.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Sunday, March 31, 2013

Sayang


Jumaat lepas, tamat program ‘Vibrant Workforce Productivity Revolution’ (VWPR) untuk anggota kerja Bahagian Penghantaran, Tenaga Nasional Berhad. Sebenarnya ini merupakan kumpulan kedua yang menghadiri program VWPR ini. Dijangkakan beberapa kumpulan lagi akan menyertai program ini di masa depan.


Sesuatu yang menarik dalam program kali ini ialah wujudnya beberapa ‘experiential learning’ yang telah dibuat secara spontan.

Aku telah menekankan beberapa kali dalam program ini agar kita sama-sama menumpukan kepada ‘memberi’ berbanding dengan ‘menerima’ sesuai dengan tuntutan ‘Hukum Memberi dan Menerima’ itu. Hukum ini menekankan bahawa untuk ’menerima’ sesuatu kita perlu ’memberi’ dahulu.

Aku juga telah menekankan agar kita didik diri kita agar melihat manusia bukan sebagai objek tetapi manusia sebagai manusia. Yang dimaksudkan melihat manusia sebagai objek ialah kita melihat seseorang manusia itu sebagai kenderaan, halangan atau tidak relevan dalam hidup kita.

Kita melihat manusia sebagai manusia bilamana kita menghargai segala fikiran, perasaan, pilihan dan tindak tanduk seseorang mausia itu walaupun kita tidak menyetujuinya. Perkara ini jadi lebih mudah untuk diamalkan bila kita memahami konsep ’Stick Person’.

Peluang untuk mengamalkan kedua-dua teori di atas tersedia bilamana pada pagi ketiga, semasa sessi renungan diadakan, aku ceritakan bahawa penghulu mereka sedang berhadapan dengan dugaan yang mana isteri beliau sedang menghadapi penyakit barah. (Aku memang melantik seorang penghulu untuk setiap program VWPR ini). Pagi itu, penghulu mereka tidak dapat bersama mereka semua kerana menemani isteri beliau menerima rawatan kimotherapy.

Soal aku kepada para peserta itu adakah mereka semua melihat penghulu mereka hanya sebagai objek atau mampu melihat penghulu mereka sebagai manusia dengan cuba memahami segala fikiran, perasaan, pilihan dan tindak tanduk penghulu mereka yang sedang menghadapi dugaan tersebut? Sudahnya apa yang boleh diberikan atau disumbangkan kepada penghulu mereka?

Dengan spontan aku mengesyorkan dibuat sumbangan ikhlas serta merta. Aku hulurkan kepada mereka sebuah kotak dan aku katakan berikan saja berapa yang terdetik di hati untuk penghulu mereka.

Dapat aku rasakan ’the power of the moment’ semasa sessi sumbangan ikhlas ini dilaksanakan. Sememangnya ini suatu ‘experiential learning’ yang dalam maksudnya dan sukar untuk dilupakan!

Sebagai satu renungan, adakah kita benar-benar menghargai segala fikiran, perasaan, pilihan dan tindak  tanduk orang yang kita sayang? Apa yang kita beri kepada mereka jika kita benar-benar sayang mereka? Untuk itu, apa kata kita nyanyikan lagu "SAYANG' berikut untuk mereka yang kita sayang ...?


Sunday, March 24, 2013

Negative Thoughts


There was once an earnest gardener who loved his work and his produce. One day he was walking through his delightful garden and happened to notice a weed. The gardener was particularly tired so he decided to leave it.


The next day he had to leave to visit his relatives in another country for two weeks. When he came back, the back yard was covered in weeds and all his produce was dead!

REFLECTION

Likewise, if we allow just one bad thought in our head and fail to remove it, it will sprout and instead of having to pick one weed, we will have too much to control.


If we destroy our negative thoughts, by allowing positive ones to grow, they will display in our personality like a beautiful garden.

Thats the power of positive thought. We are, what our thoughts are.

We should always entertain only good and positive thoughts in our mind and never give way for anything negative!

Be alert and conscious of your thoughts and pick out the weeds of your negative thoughts consciously and quickly, at the right moment.

Wednesday, March 20, 2013

Tribute ...


Tribute to Malaysian Armed Forces. May God bless you all. Ameen ...!




Do we have the courage to face our challenges? 

Sunday, March 17, 2013

Get Real


So you want to get out of your Comfort Zone? Let's get real. Watch this ....




May you Get Real!

Saturday, March 16, 2013

Promise Yourself


To be so strong that nothing
can disturb your peace of mind.
To talk health, happiness, and prosperity
to every person you meet.

To make all your friends feel
that there is something in them
To look at the sunny side of everything
and make your optimism come true.


To think only the best, to work only for the best,
and to expect only the best.
To be just as enthusiastic about the success of others
as you are about your own.

To forget the mistakes of the past
and press on to the greater achievements of the future.
To wear a cheerful countenance at all times
and give every living creature you meet a smile.


To give so much time to the improvement of yourself
that you have no time to criticize others.
To be too large for worry, too noble for anger, too strong for fear,
and too happy to permit the presence of trouble.

To think well of yourself and to proclaim this fact to the world,
not in loud words but great deeds.
To live in faith that the whole world is on your side
so long as you are true to the best that is in you.

Tuesday, March 12, 2013

The Officer’s Inspection


A municipality officer stopped at corn fields, and talked with an old farmer. He told the farmer, "I need to inspect your ranch for illegally grown drugs." The farmer said, "Okay, but don't go in that field over there ...", as he pointed out the location.

The municipality officer verbally exploded saying, "Mister, I have the authority of the Federal Government with me!" Reaching into his rear pants pocket, he removed his badge and proudly displayed it to the farmer. "See this badge?! This badge means I am allowed to go wherever I wish on any land!! No questions asked or answers given!! Have I made myself clear … do you understand?!!"

The farmer nodded politely, apologized, and went about his chores.


A short time later, the old farmer heard loud screams, looked up, and saw the municipality officer running for his life, being chased by the farmer's BIG BULL. With every step the bull was gaining ground on the officer, and it seemed likely that he'd sure enough get gored before he reached safety. The officer was clearly terrified. The farmer threw down his tools, ran to the fence and yelled at the top of his lungs ...

"Your badge, show him your BADGE !!!

Moral of the story;

1. Dont show arrogance while using your authority. Use it with logic and common sense.
2. Let the other person speak if he wants to say something. It clarifies doubts and confusions.

Friday, March 8, 2013

Ajari Aku


Siang tadi, gigi aku dicabut sang doktor gigi. Sekian lama, aku  tahan gigi aku yang satu ini dari dicabut. Sudahnya aku dah tak boleh tahan lagi. Sakit cabut gigi bukan main lagi peritnya. Rasa aku nak terajang doktor gigi tua ni. Sebab air muka punya pasal, aku tahankan saja.

Dalam sakit yang amat sangat itu, tiba-tiba doktor itu berbisik pada aku sambil tersenyum, ”Mior, the pain is God’s gifts to you. Enjoy it! While you go thru the pain, why not you do some reflection and prayer to Him?”

Tersentak aku. What a lesson!

Doktor tua itu seperti memujuk aku sambil berkata, “Bayangkan jika manusia itu tidak kenal erti sakit, macam-macam atrocities yang akan dilakukan oleh manusia di atas mukabumi ini. Sakit umpama satu signal dari Tuhan agar kita tidak melebihi dari batas-batas yang telah ditetapkan. Hanya terpulang pada kita untuk mengambil iktibar darinya.”

Sememangnya ini satu experiential learning! No wonder, sesetengah orang-orang alim menyatakan sakit itu satu nikmat!

Sakit tanda Tuhan masih sayang pada kita. Sakit tanda Tuhan prihatin pada kita. Memang Maha Hebat Tuhan! Walaupun pengalaman bersama doktor gigi tua itu hanya sebentar, entah kenapa aku rasakan ini satu pengalaman yang amat berharga dalam usaha baiki diri aku. Aku rasa nak peluk doktor gigi tua ini. Nak ambil berkat kata-kata beliau tadi. Dalam diam, aku mohon agar Tuhan beri banyak rahmat kepada doktor gigi tua ini dan ahli keluarga beliau.

Dalam perjalanan pulang, aku pohon agar Tuhan ampuni aku. Aku pohon agar Tuhan campakkan rasa cinta aku pada Dia. Aku pohon Tuhan ajari aku dalam hidup ini. Apa yang ada dalam hati aku ini sama seperti apa yang terkandung dalam lagu ini ... Perhatikan kata-katanya. Dalam sekali maksud senikata lagu ini. Moga Tuhan rahmati hidup ini.




Wednesday, March 6, 2013

The King and his Friend.


A king in Africa had a close friend he grew up with. The friend had a habit of looking at every situation that ever occurred in his life (positive or negative) and remarking, "This is good!"


One day the king and his friend were out on a hunting expedition. The friend would load and prepare the guns for the king. The friend had apparently done something wrong in preparing one of the guns, for after taking the gun from his friend, the king fired it and his thumb was blown off.

Examining the situation the friend remarked as usual, "This is good!" To which the king replied, "No, this is NOT good!" and had his friend sent to jail.

About a year later, the king was hunting in an area that he should have known to stay clear of. Cannibals captured him and took them to their village. They tied his hands, stacked some wood, set up a stake and bound him to the stake. As they came near to set fire to the wood, they noticed that the king was missing a thumb.

Being superstitious, they never ate anyone that was less than whole. So untying the king, they sent him on his way. As he returned home, he was reminded of the event that had taken his thumb and felt remorse for his treatment of his friend.

He went immediately to the jail to speak with his friend. "You were right" he said, "it was good that my thumb was blown off." And he proceeded to tell his friend all that had just happened. "And so I am very sorry for sending you to jail for so long. It was bad for me to do this."


"No," his friend replied, "this is good!"

"What do you mean, 'This is good?!'" How could it be good that I sent my friend to jail for a year."

"If I had not been in jail, I would have been with you. :)"

Sunday, March 3, 2013

Senyum


Dalam satu seminar baru-baru ini, aku dengar begitu hebat diminta agar para peserta seminar itu memakai 'senyum' dalam kerja harian mereka. Terutamanya dalam berdepan dengan pelanggan mereka. Mulanya aku tidak ambil kisah sangat pasal cerita senyum ini sebab dah biasa sangat diperkatakan. Baik dalam buku, kertas kerja dan sebagainya. Tetapi entah mengapa kali ini aku terpandang perkataan 'senyum' ini dari sudut yang berbeza sedikit.

Senyum satu perkara yang percuma. Walau percuma, ramai yang senang sekali dengan satu senyuman. Api yang sedang marak boleh padam angkara satu senyuman yang ikhlas. Maybe perkataan 'percuma' tak kena kot. Perkataan yang sesuai untuk mewakilli 'senyuman' ialah priceless! Sememangnya satu senyuman itu priceless!



Aku teringatkan perkara 'Customer Relationship' dalam 'Business Model Canvas'. Memang mudah untuk membina hubungan dengan pelanggan jika kita mementingkan senyuman bila melayan mereka. Kadang-kadang kita suka memikirkan perkara-perkara yang canggih dan complicated bagi memenuhi tuntutan 'Customer Relationship' ini. Walhal dengan satu senyuman, banyak perkara yang boleh diselesaikan.

Semalam aku terdengar satu lagu ini yang mengesahkan mengenai senyum. Memang lagu ini amat sesuai untuk dijadikan sebagai 'anchor' bila kita cerita pasal senyum. Aku mahu jadikan lagu ini sebagai support aku bila aku memfasilitator program-program akan datang. Until then, apa kata kita nikmati dan renungi lagu ini ... Ooooppsss ... jangan lupa senyum ya semasa hayati lagu ini! :)

  

Friday, March 1, 2013

Matlamat Satu Anugerah?


Adakah bilamana kita jelas dengan apa yang kita mahu capai dalam hidup ini merupakan satu anugerah?

Memang satu anugerah! Semenjak aku mengendali program pembangunan diri ini, aku benar-benar sedar bahawa ramai orang di mukabumi ini tidak mempunyai matlamat yang benar-benar mereka mahukan walaupun mereka merupakan orang-orang yang bijak.


Mengapa ini terjadi?

Dari pemerhatian aku, ini terjadi kerana ramai di kalangan kita ini tidak benar-benar berhenti seketika dan merekabentuk masa depan mereka. Kemungkinan suasana kehidupan yang laju ibarat pusingan gasing itu menyebabkan mereka tidak punya masa untuk ini semua. Bak kata seorang kawan, “I nak cepat Mior. I tak boleh tunggu. You must understand me!”

Atau pun ramai di antara kita merasa amat tidak selesa untuk komited pada satu-satu perkara itu kerana ianya menuntut pengorbanan yang bukan sedikit. Orang sebegini wujud kerana tidak meluangkan masa untuk apa yang dibicara dalam perenggan di atas.

Sudahnya aku rasakan, dalam hidup ini, ramai orang hanya bergerak dari satu ‘event’ ke satu ‘event ‘ lagi hingga tamat hidup mereka. Bila di tanya apa yang mereka mahu capai, mereka akan memberi alasan bahawa mereka sedang sebok mengelola ‘events’ dalam hidup mereka. Kalau beginilah ceritanya, usah harap mereka akan mampu mengenalpasti matlamat hidup mereka.

Hidup amat perlu kepada matlamat. Sebenarnya lagi tua kita, lagi perlu kita kepada matlamat! Kenapa? Sebab masa kita di atas mukabumi ini amat singkat. Lagi lama, lagi singkat masa yang masih ada di tangan kita. Dengan bermatlamat, barulah kita mampu mengoptima penggunaan diri dan masa yang kita ada. Fikirkan ...


Jika anda benar-benar serius dengan apa yang dibicara dalam perenggan di atas dan anda tidak tahu bagaimana untuk merekabentuk matlamat anda, saya syorkan anda attend program ’Anda Dilahirkan Berjaya’ (ADB) itu. Program penuh ADB ini mengambil masa enam hari dengan dibuat 3 hari dahulu sebelum disambung sebulan kemudiannya 3 hari lagi.

3 hari pertama akan membincangkan 3 soalan pokok iaitu

Siapa Saya? (Kenal diri berdasar konsep Stick Person)
Dimana Saya? (Muhasabah diri)
Kemana Saya? (Penetapan matlamat)

3 hari berikutnya pula akan membincangkan persoalan

Bagaimana Saya? (Pelan pencapaian matlamat)

Kenapa panjang sangat program ini? Sebenarnya program ini tak lama. Empat persoalan ini memerlukan sedikit masa untuk disampaikan kerana walaupun soalan ini nampak mudah namun hakikatnya tidak begitu. Itu sebab kita perlukan masa. Seperti contohnya untuk merekabentuk bangunan memerlukan masa, begitu jugalah merekabentuk matlamat kita.

Percayalah, jika kita dapat berkumpul dan membincangkan keempat-empat solalan ini bersama-sama, pasti ianya amat berbaloi untuk kehidupan ini. Bak kata satu kata-kata yang aku dengar baru-baru ini;


When we spend time with our goal, it is much like spending time with a lover – we are passionate and excited. We are driven and energized, up-beat and positive. We do not worry about petty things. On the other hand, when we live without goal, it is like having a toothache. We experience pain and frustration. Lack of goal can be a big impediment causing us to drift aimlessly through life. 

Sememangnya hidup yang bermatlamat itu merupakan satu anugerah!