.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Wednesday, July 24, 2013

Stick Person Revisited - Part 1



Rasanya dah beratus kali saya share idea stick person ini dengan orang lain. Boleh dikatakan setiap kali saya facilitate sebarang program, stick person pasti akan menjadi tunggak kepada message yang saya kongsikan. Entah kenapa, tiba-tiba pagi ini saya tertanya pada diri saya sendiri mengenai soalan berikut ...

Adakah stick person ini memberi sebarang makna kepada mereka dan juga kepada diri saya sendiri? Adakah mereka dan saya melihat stick person hanya semata-mata sebagai satu teori untuk menerangkan konsep kenal diri? Atau mampukah mereka dan saya menggunakan stick person ini sebagai satu pendekatan untuk meningkatkan kualiti diri? Bagaimana cara pandang mereka dan saya kepada stick person ini?

Ini antara persoalan asas tetapi pokok yang mesti saya ketahui penjelasannya. Bagaimana konsep stick person ini menjadi signifikan kepada hidup ini yang mahu saya perjelaskan disini.

Bila saya berjalan dalam mana-mana organisasi, ramai yang sudah mulai tahu tentang dimensi diri iaitu ...

Spiritual - kuasa membuat pilihan
Intelektual - kuasa untuk menganalisa dan merancang
Emosional - kuasa untuk merasai
Fizikal - kuasa untuk membuat tindakan


Mereka sedar akan kepentingan memberi perhatian kepada dimensi diri ini dalam membangunkan seseorang individu itu. Kenapa ianya penting? Ini penting bagi memastikan perlaksanaan sebarang aktiviti bagi mencapai sebarang matlamat organisasi itu dilaksanakan dengan seoptima mungkin. After all, siapa yang kita nak harapkan untuk melaksanakan ini semua jika bukan manusia itu sendiri?

Tetapi saya lihat mereka ini umpama orang yang sedang teraba-teraba dalam kegelapan. Kenapa? Bagaimana mereka boleh menangani dimensi diri ini bilamana mereka tidak tahu apakah peranan setiap dimensi diri ini dan kaitan setiap dimensi ini dalam menghasilkan sebarang hasil? Cerita pasal peranan setiap dimensi diri dan bagaimana setiap dimensi diri ini saling berkaitan akan mudah diceritakan bila kita ada satu rajah bagi mengambarkan dimensi diri ini. Disitulah peranan stick person ini!

Stick person memaparkan dengan jelas kepada kita bahawa keempat-empat dimensi ini perlu dibangunkan. Tanpa gambar mengenai dimensi diri seperti konsep stick person ini, kita akan hanya mampu untuk nampak bahagian fizikal sahaja. Disebabkan kita nampak bahagian fizikal sahaja, sudahnya usaha kita banyak tertumpu kepada bahagian fizikal. Bahagian yang tidak nampak itu (intelektual, emosional dan spiritual) akan mudah kita abaikan kerana kita tidak nampak!

Bila ini berlaku, itulah mengapa ramai dari kita manusia melihat manusia lain hanya sebagai objek (fizikal) tetapi tidak mampu melihat manusia sebagai manusia. Kita melihat manusia sebagai manusia bila kita mulai menghargai manusia lain itu punya fikirannya sendiri (intelektual), perasaannya sendiri (emosional), pilihannya sendiri (spiritual) dan tindakannya sendiri (fizikal). Kita mulai melihat manusia secara menyeluruh (holistic).


Satu persoalan, apakah masalahnya kita melihat manusia sebagai objek? Masalah yang timbul bila kita melihat sebarang perkara atas dunia ini sebagai objek ialah samada kita sedar atau tidak, kita akan sentiasa tanyakan pada diri samada objek tersebut boleh digunakan untuk mencapai hajat kita atau samada objek tersebut akan menjadi penghalang kepada hajat kita. Dalam kata lain kita melihat sebarang objek itu sebagai relevan kepada kita atau sebaliknya. Dan itulah yang sebenarnya terjadi kepada banyak perhubungan antara manusia ketika ini bila kita melihat manusia lain sebagai objek!

Itulah mengapa disana sini kita dapat lihat banyak isu mengenai keruntuhan nilai manusia. Peperangan, perlanggaran hak asasi manusia dan ketidakupayaan membina ‘excellence’ dalam sebarang organisasi merupakan antara contoh akibat daripada cara pandang sebegini.


Sebaliknya, bila kita mulai melihat manusia sebagai manusia, yakni mulai saling menghargai fikiran, perasaan, pilihan dan tindakan antara kita, bukankan jelas isu keruntuhan nilai manusia ini boleh kita elakkan? Fikirkan …  

Stick Person Revisited - Part 2


Sudahnya bila seseorang itu mulai jelas akan konsep stick person ini, kenapa beliau tidak juga mampu berubah?

Untuk menjawab soalan ini mudah sahaja. Apa yang kita pelajari dari konsep stick person ini semata-mata teori. Untuk mendapat kesan dari sebarang teori itu, kita perlu amal. Itulah kekuatan amal. Amal mampu menukarkan sebarang apa yang kita tahu (theory) kepada pengalaman (wisdom).

Kita mengamalkan konsep stick person ini dengan berusaha untuk meningkatkan nilai setiap dimensi diri ini. Rancang dan usaha apa yang perlu ditingkatkan untuk setiap dimensi ini. Jika itu yang kita lakukan, pasti kita mulai merasai kehebatan diri. Rajah stick person akan memberi gambaran samada peningkatan ini berlaku atau sebaliknya.


Walaubagaimanapun kita harus sedar mengenai satu perkara mengenai amal ini. Berdasarkan kepada rajah ‘Value-Rich Cycle di atas, amal (action) yang tidak disertakan dengan keyakinan (belief) yang kukuh (certainty) akan membawa satu jenis amal (action) yang tidak menghasilkan hasil (results) yang diingini walau kita berusaha berkali-kali. Ini soal mindset, soal bagaimana kita melihat sesuatu perkara itu. Mindset yang positif membawa hasil yang positif. Mindset yang negatif bawa hasil yang negatif.

Sebagai contoh, katakanlah kita mahu melaksanakan satu perubahan dalam organisasi. Jika pada mulanya kita tidak mempunyai keyakinan yang kukuh bahawa usaha itu akan berjaya, kita usahalah macam mana sekalipun atau kita beritahulah kepada penggerak perubahan itu bahawa mereka punya potensi yang tinggi bagi menghasilkan hasil yang diingini, kemungkinan besar hasil itu tidak akan diprolehi.

Pembinaan mindset yang positif dicapai melalui satu bentuk susulan yang sistematik dan berterusan terhadap apa yang kita mahu capai. Tanpa susulan yang bentuknya bersistematik dan berterusan, pasti akan menjemput kecundang. Inilah ‘support system’ yang amat diperlukan.

Sehingga kini, saya belum berjumpa jenis ‘support system’ lain selain apa yang dinyatakan di atas yang benar-benar berkesan. Jika ada jenis ‘support system’ lain yang sifatnya lebih cepat dan berkesan, pasti individu yang menemui pendekatan ini akan menjadi antara manusia terkaya atas mukabumi ini! 

Satu kaedah yang praktikal untuk memudahkan kita meningkatkan nilai dimensi diri ini ialah dengan menetapkan matlamat untuk diri. Bila kita punya matlamat, dengan sendirinya setiap dimensi diri ini akan digunapakai bagi mencapai matlamat tersebut. Semestinya dengan adanya konsep stick person, kita boleh memantau kemajuan dalam pencapaian matlamat itu dengan lebih jelas.

Sepertinya kita membasuh kain, bukan sahaja kain itu bersih tetapi lantai dimana kita membasuh kain itu pun akan turut bersih. Begitulah bilamana kita berusaha mencapai matlamat, bukan sahaja matlamat itu akan tercapai malah nilai setiap dimensi diri ini juga akan turut meningkat.

Jika kita gagal melaksanakan syor di atas, saya fikir itu sebab mereka tidak akan merasakan wisdom dari konsep stick person ini. Sudahnya teori tinggal teori. Orang yang tidak amalkan ini semua sebenarnya keadaannya lebih teruk dari sebelum dia tahu mengenai konsep stick person ini. Kenapa? Akan timbul satu perasaan gelisah dalam diri mereka kerana mereka sedar akan siapa diri mereka sebenarnya tetapi mereka juga tahu mereka belum lagi menggunakan diri seoptima mungkin. Mana saya tahu? Satu masa saya pernah merasai ini semua. Sakit!!! Fikirkan …


Itulah mengapa dalam setiap penerangan saya mengenai konsep stick person ini, saya sentiasa sudahi dengan satu quote, ‘Cerita stick person ini mudah tetapi ramai yang tidak mengetahuinya’. Tuan puan, adakah cerita saya mengenai konsep stick person ini make sense to you. If you want to know more, contact me. Akan saya terangkan konsep stick person ini dalam satu pendekatan yang cukup interesting! Ikhlas dari, www.miorazli.com (019-2245-079)

Sunday, July 21, 2013

Friday, July 19, 2013

Sedia Untuk Berjaya!


Semacam ada satu fenomena sekarang, dimana saya lihat ramai yang datang bekerja seolah-olah mereka terpaksa. Nampak benar tekanan di wajah-wajah mereka. Bila buat kerja itu, saya lihat ramai yang just getting by. Tidak ramai yang mahu beri yang terbaik. Jarang yang mahu berfikir  bagaimana mahu meningkatkan kualiti kerja masing-masing walau organisasi mereka menyediakan berbagai prasarana ke arah itu.

Tidak dinafikan ramai yang menjadikan niat untuk naik pangkat walaupun tempat untuk kenaikan pangkat itu tidak disukai mereka. Itu saya dengar sendiri dari seorang pemimpin korporat baru-baru ini. Sebab itu, office politics berleluasa. Masing-masing berusaha untuk menduduki kedudukan yang cukup terhad. Sudahnya, pasti lebih ramai yang frust berbanding yang happy.

Kenapa ini terjadi? Kalau ikut kata seorang sahabat, “Ahh biasa lah. Orang makan gaji memang macam tu mentality mereka. Tujuan datang kerja nak cari duit jer. Dia orang tak nampak benda lain”. Bunyi kata sahabat ini mungkin agak keras tetapi tidak disangkal ada kebenarannya.

Perkara ini yang telah saya renungi dan cuba cari jalan bagaimana menanganinya untuk beberapa bulan yang lepas. Berdasarkan perbincangan dengan sahabat, pengalaman yang diperolehi dari memfasilitator beberapa program dan bacaan dari beberapa buku benar-benar membuka fikiran saya untuk menangani isu ini. Satu pendekatan  mudah dan praktikal telah saya temui.

Kekadang saya terfikir, mungkin ada mereka diluar sana merasakan pendekatan ini semacam mudah sahaja tetapi harus saya tekankan di sini, untuk sampai kepada pendekatan ini, saya perlu melakukan banyak revision. Nampak simple tapi tak simple. Never ever let the simplicity of these ideas to deceive you. Bak kata Leonardo da Vinci, “Simplicity is the ultimate sophistication”.

Pendekatan yang saya maksudkan disini sebenarnya banyak dipengaruhi dari apa yang saya lihat dalam beberapa syarikat besar dunia seperti Google, Facebook, Apple, Cirque du Soleil dan lain-lain lagi. Saya lihat satu perkara yang wujud di kalangan syarikat ini ialah syarikat ini telah berjaya membina satu environment yang membenarkan anggota kerja mereka membina satu kompetensi yang benar-benar mereka mahukan dalam skop tugas mereka.

Mereka bukan sahaja menyediakan satu proses bagi mencapai maksud diatas tetapi juga mempengaruhi cara pandang anggota kerja mereka terhadap skop tugas mereka. Bila ini dilakukan, itu sebab mengapa kita lihat syarikat-syarikat ini mampu mengeluarkan hasil yang di luar dugaan. Memang dasar manusia, bila mereka ketemukan makna mengapa mereka melaksanakan sesuatu itu, mereka dengan sendirinya akan menjadi luar biasa! Itu lumrah.


Apa yang saya temui ini telah saya susun dalam satu modul yang saya namakan ‘Sedia Untuk Berjaya’. Modul ini telah saya susun sedemikian rupa agar ianya boleh dilaksanakan dalam masa 1 hari, 2 hari atau 3 hari. Of course, lagi panjang tempoh program ini, lagi banyak input yang disampaikan. Dari pandangan yang saya dengar, ramai yang mengatakan kandungan program ini amat relevan dengan tugas mereka. Mereka suka dengan cara penyampaiannya yang tidak membosankan.

Bagi saya pula, apa yang ada dalam modul ini sebenarnya merupakan jalan-jalan yang telah saya sendiri lalui dan hasilnya terbitlah Program Produktiviti Bersepadu 3K (PPB3K) itu. I know it works! Untuk itu, saya jemput tuan puan untuk melabur dalam program ini untuk anggota kerja organisasi tuan puan. You will never regret, Insyallah.

Wednesday, July 17, 2013

Friday, July 12, 2013

Pembinaan Capability


Bagaimana kita boleh mempengaruhi anggota kerja agar benar-benar mahu membina kompetensi masing-masing? Bagaimana kita boleh mempengaruhi mereka agar secara berkumpulan mereka mahu mengumpulkan kompetensi ini dalam satu bentuk himpunan ilmu agar ilmu ini kekal dalam organisasi?

Persoalan ini sebenarnya amat penting kerana keupayaan sesuatu organisasi untuk mencapai segala matlamat strategik mereka banyak bergantung sejauh mana bersedianya anggota kerja mereka terutama dalam soal ilmu dan pengalaman bagi melaksanakan segala perancangan yang telah dibina.


Persoalan inilah yang telah saya tanyakan kepada pengurusan tertinggi TNB semasa sessi dialog sempena penerangan KRA untuk talent pool TNB baru-baru ini. Dari respon mereka, saya dapat lihat ini merupakan satu persoalan yang berat untuk dilaksanakan walaupun berbagai prasarana telah disediakan. Sudahnya saya terdengar mereka melaungkan  konsep ‘wakaf ilmu’ iaitu menggalak semua anggota kerja berkongsi ilmu agar mendapat rahmat Tuhan dalam kehidupan ini.

Soalnya adakah ini mencukupi?

Bertolak dari cabaran di atas, baru-baru ini saya telah berkesempatan untuk melaksanakan satu eksperimen dengan sekumpulan anggota kerja Engineering Transmission bagi melihat adakah persoalan di atas mampu ditangani. Ini bertepatan juga dengan hasrat Bro Azhar dan Bro Shukri (GM dan Chief Engineer (Civil) Engineering Transmission) untuk menangani isu ini. 

Bertempat di bilik Diamond, ILSAS, saya telah spend masa selama dua hari bagi membina kesedaran agar anggota kerja ini nampak kelebihan dan kepentingan untuk menggarap kompetensi masing-masing serta mengumpulkan ilmu ini ke dalam satu bentuk yang boleh dikekalkan dalam Jabatan mereka.


Bermula dengan berkongsi betapa penting untuk kita kenal diri melalui konsep Stick Person itu bagi memastikan masing-masing menghargai hidup. Para peserta seterusnya disyorkan agar mempunyai matlamat bagi memastikan hidup yang terpimpin. Bagi menetapkan matlamat, mereka telah diperkenalkan dengan S.W.O.T. bagi menetapkan matlamat hidup terutama dalam cabang hidup pekerjaan.

Dalam melakanakan ini semua, penting bagi mereka melihat manusia sebagai manusia dan bukan sebagai objek. Idea ini telah ditekankan melalui satu permainan ‘Berapa Nilai Anda?’ Akhir sekali, satu rangkakerja bagaimana untuk membina ilmu dan mengumpulkan ilmu dalam satu bentuk yang mempunyai nilai telah dikongsikan.

Hasil awal nampak begitu positif. Memang saya puas hati. Dari sessi dialog diakhir sessi ini, rata-rata menyetujui  pendekatan ini. Tapi jauh dalam hati saya, saya berpendapat ini hanya merupakan aktiviti awal kerana aktiviti ini perlu disusuli dengan aktiviti di pejabat secara sistematik dan bertererusan. Perlaksanaan aktiviti di pejabat ini pula mesti mendapat sokongan kuat dari semua peringkat anggota kerja terutama dari para pemimpin.

Walaupun sessi ini singkat, tapi saya memang nampak jalan pencapaian persoalan di peringgan pertama artikel ini jika kita sanggup focus kepada perkara yang telah saya gariskan disini. Apapun, saya happy kerana pengurusan Engineering Transmission ini komited untuk meneruskan program ini agar merangkumi semua anggota kerja dalam Jabatan mereka.



Kudos to Engineering Transmission!

Wednesday, July 10, 2013

Management Retreat - SMOD Transmission


Weekend lepas, SMOD (Strategic Management & Organizational Development) Transmission telah melaksanakan management retreat di TNB Jasin, Melaka. Saya telah diminta menjadi fasilitator retreat ini. Interesting experience. One thing about this retreat ialah makanan dan logistic memang best. Kudos to all the organisers.

Anggota kerja SMOD Transmission ni memang berpotensi tinggi. Rata-rata saya tengok mereka punya kompetensi yang tinggi. Soalnya, adakah mereka sedar? Itulah, bila saya melihat keadaan mereka ini,saya teringatkan satu matriks yang temui baru-baru ini.


Berdasarkan kepada matriks ini, kebanyakan mereka ini tergolong dalam kuadran III – Unconscious Competence. Apa masalah jika mereka berada disini? Antara masalahnya ialah …

      1)   Tidak sedar mengenai nilai dan tujuan diri.
      2)      Senang terperuk dalam Zon Selesa (Comfort Zone).
      3)      Tiada kekuatan untuk mempertingkatkan kompetensi.
      4)      Tidak sedar kekuatan dalam prinsip memberi dan menerima.
      5)      Tidak sedar mengenai kekuatan yang disediakan dalam bekerjasama.
      6)      Tidak vibrant!

Sebenarnya ada banyak lagi masalah selain dari apa yang tertera di atas. Namun cabarannya sekarang (berdasarkan kepada matriks di atas) ialah bagaimana mahu membawa mereka ini masuk ke dalam kuadran I-Conscious Competence.

Fikir punya fikir, beberapa intervention utama telah dilaksanakan dalam retreat ini bagi mencapai maksud di atas. Bermula dengan sessi ‘Berapa Nilai Anda?’, mereka telah diberi kesedaran agar pandang manusia sebagai manusia dan bukan sebagai objek‘.

Setelah ini dilaksanakan, mereka di bawa melalui sessi ‘Teddy Talk’ agar adakah mereka mampu melihat manusia lain itu sebagai manusia. Pada peringkat ini, saya mulai melihat mereka mula terbuka kepada sebarang input.

Seterusnya mereka didedahkan dengan prinsip memberi dan menerima. Ditekankan berdasarkan satu permainan dan analogy, mereka dibawa agar lebih menumpukan kepada memberi dari menerima.
Satu perkara penting dalam ‘memberi’ ini ialah kita ‘memberi’ tenaga dan masa kita dalam menentukan kemanakah tujuan kita.

Dalam program ini, S.W.O.T. telah digunakan untuk  membantu mereka menetapkan apa yang mereka mahu capai berdasarkan latarbelakang dan skop kerja mereka sendiri. Pada peringkat ini, saya mulai nampak bibit-bibit kesedaran di kalangan anggota kerja SMOD Transmission ini mengenai apa yang mereka mahu capai dalam lingkungan kerja mereka. Syukur …

Sememangnya usaha untuk membawa mereka masuk ke kuadran  I-Conscious Competence mulai kelihatan. Namun bagi memastikan usaha ini benar-benar berhasil, itulah saya telah meninggalkan kepada mereka’ kerja rumah sepanjang hayat’ yang perlu mereka laksanakan selepas pulang dari retreat ini nanti.


Akhir kata, I think all of us have a good time and everybody agreed that this session telah mencapai maksudnya. Syukur …

Sunday, July 7, 2013

TNB Distribution, Negeri Sembilan


Rabu lepas, saya lunch bersama Bro Kamal (Pengurus Besar TNB Distribution Negeri Sembilan) di Restoran Nelayan, Seremban bersama-sama dengan pengurusan tertinggi Bahagian Pembahagian Negeri Sembilan. Mmmm Restoran ini simple je. Tapi masakannya memang class. Masak pure Melayu. Macam rasa makan kat kampung je. Saya strongly suggest restoran ini.

Balik cerita pasal Bro Kamal ini. Saya tertarik dengan kata pertama beliau semasa lunch itu iaitu mengenai hasrat utama beliau ialah untuk membina sebanyak leaders yang mungkin dalam organisasi beliau.  Memang leaders yang sebeginilah yang mahu saya bekerjasama.  Mudah lagi kerja saya. Kenapa?

Kita membina leaders sebab kita faham bahawa leaders mengutamakan soal efektif dalam melaksana sesuatu tugas. Efektif disini bermakna kita perlu jelas terlebih dahulu apa tujuan akhir yang mahu kita capai dalam sesuatu tugas itu. Tak guna kita menjadi efisien (berkaitan dengan kesempurnaan melaksanakan sesuatu tugas) jika kita tidak efektif terlebih dahulu.

Anologi efektif dan efisien ini ialah seperti katakan kita pergi ke Johor Bharu dan kita ingin menziarahi seorang sahabat. Namun katakan kita tidak tahu dimana duduknhya beliau. Yang ada di tangan kita hanyalah alamat beliau. Katakan juga kita singgah di setesen minyak dan kita beli satu peta. Peta yang kita beli itu bukannya peta Johor Bharu tetapi kita terbeli peta Pulau Pinang.

Bayangkan jika berpandukan peta yang silap ini untuk mencari rumah kawan kita itu (soal efektif), walau macam mana baik usahanya kita (soal efisien), pasti kita tidak akan tetap sesat. Itulah sebab mengapa kita perlu efektif dahulu sebelum kita menjadi efisien.

Satu renungan, jika kita efektif, mudah kita untuk kekal efisien. Jika mulanya kita efisien tetapi tidak efektif, satu masa kita akan bertanya pada diri kita sendiri apa yang kita sebokkan dan sudahnya keefisiensi kita merudum. Fikirkan ...

Komitmen Bro Kamal terhadap usaha membina leaders ini memang bukan hanya di mulut saja. Buktinya? Semasa saya melaksanakan penerangan Business Model Canvas dalam perhimpunan bulanan untuk anggota kerja TNB Negeri Sembilan  di sebelah paginya, saya lihat Bro Kamal turut serta dalam majlis tersebut. Malah beliau telah mengatakan kepada hadirin semua bahawa beliau turut belajar dari apa yang telah saya sampaikan.

Inilah ciri-ciri pemimpin yang amat saya pandang. Beliau mempunyai nilai pemimpin hebat iaitu beliau participate, ikhlas, humble dan berani. Dan saya kira, Bro Kamal amat beruntung kerana mempunyai orang-orang kanan yang setia dan komited. Mmmm … saya tak hairan, dalam sedikit masa nanti, kita akan mendengar berita kemajuan dan pencapaian dari organisasi ini. Mark my words!  


Cerita seterusnya? Distribution Negeri Sembilan telah meminta saya untuk mengolah satu program bagi menggerakkan organisasi mereka menuju ke matlamat mereka. Walau saya tahu saya punya masa yang cukup terhad, tetapi saya pasti tidak akan melepaskan peluang ini kerana bagi saya, selagi para leaders sesuatu organisasi itu benar-benar focus dalam hal ini, kejayaan yang mahu dicapai itu akan lebih mudah dicapai.

This is fun!  :)

Tuesday, July 2, 2013

A sweet lesson on patience


A New York City Taxi driver wrote:


I arrived at the address and honked the horn. After waiting a few minutes I honked again. Since this was going to be my last ride of my shift I thought about just driving away, but instead I put the car in park and walked up to the door and knocked.. 'Just a minute', answered a frail, elderly voice. I could hear something being dragged across the floor.

After a long pause, the door opened. A small woman in her 90's stood before me. She was wearing a print dress and a pillbox hat with a veil pinned on it, like somebody out of a 1940's movie. By her side was a small nylon suitcase. The apartment looked as if no one had lived in it for years. All the furniture was covered with sheets.

There were no clocks on the walls, no knickknacks or utensils on the counters. In the corner was a cardboard box filled with photos and glassware.

'Would you carry my bag out to the car?' she said. I took the suitcase to the cab, then returned to assist the woman. She took my arm and we walked slowly toward the curb. She kept thanking me for my kindness. 'It's nothing', I told her. 'I just try to treat my passengers the way I would want my mother to be treated.'

'Oh, you're such a good boy, she said. When we got in the cab, she gave me an address and then asked, 'Could you drive through downtown?' 'It's not the shortest way,' I answered quickly. 'Oh, I don't mind,' she said. 'I'm in no hurry. I'm on my way to a hospice.

I looked in the rear-view mirror. Her eyes were glistening. 'I don't have any family left,' she continued in a soft voice.'The doctor says I don't have very long.' I quietly reached over and shut off the meter.

'What route would you like me to take?' I asked.

For the next two hours, we drove through the city. She showed me the building where she had once worked as an elevator operator. We drove through the neighborhood where she and her husband had lived when they were newlyweds She had me pull up in front of a furniture warehouse that had once been a ballroom where she had gone dancing as a girl.

Sometimes she'd ask me to slow in front of a particular building or corner and would sit staring into the darkness, saying nothing. As the first hint of sun was creasing the horizon, she suddenly said, 'I'm tired.Let's go now'.

We drove in silence to the address she had given me. It was a low building, like a small convalescent home, with a driveway that passed under a portico. Two orderlies came out to the cab as soon as we pulled up. They were solicitous and intent, watching her every move. They must have been expecting her. I opened the trunk and took the small suitcase to the door. The woman was already seated in a wheelchair.

'How much do I owe you?' She asked, reaching into her purse.

'Nothing,' I said.

'You have to make a living,' she answered.

'There are other passengers,' I responded.

Almost without thinking, I bent and gave her a hug.She held onto me tightly.

'You gave an old woman a little moment of joy,' she said. 'Thank you.'

I squeezed her hand, and then walked into the dim morning light. Behind me, a door shut. It was the sound of the closing of a life.

I didn't pick up any more passengers that shift. I drove aimlessly lost in thought. For the rest of that day, I could hardly talk. What if that woman had gotten an angry driver, or one who was impatient to end his shift? What if I had refused to take the run, or had honked once, then driven away?

On a quick review, I don't think that I have done anything more important in my life. We're conditioned to think that our lives revolve around great moments. But great moments often catch us unaware-beautifully wrapped in what others may consider a small one.

Monday, July 1, 2013

Dog and the Donkey: Management Lesson



There was once a washer man who had a donkey and a dog. One night when the whole world was sleeping, a thief broke into the house, the washer man was fast asleep too but the donkey and the dog were awake. The dog decided not to bark since the master did not take good care of him and wanted to teach him a lesson.

The donkey got worried and said to the dog that if he doesn't bark, the donkey will have to do something himself. The dog did not change his mind and the donkey started braying loudly.

Hearing the donkey bray, the thief ran away, the master woke up and started beating the donkey for braying in the middle of the night for no reason.

Moral of the story “One must not engage in duties other than his own"

Now take a new look at the same story...

The washer man was a well educated man from a premier management institute. He had the fundas of looking at the bigger picture and thinking out of the box. He was convinced that there must be some reason for the donkey to bray in the night.

He walked outside a little and did some fact finding, applied a bottom up approach, figured out from the ground realities that there was a thief who broke in and the donkey only wanted to alert him about it. Looking at the donkey's extra initiative and going beyond the call of the duty, he rewarded him with lot of hay and other perks and became his favourite pet.

The dog's life didn't change much, except that now the donkey was more motivated in doing the dog's duties as well. In the annual appraisal the dog managed "ME" (Met Expectations).

Soon the dog realized that the donkey is taking care of his duties and he can enjoy his life sleeping and lazing around. The donkey was rated as “star performer". The donkey had to live up to his already high performance standards.

Soon he was over burdened with work and always under pressure and now is looking for a NEW JOB ... :)