.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Wednesday, December 28, 2011

80th Floor

There were 2 brothers who lived on the 80th floor of a building. On coming home from office one day, they realized to their dismay that the lifts were not working and that they had to climb the stairs home. After struggling to the 20th level, panting and tired, they decided to abandon their bags and come back for them the next day.
.
They left their bags on the 20th floor and climbed on.

When they reached the 40th Floor level, they had gone sufficiently mad and irritated. The younger brother started to grumble and both of them began to quarrel. They continued to climb the flights of steps, quarreling all the way to the 60th floor.

They then realized that they had only 20 floors more to climb and decided to stop quarreling and continue climbing in peace. They silently climbed on and reached their home at long last. Each stood calmly before the door and waited for the other to open the door.

And then they realized that the key were in the bags which they had left on the 20th floor.
.
This story is the reflection of our life and times. All of us climb the tall building called life. Some till the entire 80th floor and some less. Many of us climb under the expectations of our companion.

Time to time these is our friends and parents till 20th floor then our spouse or our dear ones till the next level of the building. We seldom get to do the things that we really like and love and under pressure and stress that by the age of 20, we get tired and decide to dump the load. Being free of the stress and pressure, we work enthusiastically and dream about ambitious wishes.

By the time we reach 40 years old, we start to loose our vision and dreams. We begin to feel unsatisfied and start to complain and criticize. We live life as a misery as we are never satisfied.

Reaching 60, we realize that we have little left for complaining anymore and we begin to walk the final episode in peace and calmness. We think there is nothing else to disappoint us, only to realize that we could not rest in peace because we have unfulfilled dream. A dream we abandoned 40 years ago. So what’s your dream?
.
Know your dreams and follow them so that you do not live with regrets. Help others and thank God.

Accept yourself. Believe in yourself. Like yourself.

Happy 2012.

Tuesday, December 20, 2011

Khabar untuk seluruh Manusia ...

Tujuan ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB) ialah untuk berkongsi idea bagaimana untuk belajar menyayangi diri sendiri. Di waktu ini kelihatan ramai manusia ‘lupa’ untuk menyayangi diri sendiri hingga ada yang sanggup menganiayai diri sendiri dengan melakukan perkara-perkara yang di larang Tuhan. Bilamana seseorang itu mampu menyayangi diri sendiri, sudah pasti beliau akan memberi faedah positif kepada diri sendiri khasnya dan masyarakat amnya dalam setiap cabang kehidupan.
.
Terdapat 8 cabang kehidupan bagi seseorang manusia itu seperti berikut;

Kerohanian
Intelek
Emosi
Fizikal
Kerjaya/Pelajaran
Kewangan
Keluarga
Komuniti

Bilamana seseorang itu berjaya mencapai keseimbangan dalam semua cabang hidup ini, barulah beliau dikatakan sebagai seorang yang benar-benar berjaya. Bagi belajar menyayangi diri sendiri, seseorang itu perlu mengetahui dan mengambil tindakan terhadap 4 soalan pokok kehidupan iaitu;

Siapakah saya?
Dimanakah saya sekarang dalam hidup ini?
Kemanakah arah tujuan hidup saya ini?
Bagaimanakah untuk saya mencapainya?

Kempat-empat soalan ini sebenarnya membentuk bahagian-bahagian utama dalam ADB itu sendiri. Keunikan utama ADB terletak kepada penggunaan satu rajah yang diberi nama ‘Stick Person’ bagi menerangi sebarang konsep dalam ADB ini. Dengan bantuan rajah ‘Stick Person’ ini nanti, pasti para peserta ADB akan dapat melihat sesuatu perkara itu dari sudut yang berbeza dan ini sudahnya akan mempengaruhi cara tindak yang lebih positif bagi mencapai hasil yang dikehendaki.
.
Melalui ADB, para peserta akan memulakan satu pengembaraan yang paling menyeronokkan didalam hidup mereka! Diyakini, selepas tamat mengikuti ADB ini nanti, mereka akan berupaya melihat kehidupan dengan lebih bermakna dan berupaya menetapkan matlamat hidup dalam setiap cabang kehidupan mereka. Ini pasti membantu mereka menjadi warga negara yang Sejahtera-Bahagia-Kaya. (Dunia dan Akhirat).

Friday, December 16, 2011

Tumpuan Fikiran

Wap Air bertukar menjadi Ais
Buah Fikiran bertukar menjadi Realiti

Dua kenyataan di atas amat dekat dengan aku sejak seminggu yang lepas. Sentiasa saja bermainan dalam fikiran aku. Apa kaitannya dua kenyataan ini? Apa signifikan dua kenyataan ini dalam hidup kita? Inilah yang ingin aku ceritakan disini agar penerangan ini kelak dapat dijadikan pedoman kita bersama.
.

Semenjak sekolah lagi, kita biasa dengar kenyataan dalam ilmu sains bahawa semua benda adalah tenaga. Tenaga tidak dapat dihapuskan. Namun suatu benda itu mampu bertukar bentuk. (Law of Vibration) Dulu masa sekolah, kenyataan ini aku hafal semata-mata untuk lulus exam. Namun, aku tidak faham maksud kenyataan ini. Lebih-lebih lagi kaitannya dengan kehidupan.

Apa pun, dalam usia aku menjangkau 50 tahun ini, kenyataan ini amat memberi makna kepada aku. Terutama kaitannya dengan kehidupan. Aku selalu mengungkap Law of Vibration ini dalam kelas Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) tetapi tidak aku fahami seperti apa yang aku fahami sekarang. Apa yang aku faham?

Wap air (dalam bentuk gas) bertukar menjadi Ais (dalam bentuk pepejal) apabila tenaga ditarik keluar dari wap air dan sebaliknya berlaku apabila tenaga dimasuk dalam ais. Tiada apa yang hilang.

Buah Fikiran juga merupakan tenaga. Jika Buah Fikiran ini kita bekalkan tenaga, pasti ianya akan berubah bentuk menjadi realiti atau hasil dalam hidup kita ini. Tenaga yang dimaksudkan disini ialah fokus kita, semangat kita, kesabaran kita dan sebagainya. Jika kita tidak bekalkan cukup tenaga, pasti ianya tidak mampu menjadi realiti kita. Fikirkan …
.
Ada dua perkara pokok disini. Satunya ialah apa buah fikiran yang kita layani. Keduanya adakah kita bekalkan cukup tenaga untuk buah fikiran itu menjadi realiti. Sebagai contoh, katakan kita layani satu buah fikiran yang berbunyi, ‘Aku Tidak Boleh’. Bilamana kita beri tenaga kepada buah fikiran ini secara berterusan dalam bentuk semangat lemah atau kesedihan (sememangnya dua perkara ini juga merupakan satu bentuk tenaga!), lama kelamaan ini akan bertukar menjadi realiti kita. Begitu juga, katakan kita layani satu buah fikiran berbunyi; ‘Aku Boleh!’ dan kita bekalkan tenaga secara berterusan dalam bentuk keyakinan atau semamgat tinggi, lama kelamaan ianya akan bertukar menjadi realiti kita.

Buah fikiran dan tenaga ini boleh dalam bentuk negatif ataupun positif. Apa pun kita yang memilihnya! Sememangnya Pilihan Di Tangan Saya! Jika kita masih mahu menunding jari bahawa apa yang terjadi dalam realiti kita disebabkan angkara orang lain, sebenarnya itu juga merupakan pilihan kita!

Itu sebab mengapa orang selalu berkata kita perlu sentiasa berfikiran positif dan dalam agama Islam sendiri amat menitik beratkan agar penganutnya sentiasa bersangka baik. Mengapa? Kerana berfikiran negatif atau bersangka buruk itu merupakan virus kehidupan. Virus-virus ini jika kita beri tenaga secara berterusan pasti akan menjahanamkan diri malah realiti kita. Kita mesti take charge of our thoughts! We can’t delegate this job to others!

Jika kita lihat sekeliling ramai yang tidak menyedari hakikat ini. Sudahnya mereka alpa dalam apa jenis buah fikiran yang mereka layani dan mereka terus dibuai-buai dengan segala macam penipuan dunia. Seram aku dibuatnya tambah lagi mengenangkan bahawa masa kita di atas mukabumi ini bukannya makin panjang!
.
Aku mesti take charge of my thoughts! Apa maknanya? Sedari & Kuasai apa buah fikiran yang mahu aku layani dan sedari aku mesti beri tenaga kepada buah fikiran yang mahu aku jadikan sebagai realiti hidup aku. Jika anda masih tidak jelas hal yang sangat penting ini, hadiri Anda Dilahirkan Berjaya. Nanti dalam program itu akan saya jelaskan lebih lanjut.
Apa pun … akan aku ingat …

Wap Air bertukar menjadi Ais
Buah Fikiran bertukar menjadi Realiti

Tuesday, December 13, 2011

Great Advice From A Dog

.
If a dog was the teacher you would learn stuff like …

When loved ones come home, always run to greet them.
.
Never pass up the opportunity to go for a joyride.

Allow the experience of fresh air and the wind in your face to be pure ecstasy.

When it's in your best interest, practice obedience.

Let others know when they've invaded your territory.

Take naps
.
Stretch before rising.

Run, romp, and play daily.

Thrive on attention and let people touch you.

Avoid biting when a simple growl will do.

On warm days, stop to lie on your back in the grass.
.
On hot days, drink lots of water and lie under a shady tree.

When you're happy, dance around and wag your entire body.

No matter how often you're scolded, don't buy into the guilt thing and pout .... Run right back and make friends.

Delight in the simple joy of a long walk.

Eat with gusto and enthusiasm. Stop when you have had enough.
.
Never pretend to be something you're not.

If what you want lies buried, dig until you find it.

When someone is having a bad day, be silent, sit close by and nuzzle them gently.

Sunday, December 11, 2011

Hidup Bermakna di Selese Hills.

Semalam aku berpeluang untuk memfasilitator satu program yang aku beri nama ‘Hidup Bermakna’ untuk staf RHB Islamic Bank bertempat di Selesa Hill Homes. Program retreat ini telah dianjurkan oleh MAA Takaful dan aku merupakan penceramah jemputan untuk program ini.
.

Aku bertolak ke Selesa Hill Homes selepas solat subuh dan aku really enjoy dengan suasana dalam perjalanan itu. Dari rumah, aku ambil jalan melalui Duke Highway dan terus masuk ke Karak Highway. Aku betul-betul rasa peaceful especially dapat menyaksikan keindahan alam semasa melalui Karak Highway. Dah lama rasanya aku tak merasakan kedamaian melihat kindahan alam tambahan dalam keadaan subuh menjadi siang. What a feeling!

Fikiran aku melayang kepada tujuan aku ke Selesa Hill Homes ini. Ini adalah pertama kali aku dapat peluang untuk berkongsi sebahagian daripada idea utama dalam PPB3K ini untuk institusi kewangan atau lebih tepat dalam institusi insuran. Sememangnya sudah lama aku berhajat untuk mencari peluang melaksanakan seminar bersama institusi insuran ini. Baru sekarang aku berpeluang. Thank you to Allah! Ironiknya, idea-idea dalam PPB3K ini mulanya aku temui dalam institusi insuran semasa aku mengikuti program-program Col Izaidin satu masa dulu.

Apa pun, aku berjanji aku mahu beri yang terbaik. Ada rasa timbul cuak juga dalam fikiran aku. Namun aku ingat pesanan John Kehoe dalam buku yang sedang aku baca sekarang yang bertajuk ’Mind Power Into The 21st Century’. Beliau menyatakan fikiran kita hanya boleh melayani satu fikiran pada satu-satu masa. Apa fikiran yang selalu kita layani itu sudahnya akan menjadi tindakan dan seterusnya realiti kita.

Aku perlu hindarkan layani fikiran-fikiran negatif. Untuk itu, aku ulang lagi dan lagi kenyataaan ’Relax-Organise-Fun’ dalam fikiran aku. Kalau ada sebarang fikiran negatif yang menghinggapi, cepat-cepat aku bayangkan itu tak lain sebagai tabiat aku yang lama atau ibarat satu keretapi yang berlalu depan aku. Bukan apa, aku nak try apa yang disarankan oleh John. Aku nak tengok samada ada tak kesannya bila aku berbuat begini.
.

Walau nampaknya apa aku lakukan ini macam main-main tetapi tidak dapat aku nafikan ianya ada kesan terhadap perasaan aku. Aku sampai di Selesa Hill Homes dalam keadaan yang high spirit. Walau semasa aku sampai disana, tiada siapa datang membantu aku untuk set-up perkakas seminar aku, aku masih dalam keadaan high spirit. Benak hati aku berkata, itu baru sikit saja aku amalkan untuk mempengaruhi fikiran aku. Bayangkan jika aku betul-betul serius amalkan ini setiap hari.

Aku bercadang untuk memberi perhatian serius terhadap pengalaman aku ini. Aku mahu amal ini secara serius dan berterusan. Definitely, this will be my main focus in the near future. Aku mahu have a control of my mind and not to let circumstances to take control of my thinking. Aku rasa begitu teruja sekali.

‘Hidup Bermalamat’ dapat aku sampaikan dengan baik. Aku beri yang terbaik? Yes! Aku lihat sebahagian besar para hadirin semacam dalam deep thinking. Aku tak tahu apa yang difikirkan mereka tapi aku dapat rasakan apa yang aku kongsikan itu make sense dan ada kaitan dengan apa yang mereka hadapi dalam hidup mereka. Aku terasa teruja bila salah seorang leader mereka datang kepada aku selepas aku deliver talk pagi itu lalu berkata, ”Thank you so much. I really enjoy your talk. It’s really an eye opener!” Aku senyum sambil acknowledge kata-kata beliau.
.

Aku mesti mengucapkan terima kasih kepada En Fauzi dan En Fahmi dari MAA Takaful kerana sudi menjemput aku ke sessi ini. Kalau ikutkan logik, tak ada sebab aku boleh kenal mereka. Doesn't make sense at all! Tetapi aku yakin bila aku ‘vibrate’ cukup kuat, pasti sumber-sumber yang boleh membawa aku hampiri matlamat aku itu akan ‘attract’ kepada aku. Perlaksanaan ‘The Law of Vibration and Attraction’Hukum Tuhan!

Friday, December 9, 2011

Mendengar vs Dapat Ilmu


'Examine what is said, not him who speaks.’

Aku terbaca quote di atas semasa dalam salah satu rendezvous aku dalam internet ini. Mula-mula aku lihat quote ini macam biasa saja. Tapi akibat daripada beberapa kejadian baru-baru ini, quote ini benar-benar membawa makna yang mendalam pada aku.
.
Pengalaman pertama berlaku apabila satu pagi, aku duduk minum teh tarik dengan seorang sahabat aku ini. Kami sebok compare notes mengenai apa yang sedang kami baca serta program-program yang kami ikuti. Semasa dia berkongsi mengenai satu program yang pernah di hadirinya, aku katakan pada dia bahawa aku berminat untuk hadiri program tersebut. Aku lihat sahabat aku ini hanya tersengih sambil berkata bahawa program itu tidak akan membawa banyak pengetahuan baru pada aku.

Aku terdiam seketika lalu sambil secara spontan aku katakan pada dia bahawa aku tidak kisah apa pun program itu atau siapa yang menyampainya kerana apa yang penting bagi aku ialah untuk belajar walaupun aku hanya belajar satu perkara. Itu pertama kali aku terfikir maksud quote di atas. Aku termenung memikirkan hubungan pengalaman aku ini dengan quote ini.

Pengalaman kedua mengenai quote ini ialah bila mana satu hari itu aku bertemu dengan salah seorang bakal pelanggan aku ini. Beliau meminta aku memperkenalkan apa yang boleh aku tawarkan kepada organisasi beliau. Aku tak tahu samada dia memang dah sedia mahir dengan apa yang aku sampaikan atau just simply not ready to listen. Tapi yang jelas, selepas penerangan aku itu, beliau kelihatan get all wrong apa yang aku tawarkan.

Memandangkan dia sebagai pelanggan, aku hanya anggukkan saja apa yang diluahkannya. Tapi dalam perjalanan pulang selepas pertemuan itu, seorang sahabat yang menemani aku ke sessi penerangan itu membuat kenyataan secara bersahaja, ”Sayang yer ... jika guy tadi tu just give himself peluang just untuk listen apa yang you sampaikan ... surely dia dapat something kan?” Aku hanya senyum tanpa memberi sebarang komen

Dua pengalaman di atas sebenarnya memberi pengajaran yang cukup berharga pada aku. Apa yang aku pelajari? Actually aku hanya perlu sudi mendengar dan beri peluang pada diri aku untuk mendengar apa yang dikatakan oleh orang yang berkata depan aku itu. Sebenarnya aku akan lebih banyak belajar jika aku terus mendengar dari banyak bercakap. Ini bukan soal membiarkan ego aku tercabar. No such thing!

Bila aku sudi mendengar, aku seolah-olah menyedut segala ilmu yang dikatakan oleh orang yang bercakap itu. Memang banyak untungnya. Aku telah mula amal perkara ini dan dapat aku rasakan kesannya. Boleh aku katakan, banyak jawapan-jawapan aku perolehi dengan hanya mendengar daripada percakapan-percakapan orang disekeliling aku. Aku doubt mereka sendiri faham apa yang mereka cakapkan sebabkan mereka sebok bercakap dan bukan mendengar!

Mmm … ‘Examine what is said, not him who speaks.’

Wednesday, December 7, 2011

Pengalaman di Equatorial Bangi


Hujung minggu lepas, aku berpeluang untuk memfasilitatorkan program ‘Penglibatan Dalam Kerja’ (PDK) untuk sekumpulan anggota kerja dari EWT bertempat di Hotel Equatorial, Bangi. PDK ini memang benar-benar satu marathon bagi aku kerana ianya bermula pada pagi Jumaat lepas hingga tengahari Ahad lepas termasuk dua sessi malam.
.
Bagi aku bukan senang nak buat kerja macam ini. Bagi sesiapa yang biasa dengan kerja fasilitator ini, mereka semestinya faham. Tapi mujurlah aku di assist oleh buddy aku, Ajid. He is surely most helpful. Terima kasih banyak-banyak Jid. Pada masa yang sama, aku sedar, as time past by, aku really need to develop fasilitator-fasilitator lain untuk bawa program-program dalam PPB3K ini. Jid, hope you ready asap.

Para peserta PDK ini aku lihat cukup tekun menerima apa yang aku kongsikan pada mereka. Mungkin idea-idea dalam PDK ini agak unik bagi mereka. Mungkin mereka tidak pernah menyaksikan idea-idea dari sudut pandang yang aku kongsikan ini. Sememangnya idea-idea ini selalu didengari tetapi bila digunakan idea ‘Stick Person’ untuk menerangkan idea-idea ini, ianya jadi lain. Aku rasakan mereka mulai melihat hidup mereka bermakna dan tidak seharusnya disia-siakan.

Ini berlaku kerana terjadinya unsur-unsur ‘experiential learning’ dalam PDK ini. Sebagai contoh, masih aku ingat lagi bilamana pada hari kedua PDK ini, aku mengatakan kepada mereka bahawa pada malam tersebut akan diadakan satu persembahan kepada pihak pengurusan mengenai satu topik ‘Bagaimana Meningkatkan Penglibatan Dalam Kerja’ dengan menggunakan kaedah ‘mind map’. Semasa makan tengahari, aku terdengar bisikan-bisikan yang mengatakan masing-masing takut dan segan untuk laksanakan persembahan tersebut. Aku terkedu sebentar. Aku sedari, inilah dia bukti kenyataan ‘Tahu dan Buat adalah dua perkara yang sangat berbeza’. Apa harus aku lakukan?
.
Itulah, selepas makan tengahari, aku pergi melawati setiap meja kumpulan. Aku katakan kepada mereka, bahawa hari sebelum itu, telah kita pelajari apa itu konsep ‘Stick Person’ dan masing-masing yakin konsep ini amat membantu diri masing-masing terutamanya dalam menangani cabaran yang mendatang. Aku melihat mereka angguk kepala tanda setuju.

Kemudian aku susuli dengan beberapa soalan. Mengapa kita jadi takut atau segan buat persembahan selepas paham konsep ‘Stick Person’ ini? Sepatutnya kita jadi lebih berani? Apa kata kita cabar diri kita bahawa kita boleh buat persembahan? After all kita tahu (berdasarkan kepada konsep ’Stick Person’ ini) bahawa kita mampu buat itu semua jika kita mahu dan tidak wujud soal mampu atau tidak mampu.

Aku lihat mata mereka terbuka luas dan dapat aku rasakan mereka mendapat satu pengalaman baru daripada sessi ini. Maka tak peliklah bila malam itu, rata-rata mereka dapat mempersembahkan persembahan mereka dengan begitu baik. Aku harap pengalaman ini akan menjadi titik tolak untuk mereka membina hidup masing-masing yang lebih Sejahtera-Bahagia-Kaya!
.
Bagi aku, pelajaran yang paling utama aku terima ialah aku mulai sedar bahawa setiap buah fikiran kita itu merupakan ’energy’ dan ’energy’ ini sentiasa mahu diterjemahkan di dalam dunia fizikal ini. Ianya diterjemahkan dalam bentuk tindakan lalu menghasilkan hasil dalam hidup kita ini. Dalam lain perkataan, be careful dengan fikiran yang kita layani sebab ianya pasti menjadi bentuk tindakan dan seterusnya menjadi hasil yang kita terima dalam hidup ini.

Jika kita benar-benar memahami soal ini, pasti hidup kita jadi lain. Jadi lebih bermakna. Dan juga, kita akan cuba elak dari melayani benda-benda negatif kerana sememangnya benda-benda negatif ini virus bagi diri kita! Apa pun, Pilihan Di Tangan Anda!

Monday, December 5, 2011

Dreams Do Come True

.
I feel so inspired watching this video.

So breathtakingly beautiful and kudos to Susan.....her dreams have come true … how touched she must have felt in being able to sing right along side her idol Elaine Paige … this is wonderful. I am so happy for Susan! She chased her dreams and realized them. It must be such a wonderful feeling!


video



A valuable lesson in life. Dreams do come true. Do not ever let anyone ever tell you different!!!

Sunday, December 4, 2011

Just A Box Of Crayons ...



While walking in a toy store
The day before today
I overheard a Box of Crayons
With many things to say

I don’t like Red” said Yellow
And Green said, “ Nor do I!”
And no one here likes Orange
But no one knows quite why

“We are a Box of Crayons
That really doesn’t get along.”
Said Blue to all the others
“Something here is wrong!”

Well, I bought that Box of Crayons
And took it home with me
And laid out all the crayons
So the crayons could all see

They watched me as I colored
With Red and Blue and Green
And Black and White and Orange
And every color in between

They watched as Green became the grass
And Blue became the sky
The Yellow sun was shining bright
On White clouds drifting by

Colors changing as they touched
Becoming something new
They watched me as I colored
They watched till I was through

And when I’d finally finished
I began to walk away
And as I did the Box of Crayons
Had something more to say

“I do like Red” said the Yellow
And Green said, “So do I!”
And Blue you are terrific!
So high up in the sky.”

“We are a Box of Crayons
Each of us unique
But when we get together
The picture is complete”