawapan untuk soalan-soalan ini dan jawapannya juga turut spesifik, boleh diukur dan berjangkamasa, kita sebenarnya sudah mula melangkah untuk mencapai hasil tersebut. Ini seiring dengan kata-kata Einstein yang berbunyi;

“If you cannot explain what you are attempting to accomplish to a six year old child, then you probably not clear about it yourself.”

Selepas menemui jawapan ini, kita sepatutnya menumpukan segala usaha dan sumber yang ada untuk mencapai hasil ini. Elakkan sebarang gangguan menghalang kita untuk mencapai hasil ini. Kita tidak boleh menyalahkan sebarang gangguan ini jika kita lewat atau gagal mencapai hasil ini. Bukan apa, jika itu yang kita lakukan, sudah semestinya jalan-jalan untuk membawa kita hingga tercapai hasil tersebut akan kabur dari pandangan kita.
.
Dalam dunia perniagaan, sedarilah bahawa pelanggan-pelanggan kita hanya pentingkan apakah hasil atau faedah yang mereka boleh dapati dari produk atau servis kita. Adakah produk/servis kita mampu memberi segala hasil dan faedah seperti yang dijanjikan secara berterusan? Ini soalan cepumas. Jatuh bangun perniagaan kita berkait rapat dengan persoalan ini. Saya tertarik dengan definasi Kualiti yang dinyatakan oleh seorang guru Kualiti, Philip Cosby yang berbunyi;

“Your product or service does what you say it will do when you sell it and continues to do it.”

Saya suka dengan satu idea yang diberi nama ‘The Law of Three’ Hukum ini menyatakan pada sesuatu masa itu, kita hanya mampu memberi tumpuan paling maksima kepada tiga perkara sahaja. Jika lebih dari tiga perkara, fikiran kita agak sukar untuk memberi tumpuan. Sebenarnya ini perkara logik kerana dalam apa juga aktiviti, kita perlu membuat keutamaan (prioritization). Jika tidak, payah untuk laksana kerja kita.

Begitu juga bila bercakap mengenai memberi tumpuan kepada pencapaian sesuatu hasil. Hukum ini menyatakan kita perlu mengenalpasti satu hasil utama dan diikuti dengan dua hasil yang akan melengkapkan pencapaian hasil utama itu. Sebagai contoh, bagi seorang ahli perniagaan; Hasil utama kita sepatutnya ‘Jumlah Jualan’ dan dua hasil yang melengkapkannya ialah ‘Pemasaran Berkesan’ dan ‘Penjualan Berkesan’. Ini merupakan ‘Big Three’ ahli perniagaan tersebut.

Sudahnya apakah ‘Big Three’ dalam ‘Hasil’ yang anda ingin capai?
.
(Peringatan: Kebanyakan orang menghabiskan lebih kurang 90% daripada masa mereka untuk aktiviti-aktiviti yang menyumbang kepada hasil-hasil yang tidak penting dan sudahnya mereka selalu pelik mengapa mereka hanya mencapai kemajuan yang kecil.)

Saturday, September 10, 2011

Be Thankful

.

Thanks for not having.
Be thankful that you don't already have everything you desire.
If you did, what would there be to look forward to?

Thanks for lacking knowledge.
Be thankful when you don't know something,
for it gives you the opportunity to learn.

Thanks for difficult times.
Be thankful for the difficult times.
During those times you grow.

Thanks for limitations.
Be thankful for your limitations,
because they give you opportunities for improvement.

Thanks for challenges.
Be thankful for each new challenge,
because it will build your strength and character.

Thanks for mistakes made.
Be thankful for your mistakes.
They will teach you valuable lessons.

Thanks for exhaustion.
Be thankful when you're tired and weary,
because it means you've made the effort.

Thanks for setbacks.
It's easy to be thankful for the good things.
A life of rich fulfillment comes to those who are also thankful for the setbacks.

Thanks for troubles.
Gratitude can turn a negative into a positive.
Find a way to be thankful for your troubles,
and they can become your blessings.

Thanks for having.
Be thankful for what you have;
you'll end up having more.
If you concentrate on what you don't have,
you will never, ever have enough.

Wednesday, September 7, 2011

Seiri (Sisih)

Aku dah lama teringin nak sisih baju lama aku dari dalam almari baju yang kian sendat itu. Dah lama aku tangguh niat aku ini. Nak jadi cerita, hujung minggu lepas, entah apa mimpi aku, aku mula bongkar almari baju aku tu.

Memang payah nak aku sisih baju yang aku mahu ‘let-go’ dari baju yang aku mahu terus simpan. Sebab ada antara baju-baju ini banyak meninggalkan memori yang cukup indah. Tetapi tiba-tiba aku teringat konsep ‘Seiri’ yang merupakan ‘S’ yang pertama dalam aktiviti 5S. ‘Seiri’ atau Sisih itu membawa maksud agar ‘let-go’ segala barang yang anda tidak perlukan dari terus anda menyimpannya.

Mula-mula memang payah aku nak sisihkan tetapi bila aku teringat nota yang aku baca mengenai ‘Seiri’ ini langsung aku simpan sahaja baju-baju yang mahu aku pakai. Baju-baju yang aku suka tetapi tidak suka aku pakai walaupun harganya mahal atau punya ‘sentimental value’ terus aku masukkan kedalam bakul ‘let-go’. Aku tekan segala perasaan yang timbul.

Sudahnya apa yang terjadi?


Tiga suku (3/4) dari baju aku simpan termasuk dalam senarai ‘let-go’. Apa yang aku rasa? Entah kenapa aku rasa cukup puas dan lega. Suasana semacam baru lepas ribut taupan baru reda. Puas dan lega sungguh! Aku tengok ruang almari baju aku tu hampir kosong. Aku senyum sendirian. Aku nampak dan aku azam akan aku beli baju-baju yang aku suka pakai sahaja selepas ini. Barulah aku dapat berfikir sikit. Kalau tidak bila aku buka almari ini, fikiran aku jadi kusut. Terasa pada ketika itu, keputusan yang paling rumit untuk aku buat ialah untuk tentukan apa yang nak aku pakai. Pelik tetapi itulah realitinya.

Peristiwa laksana ‘Seiri’ terhadap baju-baju aku ini membawa aku terfikit tentang segala fikir-fikir yang sarat dalam fikiran aku ini. Adakah ada antara fikir-fikir ini patut aku ‘let-go’? Agar fikiran aku lebih lapang? Bila lapang lebih ringan aku jalani hidup ini? Tentu ada! Mmmmm ... satu fikir yang aku mahu ‘let-go’ ialah aku selalu fikir apa orang fikir tentang aku. Sudahnya aku rasa cara fikir itu selalu sahaja menyekat aku dari kemajuan. Aku azam nak ‘let-go’ fikir aku yang satu ini.

Balik cerita pasal baju-baju yang mahu aku ‘let-go’ itu. Aku lihat baju-baju tu cukup banyak. Kalau diisi dibelakang ‘Hilux’ aku tu, mungkin penuh. Aku terfikir nak jual sahaja baju-baju tu kepada gerai-gerai ‘bundle’ tetapi entah kenapa aku terfikir kenapa tak dihadiahkan sahaja kepada mereka yang mahu. Good idea. Aku contact sahabat baik aku ni. Aku bagi tahu hajat aku kepada dia. Dia kata serahkan saja kepada dia. So, aku serahkan saja baju-baju itu kepada beliau. Sekali lagi aku puas dan lega. Puas dan lega dalam memberi. Memang aku rasa sungguh seronok.


Dalam diam-diam aku telah amal dua hukum Tuhan ... ‘The Law of Prosperity’ dan ‘The Law of Giving and Receiving’. Itu sebab aku seronok. Nak tahu macam mana bila kita amal dua hukum ini menyebabkan kita seronok, hadiri modul ‘Anda Dilahirkan Berjaya’. Modul pintu masuk Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K) itu. Anda akan Sejahtera-Bahagia-Kaya’.

Saturday, September 3, 2011

Q&A During An Interview.


This is what happens during an interview for a post as a lawyer in one of Government’s Agency. You may think the answers are funny. But they are the correct answers. Think beyond boundaries.
.

Q. How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?

A. Concrete floors are very hard to crack!

Q. If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it?

A. No time at all it is already built.

Q. If you had three apples and four oranges in one hand and four apples and three oranges in the other hand, what would you have?

A. Very large hands. (Good one)

Q. How can you lift an elephant with one hand?

A. You will never find an elephant with one hand.

Q. How can a man go eight days without sleep?

A. No Problems, He sleeps at night.

Q. If you throw a red stone into the blue sea what it will become?

A. It will Wet or Sink as simple as that.

Q. What looks like half apple?>

A: The other half.

Q. What can you never eat for breakfast?

A: Dinner.

Q. Sungai Pahang is in which state?

A: Liquid

The interviewer was really impressed with the young man’s answers. Interviewer said "Last but not least, I shall either ask you ten more easy questions or one really difficult question. Think well before you make up your mind!"

The young man thought for a while and said, "My choice is one really difficult question."

"Well, good luck to you, you have made your own choice! Now tell me this.

Q. "What comes first, Day or Night?"

The young man was jolted into reality as his admission depends on the correctness of his answer, but he thought for a while and said,

A. "It's the DAY sir!"

Q. "How?" the interviewer asked.

A. "Sorry sir, you promised me that you will not ask me a SECOND difficult question!"

He was selected for the post!

Thursday, September 1, 2011

Crazy but not Stupid


One truck driver was doing his usual load delivery at a mental hospital, by parking his vehicle beside an open drain. He discovered a flat tire when he was about to return from the mental hospital. He jacked up the truck and removed the flat tire to fix the spare tire. When he was about to fix the spare tire, he accidentally dropped all the 4 bolts in the open drain.


As he cannot fish out the bolts from the open drain, he started to panic as to what should be done. Just then, a patient happened to walk past him and asked the driver as to why he was looking troubled.The driver thought to himself, since there is nothing much he can do or this mental joker can, just to keep the bugging away, the truck driver informed the whole episode to the mental patient and gave a helpless look.

The patient just laughed at the truck driver and said "You just cannot even fix such a simple problem. No wonder you are destined to remain a truck driver for life".

The truck driver was astonished to hear such a comment from a mental guy. "Here is what you can do" said the mental guy." take one bolt from each of the remaining 3 tires/wheels and fix it on to this tire. Then drive down to the nearest workshop and replace the missing ones. Isn't it simple my friend?"

The truck driver was so impressed with this quick fix answer and asked the patient "How come you are so smart and intelligent and you are here at the mental hospital?" The patient replied "My dear friend! I stay here because I am crazy but not stupid" . No wonder, there are some people, who behave like the Truck Driver, thinking that others are just stupid.

So, guys, though you all are learned and wise, but, just watch out, there could be some CRAZY guys in our professional/personal lives, who could give us lot of quick fixes and brush our wisdom.

Moral of the story:
Just do not conclude that you know everything and do not judge people by mere looks/attire/stature or academic background.