.
Renungan
“If today were the last day of my life, would I want to do what I’m about to do today?”


Sunday, November 29, 2015

Perjalanan Seorang Bakal Facilitator Better.Brighter



Malam tadi, aku sempat berbual dgn seorang manager dlm TNB ini. Sebelum ni dia ni telah sukarela tawarkan diri jadi part time facilitator program BB ini.

Masa mula2 aku kenal dia, aku pernah tanya dia mengapa nak jadi facilitator BB ni. Masa tu dia kata, dia tertarik dgn nama prog ni, tu sebab dia nak join. 

Masa tu aku senyum je.

Lepas dia hadir program BB kat PD utk para bakal faci baru BB, aku lihat dia mcm excited. Aku tanya lagi dia apa pendapat dia tentang BB. Kata dia masa tu, BB ni lainlah. Kalau tak dpt jadi facilitator BB pun, dia nak terapkan idea BB ni pada orang2nya sebab dia fikir idea BB ni mudah dan praktikal. 

Aku senyum je.

Kini selepas dua kali dia bawak BB secara live depan participants (syarat wajib utk dpt tauliah jadi faci BB), ni yang aku tanya dia mlm tadi ...

Apa tuan dpt dr BB?

Banyak! Yang paling penting idea2 ini bnyk bantu saya dlm kerja utk memimpin team saya dlm kerja saya. Tak macam sebelum ni, kini team saya lebih independent, lebih proaktif, lebih baik kerjasamanya dan lebih suka menyumbang!

Apa yang tuan buat sampai anak buah tuan boleh jadi begitu?

Secara santai, saya terapkan idea2 BB pd mereka setiap kali kami meeting.

Senang ke mereka faham?

So far, Alhamdulillah. Saya rasa mereka faham sebab mereka guna apa yg saya sampaikan tu dlm kerja mereka. Saya rasa lega sgt. Skrg baru saya ada masa utk merancang kerja dgn lebih baik ... kalau tidak asyik bnyk masa habis utk tangani perkara2 terdesak.

Aku tersenyum dengar cerita dia. 

Bukan apa, itulah yang aku hajati selama aku buat BB ni ... nak tengok ada seorang ketua satu unit dlm TNB ni berjaya apply idea BB ni dlm tugas mereka dan sudahnya mencapai matlamat kerja mereka.

Sudahnya, aku kata pada manager ni ... tuan dah lebih dari layak jadi facilitator BB ni. Tuan dah dapat tauliah jadi facilitator BB!


No comments:

Post a Comment