.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Saturday, October 29, 2011

My Life

But a long journey is just like few steps
when you walk with someone
who loves and cares for you.

We always look and care for the person
whom we love the most.
But we fail to look back at those
who love us the most.

Death's not the greatest loss in life ...
The greatest loss is when
relationships die inside us while
we are still alive...

Life is not about the people
who act true on your face...
It’s about the people who
remain true behind your back...

Time decides whom you meet in life
Your heart decides whom you want in life...
but your behaviour decides
who will stay in your life...

You can win life by all means..
Yes ... If you simply avoid two things...
1. Comparing - with others
2. Expecting - from others

Life will be more beautiful!!

Wednesday, October 26, 2011

An Obituary in the London Times ...

Today we mourn the passing of a beloved old friend, Common Sense, who has been with us for many years.


No one knows for sure how old he was, since his birth records were long ago lost in bureaucratic red tape

He will be remembered as having cultivated such valuable lessons such as
- Knowing when to come in out of the rain
- Why the early bird gets the worm
- Life isn't always fair
- Maybe it was my fault.

Common Sense lived by simple, sound financial policies (don't spend more than you can earn) and reliable strategies (adults, not children, are in charge). His health began to deteriorate rapidly when well-intentioned but overbearing regulations were set in place. Reports of teens suspended from school for using mouthwash after lunch and a teacher fired for reprimanding an unruly student, only worsened his condition.

Common Sense lost ground when parents attacked teachers for doing the job that they themselves had failed to do in disciplining their unruly children. It declined even further when schools were required to get parental consent to administer sun lotion or an aspirin to a student but could not inform parents when a student became pregnant and wanted to have an abortion.

Common Sense lost the will to live as the criminals received better treatment than their victims. Common Sense took a beating when you couldn't defend yourself from a burglar in your own home and the burglar could sue you for assault. Common Sense finally gave up the will to live, after a woman failed to realize that a steaming cup of coffee was hot. She spilled a little in her lap, and was promptly awarded a huge settlement.

Common Sense was preceded in death, by his parents, Truth and Trust, by his wife, Discretion, by his daughter, Responsibility, and by his son, Reason. He is survived by his 4 stepbrothers: I Know My Rights, I Want It Now, Someone Else Is To Blame, I'm A Victim.

Not many attended his funeral because so few realized he was gone.

Saturday, October 22, 2011

Teh O Nipis Kurang Manis

Pagi Jumaat lepas, aku keluar rumah jam 6.30 pagi. Aku tak terus ker pejabat. Tetapi aku terus ke kedai roti canai favorite aku tu. Bila aku sampai, kedai roti canai itu baru jer dibuka. Aku sukakan suasana kedai ini sebab ianya very relaxing and simple. Dia orang macam dah tahu apa aku nak order. Dua keping roti bom (tiada gula dan tiada minyak) serta air teh O nipis kurang manis. This is one of my favorite breakfasts.
.
Semacam biasa, sambil aku breakfast aku baca buku. Ini adalah keadaan santai yang paling aku gemari. Inilah keadaannya bilamana aku makan di kedai ini pada pagi-pagi sebelum ini. Namun, cerita pagi ini agak berbeza.

Sedang aku duduk melayan isi kandungan buku ini, tiba-tiba datang seorang muda duduk betul-betul sebelah aku. Aku sedikit pelik kenapa dia duduk sebelah aku walhal masih ada ruang kosong dalam kedai ini. Kalau duduk depan aku, aku rasa itu tidak berapa janggal. Tetapi ini betul-betul sebelah aku. Kalau aku katakan aku selesa dengan keadaan begini memang aku tipu. Tapi aku tidak kisah sangat. After all, negara ini negara demokrasi.

Sedang aku duduk mengelamun membaca sambil menghirup teh itu, tiba-tiba orang muda itu menegur aku. Macam-macam ditanyanya. Aku hanya senyum dan menjawab segala pertanyaan dia. Orang muda ini aku lihat quite humble. Bekerja sebagai seorang jurutera tapak bina (Civil) dan baru saja tamat pengajian. Apa yang menarik mengenai orang muda ini ialah mengenai 'social intelligent'nya. Walau muda, tapi beliau tahu macam mana nak ambil hati orang dan ’create link’ dengan orang disekelilingnya. Ini sesuai dengan buku yang sedang aku baca ini yang membicarakan kepentingan ’social intelligent’ dalam hidup ini.

Orang muda ini telah menceritakan latarbelakangnya yang sedang berusaha membina kehidupannya. Beliau tertarik dengan apa yang aku lakukan iaitu sedang membaca buku. Katanya bukan senang nak cari orang yang suka baca buku. Aku senyum kerana pada pandangan aku, pandai orang muda ini ambil hati aku. Tetapi yang sebenarnya mengapa aku senyum ialah kenapa orang pelik tengok aku membaca walhal sepatutnya mereka pelik kenapa mereka tidak membaca!

Aku dan orang muda itu terus berbual dan dia nampak really excited bila aku katakan aku juga merupakan seorang jurutera awam hanyanya sekarang aku lebih banyak buat kerja-kerja pengurusan. Kelakuan orang muda itu buat aku teringat keadaan aku kira-kira 25 tahun lepas bilamana aku sendiri begitu excited bertemu ’super-super senior’ aku dalam bidang kejuruteraan awam. Orang muda ini nampak beriya-iya mahu belajar sesuatu dari aku. Tanpa teragak-agak beliau meminta no telefon aku dan aku juga turut kongsi alamat blog aku. Beliau nampak teruja dan itu telah memberi aku keinginan untuk berkongsi sesuatu dengan orang muda ini.

”Jika you betul-betul hendak berjaya dalam bidang you ini. Ada satu rahsia penting perlu you buat” kataku dengan penuh serius. Aku lihat orang muda itu memandang aku dengan penuh harapan. Sambung aku, ”For the next 2 months, tentukan apa yang you nak capai dalam kerja you sekarang. Maybe you nak kumpul segala ilmu bagaimana mahu jadi jurutera tapak yang hebat dalam masa 3 tahun dari sekarang. Jika itu yang you mahukan, commit to yourself to achieve matlamat ini dalam masa ... say 3 years. Along the way kutip segala ilmu dan kemahiran dan lebih elok ilmu dan kemahiran itu di compile dalam bentuk satu presentation katakan dalam powerpoint. The beauty is, the moment orang nampak you bole bercakap mengenai management of construction site, terus orang kata you the expert. Sudahnya nilai you di pasaran naik mendadak!”. Aku lihat dia terpegun.
.
Aku senyum dan aku akhiri sharing aku itu dengan katakan pada orang muda itu, “I got to go. Mungkin you rasa apa yang I cakapkan tadi looks very simple. Tetapi let me reminds you. This is a very powerful thing. Ingat. Simplicity is the ultimate sophistication. Jumpa lagi.”

Aku meninggalkan dia sambil orang muda itu semacam terpempan. Aku dapat rasakan orang muda ini suatu hari akan berjaya kerana beliau punya ciri-ciri untuk berjaya. Puas dapat berkongsi sesuatu di awal pagi ini. Oh Allah! Bless Him!

Wednesday, October 19, 2011

Nasihat Iblis kepada Nabi Nuh


Dalam usaha kita untuk bina ‘ethics’ dalam diri dan masyarakat kita sekarang ini, saya teringatkan satu cerita Nabi Nuh a.s. yang pernah saya baca ketika kecil-kecil dulu. Mari sama-sama kita renungkan pelajaran dari peristiwa ini

Di antara manusia yang mendapatkan umur yang sangat panjang di dunia ini adalah Nabi Nuh a.s. Al-Quran mengatakan bahawa dia pernah hidup di sekitar kaumnya selama Sembilan ratus puluh tahun. Sepanjang masa itu Nabi Nuh telah menyeru mereka pada jalan Allah, namun hanya sedikit dari mereka yang kemudian mengikuti jalannya.
.

Melihat kaumnya yang sengaja mengingkari agama Allah, bahkan sering mengganggunya, Nabi Nuh a.s. memohon kepada Allah agar ditimpakan bencana kepada mereka. Allah mengabulkan permohonannya.Nabi Nuh a.s. diperintahkan untuk membuat kapal besar yang boleh memuat semua jenis makhluk hidup. Allah akan menurunkan hujan yang sangat lebat dan mengalirkan banjir yang sangat besar sehingga tidak satu pun dari mereka yang kafir akan tertinggal.

Tiba waktunya apa yang ditentukan oleh Allah.Bersama semua pengikutnya dan segenap pasangan makhluk melata lain Nabi Nuh a.s. naik ke atas kapal. Hujan mulai turun membasahi bumi. Nabi Nuh memperhatikan satu persatu dari mereka yang hadir di kapal. Tiba-tiba matanya memandang seorang lelaki tua yang tidak dikenalnya.

“Siapa anda?” Tanya Nabi Nuh a.s. ingin tahu.

“Aku Iblis,” jawabnya.

Dasar Iblis, dia tahu saja bagaimana cara masuk ke dalam kapal Nabi kekasih Allah itu. Dia boleh hadir di mana saja dia mahu. Bukan kerana dia makhluk ajaib, tetapi dia memang sangat gigih memperjuangkan usahanya.

"Mengapa engkau mahu ikut kami?” tanya Nabi Nuh a.s. lagi.

“Aku bukan mahu ikut kapalmu dan ingin selamat bersamamu. Aku hanya ingin mengganggu hati para pengikut mu. Biarlah tubuh mereka bersamamu asal hati mereka bersamaku,” jawab Iblis terus terang.

Iblis memang tidak pernah menyembunyikan niat jahatnya untuk mencelakakan manusia. Fikirnya, semua manusia sudah tahu siapa dia. Sejak zaman Adam a.s. sampai hari kiamat. Mengapa harus berbohong lagi, kerana tidak semua yang manusia ketahui pasti akan diikuti.

"Keluarlah dari kapalku, wahai musuh Allah!” kata Nabi Nuh a.s. kepada Iblis.

Iblis tidak menjawab apakah mahu keluar atau akan tetap di sana. Sebelum Nabi Nuh a.s., Allah juga pernah mengusirnya keluar dari syurga. Tetapi dia masih saja membangkang perintah Allah dan terus berusaha menggoda Nabi Adam a.s. sampai berhasil.

Dia hanya berkata, “Wahai Nuh, aku menyimpan lima strategi yang dengannya aku akan boleh mencelakakan umat manusia. Aku akan sebutkan padamu yang tiga, tapi akan menyembunyikan darimu dua lainnya.” Kemudian Allah mewahyukan pada Nuh agar tidak usah mendengarkan yang tiga, tapi dengar saja dua yang lainnya.

“Aku tidak berminat mendengar tiga strategi yang akan engkau sebutkan itu, tapi sebutkan dua strategi yang engkau sembunyikan dariku,” jawab Nuh.

Iblis berkata, “Wahai Nuh aku akan berusaha membinasakan manusia dengan dua cara: Pertama, dengan cara menanamkan sifat dengki dalam hati mereka; dan kedua dengan cara menanamkan sifat serakah dalam jiwa mereka. Kerana dengki maka aku dilaknat oleh Allah dan dijadikannya sebagai syaitan yang terkutuk. Dan kerana serakah maka adam menghalalkan segala makanan di syurga sehingga dia dikeluarkan. Dengan dua sifat ini, kami semua dikeluarkan dari syurga.

Setelah kapal Nabi Nuh a.s. mendarat dengan segenap penumpangnya, tiba-tiba Iblis datang lagi menghampirinya. Dengan suara yang amat merdu dia berkata pada Nabi Nuh a.s.,”Aku sangat berterima kasih padamu, lebih dari semua makhluk yang ada di bumi ini.”

“Terima kasih untuk apa?” tanya Nabi Nuh a.s. ingin tahu.

"Permohonanmu agar orang-orang kafir itu dicelakakan telah dikabulkan oleh Allah.

“Wahai Nuh, jangan sekali-kali engkau mendengki kerana ia telah mengantarku pada keadaan seperti ini. Dan jangan sekali-kali engkau serakah kerana ia telah menghantar Adam seperti yang dialaminya.”

Saturday, October 15, 2011

We, Human Being

Human Being: One of the most beautiful creations of GOD, every part of us is flawless and perfect for its function- mind to think of beautiful wonders of the world, mouth to say beautiful words, ear to listen those beautiful tunes, nose to smell nice scents, eyes to see beautiful views, hands to hold beautiful things, legs to bring us to the beautiful places and the list goes on. Be grateful to Him for making us this beautiful.
.
Believe it or not, we can simply be a beautiful person by doing good things for good cause. As Plato said, The good is the beautiful! Beauty is not stereotyped to certain group or gender. So, no matter who you are, from which generation or ethnic you belong to, where you live, when your birthday is, how you live your life; everyone deserves to be beautiful! As long as you believe in yourself that you're having such a unique beauty by just simply being you!

I would really love to quote this words of wisdom by Audrey Hepburn: For beautiful eyes, look for the good in others; for beautiful lips, speak only words of kindness; and for poise, walk with the knowledge that you are never alone.

How soothing! Everything which involves good must be beautiful. Truly, beautiful is an abstract kind of feeling where you can’t simply put into words to describe it as beautiful potrays someone or something having good qualities that give great pleasure to the eye of the beholder, also satisfaction to hear or think about etc. What a wonderful word beautiful is!
.
There's an analogy comparing human to butterfly, where initially the beauty is not obvious as it's in the later stage. As we grow up and be sensible in what we're doing, we'll appreciate this beautiful life more than we did previously. So as a token of appreciation, we should simply "accessorize" ourselves with all the good behaviors and manners, surround our life with all the good things and do a lot of good deeds to beautify our life. Hence, people will notice how beautiful you are!

Everyone is like a butterfly, they start out ugly and awkward and then morph into beautiful graceful butterflies that everyone loves - Drew Barrymore. On a final note, the best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart -Helen Keller.

That would be deeply felt in you heart and only you know how it feels. Do feel good about yourself because you're worth it! You're Beautiful! So, all the beauties out there, do inspire others as well and say how beautiful they are!

Wednesday, October 12, 2011

You Weakness Can Be Your Strength

.
A 10-year-old boy decided to study judo despite the fact that he had lost his left arm in a devastating car accident. The boy began lessons with an old Japanese judo master. The boy was doing well, so he couldn't understand why, after three months of training the master had taught him only one move.
.

"Sensei," the boy finally said, "Shouldn't I be learning more moves?" "This is the only move you know, but this is the only move you'll ever need to know" the sensei replied.

Not quite understanding, but believing in his teacher, the boy kept training. Several months later, the sensei took the boy to his first tournament. Surprising himself, the boy easily won his first two matches. The third match proved to be more difficult, but after some time, his opponent became impatient and charged; the boy deftly used his one move to win the match.

Still amazed by his success, the boy was now in the finals. This time, his opponent was bigger, stronger, and more experienced. For a while, the boy appeared to be overmatched. Concerned that the boy might get hurt, the referee called a time-out.

He was about to stop the match when the sensei intervened. "No," the sensei insisted, "Let him continue." Soon after the match resumed, his opponent made a critical mistake: he dropped his guard. Instantly, the boy used his move to pin him. The boy had won the match and the tournament. He was the champion.
.

On the way home, the boy and sensei reviewed every move in each and every match. Then the boy summoned the courage to ask what was really on his mind. "Sensei, how did I win the tournament with only one move? "

"You won for two reasons," the sensei answered. "First, you've almost mastered one of the most difficult throws in all of judo. And second, the only known defense for that move is for your opponent to grab your left arm."

The boy's biggest weakness had become his biggest strength. Sometimes we feel that we have certain weaknesses and we blame God, the circumstances and our self for it but we never know that our weakness can become our strength one day.

Each of us is special and important, so never think you have any weakness, never think of pride or pain, just live your life to its fullest and extract the best out of it!"

Sunday, October 9, 2011

Good to Great

Malam ni aku menulis sebab aku teringin sangat nak catatkan sesuatu selepas tamat baca buku ‘Good to Great’ (G2G) kajian Jim Collins itu. Hebat buku ini. Mendalam kajiannya dan rumusannya memang di luar dari sangkaan aku. Memang tak aku sangkalkan, buku ini antara buku pengurusan terhebat yang pernah aku baca. Kudos kepada Collins dan rakan-rakannya.

Tetapi apakah perkara terpenting yang aku pelajari dari G2G ini?
.


Pertamanya, memang aku tertarik dengan Teori Landak (Hedgehog Theory) buku ini. Teori Landak ini adalah berdasarkan satu cerita dongeng Aesop yang mengesahkan cerita antara Sang Landak dan Sang Musang. Sang Musang ini terkenal dengan mempunyai berbagai strategi dalam cuba memerangkap mangsanya namun Sang Landak yang menjadi mangsa pula hanya mempunyai satu strategi sahaja namun strategi yang diguna oleh Sang Landak itu amat berkesan untuk menangani sebarang situasi.

Sang Musang itu menggunakan berbagai helah untuk memerangkap Sang Landak. Namun Sang Landak hanya menggunakan satu strateginya sahaja (iaitu dengan menggembang dan menegakkan duri badannya) dalam menangkis sebarang usaha Sang Musang menjeratnya. Sudahnya sampai bila-bila Sang Musang gagal memerangkap Sang Landak!

Jadi berdasarkan Teori Landak ini, hidup kita seharusnya mempunyai satu teori yang boleh kita gunakan dalam mengharungi hidup ini terutamanya bilamana perlu menentukan matlamat dan berdepan dengan pilihan-pilihan dalam hidup ini. Teori Landak ini menyatakan, matlamat yang kita pilih perlu memenuhi 3 kriteria;

1) Adakah kita ‘passionate’ dengan matlamat tersebut. Passionate ini bermaksud adakah kita teruja dengan apa yang mahu dicapai atau teruja dengan maksud matlamat tersebut terhadap hidup kita.

2) Adakah kita dapat merasakan bahawa kita mampu menjadi yang terbaik dalam apa yang kita mahu capai itu.

3) Adakah matlamat yang kita mahu capai itu boleh membawa keuntungan dari segi wang ringgit.

Sekiranya matlamat yang aku pilih itu memenuhi ketiga-tiga kriteria di atas, maka matlamat itu boleh aku terima menjadi matlamat atau ‘Teori Landak’ aku. Seterusnya, bilamana aku berdepan dengan sebarang pilihan, hadapkan pilihan tersebut terhadap matlamat aku itu. Jika pilihan itu ada dapat memenuhi Teori Landak aku itu, , maka aku boleh mempertimbangkannya. Jika tidak lupakan sahaja. Mudah jadi hidupkan?




Bila aku telah menetapkan matlamat aku itu, G2G meminta sangat-sangat aku sentiasa berfikiran positif bahawa satu hari aku akan berjaya mencapainya tetapi pada masa yang sama, G2G mahu aku berani berhadapan dan mengambil tindakan terhadap sebarang ’brutal facts’ yang aku hadapi dalam perjalanan mencapai matlamat aku itu. Cara pendekatan begini dipanggil ‘Stockdale Paradox’

Jika inilah yang menjadi disiplin aku, pasti, dengan izin Tuhan, aku akan mencapai matlamat aku itu!

Thursday, October 6, 2011

Together We Are One

Adakah apa yang tersiar dalam video dibawah ini akan terus menjadi satu mimpi atau satu hari benar-benar menjadi kenyataan?




Pilihan Di Tangan Kita!





Tuesday, October 4, 2011

Penglibatan dalam Kerja

.
Pagi tadi, aku breakfast dengan satu group senior civil engineers di satu café somewhere in PJ. Mereka bukan orang lain. Dah lama aku kenal mereka. Jadi sebelum habis Shawal ini, aku just nak ‘touch base’ dengan mereka.
.
Semasa aku sampai di café tu, aku lihat mereka dah pun sampai. Jadi aku cepat-cepat order my breakfast dan joint mereka. Aku dengar mereka sedang membincangkan beberapa soal teknikal mengenai isu-isu kerja yang sedang mereka hadapi. Aku senyum sendirian. Dah lama aku tak dengar cerita-cerita teknikal ini. Datang juga rindu aku terhadap hal-hal teknikal ini. Dah lama aku tak terlibat dengan hal-hal ini. Ialah semenjak aku banyak tumpu usaha aku terhadap hal-hal pembangunan manusia dan pengurusan.

Aku juga senyum kerana bila aku teliti apa yang dibual oleh mereka itu sebenarnya bukan sangat mengenai soal kefahaman tentang hal teknikal itu sendiri tetapi lebih kepada mengapa susah sangat pihak kontraktor atau kakitangan mereka untuk amal hal-hal teknikal itu dalam kerja harian mereka. Aku lihat berkerut muka mereka. Pada ketika itu aku terfikir sesuatu. Kalau diteliti dari perbualan mereka ini, masalah mereka ini bukannya soal teknikal tetapi lebih mengenai cabaran bagaimana mahu membuat orang terlibat sepenuhnya dalam kerja mereka. Sebenarnya cabaran ini bukannya hanya terhad kepada mereka sahaja, tetapi daripada apa yang aku yang dengar sebelum ini pun, rata-rata punya cabaran yang sama.

Tanpa kita sedari masalah kita sebenarnya ialah penglibatan orang terhadap apa yang diusahakan amat penting bagi menjayakan segala hajat kerja kita. Apatah lagi macam mana nak ambil tindakan terhadap masalah ini. Kita tidak tahu apa yang kita tidak tahu! Fikirkan …

Aku sengaja provoke mereka dengan mengatakan bahawa apa yang aku dengar dari perbualan mereka ialah bukan ‘teknikal’ masalahnya tetapi sebenarnya ‘orang’ adalah masalah kita. Aku lihat muka-muka mereka tersenyum. Aku seterusnya sengaja katakan adakah kita sedar bahawa itulah masalah kita dan adakah kita tahu bagaimana nak selesaikan? Bertambah meleret senyum mereka.

Salah seorang dari mereka menyampuk, “Tak kan benda senang itu pun orang kita tak boleh nak handle?” Aku katakan pada beliau, “Jangan sangka orang kita tahu apa yang kita tahu walaupun ianya amat mudah kepada kita. Benda ini semua bunyinya mudah tetapi benarkah ianya mudah? Cuba tanya diri kita adakah kita sendiri paham bagaimana nak ambil tindakan terhadap isu ini?” Aku lihat mereka termenung panjang. Aku hanya senyum kambing.

Sebenarnya tanpa kita sedari, kita telah tipu diri kita sendiri. Benda senang seperti membina penglibatan itu perkara logik dan kita anggap semua orang tahu. Tetapi sebenarnya ramai antara kita tidak jelas. Dan jika kita mulai jelas sekali pun, kita mulai sedar bahawa untuk ambil tindakan terhadap isu ini bukan senang. Kita tersekat dan langkah paling mudah ialah kita lupakan isu ini! Kita harap masalah ini selesai dengan sendirinya. Tetapi apa yang berlaku? Dalam diam-diam, masalah kita itu makin kronik!

Diakhir breakfast pagi itu, aku katakan pada mereka, ”Kita sepatutnya tanyakan pada diri kita apa yang boleh kita lakukan dalam ruang lingkup kuasa kita. Kalau kita asyik menunding jari pada orang lain, sampai bila pun hal ini tidak akan selesai.” Salah seorang dari mereka tanya aku apa yang patut kita lakukan. Secara bersahaja aku katakan, ”Apa kata you all gunakan PPB3K. Ianya memang dalam ruang lingkup kuasa masing-masing.”

”Tapi bukankah PPB3K ini perlukan masa. We don’t have time la Mior” kata salah seorang dari mereka lagi. Jawab aku, ”Well tu la masalah kita. Selalu nak cepat tapi sudahnya jadi lebih lambat. Jangan kita terperangkap dengan sindrom ’Nak cepat sudahnya jadi lagi lebih lambat’ ini. PPB3K ini nampak je lambat pada awalnya tetapi in the long run you akan banyak jimat masa dan perjalanan kita akan makin laju.”
.
Aku puas hati dapat sampai message ini kepada mereka. Salah seorang dari mereka ucapkan terima kasih di atas idea-idea yang aku kongsi itu. Aku katakan pada mereka, ”Aku bukan bagi idea, aku hanya mahu provoke you all punya minds’ Berderai ketawa kami sambil tinggalkan cafe tersebut.

Saturday, October 1, 2011

Values vs Academic Qualifications.

This is a powerful message in our modern society. We seemed to have lost our bearings & our sense of direction. Read on …



One, young, academically excellent person went to apply for a managerial position in a big company. He passed the first interview. The director who did the last interview, made the last decision. The director discovered from the CV that the youth's academic achievements were excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research. He never had a year when he did not score.

The director asked, "Did you obtain any scholarships in school?" The youth answered "none".

The director asked, "Was it your father who paid for your school fees?" The youth answered, "My father passed away when I was one year old. It was my mother who paid for my school fees."

The director asked, "Where did your mother work?" The youth answered, "My mother worked as a clothes cleaner. The director requested the youth to show his hands. The youth showed a pair of hands that were smooth and perfect.

The director asked, "Have you ever helped your mother wash the clothes before?" The youth answered, "Never, my mother always wanted me to study and read more books. Furthermore, my mother can wash clothes faster than me."

The director said, "I have a request. When you go back today, go and clean your mother's hands and then see me tomorrow morning."

The youth felt that his chance of landing the job was high. When he went back, he happily requested his mother to let him clean her hands. His mother felt strange, but with mixed feelings, she showed her hands to her son.The youth cleaned his mother's hands slowly. His tears fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled and that there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that his mother shivered when they were cleaned with water.

This was the first time the youth realized that it was this pair of hands that washed the clothes every day to enable him to pay the school fee. The bruises in the mother's hands were the price that the mother had to pay for his graduation, academic excellence and his future.

After finishing the cleaning of his mother hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother. That night, mother and son talked for a very long time. Next morning, the youth went to the director's office.

The Director noticed the tears in the youth's eyes and asked, "Can you tell me what you did and learned yesterday in your house?"

The youth answered, "I cleaned my mother's hands, and also finished cleaning all the remaining clothes."

The Director asked, "Please tell me your feelings."

The youth said, Number 1, I know now the meaning of appreciation. Without my mother, there would not be the successful me today. Number 2, by working together and helping my mother, only now I realize how difficult and tough it is to get something done. Number 3, I have come to appreciate the importance and value of family relationship.

The director said, "This is what I am looking for in my new manager. I want to recruit a person who can appreciate the help of others, a person who knows the sufferings of others to get things done, and a person who would not put money as his only goal in life. Son, you are hired."

Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates. Every employee worked diligently and as a team. The company's performance improved tremendously.

To Ponder

A child, who has been over protected and habitually given whatever he or she wanted, would develop the entitlement mentality and would always put himself first. He would be ignorant of his parent's efforts. When he starts work, he assumes that every person must listen to him, and when he becomes a manager, he would never know the sufferings of his employees and would always blame others. This kind of person, may be good academically and may be successful for a while, but eventually would not feel a sense of achievement. He will grumble and be full of hatred and fight for more.


If we are this kind of protective parents, are we really showing love or are we destroying the kid instead?

You can let your kid live in a big house, eat good meals, learn piano, watch a big screen TV. But when you are cutting grass, please let him experience it. After a meal, let him wash his plates and bowls together with his brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love him in the right way. You want him to understand, no matter how rich his parents are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young man.



The most important thing is your kid learns how to appreciate the effort and experience the difficulty and learns the ability to work with others to get things done.