.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Tuesday, October 30, 2012

Two Short Stories


Story 1 : A Distinguished Lady



A distinguished lady, noted for the fine family from which she came, was once presented at the court of the Queen of Holland. Later, the wife of a minor government official asked her how she happened to know the proper way to behave, before a queen.

"I really didn't know," the woman replied. "But I have only one set of manners and I use them all the time." We should have one set of manners, too. We should always be gentle, kind and most of all, loving.

REFLECTION:

Treat the rich and the poor, the attractive and the unattractive all the same. And how you treat them, is a reflection of what kind of a person you are!


Story 2 : Gardener and a Weed.


There was once an earnest gardener who loved his work and his produce. One day he was walking through his delightful garden and happened to notice a weed. The gardener was particularly tired so he decided to leave it.

The next day he had to leave to visit his relatives in another country for two weeks. When he came back, the back yard was covered in weeds and all his produce was dead!

REFLECTION:

Likewise, if we allow just one bad thought in our head and fail to remove it, it will sprout and instead of having to pick one weed, we will have too much to control. If we destroy our negative thoughts, by allowing positive ones to grow, they will display in our personality like a beautiful garden. That's the power of positive thought. We are, what our thoughts are. We should always entertain only good and positive thoughts in our mind and never give way for anything negative! Be alert and conscious of your thoughts and pick out the weeds of your negative thoughts consciously and quickly, at the right moment.

Saturday, October 27, 2012

Why + How


Antara sedar tak sedar, perhatikan tajuk artikel kali ini, Why + How. Apa yang bermain dalam pemikiran tuan puan bila dihadapkan dengan tajuk sebegini? Sebenarnya bermacam perkara yang boleh kita huraikan dan semuanya bergantung kepada cara pandang kita. Berikut antara huraian untuk renungan bersama.


Ada sekolompok manusia, hidup mereka hanya memfokuskan kepada kenapa (The Why) perlu laksanakan sesuatu perkara itu  tanpa memberi fokus kepada bagaimana (The How) untuk merealisasi perkara tersebut. Satu contoh jelas mengenai situasi ini ialah apa yang banyak berlaku di kedai-kedai kopi. Kesannya?  Tuan puan fikirkan ...

Ada sekolompok manusia yang lain, hidup mereka hanya memfokuskan kepada bagaimana (The How) mahu melaksanakan sesuatu tanpa memikirkan terlebih dahulu mengapa (The Why) mereka harus melakukan sesuatu itu terlebih dahulu. Satu contoh kelompok manusia sebegini dapat kita lihat banyak dalam organisasi-organisasi besar yang mana anggota kerjanya hanya mengikut saja apa yang diarahkan oleh ketua mereka. Mereka langsung tidak cuba memahami mengapa sesuatu itu perlu dilaksanakan. Kesannya? Tuan puan fikirkan ...

Namun ada sekelompok manusia pula langsung tidak memikirkan soal ’The Why’ dan ’The How’ apabila melaksanakan sebarang aktiviti mereka. Wujudkah manusia sebegini? Macam tak wujudkan? Tapi kalau anda tanya saya, kelompok manusia ini ramai. Inilah mereka yang hanya duduk berpeluk tubuh tanpa mahu melakukan sesuatu. Mereka hanya mengharapkan segala kehendak mereka datang bergolek. Kesannya? Tuan puan fikirkan ...

Akhir sekali, wujud sekolompok manusia ini yang memang memfokuskan kepada ’The Why’ dan ’The How’ apabila mereka melaksanakan sebarang akiviti mereka. Orang melihat kelompok manusia sebegini sebagai orang yang sejahtera, bahagia dan kaya. Mereka inilah yang kita takrifkan sebagai ‘The Mover and The Shaker of the world’.


Itu sebab dalam Islam, kita harus menitikberatkan soal Tauhid (The Why) dan Syariat (The How) dalam menjalankan sebarang aktiviti di atas muka bumi ini. Baka kata seorang sahabat, ramai orang Islam jadi sesat kerana tidak mngimbangi kehendak Tauhid dan Syariat bilamana melaksanakan sebarang aktiviti-aktiviti kita. Tuan puan fikirkan …

Kesimpulannya, berdasarkan kepada empat kuadran dibawah ini, cuba tuan puan fikirkan apakah kesannya untuk setiap kuadran. Sengaja saya tidak memberi jawapan saya kerana jawapan untuk setiap kuadran ini berbeza-beza bergantung kepada cara pandang tuan puan. ;)



Tuesday, October 23, 2012

Seminar Pendidikan Ahli Koperasi TNB


Sabtu dan Ahad lepas, aku telah diberi peluang untuk berkongsi idea mengenai ‘Business Model Canvas’ dengan lebih kurang 40 orang ahli Koperasi TNB sempena Seminar Pendidikan Ahli Koperasi TNB untuk Selangor/Wilayah Persekutuan yang telah berlangsung di Mahkota Hotel, Melaka. Sebenarnya aku diminta menceritakan bagaimana perlu merealisasikan tema seminar ini iaitu Berdaya Maju dan Komited. Namun aku lihat, Business Model Canvas adalah merupakan alat yang paling sesuai bagi mereaslisasi tema ini.


Aku sebelum ini tidak begitu kenal apa makna koperasi dan peranan koperasi ini. Yang selalu bermain dalam fikiran aku ialah koperasi merupakan tempat mahu meminjam duit. Memang cetek ilmu aku dalam hal koperasi ini. Namun hasil perbincangan dengan En Zulkefle, yang merupakan Pengurus Kanan di Koperasi TNB ini benar-benar membuka mata aku. Memang murni sungguh idea koperasi ini. 



Aku cuba ’goggle’ apa sebenarnya makna koperasi dan ini yang aku 
jumpa;


“A cooperative ("coop"), co-operative ("co-op"), or coöperative ("coöp") is an autonomous association of persons who voluntarily cooperate for their mutual social, economic, and cultural benefit. Cooperatives include non-profit community organizations and businesses that are owned and managed by the people who use its services (a consumer cooperative) and/or by the people who work there (a worker cooperative) or by the people who live there (a housing cooperative)”. 




Memang hebat idea koperasi ini. Hasil selama 2 hari menyertai seminar ini, banyak ilmu baru dan ‘new networking’ dapat aku bina. Aku sebenarnya sudah ‘jatuh cinta’ dengan idea koperasi ini. Yang pastinya, aku akan cepat-cepat untuk menyertai koperasi TNB. 




Perkara utama yang membuatkan aku ‘jatuh cinta’ dengan idea koperasi ini ialah ianya membenarkan kita menyumbang secara bersama bagi membantu kelompok manusia yang besar. Bayangkan jika kita harus membantu satu kelompok manusia secara individu, pasti keupayaan kita terbatas. Mungkin ‘tagline’ yang sesuai untuk satu-satu koperasi itu ialah, ‘Together we able to give more!” Ini pasti merupakan satu innovasi terhadap ‘The Law of Giving and Receiving”. 




Berbalik kepada para peserta seminar ini, pertamanya, aku harap melalui cerita ‘Business Model Canvas’ ini, mereka mampu mengenalpasti dan lebih peka dengan apakah nilai yang boleh ditawarkan (Value Proposition - VP) kepada para prospek ahli baru koperasi TNB ini. 




Kedua, mereka lebih peka samada tugas yang mereka lakukan (Key Activities – KA) itu menjurus kepada pembinaan dan penyampaian ‘Value Proposition – VP’ kepada para pelanggan (Customer Segment – CS). Ketiga, mereka lebih peka kepada apakah jenis saluran yang paling sesuai (Channel – CH) bagi menghubungkan VP dan CS).



Aku harap ketiga-tiga perkara pokok ini akan diamati dan dilaksanakan secara berterusan oleh mereka bagi mencapai hajat mereka itu. Aku yakin jika ini dilaksanakan, tak hairan keanggotaan ahli koperasi ini mampu mencapai lebih 90% keahlian anggota kerja TNB.


Koperasi TNB - ‘Together we able to give more!”

Friday, October 19, 2012

Who Says


I specially dedicate this video music to my three daughters, Safia, Soraya, Sabrina and of course to all of my past female participants. Stay cool ya. :) God bless.   


Wednesday, October 17, 2012

Vanilla Ice Cream vs A Car


An Interesting Story about logical thinking (Never underestimate your Clients' Complaint, no matter how funny it might seem!) This is a real story that happened between the customer of General Motors and its Customer-Care Executive. Please read on.

A complaint was received by the Pontiac Division of General Motors;

'This is the second time I have written to you, and I don't blame you for not answering me, because I sounded crazy, but it is a fact that we have a tradition in our family of Ice-Cream for dessert after dinner each night, but the kind of ice cream varies so, every night, after we've eaten, the whole family votes on which kind of ice cream we should have and I drive down to the store to get it. It's also a fact that I recently purchased a new Pontiac and since then my trips to the store have created a problem ...


You see, every time I buy a vanilla ice-cream, when I start back from the store my car won't start. If I get any other kind of ice cream, the car starts just fine. I want you to know I'm serious about this question, no matter how silly it sounds "What is there about a Pontiac that makes it not start when I get vanilla ice cream, and easy to start whenever I get any other kind?"

The Pontiac President was understandably skeptical about the letter, but sent an Engineer to check it out anyway. The latter was surprised to be greeted by a successful, obviously well educated man in a fine neighborhood. He had arranged to meet the man just after dinner time, so the two hopped into the car and drove to the ice cream store. It was vanilla ice cream that night and, sure enough, after they came back to the car, it wouldn't start. The Engineer returned for three more nights. The first night, they got chocolate. The car started. The second night, he got strawberry.

The car started. The third night he ordered vanilla ice cream. The car failed to start. Now the engineer, being a logical man, refused to believe that this man's car was allergic to vanilla ice cream. He arranged, therefore, to continue his visits for as long as it took to solve the problem. And toward this end he began to take notes:

He jotted down all sorts of data: time of day, type of gas uses, time to drive back and forth etc. In a short time, he had a clue: the man took less time to buy vanilla ice cream than any other flavor. Why? The answer was in the layout of the store. Vanilla ice cream, being the most popular flavor, was in a separate case at the front of the store for quick pickup. All the other flavors were kept in the back of the store at a different counter where it took considerably longer to check out the flavor.


Now, the question for the Engineer was why the car wouldn't start when it took less time. Eureka - Time was now the problem - not the vanilla ice cream !!! The engineer quickly came up with the answer: "vapor lock". It was happening every night; but the extra time taken to get the other flavors allowed the engine to cool down sufficiently to start. When the man got vanilla ice cream, the engine was still too hot for the vapor lock to dissipate.

Even crazy looking problems are sometimes real and all problems seem to be simple only when we find the solution, with cool thinking.

Saturday, October 13, 2012

Tutorial: Branding 101 (Under ½ an hour)


Many have been said about branding or brand. Do we really know what it is all about? Well, I have compiled here, series of videos that I simply titled Branding 101. Hope it helps. We start this tutorial by asking …

What is Branding?



What is a Brand?



History of Branding



Brand and Product – Competitive Positioning



What is Brand Strategy?



What Color is your Brand?



Brand Building for Small Businesses



In the nutshell, Brand is everything. Develop your brand and conquer the world!

Tuesday, October 9, 2012

Business Model Canvas @ McD.


Lepas subuh hari Ahad lepas, aku dah tak boleh tidur. Senyap sepi rumah aku pagi itu kerana semua tidur semula selepas subuh tadi. Biasalah, hari minggu, waktu-waktu gini memang waktu nak recover letih satu minggu. Tapi yang nyata, aku dah tak boleh nak lelapkan mata lagi. So aku call Ajid ajak minum pagi, sahabat aku semenjak zaman tadika lagi itu. Dia kata ok sebab dia pun macam aku, tengah memikir nak pergi minum kat mana pagi itu.. So bergegaslah aku ke rumah dia.

Dalam kereta aku tanya Ajid nak minum kat mana. Dia kata jom pekena McDonald Section 2. Aku kata ok. Lagi pun aku dan dia dah lama tak pekena coffee McD tu. Ajid dan aku suka sangat coffee kat situ sebab rasa ’nutty’nya and not to mention boleh refill berapa kali pun ikut suka. This really my ideal way on how to spend my Sunday morning. J

Semasa kami sedang menikmati breakfast pagi tu, baru aku tersedar, Ajid baru saja beli smart phone. Interesting smart phone! (Sengaja disini aku tak bagi tahu jenama smart phone tu sebab company phone tu tak bayar aku market phone mereka). Paling aku suka mengenai phone ini ialah bagaimana mudahnya ambil video. Bukan itu saja, tetapi quality videonya memang not bad at all.

So Ajid telah beri satu idea. “Li, why not you explain bagaimana nak guna Business Model Canvas and let me take your video presenting the Canvas”. Bagus jugak idea Ajid. Boleh aku asah skill story the Canvas dalam masa sesingkat mungkin. Tapi yang paling penting, aku berpeluang story the Canvas ini dalam keadaan paling santai.

So inilah hasilnya. (By the way, hope you guys tak kisah dengan loghat Perak I masa I story the Canvas ini. Whenever Ajid dan I communicate in private, we love to communicate in our mother tongue. Sometimes we just play quiz siapa yang paling banyak tahu vocab dalam loghat Perak. Saja jer, nak having fun).


So, what do you think of the video? You faham Business Model Canvas tu?     

Sunday, October 7, 2012

Tentang Rasa


Tontoni dan renungi kata-kata dalam lagu berikut. Tanyakan pada diri apa makna ini semua kepada diri sendiri ...


Indah sungguh kata-kata lagu itu. Tapi itu bukan tujuan utama bicara artikel ini. Apa yang mahu dibicarakan ialah adakah rasa sayang itu hanya terhad untuk orang yang sedang dilamun cinta?

Pasti tidak! Rasa sayang itu satu anugerah Tuhan. Rasa sayang itu bila digunakan kena pada tempatnya, adalah ibarat satu kuasa yang cukup hebat dalam mencapai sesuatu hajat itu. Sebagai contoh, bayangkan bilamana rasa sayang ini dihadapkan kepada matlamat yang mahu kita capai? Pasti usaha pencapaian matlamat itu semacam menerima satu tonik yang luar biasa!

Sebaliknya, rasa sayang ini jika dihadapkan kepada tempat yang tidak sepatutnya, pasti hidup jadi huru hara yang pasti membawa bahana kepada hidup sendiri.

Sudahnya, gunakan rasa sayang ini sebaik mungkin. Pastinya Tuhan menuntut kita ‘be responsible and be accountable’ atas pemberian Dia yang cukup hebat ini. Ingin tahu lebih lanjut mengenai ‘tentang rasa’ ini, hadirkan diri dalam program ‘Anda Dilahirkan Berjaya’.

Apapun, Pilihan Di Tangan Saya!

Saturday, October 6, 2012

Letter to Papa


A father passing by his teenage daughter's bedroom was astonished to see the bed was nicely made and everything was neat and tidy. Then he saw an envelope propped up prominently on the centre of the pillow. It was addressed "Papa". With the worst premonition, he opened the envelope and read the letter with trembling hands:-


Dear Papa,

It is with great regret and sorrow that I'm writing you, but I'm leaving home. I had to elope with my new boyfriend Randy because I wanted to avoid a scene with Mom and you. I've been finding real passion with Randy and he is so nice to me. I know when you meet him you'll like him too - even with all his piercing, tattoos, and motorcycle clothes.

But it's not only the passion Papa, I'm pregnant and Randy said that he wants me to have the kid and that we can be very happy together. Even though Randy is much older than me (anyway, 42 isn't so old these days is it?), and has no money, really these things shouldn't stand in the way of our relationship, don't you agree?

Randy has a great CD collection; he already owns a trailer in the woods and has a stack of firewood for the whole winter. It's true he has other girlfriends as well but I know he'll be faithful to me in his own way. He wants to have many more children with me and that's now one of my dreams too.

Randy taught me that marijuana doesn't really hurt anyone and he'll be growing it for us and we'll trade it with our friends for all the cocaine and ecstasy we want. In the meantime, we'll pray that science will find a cure for AIDS so Randy can get better; he sure deserves it!!

Don't worry Papa, I'm 15 years old now and I know how to take care of myself. Someday I'm sure we'll be back to visit so you can get to know your grandchildren.

Your loving daughter, Rosie.

At the bottom of the page were the letters "PTO".


Hands still trembling, her father turned the sheet, and read:

PS: Papa, none of the above is true. I'm over at the neighbour's house. I just wanted to remind you that there are worse things in life than my report card that's in my desk centre drawer. Please sign it and call when it is safe for me to come home.

I love you!

Your loving daughter, Rosie

Note from PPB3K: The story above is about lateral thinking. The ability to see things from different angles. Learn more about all this from ‘Kreativiti Untuk Berjaya’.

Wednesday, October 3, 2012

The Touchstone


When the great library of Alexandria burned, the story goes, one book was saved. But it was not a valuable book; and so a poor man, who could read a little, bought it for a few coppers. The book wasn't very interesting, but between its pages there was something very interesting indeed. It was a thin strip of vellum on which was written the secret of the "Touchstone"!


The touchstone was a small pebble that could turn any common metal into pure gold. The writing explained that it was lying among thousands and thousands of other pebbles that looked exactly like it. But the secret was this: The real stone would feel warm, while ordinary pebbles are cold.

So the man sold his few belongings, bought some simple supplies, camped on the seashore, and began testing pebbles.

He knew that if he picked up ordinary pebbles and threw them down again because they were cold, he might pick up the same pebble hundreds of times. So, when he felt one that was cold, he threw it into the sea. He spent a whole day doing this but none of them was the touchstone. Yet he went on and on this way. Pick up a pebble. Cold - throw it into the sea. Pick up another. Throw it into the sea.

The days stretched into weeks and the weeks into months. One day, however, about mid afternoon, he picked up a pebble and it was warm. He threw it into the sea before he realized what he had done. He had formed such a strong habit of throwing each pebble into the sea that when the one he wanted came along, he still threw it away.

So it is with opportunity. Unless we are vigilant, it's easy to fail to recognize an opportunity when it is in hand and it's just as easy to throw it away.