.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Saturday, January 28, 2012

'Performance Sustainability' AMD: Susulan 1


Semalam telah diadakan susulan pertama bagi program 'Performance Sustainability – PPB3K’ untuk AMD, Transmission. Aku keep telling myself bahawa nadi program ini terletak kepada sejauh mana komitednya anggota kerja AMD ini dan diri aku sendiri kepada susulan ini.

Nak dijadikan cerita, semasa berbual dengan Bro Razib Dawood kelmarin, timbul satu idea untuk jemput beliau untuk kongsi pengalaman beliau tentang betapa pentingnya punya matlamat. Dia tanpa banyak soal memberi persetujuan. I’m happy. Definitely bila wujud perkongsian pengalaman oleh ‘role-model’ semasa sessi-sessi susulan ini, pasti ianya memberikan satu high impact kepada para participants. Sudahnya, aku utarakan idea ini kepada Hj K. Hj K being Hj K terus mempersetujuinya malah dia telah menambahbaik bagaimana peranan ‘role-model’ ini kemudian nanti. Itu yang aku seronok kerana punya rakan kerja macam Hj K. Kami compliment each other.
.
Hj K dan aku telah pergi breakfast di Restoran Kayu sebelum melaksanakan susulan ini. Hj K makan roti telur dan aku makan roti canai. Sejak akhir-akhir ini, selalu kami breakfast di restoran ini. Bukan apa, suasana restoran ini cukup santai untuk kami makan sambil bincang idea-idea untuk program ini. Tidak terkecuali dengan sessi breakfast kami pada pagi itu, satu idea baru telah aku pelajari dari Hj K. Aku beritahu Hj K mengenai kemusykilan aku bagaimana harus menerangkan kepada participants dengan cara paling mudah bagi menetapkan visi, misi dan nilai diri.
.
Dalam keadaan santai-santai itu, Hj K berpandangan bahawa untuk menetapkan perkara-perkara besar ini (visi, misi dan nilai diri), lebih baik kita terus berpandu kepada apa yang Tuhan mahukan daripada kita. Kenapa? Sebab Tuhan yang telah mencipta kita, Tuhan tahu segala selok belok mengenai diri kita. Sebaliknya, kita sendiri tidak tahu dengan terperinci apa yang baik dan buruk untuk diri sendiri. Dalam kata lain, segala visi, misi dan nilai diri ini perlu boleh dikaitkan dengan jelas kepada perintah Tuhan kepada kita. Jika tidak dapat dikaitkan, pasti kita akan tersasar dalam hidup ini. Mudah sekali! Aku puas hati sangat-sangat.
.
Semasa sessi susulan tersebut telah aku kongsikan idea bagaimana untuk mengenalpasti matlamat-matlamat yang mahu dicapai di tempat kerja bagi mereka yang baru mula bekerja. Disebabkan mereka baru bekerja, mungkin agak payah untuk mereka zoom terus kepada apa yang mahu mereka capai sebab banyak lagi area-area kerja yang belum didedahkan kepada mereka. Aku syorkan kepada mereka agar create ’folder’ untuk segala bahagian ilmu yang mereka terima dalam kerja masing-masing. Dengan peredaran masa, mereka akan mulai nampak apakah perkara yang mahu mereka develop secara khusus dalam diri mereka. Ini pasti memberi kelebihan yang tinggi kepada diri masing-masing.
.
Sebaik saja aku memperjelaskan beberapa perkara kritikal seperti apa yang mereka soalkan, aku beri laluan kepada Bro Razib untuk kongsi pengalaman beliau. Aku memang puas hati dengan perkongsian beliau. Memang bertepatan sungguh perkongsian beliau dengan hajat no satu aku agar participants ini betul-betul serius untuk tetap dan capai matlamat masing-masing. Tq so much, Bro Razib!
.
Aku mesti hats-off kepada kumpulan AMD ini kerana aku lihat memang mereka cukup serius melaksanakan segala ‘homework’ yang telah aku berikan kepada mereka di akhir sessi ADB tempohari. Aku cukup terharu kerana GM AMD sendiri telah begitu ‘humble’ sekali untuk kongsi video ‘logo’ hidup beliau sendiri. Ini petanda he is a terrific leader dan he is so caring dalam developing his people. Dalam ‘sms’ beliau kepada aku selepas susulan, beliau quote, “… itulah, if we can motivate these beautiful young minds to a higher level and they be the best that they can possibly be, it would fulfill half of our vision.”
.
Satu lagi perkara yang cukup mengujakan aku ialah bila salah seorang dari anggota kerja AMD ini, Bro Hafiq telah menunjukkan kepada aku hasil kerja beliau mengenai pembinaan visi diri, misi diri, nilai diri, logo diri dan lagu matlamat diri dalam bentuk ‘personal profile’. Selalaunya kita ingatkan hanya company sahaja ada ‘company profile’ tetapi Bro Hafiq dengan bakat kreativitinya telah menwujudkan his own ‘personal profile’. Bravo!
.

Last but not least, I noticed that these people have a positive vibe about them. I simply can feel that they are on their way to greatness. O Allah, bless them and help them! Ameen …

Tuesday, January 24, 2012

The Secret Letters Of The Monk Who Sold His Red Ferrari


I spent Chinese New Year Holidays reading this book. I hardly put down the book till I finished reading it. I must say, this book is kind of a revisit to all ideas that are very dear to me. Mmm … a good food for my mind. I had a good rest and most of all I felt energize to move on in this life. Here is the review of the book.

.
Julian Mantle, the protagonist in Robin Sharma’s bestseller, The Monk Who Sold His Ferrari, where the celebrity American lawyer renounced all his worldly possessions, including his prized Ferrari, resurfaces in the sequel, The Secret Letters Of The Monk Who Sold His Ferrari.

This time around, he is a mentor to his cousin’s son, Jonathan Landry. Julian sends Jonathan on a mission to retrieve the talismans and the letters that he had sent to different people across the globe, post his Himalayan sojourn.

Jonathan abhors the task, thinking of the clutter on his office desk in his absence. He is also loathe to leave his six-year-old son Adam, whom he dotes on, though his marriage to his one-time sweetheart Annisha is on the rocks. Nonetheless, a fiat from his mother sees him take the flight out to Beunos Aires to meet Julian, who briefs him on the emergent need to undertake the journey, the purpose of which is to save a life.

Jonathan sets out to meet the people who are custodians of the talismans and the trip takes him to cities strewn across the globe, to Istanbul, Paris, Osaka, Mexico, Barcelona, Cape Bretton Island, Shanghai, and finally to Agra.

At some points in the book, one gets the feeling of sifting through a travelogue. The pages vividly describe the sights and smells of cities that Jonathan visits. But the bigger picture emerges when Jonathan gets down to the business of interacting with those whom Julian had entrusted with the talismans.

Every trip leaves him admiring the confidants of his mother’s cousin, and every time he comes up short in comparison. It also dawns on him that each recipient of the talisman led a life worthy of what is inscribed in the parchment accompanying the talisman.

Ahmet in Istanbul teaches him the power of authenticity, Antoine Gaucher, who manages the deathly catacombs of Paris, teaches him the need to embrace fear. In Osaka, a young woman by the name of Sato Ayame teaches him kindness; in Barcelona he breaks bread with Illuis Casto, who has given up a lucrative hotel job to pursue his favored vocation of a taxi driver, thereby teaching him the need to do your best work in order to lead your best life. A millionaire venture capitalist in Shanghai Gao Li who leaves the trappings of power and pelf at his place of work and drives back home in his modest car indoctrinates in him the dictum that life’s simplest pleasures are life’s greatest joys.

The last leg of his assignment takes him to Agra and the Taj Mahal, where Julian steps in, out of the blue, to hand him the last talisman and a letter which states, “Stand for something bigger than you.” Jonathan realizes his shortcomings, his selfishness and how he had turned a deaf ear to his colleague Juan’s plea for help, costing the poor man his life, his bitter quarrels with his wife whom he once loved dearly, and so on. He also realizes why Julian had chosen him for the mission, and the long spells of introspection leave him a better man. Clutching all the talismans that Julian had given him to his heart, he reunites with his wife and child.
.

In the nutshell, the 9 ideas to be pondered from this book are;

1. The Power of Authenticity (Ahmet Demir in Istanbul, Turkey)

2. Embrace your Fear (Antoine Gaucher in Paris, France)

3. Live with Kindness (Sato Ayame in Osaka, Japan)

4. Make Small Daily Progress (Chava Ucan in Oxkutzcab, Mexico)

5. To Lead you best Life, do your best work (Lluis Costa in Barcelona, Spain)

6. Choose your influence well (Mary McNeil in St Ann's, Cape Breton Island, Canada)

7. Life’s simplest Pleasure are Life’s greatest joy (Gao Li in Shanghai, China)

8. The Purpose of life is to Love (Ronnie Begay at Red Rocks, Phoenix, US)

9. Stand for something bigger than yourself (Julian, Annisha & Adam at Taj Mahal, Agra, India)

The book is all about reclaiming your personal power, being true to yourself and fearlessly living your dreams. An added attraction is the simple, languid writing style, devoid of highfalutin prose — a characteristic of the bestselling writer that manifests itself in all his works.

Saturday, January 21, 2012

Tujuan ‘Performance Sustainability’ AMD


“Mior, apa yang you nampak 1 year from now dalam usaha ‘Performance Sustainability’ Jabatan AMD ini?” Tanya Hj K pada satu pagi. Aku terkezut juga dengan soalan ini. Terlintas dalam fikiran aku apa tujuan Hj K bertanya begitu? Adakah dia ingin menduga atau dia benar-benar ingin tahu?

Tanpa tunggu lama, aku katakan bahawa aku sasarkan agar pada ketika itu nanti, para anggota kerja Jabatan ini telah jelas apa yang mahu dicapai dalam kerja masing-masing dan mereka juga jelas apa yang mahu mereka capai itu sejajar dengan kehendak organisasi terhadap mereka.
.
Bukan itu sahaja, setiap dari mereka jelas apa yang mahu dicapai oleh organisasi mereka. Mereka juga jelas strategi organisasi mereka untuk capai matlamat organisasi mereka. Seterusnya mereka jelas peranan yang perlu dimainkan oleh setiap daripada mereka bagi menggerak strategi yang telah dirangka bagi mencapai segala matlamat organisasi mereka.

Disebabkan faktor-faktor di atas, kelihatan mereka sanggup beri yang terbaik untuk diri maupun organisasi mereka. Ini sudah pasti menimbulkan win-win untuk diri dan organisasi. Kesanggupan untuk beri yang terbaik ini juga didorong oleh kesedaran mereka yang kuat terhadap tiga perkara;

1) Kesedaran terhadap Hukum Memberi dan Menerima. Lagi banyak mereka tumpukan kepada memberi kebaikan, lagi banyak kebaikan yang akan mereka terima dalam hidup ini.

2) Kesedaran terhadap rasa syukur kepada Tuhan kerana organisasi telah memberi mereka berbagai peluang untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran diri.

3) Kesedaran terhadap keinginan mahu menjadi sebahagian daripada cerita bagaimana organisasi mencapai kejayaan dan memperolehi pengalaman dari cerita kejayaan ini.
.
Dalam hal yang lebih terperinci, ilmu dan pengalaman yang diperolehi melalui tujuh modul yang ada dalam PPB3K ini nanti (PPB3K bertindak sebagai salah satu alat untuk mencapai inisiatif ’Performance Sustainability’) akan memudahkan mereka mengamal dan membudaya nilai-nilai yang ada dalam CPC TEPCO (Competency, Passion, Commitment, Teamwork, Engagement, Prioritize, Communication dan Organize). Aku yakin mereka dapat mengaitkan pengamalan ilmu PPB3K ini menghasilkan CPC TEPCO.

Hj K hanya ketawa apabila mendengar penerangan aku itu. Aku tanya mengapa dia ketawa? Beliau hanya berkata, “Betullah tu ... I just nak make sure you tak lost the big picture.” Aku hanya tersengih sambil terbayang muka-muka anggota kerja Jabatan AMD ini. Aku harap dan aku doa agar mereka punya kefahaman dan stamina bagi melaksana PPB3K ini hingga tercapai segala hajat dalam ’Performance Sustainability’ ini.

Wednesday, January 18, 2012

Abbreviations which are not known


NEWS : North East West South

CHESS : Chariot, Horse, Elephant, Soldiers.
.

COLD : Chronic Obstructive Lung Disease.

JOKE : Joy Of Kids Entertainment.
.
AIM : Ambition In Mind.

DATE : Day And Time Evolution.
.
TEA : Taste And Energy Admitted.

EAT : Energy And Taste.
.
SMILE : Sweet Memories In Lip Expression.

PEN : Power Enriched In Nib.
.
BYE : Be with You Everytime. :)

Saturday, January 14, 2012

Program ‘Sustainability’ di Bahagian Penghantaran, TNB.


Semalam, telah selamat tamat modul pertama (Anda Dilahirkan Berjaya - ADB) dalam program ‘Sustainability’ untuk Asset Management Department (AMD), Bahagian Penghantaran, TNB. Tamatnya modul pertama ini juga menandakan bermulanya program ‘Sustainability’ ini yang dijangka mengambil masa hampir 2 tahun untuk dilaksanakan. Program yang telah diadakan di Hotel Residence, UNITEN ini telah disertai seluruh anggota kerja Jabatan ini.
.
Mengapa program ’Sustainability’ ini diwujudkan? Program ini wujud diatas keprihatinan Naib Presiden Bahagian Penghantaran bagi memastikan ’Business Results’ Bahagian Penghantaran yang telah sedia hebat itu dikekalkan.’Approach’ kepada program ini ialah dengan memberi penekanan kepada dua perkara utama iaitu individu dan organisasi. ’Approach’ kepada individu dan organisasi itu pula mesti bersifat menyeluruh (holistic). Untuk itu, ’Stick Person’ dan ’Malcolm Baldrige’ (AKP dalam TNB) digunakan sebagai rangkakerja untuk individu dan organisasi.
.
Bagi melaksana kedua-dua rangkakerja ini pula, diperlukan sangat satu sistem pembangunan yang bersifat sistematik, praktikal dan berterusan. Maka untuk itu, Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K) digunakan. On paper, memang PPB3K merupakan pilihan yang paling tepat tetapi kejayaan ini juga bergantung kepada cara perlaksanaannya kelak.
.
Kejayaan perlaksanaan program ’Sustainability’ ini sangat bergantung kepada komitmen dari pihak pemimpin. Satu scan telah dilakukan oleh Hj K (penggerak utama program ’Sustainability’) terhadap soal ini dan sudahnya disepakati, GM AMD ini memenuhi kriteria yang telah ditetapkan. AMD diplih menjadi pelopor kepada program ’Sustainablity’ ini dan kejayaan/kegagalan perlaksanaan ini kelak akan menjadi kayu ukur samada program ’Sustainability’ ini akan disebarkan keseluruh Bahagian Penghantaran. Mmm... what a challenge but memang ianya sungguh mengujakan!

Pada hari ketiga ADB ini dilaksanakan, Naib Presiden Bahagian Penghantaran ini sendiri telah hadir seketika untuk meninjau perlaksanaan program ini. Beliau telah melakukan ’quick assessment’ untuk mengetahui respon para peserta. Apa yang aku dengar selepas sessi ini tamat, GM AMD ini memberi tahu aku bahawa respon yang diterima oleh Naib Presiden ini amat positif. Namun, Naib Presiden ini ada menyuarakan concern beliau samada para peserta ini nanti mampu mengekalkan the level of intensity terhadap idea-idea ini dan menetapkan dengan sebenar-benarnya matlamat masing-masing ditempat kerja?
.
Sebenarnya, concern yang sama aku dengar secara peribadi dari beberapa kalangan para peserta ini juga. Sebenarnya, ini semua bukannya masalah. Jawapan kepada concern ini telah sedia terjawab dalam ADB itu. Pertama sekali, just buat segala latihan yang telah disarankan oleh ADB. Bukankah ADB telah menggariskan segala langkah penetapan matlamat dan langkah pencapaian matlamat dengan begitu terperinci? Namun, dari pengalaman, ramai yang mengambil mudah perkara ini. Sudahnya mereka tidak buat apa-apa.

Bila ini berlaku, pasti mereka akan merasakan hidup mereka lebih teruk dari sebelum hadir ADB ini! Ingat, Tahu dan Buat adalah dua perkara yang sangat berbeza! Berkali-kali aku tekankan bahawa never ever ever let the simplicity of these ideas to deceive you! Sebab siapa yang berjaya dan yang tidak berjaya itu sangat bergantung kepada perlaksaanaan latihan ini. I’m willing to give anything for the participants to understand this statement!

Sudahnya, bila matlamat peribadi di tempat kerja dapat ditentukan, dengan otomatik segala ilmu dalam ADB ini dapat digunakan dengan sewajarnya. Ini pasti dapat mengekalkan intensity terhadap ilmu dalam ADB ini pada peringkat yang paling tinggi. Bukan itu sahaja, laungan yang sering kita dengar bahawa kita perlu ada passion dalam kerja kita itu juga akan turut hadir dalam diri kita.
.
Akhir kata, bagi anggota kerja AMD yang membaca artikel ini, saya sungguh-sungguh mengajak tuan puan bersama-sama menyertai pengembaraan merealisasikan hasrat program ’Sustainability’ ini. Dalam satu pengembaraan pasti ada masa susah dan masa senang. Namun disebabkan ianya merupakan satu pengembaraan, kita pasti sentiasa dalam keadaan teruja! Bak kata Hj K, ini ’Maal Hijrah’ (Perubahan Bersama) kita. Kita sama-sama hebatkan diri masing-masing! Kita sama-sama hebatkan AMD! Mari kita mulakan pengembaraan ini dengan laungan ’Be Passionate!!!’

May Allah be with us … Ameen

Wednesday, January 11, 2012

Imej Diri


Imej Diri ialah bagaimana kita pandang diri kita hasil daripada idea-idea yang kita tanam dalam fikiran kita (lebih spesifiknya: fikiran separuh sedar jika anda pernah hadiri ‘Anda Dilahirkan Berjaya’). Samada kita faham atau tidak faham, kita tahu atau tidak tahu bagaimana proses ini berjalan, idea-idea ini sentiasa tertanam dalam fikiran kita.

Apabila sesuatu idea itu ditanam dalam fikiran kita, ianya membentuk hidup kita. Apa makna membentuk hidup kita? Maknanya dalam kebanyakan situasi kita tidak dapat lari dari dipengaruhi oleh idea yang telah tertanam dalam fikiran kita itu.
.
Sebagai contoh, jika idea yang tertanam itu berbunyi ‘Wang susah untuk diperolehi’ maka apa juga peluang yang berlaku keliling kita akan kita katakan susah untuk jana keuntungan. Dalam banyak perkara kita tidak sedar bahawa perkara-perkara ini terbentuk angkara kita. Kita juga tidak sedar bahawa ianya mampu kita tukar atau diubahsuai.

Bagaimana Imej Diri terbentuk?

Semasa kecil, semasa harga diri kita mulai terbentuk, kita terdedah dengan berbagai idea mengenai diri kita. Jika ibubapa kita mencurahkan kasih sayang dan sentiasa memberi sokongan, dalam banyak perkara kita akan berasa selesa dengan diri kita lalu membentuk Imej Diri kita yang positif. Sebaliknya, jika ibubapa kita selalu mendera, mencaci dan memperkecilkan kita, kita akan mudah mempunyai Imej Diri yang negatif.

Apabila kita kian dewasa dan mula terdedah dengan berbagai idea di luar sana, bermacam-macam idea ini akan mulai tertanam dalam fikiran kita. Dalam banyak perkara, kita tidak sedar akan perlaksanaan ini. Malang seribu kali malang, jika kita telah terbiasa dengan tabiat untuk melihat sesuatu itu dari sudut negatif. Ini sudahnya dengan mudah membentuk Imej Diri kita yang negatif.

Sebuah kereta yang tidak dijaga dengan betul, pasti akan menjahanamkan kereta tersebut. Sebuah rumah yang tidak dijaga dengan baik, pasti akan mengusangkan rumah tersebut. Begitu juga dengan Imej Diri anda. Ianya perlu dijaga dengan baik agar Imej Diri kita sentiasa kuat dan ceria. Kita perlu bertanggungjawab menjaga keadaan Imej Diri kita!
.
Kita perlu sentiasa waspada. Kehidupan penuh dengan kekecewaan, patah hati, kegagalan dan masalah yang bersifat sementara. Jika kita tidak berjaga-jaga, semua hal ini mampu mempengaruhi diri kita dan lantas membentuk Imej Diri kita yang negatif.

Kita perlu lakukan sesuatu dengan penuh sedar bagi mengelak perkara ini dari berlaku! Tapi bagaimana? Suap fikiran kita sekenyang-kenyangnya dengan kenyataan ini ...

Aku seorang yang unik. Tiada siapa pun yang punya apa yang kita fikirkan, idea kita dan cara kita melakukan sesuatu perkara itu. Rasa seronok kerana masih hidup dan rasa seronok kerana menjadi diri kita sendiri. Bawa diri dengan maruah yang tinggi!

Aku boleh lakukan apa saja. Kita selalu lupa bahawa hidup membenarkan kita melakukan bermacam pilihan dan kemungkinan. Disebabkan kesebokan harian, kita selalu terlepas pandang apa yang mampu kita lakukan jika kita beri fokus kepada perkara tersebut.

Aku punya kuasa yang tidak terhingga. Setiap hari, kita bangun dari tidur dengan punyai kuasa yang tidak terhingga! Kuasa yang dimaksudkan disini ialah kebolehan untuk membuat pilihan. Dengan kuasa ini, kita mampu membina, mencipta dan memperkuat sebarang hajat dalam sebarang cabang hidup kita.
.
Akhir kata, tanamkan tiga perkara ini setiap detik tanpa jemu ke dalam fikiran anda! Imej Diri anda akan menjadi kuat dan ceria. Hidup anda tidak akan sama lagi!


Saturday, January 7, 2012

A Young Man & A Professor


A young man, a student in one of our universities, was one day taking a walk with a professor, who was commonly called the students' friend, from his kindness to those who waited on his instructions.
.
As they went along, they saw lying in the path a pair of old shoes, which they supposed to belong to a poor man who was employed in a field close by, and who had nearly finished his day's work. The student turned to the professor, saying: "Let us play the man a trick. We will hide his shoes, and conceal ourselves behind those bushes, and wait to see his perplexity when he cannot find them."

"My young friend," answered the professor, "we should never amuse ourselves at the expense of the poor. But you are rich, and may give yourself a much greater pleasure by means of the poor man. Put a coin into each shoe, and then we will hide ourselves and watch how the discovery affects him."

The student did so, and they both placed themselves behind the bushes close by. The poor man soon finished his work, and came across the field to the path where he had left his coat and shoes.

.
While putting on his coat he slipped his foot into one of his shoes; but feeling something hard, he stooped down to feel what it was, and found the coin. Astonishment and wonder were seen upon his countenance.

He gazed upon the coin, turned it round, and looked at it again and again. He then looked around him on all sides, but no person was to be seen. He now put the money into his pocket, and proceeded to put on the other shoe; but his surprise was doubled on finding the other coin.

His feelings overcame him; he fell upon his knees, looked up to heaven and uttered aloud a fervent thanksgiving, in which he spoke of his wife, sick and helpless, and his children without bread, whom the timely bounty, from some unknown hand, would save from perishing. The student stood there deeply affected, and his eyes filled with tears.

"Now," said the professor, "are you not much better pleased than if you had played your intended trick?"The youth replied, "You have taught me a lesson which I will never forget. I feel now the truth of those words, which I never understood before:
.
'It is more blessed to give than to receive.'"

Wednesday, January 4, 2012

Amal Ikhlas-Syukur-Sabar (ISS)


Ini kesah seorang sahabat aku. Beliau seorang yang cukup frank dalam hidupnya. Tetapi pada masa yang sama, social quotient beliau sedikit kurang. Ego beliau boleh tahan jugak. Itu sebab dalam banyak hal, orang tidak begitu selesa dengan beliau walau apa yang dinyatakannya itu benar.

Nak dijadikan cerita, Tuhan telah memberi sakit kepada beliau. Lama beliau terdampar sakit. Dekat-dekat setahun jugak beliau sakit. Sekali tu, aku masih ingat, aku dan sahabat-sahabat yang lain ziarahi beliau di rumah. Memang aku tak percaya lihat keadaan beliau. Kalau dulu beliau seorang yang cukup energetic, tetapi lain betul keadaan beliau masa itu. Keadaan beliau mengingatkan aku kepada keadaan arwah bapa aku masa beliau sakit satu masa dulu. Aku hanya mampu mendoakan agar beliau sembuh.
.
Namun Tuhan Maha Kaya. Beliau sembuh dari sakit yang dihadapinya. Hati aku rasa gembira bila melihat beliau pertama kali hadir semula di pejabat. Aku masih ingat, antara kata-kata pertama beliau ucapkan pada aku. ”By logic, I shouldnt be alive. But Allah is Great. He gave me a second chance. I want to make a difference in my life”. Aku sangka beliau hanya cakap saja. Aku tersilap.

Memang beliau ‘a change man’. Satu perkara yang aku sedari ialah, beliau menjadi seorang yang sudi mendengar. Dalam kata lain dia sudi mendengar dari siapa saja walaupun dari seorang budak pejabat. Memandangkan beliau berjawatan tinggi, ini merupakan satu perkara ajaib pada aku. Sifat humble beliau benar-benar terserlah.

Alu rasa itu satu faktor utama mengapa apabila aku kongsi idea-idea PPB3K pada beliau, beliau nampak apa yang cuba dibawa oleh PPB3K itu sendiri. Lama aku dan beliau berbincang dan bertukar fikiran mengenai apa yang dihidangkan oleh PPB3K itu. Guess what? Sudahnya beliau dan aku sama-sama dapat banyak faedah dari perbincangan ini. Sedar tidak sedar, aku jadi rapat dengan beliau.
.
Buat pertama kali, antara aku dan beliau, kita sama-sama melihat each other sebagai manusia dan bukan sebagai objek. Yang dimaksudkan objek ini ialah melihat seseorang itu samada sebagai batu loncatan atau batu penghalang atau tidak relavan kepada kita. Manakala melihat seseorang sebagai manusia ialah bilamana kita menyedari dan menghargai seseorang manusia itu punya, fikiran, perasaan, pilihan dan tindak tanduknya yang tersendiri. Aku jadi seronok. Dan aku sedari beliau memang juga turut seronok. Tak lekang mulut beliau mengucapkan syukur atas nikmat yang Tuhan beri pada beliau.

Sahabat aku yang satu ini sentiasa menyatakan bahawa beliau mahu buat yang terbaik dalam baki hidup yang ada. Beliau mahu ‘cover’ semula segala kekurangan-kekurangan masa lalu terutama yang bersangkutan dengan isteri dan anak-anak beliau. Kata beliau, ”Mior, dulu aku sebok kerja. Kejar segala macam what the job has to offer. Aku sedar, aku hebat di pejabat. Coz I give my best to my job. But I know I didn’t give my best at home.” Boleh dikatakan hari-hari beliau ucapkan perkara ini. Mula-mula aku ingat dia main-main tapi lama kelamaan aku sedar dia memang amat serius.

Beliau mahu menjadi great giver. Beliau mahu capai keredhaan Tuhan. Itu moto beliau. Ultimate of cerita beliau ini ialah beliau tender his resignation kerana kata beliau, he need to pursue his goal. After all, he doesn’t think he can contribute that much to the organization any more. He doesn’t want to be a liability to the organization. Tambah beliau lagi, kalau sebut pasal wang ringgit, berapa banyak pun sebenar tidak cukup tetapi kita sepatutnya katakan ianya cukup. Dengan sendiri ianya akan cukup. Memang aku tabik spring sahabat aku ini. Apa kesudahan cerita sahabat aku ini mengenai kerjanya aku tidak tahu. Yang pasti apa juga keputusan yang dibuatnya memang berdasarkan satu pemikiran yang dalam dan bukan dalam keadaan terburu-buru.
.
Kenapa aku ingin cerita perihal sahabat aku ini? Senang saja. Dia amal apa yang dia tahu. May Allah bless him and his family. Paling dekat dengan aku, beliau amal IKHLAS-SYUKUR-SABAR (ISS). Bunyinya senang tetapi belum tentu kita boleh amal. Dari cerita beliau di atas, jelas beliau amal ISS ini. Cerita beliau simple saja. Tetapi jangan sangka yang simple tu mudah. We need to go thru macam-macam benda in order to simplify our thoughts and actions. After all, bukankah ‘Simplicity is the ultimate sophistication?’

Monday, January 2, 2012

Balance Life over Lunch


Mary and Susan were friends for years. They grew up together and attended the same schools. They were now both in their 40's, and both had great careers. They both had a similar upbringing - same education, same family values, similar support and financial position. But there was one main difference. Mary never seemed to have enough time. She watched her life long friend Susan. She had similar responsibilities and interests. Susan had a career, she had three children, she had her hobbies, one of which included golf.
.
Over lunch, Susan was telling Mary about the golf game that she played last weekend. "Susan, where do you find the time to play golf?" asked Mary. "I never seem to have the time, now with the children older and doing there own thing I thought I would have time to play golf like we did when we were in college." Susan looked at Mary and laughed, "Mary, we both have the same hours in a day. You do have the time to play golf!"

With a sigh Mary replied, "That's easy for you to say. I never seem to have time. My work takes so much of my time. I am in the office at 7:30, I leave at 6:30 in the evening. By the time I get home and have dinner, it is 8:00! And, then I usually have a briefcase full of work. The weekends are full of more work. Just to keep up, I have to put in the hours. You know what it is like!"

"Of course, I know what it is like," Mary said. "But what would happen tomorrow if you got sick? Who would do the work?" "Sick. Who has time to get sick! exclaimed Mary. "But if I did get sick, someone else would do the work, I suppose."

"You know something, Mary, I used to be like you. I worked night and day and of course on weekends. When I got home I was exhausted but I would push myself and read my children a bedtime story. By the time I went to bed, I would be more than exhausted. The boss I had was very demanding. She was there early in the morning, late at night, and she always worked weekends. I felt I had to do the same - I needed the job to help support my family - just as you did. But then I had a change of bosses. The man I worked for was older and much wiser, I might add! Of course, I continued to work the hours I had been working.

One day he came to my desk and passed me a card that had a quote on it which said, 'What I do today is important, because I will never have today again' – and then he left.

I sat there stunned. I suddenly thought of what was important to me. While my work was important, I realized my children were more important. I also realized that time for me was important. It was 4:30, the official closing time of the office. I straightened my desk, felt a twinge of guilt about leaving, but I forced myself to leave. I was home by 5:00. My children and husband were surprised. I had a wonderful evening. It was not a chore to read that bedtime story that evening."
.

Mary was looking at her friend thoughtfully and then questioned Susan about the work she had left on her desk.

Susan replied, "I never thought this possible, but I actually accomplished more the next day then I had in weeks. As I was leaving the next day I stopped at my new boss's office and thanked him for the quote. He told me a story about advice his dad had given him many years ago when he was working night and day. He referred to it as 'Balance of Life'. His dad told him to keep balance in his work, in his family life and in time for himself.

He explained to me, while all aspects of our life are important, without a balance, you become addicted and like all addictions you lose - no balance with your family - you lose them no balance with your work - you lose your perspective and you actually lose focus on the important aspects of your job. - no balance with yourself - you forget who you are and when you retire you have nothing! Or worse than that, if you lose your job through a company sale or downsizing you lose your identity.

He went on to tell me that who we are is NOT what we do to make a living. Who we are is a balance of our family, our work, ourselves! It truly was the best advice I ever received."

Mary took a drink of her tea and tearfully looked at her friend, "But I would never get my work done if I left at 4:30!"

Susan looked thoughtfully at her, "When you go to work on Monday, look at what you have on your desk. Make a list of everything you have to get done and beside that list write the impact of not doing it. Then focus only on the top three items that have the most impact. Do that everyday for a week. At first, you will find it difficult to leave. But, after awhile, you will find that you will have more energy, and you will be more focused in your work because you have BALANCE! There are times when we have to lose balance - a special project at work, or a family matter at home - but consciously focusing on balance keeps everything in check."
.

Mary smiled at her friend, "Thanks for talking with me. We have been friends for so long. Thank heavens I have balance with your friendship! You have convinced me. I will leave the work in my briefcase this weekend. On Monday, I will make the list first thing. Perhaps next weekend, I will have the time to go golfing with you!"

"Balance of Life" - important for us ALL!

Sunday, January 1, 2012

Satu Malam Di Ampang Point

Beberapa malam yang lepas, aku duduk minum kopi dengan sahabat baik aku ini di belakang Ampang Point. Dah lama kami tak bertemu. Tambah pula kali ini kami berbual hanya berdua sahaja, jadi kami bole jadi our ownself. Selalunya bila ada orang lain, we can’t be really that open. Biasalah kerja. Payah kalau orang misinterpret apa yang dicakapkan. Malam ini, memang we all selesa. We can talk anything we can sebab trust level between both us memang tinggi.
.
I dunno why, bila aku berbual dengan sahabat aku yang seorang ini, cerita kami semasa sama-sama bertugas di Kluang kira-kira 20 tahun lepas tak lepas daripada perbualan kami. Frankly, aku dan beliau memang having good times masa-masa itu. We all housemates dan banyak perkara-perkara tentang hidup kami lalui bersama. Satu perkara yang tak boleh aku lupa mengenai beliau pada masa itu ialah beliau cuba sedaya upaya meringankan beban aku semasa arwah bapa aku meninggal. Itu satu perkara yang tak akan lupa sampai bila-bila.

Malam itu antara topik utama yang dibincangkan ialah soal bagaimana mahu menimbulkan passionate terhadap tugas. Kami sedari, ramai yang bercakap mengenai pentingnya passion tetapi adakah kita tahu bagaimana mahu menimbulkan passion ini? Kami tanyakan sesama kami adakah kami passion semasa kami bertugas di Kluang dulu. Tak dapat dinafikan kami memang passionate dengan kerja kami. Seterusnya kami cuba selidiki apa yang menyebabkan kami passionate? Bual punya bual kami jelas apa yang menyebabkan kami passionate
.
Pertama kami passionate kerana kami punya mentor-mentor yang sentiasa memberi bimbingan dan pandangan tentang apa yang kami lakukan. Mereka semua mampu mempengaruhi kami berdua untuk beri yang terbaik. Dengan melihat tindak tanduk mentor-mentor kami ini sudah cukup menimbulkan minat terhadap kerja kami. Bukan itu sahaja, kami juga mulai jelas dengan ’career-path’ dan ’personal growth’ kami. Sampai sekarang kami merasakan mentor-mentor kami punya pengaruh dalam hidup kami.

Kedua
, suasana kerja kami cukup kondusif. Segala keperluan asas untuk kami laksanakan kerja disediakan. Gaji dan allowance kami memang tip top. Sesuai dengan tanggungjawab dan risk kerja kami. Bayangkan semasa itu, setiap seorang dari kami diberi sebuah ’4-wheel’ untuk kami tour site. A young engineer macam kami ini memang bersemangat untuk belajar bila mana diberi kemudahan sebegini.

Ketiga, kami diberi peluang untuk membuat keputusan-keputusan dalam kerja-kerja kami. This is very important untuk membina confident dalam kerja kami. Bukan itu sahaja, melalui peluang membuat keputusan inilah kami paling banyak belajar. We learned thru our mistakes. Nothing can beat learning secara begini. Sampai ke tua pelajaran ini terpahat dalam fikiran kami.
.
Itulah dia tiga perkara utama yang membuat kami seronok dan sudahnya passionate dengan kerja kami. Jika tiga perkara ini tidak wujud dalam sesuatu organisasi, payah sangat nak timbulkan passionate dalam kerja. Berbuihlah mulut pemimpin-pemimpin organisasi melaungkan agar passionate tapi jika tiga perkara ini tidak wujud … payah nak bina passionate ini.

Semasa dalam perjalanan pulang malam itu (masa tu jam dah hampir 1 pagi ... tapi tak kisah sebab esok cuti) sedar tak sedar cerita nak bina passion terhadap kerja dengan sahabat aku itu telah sememangnya wujud dalam PPB3K. Malah PPB3K telah mengatur usaha bina passion terhadap kerja dengan begitu sistematik sekali. Dalam kata lain, jika ada yang mahu bina passion di kalangan anggota kerja mereka, hanya gunakan PPB3K ini dan diizinkan Tuhan, hajat itu akan tercapai. Tak payah lagi nak pecah-pecah kepala nak memikirkan apa yang patut dibuat.

Aku senyum sendirian sambil memandu kereta membelah malam Kuala Lumpur yang tidak kenal erti gelap itu.