.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Saturday, April 28, 2012

Pelajaran dari PB2


Rabu lepas, tamat perlaksanaan modul Pimpinan Berjaya Part 2 (PB2) untuk anggota kerja AMD, Bahagian Penghantaran, TNB. Walaupun aku sendiri yang memfasilitator PB2 ini, tetapi I must say, aku sendiri banyak belajar dari PB2 kali ini.


PB2 kali ini telah disusun berdasarkan kepada empat soalan asas. Jika dalam Anda Dilahirkan Berjaya (ADB) telah menjawab empat soalan asas kehidupan seorang individu, (Siapa Saya?, Dimana Saya?, Kemana Saya? dan Bagaimana Saya?) PB2 pula menjawab soalan-soalan Siapa itu Organisasi?, Dimana Organisasi?, Kemana Organisasi dan Bagaimana Organisasi?. ADB bercakap mengenai individu manakala PB2 bercakap mengenai organisasi. Bila disusun sebegini, aku dapat rasakan pendekatan untuk membangunkan sesuatu organisasi itu lebih jelas, tersusun dan praktikal.


Jika sebelum ini PB2 banyak memberi penekanan kepada kaedah merancang perlaksanaan strategi dan review strategi tetapi kali ini, buat julung-julung kalinya PB2 kali ini memperkenalkan kaedah bagaimana merancang strategi berdasarkan kepada penggunaan alat ’Business Model Generation Canvas’. Sudahnya PB2 kali ini memang mengandungi cerita lengkap untuk melaksanakan pengurusan strategi iaitu;

Kaedah Perancangan Strategi
Kaedah Perancangan Perlaksanaan Strategi
Kaedah Review Strategi.

Aku juga dapat melihat melalui perlaksanaan PB2 kali ini, ianya juga boleh dijadikan sebagai satu sessi pembangunan kerja berpasukan. Banyak aktiviti dalam PB2 ini sebenarnya dengan secara langsung membina semangat kerja berpasukan. Ada dua sebab utama mengapa aku katakan sessi ini menjadi sessi pembangunan kerja berpasukan.


Pertama, semua anggota kerja AMD ini telah disatukan fikiran mereka agar fokus membantu AMD mencapai matlamat utama AMD iaitu mencapai kepuasan pelanggan. Melalui sessi mengenalpasti keperluan pelanggan (empathy map), pembinaan kefahaman mengenai visi, misi dan polisi pelanggan membantu menyatukan tumpuan mereka.


Kedua, melalui sessi perbincangan perancangan strategi, perancangan perlaksanaan strategi dan review strategi, para anggota kerja ini dapat melihat gambaran besar dengan jelas peranan setiap dari mereka bagi mencapai kejayaan AMD. Mereka juga nampak bahawa setiap dari mereka amat penting bagi menjamin kejayaan AMD tidak kira dimana mereka berada dalam AMD ini. Bila mereka jelas mengenai perkara ini, barulah wujud keinginan untuk turut serta untuk membantu AMD mencapai matlamatnya.


Melalui PB2 ini juga aku dapat melihat dengan jelas bahawa PB2 telah menyediakan satu kaedah yang cukup mudah dan sistematik untuk mengembelingkan segala sumber yang ada dalam AMD ini bagi mencapai segala matlamat AMD.
  

Akhir sekali, aku mulai jelas bahawa resepi kejayaan pelaksanaan apa yang disyorkan oleh PB2 bagi membangunkan AMD ini terletak kepada satu amalan yang perlu diamalkan oleh setiap dari mereka. Apa dia? Mereka perlu melihat dan menjadikan kesalahan dan kesilapan yang terjadi semasa melaksanakan aktiviti pengurusan strategi ini sebagai peluang untuk belajar dan penambahbaikan dan BUKAN sebagai peluang untuk menyalahkan orang lain. Untuk itu, mereka perlu semak dan amal apa yang telah disarankan dalam ADB sebelum ini. 


Itu antara lain, beberapa perkara utama yang dapat aku pelajari dari PB2 ini. Aku tak tahu apa yang difikirkan dan dirasai oleh anggota kerja AMD ini selepas hadir PB2 ini. Dalam masa tiga hari mereka mengikuti PB2 ini, mungkin mereka merasakan subjek ini agak berat tetapi itu biasalah sebab banyak perkara dalam PB2 ini merupakan perkara baru bagi mereka. Seperti belajar matematik, kita akan lebih faham apa yang ada dalam PB2 ini bilamana kita buat semua ’homework’ yang telah ditinggalkan oleh PB2.

Yakinlah nothing is impossible. After all, Impossible is I-m-possible!

Thursday, April 26, 2012

Little Candle


Once upon a time a little candle stood in a room filled with other candles, most of them much larger and much more beautiful than she was. Some were ornate and some were rather simple,like her. Some were white, some were blue, some were pink, and some were green. She had no idea why she was there, and the other candles made her feel rather small and insignificant.

When the sun went down and the room began to get dark, she noticed a large man walking toward her with a ball of fire on a stick. She suddenly realized that the man was going to set her on fire. "No, no!!" she cried, "Aaaaagghhh! Don't burn me,please!" But she knew that she could not be heard and prepared for the pain that would surely follow.

 To her surprise, the room filled with light. She wondered where it came from since the man had extinguished his fire stick. To her delight, she realized that the light came from herself.

Then the man struck another fire stick and, one by one, lit the other candles in the room. Each one gave out the same light that she did.


During the next few hours,she noticed that, slowly, her wax began to flow. She became aware that she would soon die. With this realization came a sense of why she had been created. "Perhaps my purpose on earth is to give out light until I die."

And that's exactly what she did. God created you and me to produce light in a dark world. Like that little candle, we all can produce the same amount of light, no matter how small we are or what color we might be. But we can't produce light until we create awareness in our life.

If you have difficulties to create awareness in your life, consider ‘Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB). Your perception of this life will be forever change! Your life will never be the same again! You will be a better person! Call me. (019-2245-079)  

Thursday, April 19, 2012

Surah Yasin



Surah ini diwahyukan di Makkah sebelum penghijrahan Rasulullah S.A.W. ke Madinah. Surah ini memberi penekanan antaranya kepentingan meneruskan usaha da’wah (mengajak manusia agar patuh kepada perintah Tuhan). Ini kerana walaupun manusia itu jauh daripada kebenaran, ada kalanya hati mereka masih segar dan akan menyahut seruan da’wah pada suatu masa tertentu. Seorang penda’wah tidak sepatutnya berputus asa daripada berda’wah kepada manusia.

Surah juga memperkatakan mengenai mereka yang tidak mahu beriman, kemudian menceritakan mengenai kisah penduduk sebuah bandar yang diutuskan 3 orang nabi untuk berda’wah kepada mereka, tetapi penduduk bandar itu mendustai ketiga-tiga orang nabi itu. Namun begitu, perutusan ketiga-tiga orang nabi itu, tidak menghalang seorang lelaki Mu’min datang dari hujung bandar dan membantu para nabi itu menasihati kaumnya.

Ini menunjukkan bahawa tugas penyampaian da’wah bukannya dibebankan ke atas bahu nabi sahaja bahkan setiap Mu’min perlu menggembeling tenaga melaksanakan tugas yang mulia ini. Kemungkinan terdapat manusia yang tidak diharapkan lagi bahawa mereka akan menyahut da’wah, tetapi kita hendaklah beroptimis bahawa selagi mereka mempunyai hati yang hidup, maka mereka masih berkemungkinan akan beriman. Seterusnya sesiapa yang beriman, pasti akan selamat. Manakala sesiapa yang berterusan dalam kedegilan dan tidak mahu menundukkan diri kepada Allah S.W.T. pasti akan menerima akibat buruknya.

Sebagaimana setiap sesuatu itu mempunyai kesudahan, maka kesudahan surah ini ialah memperkatakan mengenai kematian dan kesudahan alam. Ini digambarkan melalui beberapa fenomena alam seperti matahari dan bulan yang berakhir dengan terbenam kedua-duanya.

Apa kata kata kita ikuti bacaan dan makna surah Yasin dalam video di bawah ini ...



video

Surah Yasin - Ayat 1 - 25




video

Surah Yasin - Ayat 26-55




video
Surah Yasin - Ayat 56-83

Wednesday, April 18, 2012

Eight Clues to Happiness

Having lived a reasonably contented life, I was musing over what a person should strive for to achieve happiness. I drew up a list of a few essentials which I put forward for the readers' appraisal.

1. First and foremost is GOOD HEALTH. If you do not enjoy good health you can never be happy. Any ailment, however trivial, will deduct from your happiness.

2. Second, A HEALTHY BANK BALANCE. It need not run into millions but should be enough to provide for creature comforts and something to spare for recreation, like eating out, going to the pictures, traveling or going on holidays on the hills or by the sea. Shortage of money can be only demoralizing. Living on credit or borrowing is demeaning and lowers one in one's own eyes.

3. Third, A HOME OF YOUR OWN. Rented premises can never give you the snug feeling of a nest which is yours for keeps that a home provides: if it has a garden space, all the better. Plant your own trees and flowers, see them grow and blossom, cultivate a sense of kinship with them.
.
4. Fourth, AN UNDERSTANDING COMPANION, be it your spouse or a friend. If there are too many misunderstandings, they will rob you of your peace of mind. It is better to be divorced than to bicker all the time.

5. Fifth, LACK OF ENVY towards those who have done better than you in life; risen higher, made more money, or earned more fame. Envy can be very corroding; avoid comparing yourself with others.

6. Sixth, DO NOT ALLOW OTHER PEOPLE to descend on you for gossip. By the time you get rid of them, you will feel exhausted and poisoned by their gossip-mongering.
.
7. Seventh, CULTIVATE SOME HOBBIES which can bring you a sense of fulfillment, such as gardening, reading, writing, painting, playing or listening to music. Going to clubs or parties to get free drinks or to meet celebrities is criminal waste of time.

8. Eighth, every morning and evening, devote 15 minutes to INTROSPECTION. In the morning, 10 minutes should be spent on stilling the mind and then five in listing things you have to do that day. In the evening, five minutes to still the mind again, and ten to go over what you had undertaken to do.

RICHNESS is not Earning More, Spending More Or Saving More, but "RICHNESS IS WHEN YOU NEED NO MORE".

Sunday, April 15, 2012

Ku MilikMu

Kadang-kadang dalam hidup ini, kita risau pada banyak perkara. Kita risau kepada soal kewangan kita, soal tanggungan kita, soal kerja, soal kesihatan kita dan bermacam-macam kerisauan lagi.

Bila risau mula melanda diri, mulalah diri kita menjadi negatif. Bila diri menjadi negatif, mula timbul macam-macam perkara negatif dalam diri kita seperti, hilang konfiden, sangka buruk, rendah diri, keluh kesah dan macam-macam hal lagi.

Penyakit ini timbul sebab kita lupa beri ROH kepada segala usaha kita. Apa makna ROH ini? ROH bermakna ...

R = Relax (Tenang & Bahagia)
O = Organize
H = Have Fun.

ROH mudah dicapai bila kita sandarkan diri kita kepada Tuhan. Tuhan memang sangat-sangat suruh kita sandarkan diri kita kepadaNya. Kenapa? Sebab Tuhan yang cipta kita dan sudah tentu apa yang disuruhNya amat baik untuk kita. Hanyanya kita ini kekadang terlupa atau buat-buat lupa.

Itu sebab bila saya hayati lagu Ku MilikMu nyanyian Maher Zain, saya benar-benar terasa impaknya. Meremang bulu roma dibuatnya. Syukur banyak-banyak kepada Tuhan kerana beri peringatan pada saya. Moga lepas ini, saya sentiasa ingat hal ini agar mampu saya beri ROH kepada setiap usaha saya.

Mari sama-sama kita hayati dan amalkan segala makna dalam lagu Ku MilikMu ini ...




video

Wednesday, April 11, 2012

Membina Nilai Budaya Kerja Tinggi


Semenjak dua tiga tahun ini, kelihatan banyak organisasi mahu melaksanakan penerapan nilai budaya kerja tinggi (High Work Culture). Terutamanya melalui usaha ‘re-branding’ organisasi masing-masing.
.
Baru-baru ini aku terlibat dalam satu perbincangan bagi menerapkan nilai-nilai yang telah dikenalpasti bagi membawa organisasi ini ke satu peringkat yang dimahukan oleh pengurusan tertinggi organisasi ini. Aku agak terkejut juga apabila melihat perbelanjaan yang memakan jutaan ringgit ini. Cukup tinggi bagi usaha penerapan nilai ini. Dalam diam aku bertanya kepada diri aku samada perbelajaan sebegini besar mampu membawa perubahan yang diimpikan?

‘Concern’ yang aku rasakan itu rupa-rupanya dikongsi bersama oleh salah seorang pengurusan tertinggi organisasi ini bila beliau bertanyakan kepada hadirin dengan satu persoalan, “I don’t mind of the cost but are we really sure this effort will help us to internalize the values?”. Aku lihat para hadirin sedikit terkedu bila ditanya soalan tersebut.

Sebenarnya soalan ‘cepumas’ ini amat kritikal. Banyak organisasi telah melaksanakan program penerapan ini yang melibatkan belanja yang amat besar tetapi hasilnya tidak kemana. Ada antara presentation mengenai penerapan ini cukup ’extensive’ lengkap dengan kayu ukur untuk mengukur tahap penerapan nilai-nilai ini. Tetapi pada akulah, itu hanya nampak elok on paper tetapi amat tidak praktikal dari segi perlaksanaannya.
.
Perbincangan pada pagi itu mula membincangkan apakah kaedah paling praktikal dan aku mesti katakan hasil perbincangan itu cukup relevan untuk penerapan nilai ini di kalangan anggota kerja organisasi ini. Kaedah yang dikenalpasti itu merangkumi langkah-langkah berikut;

Langkah 1
Kenalpasti apakah matlamat yang mahu dicapai untuk satu-satu unit bisnes itu. Matlamat itu pula mestilah boleh diukur pencapaiannya. Pada langkah 1 ini, perlu jelas bahawa kejayaan penerapan nilai-nilai ini sebenarnya berkadar terus dengan pencapaian matlamat yang dikenalpasti. Penetapan matlamat ini perlu melibatkan pemimpin unit bisnes tersebut.

Langkah 2
Adakah ’lawatan turun padang’ dan ’minum teh tarik’ oleh sesuatu pemimpin unit bisnes tersebut terhadap kawasan ’jajahan’ pemimpin tersebut. ’Lawatan turun padang’ merangkumi aktiviti dimana pemimpin mesti melihat sendiri apakah yang dilalui oleh anak buah mereka dalam kerjaya seharian mereka. Manakala ’minum teh tarik’ ialah sessi dimana pemimpin unit bisnes itu sendiri bertukar fikiran dalam satu suasana yang cukup santai.
.
Langkah 3
Adakan satu sessi dimana semua pemimpin untuk unit bisnes-unit bisnes ini dapat berbincang bersama mengenai pengalaman mereka dalam langkah 2 di atas. Pada pandangan mereka yang terlibat dalam perbincangan ini, banyak perkara yang membuka mata akan dapat dikenalpasti kerana selama ini pemimpin hanya mendapat maklumbalas dari lapuran-lapuran dan bukan melihatnya sendiri apa yang telah berlaku di tempat kerja.

Langkah 4
Kemudiannya pemimpin-pemimpin harus ’brainstorm’ bersama-sama bagaimana nilai-nilai yang telah dikenalpasti itu dapat membantu mencapai matlamat yang telah dikenalpati (langkah 1) berdasarkan suasana yang mereka alami (langkah 3). Diakhir sessi ini, perlu dikenalpasti pendekatan yang paling sesuai untuk menerapkan nilai-nilai bagi unit bisnes masing-masing. Pendekatan ini perlu unik untuk setiap unit bisnes kerana cabaran yang dihadapi oleh setiap unit bisnes adalah berbeza.

Langkah 5
Pemimpin unit bisnes perlu sendiri menjadi ’champion’ dalam melaksanakan sessi penerapan nilai-nilai untuk anggota kerja unit bisnes masing-masing. Perlaksanaan ini boleh menggunapakai berbagai pendekatan seperti sessi ceramah, perbincangan, sessi teh tarik, one to one dan sebagainya asalkan kaedah itu mujarab bagi mencapai maksud usaha penerapan ini.
.
Langkah 6
Laksanakan penilaian samada usaha penerapan dan pengamalan nilai-nilai ini membawa kepada pencapaian matlamat yang telah dikenalpati (langkah 1). Jika tiada wujud pencapaian, carikan jalan untuk menambahbaik uisaha penerapan nilai-nilai ini. Jika wujud pencapaian, carikan jalan untuk ’sustain’ usaha penerapan nilai-nilai ini.

Itulah antara lain 6 langkah utama dalam penerapan nilai-nilai ini. Jelas dari langkah-langkah ini bahawa penglibatan pemimpin amat kritikal bagi menentukan kejayaan penerapan ini. Ini sebenarnya bukan satu perkara baru kerana sememangnya tidak dapat kita nafikan seorang pemimpin itu mempunyai pengaruh yang kuat terhadap anak buahnya.

Sunday, April 8, 2012

Between Stimulus & Respond


It was a Sports Stadium. Eight Children were standing on the track to participate in a running event.

.

* Ready! * Steady! * Bang!!!


With the sound of Toy Pistol, all eight girls started running. Hardly had they covered ten to fifteen steps, when one of the smaller girls slipped and fell down, due to bruises and pain she started crying.


When the other seven girls heard the little girl cry they stopped running, stood for a while and turned back. Seeing the girl on the track they all ran to help. One among them bent down, picked her up and kissed her gently and enquired as to how she was. They then lifted the fallen girl pacifying her. Two of them held her firmly while all seven joined hands together and walked together towards the winning post.

.

There was pin drop silence at the spectator's stand. Officials were shocked. Slow claps multiplied to thousands as the spectators stood up in appreciation. Many eyes were filled with tears.


YES! This happened in Hyderabad, recently! The sport was conducted by National Institute of Mental Health. All these special girls had come to participate in this event. They were spastic children. Yes, they were Mentally Challenged.

.

What did they teach the WORLD? Teamwork? Humanity? Equality among all? No. They taught successful people help others who are slow in learning. So that they are not left far behind!

We never do this because we have brains!!!


Quote: Between Stimulus and Response, we have the freedom to Response - Stephen R. Covey.

Thursday, April 5, 2012

Malaysian

Pertama kali aku tontoni video Janice and the Supertank yang dikongsi oleh anak aku dalam facebook baru-baru ini buat aku senyum. Interesting Video. Nanti, tontoni video ini di akhir aktikel ini.

Betul kata lirik lagu ini, dalam banyak perkara Malaysian ini memang unik. By nature, kita semua memang nice. Tak kira apa pun latarbelakang, Malaysian memang nice. Itu sebab mengapa ramai orang luar suka datang ke sini. Tetapi bila di provoke oleh pihak-pihak yang berkepentingan, kita mudah melatah Tetapi itu bukankah sifat semulajadi manusia? Memang Malaysian ini nice.

Aku harap Malaysian dapat terus harmoni seperti apa yang dipaparkan dalam video ini. Saling hormati, saling caring, saling sangka baik dan saling tolong menolong. Kita duduk dalam negara ini semuanya telah ditentukan oleh Tuhan. Bukan sebab kita pilih sendiri. Ini satu anugerah. Kenapa? Sebab Malaysia memang best. Semua ada! Apapun, kita semua yang akan memainkan peranan besar samada Malaysia ini akan terus menjadi tempat tinggal yang baik untuk kita dan untuk anak cucu kita.

Malaysian akan terus dicabar dan diduga dengan pelbagai perubahan. Itu sudah pasti. Moga Tuhan merahmati kita semua. Hayati kata-kata dalam video ini …



video

Monday, April 2, 2012

Antara Dahan Revisited

Hujung minggu lepas, aku pergi ke Antara Dahan, dusun yang terletak dekat pekan Serendah itu. Masa tu hujan turun renyai-renyai. Best sangat suasana masa itu. Sungguh fresh, sungguh damai dan cuaca agak sejuk. Mungkin masa tu, kalau aku cermin muka aku, sure nampak aku senyum lebar jer. Tak macam rupa aku dalam hutan batu di KL tu, moyok jer.
.


Antara Dahan ini sebenarnya besar maknanya kepada diri aku. Satu masa Antara Dahan ini merupakan matlamat aku. Masih aku ingat lagi ketika itu, kira-kira 15 tahun yang lepas, aku teringin sangat punya sekeping tanah yang berada tidak jauh dari KL. Aku juga mahukan agar tanah itu tidak terlalu kecil atau pun terlalu besar. Aku mahu agar tanah tersebut punya bentuk mukabumi yang pelbagai. Ada tempat yang berbukit dan tempat yang datar. Pendekkan cerita, menjelmalah Antara Dahan. Macam satu magis. It’s a nice story but it is true!
.
Kenapa aku ceritakan hal ini? Adakah aku mahu mendabik dada? Bukan-bukan-bukan. Aku bawak cerita ini semata-mata untuk mengaitkannya dengan satu masa, masa aku mula diperkenalkan dengan konsep ’stick person’ tersebut. Masa itu aku perlukan satu matlamat untuk menguji diri aku samada adakah aku mampu mencapai matlamat aku berdasarkan konsep ’stick person’ ini dan lain-lain kaedah yang sekarang ini ada terkumpul dalam modul Anda Dilahirkan Berjaya itu.
.
Masa aku mula-mula set matlamat aku itu, Tok Guru aku katakan pada aku, quit thinking that you can’t tapi fokuskan kepada bahawa aku benar-benar mahukan sekeping tanah itu walaupun keadaan aku masa itu memang tidak nampak logik untuk mempunyai sekeping tanah. Masa itu, aku teringat ada orang yang memperlekehkan matlamat aku itu. Kata mereka, apa guna punya tanah di tengah-tengah nowhere.
.
Tapi Tok Guru aku kata, tak payah nak pikir sangat apa orang kata, buat jer bodoh-bodoh and go after your goal. Tambah beliau, yang penting you know why you want that piece of land. Masih aku ingat, reason yang ada pada diri aku ialah aku perlukan tanah itu kerana aku mahu satu tanah yang aku boleh berlari hingga letih dan tidak macam rumah aku di tengah bandar sana yang hanya sekangkang kera. Reason begini yang drive aku. Memang aku quit thinking about mengapa aku tak boleh and aku just bulldoze untuk capai matlamat aku yang satu ni. Hasilnya? Antara Dahan!
.
Antara Dahan sebenarnya merupakan satu monument bahawa aku memang boleh capai matlamat jika aku mahu. Antara Dahan merupakan satu hasil kepada satu usaha-usaha yang aku tumpukan untuk capai matlamat aku. Itu sebab mengapa, bila mana saja aku menjejak kaki disini, satu macam perasaan teruja mulai menyelubungi aku. Meremang bulu roma aku. Mungkin ada yang mengatakan apalah sangat matlamat aku ini. Pergilah go after other goal yang lebih tinggi. Well, aku peduli apa, yang penting ini yang aku mahukan dan I know why I want it! Period.
.
Itu cerita dahulu. Apa pula yang perlu aku lakukan untuk masa depan? Aku mesti set dan cuba mencapai matlamat-matlamat aku yang lain. Aku semestinya tidak boleh berhenti disini saja. Jika aku berhenti, alamat aku masuk zon selesa (comfort zone). Itu tanda-tanda awal untuk aku merudum dalam hidup ini. Antara Dahan aku jadikan sebagai azimat atau sumber kekuatan aku untuk mencapai matlamat aku seterusnya. Terasa macam aku dalam satu pengembaraan. Rasa gementar tapi penuh dengan perasaan teruja.
.
Yes, aku mesti go after my next goal! Apa matlamat aku itu? Apa lagi kalau bukan membawa PPB3K agar diterima oleh organisasi di Malaysia ini sebagai alat untuk membina organisasi yang Sejahtera-Bahagia-Kaya! Aku rasa gementar? Yes! Aku rasa teruja? A big Yes!!! Untuk aku melangkah mencapai matlamat aku yang satu ini, aku jadikan lagu berikut sebagai pembakar semangat aku. Sama-sama kita hayati …



video

Sunday, April 1, 2012

Hati Sakit


Semenjak dua tiga minggu yang lepas, mood aku memang tak berapa baik. Aku tak tahu mengapa aku jadi begini. Macam orang hilang confident. Suddenly, aku lihat sekeliling aku dengan lensa negativity. Aku rasakan apa yang aku buat selama ini tiada makna. Aku rasa semua ini hanya aku syok sendiri. Akibatnya, aku rasa nak demam tapi tak demam. Aku rasa sakit badan. Sakit segala-galanya. Kepala aku jadi berat betul. Apa jadi dengan aku?

Namun thank you pada seorang sahabat aku ini. Kata beliau tak payah nak terasa apa-apa. You have done so many good things. Jika ada orang yang tidak setuju atau tidak mahu dengan apa yang aku tawarkan, it doesn’t matter. Just learn from the situation and move on! Semangat balik aku jadinya. Apa pun aku nak juga cerita apa yang buat aku down . Biar hilang karat-karat ini dari pemikiran aku. Ini ceritanya ...
.
Aku rasa semuanya bermula apabila aku bertemu seorang pegawai di sebuah organisasi ini bagi membincangkan apa yang ada dalam PPB3K itu. Mulanya aku benar-benar bersemangat untuk berkongsi idea-idea dalam PPB3K ini memandangkan beliau ingin tahu adakah wujud satu kaedah untuk mentransformasi organisasi. Ini adalah kerana beliau melihat ramai anggota kerja organisasi beliau semacam tidak bersemangat bekerja, terlalu berkira, tidak mahu beri yang terbaik, bermasalah dalam kerja berkumpulan dan lain-lain lagi penyakit dalam organisasi.

Baru lebih kurang 10 minit aku bercerita, tiba-tiba beliau lalu memotong cakap aku. Beliau terus saja menyatakan beliau telah faham segalanya walhal aku belum sampai kepada isi cerita aku. Pelik aku. Beliau lantas membuat rumusan menyatakan beliau telah faham segalanya dan terus bertanya pada aku samada aku ada soalan untuk beliau. Terpempan aku melihat gelagat beliau.
.
Aku terpempan sebab macam mana beliau boleh berperangai sebegini? Yang jelasnya, beliau telah mempamirkan siapa beliau sebenarnya kepada aku dan kawan aku. Nampak betul beliau susah untuk memberi peluang kepada dirinya untuk mendengar apa yang dikatakan oleh orang lain. Sudahnya rugi besar dia!. Aku dan sahabat aku hanya saling berpandangan dengan penuh makna. Selepas sessi itu, kawan aku dengan nada berseloroh mengatakan bahawa orang macam beliau ini dihormati orang bukan disebabkan peribadi beliau tetapi pangkat beliau. Hilang pangkat, hilanglah hormat orang pada beliau. Aku senyum saja tetapi hati aku sakit betul.

Dan sememangnya ramai orang aku berjumpa berperangai sedemikian. Kalau guna bahasa kasar inilah dia golongan ’bodoh sombong’. Mereka sebenarnya amat bermasaalah tetapi tidak punya ’humility’ untuk belajar atau mencari penyelesaian kepada masalah mereka.
.
Tambah kronik lagi ialah golongan inilah yang banyak menerajui program latihan sesuatu organisasi. Kerja melaksana program latihan anggota kerja teramat penting. Disinilah bermulanya jatuh bangun sesuatu organisasi. Kesan kegagalan ini mungkin tidak dirasakan dalam masa yang singkat tetapi banyak organisasi yang telah menerima kesan buruknya selepas beberapa waktu. Dulu aku tidak berapa sedar tetapi setelah beberapa lama berkecimpungan dalam bidang latihan ini, aku mula nampak kesan-kesan ini.

Berbeza dengan organisasi-organisasi besar di dunia ini, sistem latihan organisasi besar ini cukup tip top. Mula dari masuk ke dalam organisasi hingga sampai ke hujung tugas seseorang itu dalam organisasi tersebut, satu sistem latihan yang sistematik dan berterusan telah siap sedia untuk diikuti oleh anggota kerja tersebut. Mereka melaksana latihan jauh sekali dari setakat untuk menghabiskan budget latihan. Inilah antara punca utama mengapa organisasi ini menjadi hebat. Kita bagaimana?
.
To quote kata-kata akhir pegawai itu sebelum aku berpisah dengan beliau petang itu, ”I nak cari program yang seronok-seronok. Biar para peserta merasakan program ini tempat mereka melepaskan letih. Saya tak suka ada teori-teori. Perlu ingat, program ini akan disertai orang-orang besar. Jangan bagi mereka terasa macam kita nak mengajar mereka pulak”. Terkedu aku dibuatnya. Fikir aku, ini nak buat latihan atau nak buat majlis suka-suka? Kalau macam ini punya cara fikir, no wonder lah aku tengok organisasi beliau dari dulu hingga sekarang masih di takuk lama. Really an insult to my intelligent!